3 weken rondreizen door Colombia: highlights & tips!

by Chantal Roskam

Hola! Terug van weggeweest, met een backpack vol verhalen en herinneringen. Wat is Colombia toch een prachtig land. Woestijn, jungle, palmbomen, kleurrijke dorpjes, schitterende streetart, dit land in Centraal-Amerika heeft het allemaal!

Naast het feit dat Colombia bekend staat om haar gewelddadige geschiedenis zoals de drugskartels en guerrilla’s, heeft het land een flinke opschoonbeurt gehad en is het toerisme ‘more booming than ever’! In de 3 weken dat ik dit land heb mogen bereizen heeft het mij ontzettend verrast en een plekje veroverd in mijn hart.

Colombianen zijn erg trots en vinden het fantastisch dat je hun land komt bezoeken en hoe de locals omgaan met wat ze allemaal hebben moeten doorstaan de afgelopen 60 jaar verdient echt een ‘shout-out’. In deze blog zal ik mijn 3-weekse route met jullie delen inclusief tips en natuurlijk hoop ik jullie aan te sporen om dit veelzijdige land te gaan bezoeken!

Bogotá

Ik begon zoals de meesten mijn reis in de hoofdstad. Er wonen ongeveer tussen de 8 en 9 miljoen mensen en staat in de top 5 van de grootste steden van Zuid-Amerika. Om een goede indruk te krijgen hoe groot deze stad is raad ik je aan Bogotá te bekijken van bovenaf op de berg Monserrate. Vanuit de wijk ‘La Candelaria’ is het ongeveer een uur lopen naar boven, maar mocht je daar geen zin in hebben dan brengt de kabelbaan je binnen 10 minuten boven voor een paar euro. TIP: doe dit tijdens zonsondergang, want wanneer de zon onder is zie je de stad verlichten wat echt een prachtig gezicht is. 

De hoofdstad van Colombia staat bekend om haar graffiti en streetart. Kunstenaars en artiesten zijn vanuit de hele wereld naar Bogotá gevlogen om de stad op te knappen en zo het toerisme op gang te krijgen. Ben je hier benieuwd naar? Dan raad ik je de ‘Real Bogotá Graffiti Tour‘ aan, welke één van de beste tours ter wereld is. Deze tour is niet gratis zoals vele aangeven, maar is gebaseerd op ‘tips’. Dus wees lief en geef een leuk fooitje. 

Salento

Dit dorpje behoort tot de koffieregio van Colombia en is ontzettend kleurrijk. Wanneer je het in het weekend bezoekt staat het hoofdplein vol kraampjes waar je lekker lokaal kan eten en de leukste souvenirs kunt kopen!

Ik vind Salento oprecht één van de fijnste plekjes die ik heb mogen bezoeken in Colombia. Er hangt een relaxte sfeer en het is er niet te warm. Andere redenen om Salento te bezoeken zijn de Cocora Vallei (ja, die met die hoge palmbomen) en de vele finca’s (boerderijen) waar je alles te weten komt over koffie.

TIP: wil je een hike maken door de Cocora Vallei dan raad ik je aan ‘s ochtends vroeg te vertrekken. Dan is het weer het beste en de temperatuur het meest aangenaam. In de middag komen vaak de wolken tevoorschijn en kan het nog wel eens regenen. Elke dag staan er op het hoofdplein ‘willy’s’ klaar om je naar de Vallei te brengen.

Nog een tip: mocht je meer willen weten over de productie van koffie en een echte smaakexpert willen worden dan raad ik je aan een tour te boeken bij Finca el Ocaso. Tijdens de tour laten ze alle processen zien die doorlopen moeten worden voordat de koffie verkocht kan worden en vind er een leuke ‘tasting’ plaats aan het eind. 

Medellin

Gelegen in een vallei en tot een paar jaar terug één van de beruchtste moordsteden ter wereld, tegenwoordig een geliefde stad onder reizigers die absoluut niet overgeslagen mag worden tijdens je bezoek aan Colombia. En wauw, wat vond ik het bijzonder om door deze stad te lopen. Daarnaast heb ik me geen moment onveilig gevoeld.

Medellin is echt een metamorfose ondergaan. Er zijn kabelbanen door de stad geplaatst om voor de armere mensen die voornamelijk tegen de heuvels aan wonen mogelijk te maken de stad te kunnen bereiken. Daarnaast is de stad net als Bogotá opgefleurd met graffiti en streetart. De highlights voor mij in Medellin waren paragliden, een bezoekje aan de wijk Comuna 13 en uiteraard een daguitstapje naar Guatapé. In mijn andere artikel kun je meer lezen over Medellin en Guatapé

TIP: zorg ervoor dat je in Medellin bent tijdens een voetbalwedstrijd, de sfeer die er dan hangt is echt geweldig om mee te maken! Binnenkort zal ik meer vertellen over mijn bezoek aan Medellin. 

Minca

Wanneer je aan locals vertelt dat je dit plekje gaat bezoeken kennen ze het 9 van de 10 keer niet, maar onder backpackers is het ontzettend populair. Minca is een klein bergplekje verstopt in de jungle. Je doet er 2 uren over om het te bereiken vanuit Santa Marta.  De meeste backpackers kennen Minca vanwege het hostel ‘Casa Elemento‘ dat bekend staat om haar ‘grootste hangmat van Zuid-Amerika’.

Naast dit hostel is Minca ook een leuke plek om te gaan hiken en op zoek te gaan naar watervallen. Ik vind Minca qua sfeer erg vergelijkbaar met het hippe bergdorpje Ella in Sri Lanka, alleen is het er iets kleiner en is er iets minder te doen.

TIP: Bekijk de zonsondergang vanuit de hangmatten van ‘Casa Elemento’. Oprecht één van de mooiste zonsondergangen die ik ooit heb gezien, je ziet de lucht verkleuren van oranje naar paars en de hangmatten maken de foto helemaal af! ‘Insta-waardig’, zoals we dat zeggen. 

Tayrona National Park

Nog zo’n hoogtepuntje was het hiken door dit Nationale Park. Het is er bloedjeheet, maar oh zo groen en je wandelt er midden tussen de vele soorten aapjes die gespot kunnen worden! Het fijne van deze hike is dat je aan het einde beloond wordt met een heerlijke duik in de zee en je aan ‘Cabo de San Juan’ zeker een paar uurtjes kunt relaxen. Veel backpackers kiezen er dan ook voor om hier een nachtje te blijven slapen in een tent of een hangmat.

De zonsondergang schijnt ook erg mooi te zijn om te zien vanuit Tayrona N.P. Ik ben helaas niet zo’n held op het gebied van kamperen, dus ik besloot om vanaf de ingang van het park naar ‘Cabo de San Juan’ te wandelen en weer terug. In totaal ben je hier gemiddeld 5 uren aan kwijt (2,5 uur heen en 2,5 uur terug).

TIP: mocht je net als ik Tayrona N.P. voor één dag willen bezoeken, dan hoef je niet persé zo dicht mogelijk bij de ingang van het park te verblijven (wat veel reizigers wel doen), maar ga slapen in dorm of privé huisje in Viajero Tayrona Hostel. Echt een heerlijk sociaal hostel aan het strand met zwembad. Je kan er o.a. yoga- en surfles nemen. Daarnaast organiseert het hostel wekelijks film & karaoke avonden. 

Palomino

Vanuit Tayrona ben je binnen een uurtje in Palomino. Deze plek staat voornamelijk bekend om het ‘tubben’. Even een korte uitleg: je ligt in een rubberen band en laat je meevoeren door de rivier die uitmond in de zee. Het is niet heel spectaculair maar wel ontzettend relaxed, want je hoeft letterlijk niks te doen! Halloooo vakantiegevoel!

Naast het tubben valt er niet veel te beleven in Palomino. Je kan er wel lekker eten en de zee is best leuk door de hoge golven. JUMP! Achteraf had ik dit plekje misschien wel overgeslagen, maar het is wel een fijne tussenstop als je misschien nog door gaat reizen naar ‘Punta Gallinas, het meest noordelijke puntje van Zuid-Amerika.

Voor veel reizigers is deze 3-daagse tour langs verschillende landschappen een echte highlight, dus mocht je de kans krijgen of nog tijd over hebben in Colombia zou ik dat dan zeker doen. Ik kom er helaas een andere keer voor terug! TIP: voor de lekkerste pizza’s van Colombia, ga eten bij ‘La Frontera’. 

Cartagena

Mocht jouw reis niet in Bogotá starten, dan zal deze ongetwijfeld starten in Cartagena de Indias. Voor mij was dit warmste plekje van Colombia het eindpunt en vloog ik vanaf hier helaas weer naar huis.

Cartagena is een erg leuke en levendige stad aan de Caribische kust. Het meest opvallende aan deze stad is dat de Colombianen er hier anders uit zien. Onder andere hebben ze een donkerdere huidskleur. Dit valt te verklaren doordat Cartagena in de 16de eeuw een belangrijke doorvoerhaven was voor de Afrikaanse slavenhandel.

Cartagena heeft een prachtig historisch centrum waar je een leuke wandeling kan maken langs de oude stadsmuur en de gekleurde kolonionale woningen. Je kan er ook heel makkelijk verdwaald raken, want elk straatje lijkt op elkaar. Een leuke wijk om te verblijven is Getsemani. Smalle straatjes gevuld met gekleurde paraplu’s en vlaggetjes en je vind er schitterende streetart.

TIP: mocht je iets meer te weten willen komen over Colombiaans eten dan raad ik je de gratis ‘Food tour‘ aan en probeer eens ceviche (in zuur gegaarde vis) of patacónes (soort gefrituurde tortilla). 

 

Ik hoop dat je een beetje een beeld hebt gekregen van Colombia en de prachtige 3-weekse reis die ik hier heb mogen maken. Colombia was voor mij erg speciaal. Het heeft een rijke geschiedenis, schitterende natuur, geweldige streetart en vooral hele vriendelijke mensen. Dit was mijn eerste aanraking met Zuid-Amerika en dit heeft mij hongerig gemaakt naar meer! 

 

By: Chantal Roskam

Deze blogs zijn ook interessant

4 comments

romy 10 oktober 2019 - 15:02

Zo je hebt echt veel van het land gezien zeg! Leuk artikel! Ik ben ook aan het kijken voor een reis die kant op in Januari. wat raad je aan~?

Reply
Chantal Roskam 11 oktober 2019 - 21:09

Hi Romy! Dankjewel voor je reactie! Ik raad je aan zoveel mogelijk deze route aan te houden. Mocht je extra tijd hebben zou je bijv. De lost city trek mee kunnen nemen, kunnen overnachten in Guatapé, de west kust of amazone kunnen bezoeken!

Reply
Mark 30 oktober 2019 - 10:05

Wat een fijn verhaal weer! Ben zo benieuwd naar de rest van je avonturen!

Reply
Chantal Roskam 31 oktober 2019 - 15:13

Hi Mark! More to follow! Dankjewel voor je reactie.

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy