Nepal, het dak van de wereld. Torenhoge bergtoppen, kleurrijke gebedsvlaggen en eeuwenoude tempels. Het land staat voor veel reizigers bekend om avontuurlijke trekkings zoals de Everest basecamp of Annapurna circuit. Jaarlijks reizen er duizenden mensen naar Nepal om zichzelf fysiek en mentaal uit te dagen in de Himalaya.
Er is ook een andere kant van Nepal. Een kant die (nog) niet altijd in reisgidsen of reisblogs beschreven wordt. Weg van de drukte, ver van populaire routes, ligt een bijzondere wereld die veel rustiger, authentieker en menselijker is. Hier draait het niet om hoogtemeters of bucketlists maar om echte verbinding.
Wij bewandelden deze weg en verbleven vier nachten in twee verschillende homestays in Nepal, in Narchyang en Hemjakot. Geen luxe, geen massa toerisme maar wel warme gastvrijheid, zelfvoorzienend, traditionele leefgewoonten en inspirerende gesprekken (soms met handen en voeten) met de lokale bevolking. Deze ervaring heeft onze kijk op reizen compleet veranderd en nemen wij voor altijd met ons mee.
Praktische tips verblijven in een Homestay in Nepal
- Met Koning Aap boek je een rondreis waar deze homestay ervaring bij in zit.
- Vaccinaties zijn nodig voor een reis naar Nepal. Zie hier welke vaccinaties er nodig zijn.
- Een visum kun je het beste bij aankomst op het vliegveld aanschaffen. Het is zo geregeld en veel goedkoper dan vanuit thuis regelen.
- Gebruik in de grote steden zoals Kathmandu & Pokhara de taxi app Pathao. Hiermee regel je snel, veilig en goedkoop een taxi. Je ziet meteen de kosten, een foto van de auto en van de chauffeur.
- Met een e-sim van de app Airalo heb je overal internet. Gebruik code: AMANDA6479 voor €3,- korting. Of koop een simkaart op het vliegveld.
Wat is een Homestay in Nepal?
Een homestay is simpel gezegd een manier van overnachten waarbij je te gast bent bij een lokale familie thuis. Je slaapt dus in een kamer in het huis van mensen die daar ook daadwerkelijk wonen. Je eet met hen mee, kookt samen, leert over hun gewoontes, helpt soms mee op het land en wordt echt onderdeel van het dagelijks leven. In plaats van anoniem in-uitchecken, wordt je hartelijk ontvangen alsof je echt familie bent.
Het verschil met een hotel of guesthouse? Alles! Geen luxe, geen menukaart, minder privacy, maar juist dit maakt het verblijven in een homestay zo bijzonder! Een homestay draait niet om comfort en luxe maar om contact. Je maakt echt verbinding met de mensen, de plek en de cultuur.
Wat wij zo mooi vinden aan een homestay is dat het puur is. Je leert over tradities, rituelen en hun dagelijkse leven op een manier die je als toerist normaal nooit gaat zien. Tegelijkertijd is het ook een hele duurzame manier van reizen. Jouw geld gaat rechtstreeks naar de familie en het dorp, in plaats van naar een buitenlandse touroperator. Alles is kleinschalig, vaak zelfvoorzienend en met respect voor natuur en gemeenschap opgezet. Na deze ervaring is een homestay de meest waardevolle vorm van reizen voor ons. Niet alleen zie je het echte Nepal, je voelt het ook!
Narchyang & Hemjakot | Verborgen parels in de bergen
Niet ver van de bekende stad Pokhara liggen twee dorpen waar je het gevoel hebt dat de tijd stil is blijven staan. Narchyang op een paar uur rijden en Hemjakot ongeveer een half uurtje. Geen verkeer, geen toeristen, alleen bergen, rust en mensen die in harmonie met de natuur leven. Alles draait hier om slow living, eenvoud en verbondenheid. Je zit samen op de veranda met een kopje masala chai, je eet wat de pot schaft (vaak een zelfverbouwde dal-bhat) en je leeft mee op het ritme van het dorp. Grappig dat wij in Nederland hier zo naar op zoek zijn en het in deze dorpen gewoon zo is.
Homestay in Narchyang
In Narchyang verbleven we in community homestay 1. Een knus huisje met een groentetuin aan de voorkant, klein terrasje waar we uren konden zitten met een vers gemaakte lemongrass thee, starend naar de waterval en besneeuwde toppen van de Annapurna’s. Dichterbij de bergen kom je bijna niet zonder een zware trekking te hoeven doen.
Binnen was het huis eenvoudig maar gezellig ingericht. Er is een ruime keuken, gezamenlijke woonkamer en vier slaapkamers. onze host Jagmati sliep samen met haar echtgenoot in één van de slaapkamers. We leefden echt onder hetzelfde dak, als één familie. Achter het huis was een basic maar prima squat toilet en een aparte (koude) douche.
Ama (moeder) kookte elke dag samen met haar dochter en echtgenoot. Wij probeerden zoveel mogelijk te helpen. Alles werd vers bereid en met eigen ingrediënten. Rijst, linzen, verse groenten, chapati’s en soms iets bijzonders zoals deeg met melk voor ontbijt. Suman, de zoon van het gezin was onze gids bij een mooie hike naar Upper Narchyang. Vervolgens gaf hij ons ook nog een workshop boogschieten. We voelden ons hier geen gasten maar echt onderdeel van de familie.
Homestay in Hemjakot
In het tweede dorp, Hemjakot, verbleven we ook twee nachten in het huis bovenop de heuvel bij host Binita. We werden welkom geheten beneden in het dorp door de hele community. Daarna hadden we een kleine hike omhoog naar onze homestay. Deze homestay was heel anders dan die in Narchyang, maar ook zo bijzonder. Het was eigenlijk een klein hofje van losse huisjes met een schitterend uitzicht over de bergen en het dal.
De kamers waren comfortabeler dan verwacht. We hadden zelfs een eigen douche en westers toilet, wat echt luxe is in zo’n afgelegen dorp. Binita, oftewel ama, kookte in haar eigen keukentje en had ook haar eigen woonruimte. Het is allemaal wat ruimer opgezet maar nog steeds heel persoonlijk.
Op de binnenplaats zaten we samen. We leerden bloemkettingen maken, kookten op de grond in haar keuken en deelden verhalen. Binita sprak wel wat Engels. Bij regen zaten we met z’n allen in de keuken op de grond te eten, zoals lokale families dat ook doen.
Dag tot dag | Onze homestay ervaring in de bergen
Reizen hoeft niet altijd snel of volgepland te zijn. Soms is het juist de traagheid die een plek zijn magie geeft. Onze 4 nachten in Narchang en Hemjakot voelden als een compleet andere wereld. Hier delen we hoe onze dagen eruit zagen.
Dag 1 | Aankomst in Narchyang
Na een prachtige maar hobbelige rit door de bergen werden we bij aankomst in Narchyang hartelijk verwelkomd door alle vrouwen (hosts) van de Homestaycommunity. In hun traditionele kleding stonden ze ons op te wachten met bloemenkransen en kregen we een rode stip op ons voorhoofd. Een tika als teken van zegen en gastvrijheid.
We verkenden onze homestay en maakten kennis met onze host familie. Daarna maakten we met de groep een rustige wandeling door het dorp. Overal wordt je begroet met Namaste en je voelt je echt welkom. Wat een prachtige omgeving is het hier, heel veel wauw momenten.
Na de rondleiding konden we wat ontspannen op de veranda voor het huis met een vers gemaakte lemon Grass thee en het uitzicht op de waterval en bergen. Voor het avondeten hielpen we mee met het snijden van de groenten. We aten gezamenlijk in de woonkeuken. Ze eten hier gewoon lekker makkelijk met hun handen. We kregen rijst, roti, dal bhat en een heerlijke chutney. Na het eten proberen we te connecten met de familie en gaan daarna vroeg slapen. Het is hier zo donker dat de sterrenhemel bijna perfect is.
Dag 2 | Hiken naar Upper Narchyang
Ondanks wat flinke regen want het was pré monsoon tijd, gingen we toch op pad voor een mooie hike naar Upper Narchyang. Dit is een hoger gelegen deel van het dorp Narchyang. De wandeling was glibberig, met bloedzuigers op de paden maar toch magisch! Overal lagen de benevelde mais/rijstvelden te glanzen door het zonlicht en tussen de wolken door lieten de toppen van de Annapurna’s zich zien.
Na een paar uur kwamen we doorweekt en moe maar voldaan aan in Upper Narchyang. Onderweg kregen we vaak gezelschap van de lokale bevolking die deze hike regelmatig maken en zelfs op slippers. De meeste mensen hebben namelijk ook nog een huisje of landbouwgrond in Upper Narchyang.
We kregen hier een dorpstour. De mensen leven hier nog traditioneler en zelfvoorzienend. We kwamen zelfs een oude vrouw tegen die nog nooit uit haar dorp weggeweest was. Heel bijzonder en voor ons bijna niet te bevatten. Het dorp bestaat uit verschillende lagen in hoogtes. De uitzichten over de bergtoppen en velden zijn geweldig!
Na een fijne lunch met uitzicht lopen we nog wat door de velden, wat een serene plek. Toen was het tijd om weer af te dalen. Eenmaal beneden even bijkomen voor het huis en alle kleding checken op bloedzuigers, gelukkig niks! Na een oh zo welkome koude douche helpen we onze host weer met het snijden van de groenten. Daarna eten we gezamenlijk en sluiten we een perfecte dag af.
Dag 3 | Boogschieten en afscheid
We starten de dag al vroeg met een boogschiet workshop van Suman. De community wil niet alleen iets betekenen in de vorm van Homestays maar ook lokale activiteiten aanbieden met jongeren uit het dorp. Zo blijven ook zij met een doel in het dorp, ze kunnen leren en hun eigen geld verdienen in plaats van naar de grote steden te trekken.
Op een stuk open grond tussen de bergen leerden we mikken met een traditionele houten boog. Het is veel lastiger dan het eruit ziet maar heel erg leuk om te doen. Ik heb zelfs 2 keer het blok geraakt!
Na het boogschieten is het tijd voor een lokale specialiteit als ontbijt. Deeg met melk, het smaakt naar een soort pap dat wij kennen. Daarna namen we afscheid van onze lieve host familie. Het voelde heel oprecht en wat emotioneel. Na twee nachten samen leven, koken en lachen voelden we ons echt als familie.
In Hemjakot wachtte ons opnieuw een bijzonder welkom. We werden ontvangen met muziek en dans door alle mensen van het dorp. Na dit mooie welkom hiken we nog ongeveer 15 minuten omhoog naar onze homestay. Binita is hier onze host. De homestay lag bovenop een heuvel met uitzicht om stil van te worden. De rest van de dag genoten we van het uitzicht en een ontspannen avondmaaltijd.
Dag 4 | Zonsopgang, yoga en bloemenkransen
We stonden vroeg op om de zonsopgang te bewonderen. Helaas veel wolken maar alsnog is het hier prachtig. Met zicht op de bergen in het vroege licht begonnen we de dag met een rustige yoga-sessie in de buitenlucht. Na het ontbijt (pancackes) hielp Jeroen de lokale bevolking een handje met grint omhoog sjouwen middels een mand aan je hoofd te dragen. Het was zwaar maar hij had er lol in en de locals ook!
Hierna verkenden we het dorp verder en was het lunchtijd. Ama maakte de specialiteit van het dorp, het leek erg op churros.
In de middag leerden we van Binita en haar dochter bloemenkransen maken en in een andere homestay kregen we een workshop raksi (lokale alcohol) maken. Hierna kookten we met de hele groep en hadden we een gezellig diner. Om in het donker naar boven te hiken is best spannend dus een zaklamp of lampje van je telefoon was zeker geen overbodige luxe.
Dag 5 | Popcorn en afscheid
Onze laatste ochtend begon weer erg vroeg en met veel regen. Maar wel met een heel verrassend en lekker ontbijtje van popcorn en maiswafels. Na het ontbijt was het dan weer tijd om afscheid te nemen van deze lieve familie. We trokken terug naar de stad, naar de drukte, stil van binnen, dankbaar en vol indrukken.
Waarom een homestay duurzaam reizen ondersteunt
Wat voor mij écht het verschil maakte tijdens deze reis is hoe een homestay bijdraagt aan duurzaam en bewust reizen. Niet alleen omdat je lokaal en kleinschalig verblijft, maar vooral omdat je direct deel uitmaakt van de gemeenschap. Het voelt niet alsof je ‘toerist’ bent, maar als gast in het leven van een familie.
In plaats van in een groot hotel of keten te slapen geef je je geld rechtstreeks uit aan de mensen die jou onderdak, eten en een unieke ervaring geven. De families runnen hun homestay zelf, gebruiken producten uit hun eigen tuin en kopen wat ze missen lokaal in. Alles blijft dus binnen het dorp.
Er is weinig tot geen verspilling, bijna alles is zelfvoorzienend. Van de groenten uit de moestuin tot de herbruikbare bekers. Het ritme is langzaam, de voetafdruk klein, en de beleving groot. Je reist niet door Nepal, je leeft er even in.
En misschien nog wel het mooiste, jouw verblijf zorgt ervoor dat deze dorpen hun tradities, taal en cultuur kunnen behouden. Jongeren zoals Suman, die nu gids is, hoeven het dorp niet te verlaten om werk te vinden. Je ondersteunt zo direct de lokale economie, zonder dat er iets van de authenticiteit verloren gaat.
Voor mij is dit wat reizen zou moeten zijn. Niet alleen nemen, maar ook iets teruggeven, op een manier die écht betekenisvol is.
Wat ik leerde van mijn verblijf bij de locals
Vier nachten slapen in een homestay midden in de bergen van Nepal lijkt misschien kort maar het heeft me meer geleerd dan sommige reizen van weken. Wat me het meest raakte is de kracht van eenvoud en verbondenheid. Hoe weinig je eigenlijk nodig hebt om gelukkig te zijn. Geen wifi, geen luxe, geen haast, alleen mensen, natuur en tijd voor elkaar.
Ik leerde om mee te bewegen met het ritme van het dorp, om mijn handen vuil te maken in de keuken, om te luisteren in plaats van te leiden. De gastvrijheid van de families, de openheid, de warmte. Het voelde alsof ik even onderdeel was van een groter geheel.
Ben je van plan om naar Nepal te reizen en wil je méér dan de bekende trekkings of toeristische highlights? Overweeg dan om een homestay te boeken in een lokaal dorp zoals Narchyang of Hemjakot. Je steunt er de lokale gemeenschap mee én je beleeft Nepal op een manier die je nooit meer vergeet. Of maak een rondreis waar ook een aantal nachten homestay in zit met Koning Aap.
💌 Heb je vragen over hoe je een homestay regelt in Nepal, praktische tips nodig of wil je weten via wie wij geboekt hebben?
Stuur me gerust een berichtje via amanda@justmytravel.nl en ik help je graag op weg.
➡️ Meer blogs lezen over slow travel, duurzame bestemmingen of reizen met impact? Bekijk dan ook mijn andere verhalen op JustMyTravel.