Mechelen, een stad vlakbij gelegen in Vlaanderen tussen Antwerpen en Brussel. Het ligt aan de rivier de Dijle vandaar dat het ook wel de Dijlestad genoemd wordt. Deze veelzijdige stad is veel minder bekend als Brussel en Antwerpen maar heeft veel te bieden voor een leuke stedentrip. De stad beschikt over veel beschermde gebouwen, pittoreske straten en tal van Unesco-monumenten. Mechelen heeft een natuurlijke schoonheid met veel groen in en rondom de stad.
Praktische tips
- Met het OV kun je makkelijk in Mechelen komen. Door de gunstige ligging tussen Antwerpen en Brussel is Mechelen met de trein gemakkelijk bereikbaar. Kijk voor actuele reisinformatie op www.nsinternational.nl
- Vanaf het station loop je zo het centrum van de stad in
- Bijzonder overnachten doe je in Martin’s Patershof
- Vanaf Utrecht is het maar ongeveer 2 uurtjes met de auto naar Mechelen
- Breng een bezoek aan de Wintertuin in Onze-Lieve-Vrouwen-Waver
De bewoners van Mechelen
De bewoners van Mechelen worden ook wel de Maneblussers genoemd. In de 17de eeuw zag een dronken man de maneschijn door de mist weerkaatsen op de Sint-Romboutstoren, hij dacht dat de toren in brand stond en wilde deze brand gaan blussen. De Mechelaren hebben deze naam dus te danken aan deze stadlegende.
Huur hier jouw fiets in Mechelen
Lunch in Het Bestek
Na aankomst was het tijd voor de lunch, dit werd gedaan bij een gezellige lunchbar. Ze werken met veel seizoensgebonden groenten en de chef en eigenaar Nick houdt het luchtig en fris door zonder aardappelen te werken. Het restaurant is gestart in de Corona tijd op het terras na een grote verbouwing. De vrouw van de eigenaar heeft vlakbij een plantenwinkel, de Stek. Dit is ook leuk om rond te kijken of een koffie te drinken. De planten zie je ook terug in het restaurant, daarnaast hangt er kunst van een Mechelse kunstenaar.
De menukaart bevat sharing-gerechten maar ook individuele gerechten, wij kregen vele heerlijke sharing-gerechten voorgeschoteld door Nick & zijn team. Qua vlees/vis gerechten kregen we hondshaai met venkel, pompelmoes en munt maar ook hoevekip met muhammara, sumak en spinazie. Daarnaast kwam er nog o.a. een romeinse sla met radijs, granaatappel en Parmezaan en Asperge met doperwt, spinazie en karnemelk. De hele tafel stond vol met dagverse ingrediënten en heerlijke smaakcombinaties.
Fietstocht door Mechelen – Boom en een bezoek aan het Vrijbroekpark
Met onze buik vol ontdekten we op een elektrische fiets de prachtige groene gordel rond Mechelen. Wij deden een deel van de Gouden Carolus Route (Circuit Mechelen-Boom), de fietsroute start bij Brouwerij Het Anker. Dit is een van de oudste brouwerijen van België, naast bier brouwen ze ook whisky. De route komt vervolgens langs de Batteliek, hier verderop meer over.
In het Vrijbroekpark is het tijd voor een stop met een drankje. Toen werd er uiteraard gekozen voor een Maneblusser van Brouwerij het Anker. Het Vrijbroekpark is een park van 65 hectare aan de rand van de stad. Het heeft een grote rozentuin met een tal aan verschillende rozen.
Huur hier jouw fiets in Mechelen
Door de groene omgeving fietsen we terug naar Mechelen. Wij deden de korte route waardoor we de knooppunten 94 tot en met 59 oversloegen, mocht er meer tijd zijn zou ik zeker adviseren de volledige route te doen.
Diner bij hét vegan restaurant van Mechelen, Funky Jungle
Voor het diner mochten we aanschuiven bij hét vegan restaurant van Mechelen, dit betekent dat de keuken volledig plantaardig is. Dit restaurant werd gerund door een onwijs lief en toegewijd stel die met alle zorg het eten vers bereid.
Wij begonnen met de lookbroodjes en heerlijke kaaskroketjes met daarbij een cocktail. Voor cocktails zijn er veel verschillende keuzes, voor iedereen wat wils. Als hoofdgerecht koos ik voor de kapsalon en dat was heerlijk. Het bestond uit vegan kipstukjes soja gekruid met eigen shoarmamix, gebakken aardappel, slamix, wortel-koolsla, zoete aardappel, tomaat, komkommer en ui. Ook de andere gerechten zagen er heel goed uit, ze hadden allemaal als overeenkomst dat het erg veel was.
Als laatste was het natuurlijk tijd voor het dessert. In de meeste restaurants heb ik minder keus door mijn lactose intolerantie, hier kon ik vanwege het plantaardige alles kiezen. Het werd een overheerlijke magnum.
Overnachten in Mechelen
Terrassen op de Vismarkt
Op de vismarkt zijn vele leuke barretjes en cafés, met een zonnetje zit je hier heerlijk langs het water. Tips zijn ’t Ankertje aan de Dijle en Bar Popular. Ook binnen is het erg gezellig en voor een doordeweekse dag was het gezellig druk op de markt.
Bezoek aan het voormalig meisjespensionaat in Onze-Lieve-Vrouw-Waver met als hoogtepunt het bezoek aan de Wintertuin
Het voormalige meisjespensionaat was van de zusters Ursulinen, hier bevindt zich de grootste toegankelijk art-nouveau site van Vlaanderen: de prachtige Wintertuin. In mei 2024 is het als monument beschermd gebouwencomplex heropend na een restauratie.
Door middel van een audiotour neemt Gerarda je mee terug in de tijd. Terwijl je door de gangen en kamers loopt van het gebouw hoor je haar verhaal over haar schoolperiode bij het meisjespensionaat. Eerst lopen we door de Sint-Ursulazaal, een prachtige ruimte met hoge plafonds en hoge wandschilderingen.
Vervolgens het hoogtepunt, de Wintertuin. De wintertuin heeft een kleurrijke glas-in-loodkoepel. In 1900 werd de wintertuin gebruikt als ontvangstruimte om de jonge meiden aan te trekken van over de hele wereld. De zijgalerijen hebben wandschilderingen die de verschillende delen van België laten zien. Dan door de wereldkamer, die koud aanvoelt door de muurschilderingen van de sneeuw. Vervolgens lopen we langs de prachtige trappen naar boven waar zich het schoolmuseum bevindt, een indrukwekkende ruimte met honderden opgezette dieren voor onderwijsdoeleinden.
Er is ook een Oratorium waar de zusters en gelovige leerlingen konden bidden. Via de Eretrap met sierlijke balustrades loop je naar beneden waar het beeld van Onze-Lieve-Vrouw staat. De audiotour eindigt bij De Feestrefter, een ruimte waarin de zusters gezamenlijk konden eten.
Het tarief voor de audiotour bedraagt maar €13 euro.
Vervolgens kregen we nog een rondleiding van een gids. Met de gids liepen we door de school naar de La Fontainerefter, de Kerkgang en de kloosterkerk. De neogotische kloosterkerk bevat prachtige glas-in-loodramen en veel kunstwerken en beelden. Via een wenteltrap kun je boven in de kerk rondlopen, hier zijn extra plaatsen zodat iedereen er in past. We sloten af in de piano galerij, in 34 hokjes staan verschillende piano’s waar de meisjes piano konden spelen. Boven alle hokjes vind je de namen van een componist waardoor ze onderscheiden kunnen worden.
Totaal met tuin bestaat het uit 10 hectare grond. Op de dag van vandaag wonen er nog steeds zusters in het complex, de oudste is maar liefst 104 jaar oud. In een ander deel van het gebouwencomplex bevindt zich een middelbare school met 1800 leerlingen, zowel jongens als meisjes.
Rondleiding & lunch in Batteliek
De Batteliek is een microbrouwerij, microstokerij en limonaderij gevestigd in de voormalige Sint-Jozef kerk in Battel. De Sint-Jozef kerk was 3 jaar geleden op zoek naar een herbestemming waardoor een samenwerking met de brouwerij is gestart. De originele gewasramen zijn behouden en moderne industriële aspecten zijn toegevoegd. De Batteliek is altijd open en kan niet afgehuurd worden voor privé feestjes, ze willen dat de bewoners uit de buurt altijd terecht kunnen. Ze serveren naast de verschillende dranken een grote diversiteit aan lunch. De burger die ik had genomen smaakte erg goed.
Rondleiding door de stad
We maken een wandeling langs tal van groene plekjes in de stad. Deze route kan je met een gids afleggen maar deze kan je ook zelf lopen. De start was in de tuin van het museum van Hof van Busleyden, in de toren bevindt zich de oefenbeiaard van de Beiaardschool Jef Denyn. Vervolgens liepen we door het groen naar de stiltetuin, dit is de tuin van het aartsbisschoppelijk paleis. Deze is voor iedereen opengesteld, de huidige aartsbisschop is 54 jaar. In de maand mei hebben ze ‘Maai mei niet’ waardoor het gras erg hoog staat. We komen over de Ankerbrug, vanuit daar zien we het Groen Waterke, dit is het laatste overblijfsel van de vliet de Oude Melaan.
Naast deze wandeling is er nog een andere wandeling die de moeite waard is: Mechelen Muurt. Wij hebben niet deze gehele wandeling gedaan maar wel mochten we een paar muurschilderingen bewonderen bij toeval. Het is een street-art project van Gijs Vanhee waarbij een 9-tal van artiesten de schilderingen heeft gemaakt.
Boottocht op de Binnendijle
Om de 24 uur in Mechelen af te sluiten bekeken we de stad nog vanaf een andere manier. Met rederij Malinska zagen we Mechelen vanuit de boot op de binnenrivier. We varen langs de Haverwerf, hier werd verhandeld. Alles moest 3 dagen in Mechelen te koop aangeboden worden voordat het verscheepd mocht worden. Bij de Haverwerf staan 3 opvallende huizen uit de 17de eeuw: het Paradijske, De Duiveltjes en Sint-Jozef. We varen tussen de panden door met aan de zijkant het Dijlepad, waar overheen gewandeld kan worden.
Overige activiteiten
In 24 uur hebben wij al een aantal activiteiten ondernomen, daarnaast is er nog de mogelijkheid om Mechelen en omstreken van bovenaf te kijken. Je kunt de Sint-Romboutstoren beklimmen, op bijna 100 meter hoogte is de skywalk. Hiervoor ga ik zeker eens terug.
Toen was het tijd om weer huiswaarts te gaan, ik deed dat met een rechtstreekse trein. Deze gaat 1 keer per uur richting Nederland. Mechelen is echt een aanrader voor een stedentrip vanuit Nederland. Het is relatief dichtbij en toch zo anders dan bijvoorbeeld Antwerpen of Gent. We hebben ook nog een hele leuke overnachtingstip in Mechelen voor je.
Stel zelf jouw reis samen
Door jouw reis te boeken met onderstaande linkjes, help jij justmytravel een beetje om de website bij te houden en het kost jou niks extra’s. Al onze favorieten voor Mechelen vind je hieronder.
Koop hier alle reisbenodigdheden
Neem een reishanddoek mee
Koop hier een tof reis cadeau
De leukste tours in Mechelen
Huur een fiets in Mechelen