Southern Scenic Route Nieuw Zeeland

by Erik van Beek

Om de komende dagen al het moois van het zuidelijkste gedeelte van Nieuw Zeeland te zien, ga ik de Southern Scenic route volgen. Deze route begint in Te Anau om vervolgens via de kustlijn door het natuurgebied de Catlins te gaan en te eindigen in Dunedin. 

Monkey Beach

Mijn [eerste stop was in Monkey Beach, een strand met gele kalksteenkliffen en eenvoudige kampeerplekken. Vlak voor de kust ligt een rotseiland welke alleen bij laag getij te bereiken is. 

De volgende ochtend richting Bluff gereden, dit plaatsje heeft eigenlijk maar één attractie, namelijk dat het claimt het zuidelijkste punt van Nieuw Zeeland te zijn. Helaas blijkt dit niet helemaal waar te zijn, want dit punt ligt in Slope Point, een minder toeristisch plaatsje, maar wel met een beter uitzicht.

Na onderweg een paar keer te zijn opgehouden door een kudde schapen ben ik aangekomen bij Curio Bay. Dit is een bijzondere plek, want aan de ene kant van de baai kun je Hectordolfijnen zien en aan de andere kant zijn pinguïns te zien. Die laatste waren vrij eenvoudig te spotten, want er staat altijd wel een groepje mensen naar te kijken. 

Watervallen

De volgende dag stond in het teken van watervallen, ik had er een aantal uitgepikt waaronder McLean Falls, Matai Falls en Purakaunui Falls. Door verscheidenheid van deze watervallen waren ze eigenlijk allemaal even indrukwekkend. Dit gebied van de Catlins wordt minder bezocht en dat zorgt dat je nog meer tijd kan nemen om de omgeving goed in je op te nemen. 

Nog een bijzondere stop van deze dag was het bezoek aan de Cathedral Caves. Zonder het door te hebben kwam ik precies op tijd om deze grot te bezoeken. Bij aankomst bleek deze grot maar twee uur per dag te bereiken te zijn, omdat de ingang van de grot de rest van de dag wordt geblokkeerd door de zee. 

Na een nachtje ‘kamperen bij de boer’ bij Hill View Campsite in Ahuriri Flat ben ik het laatste stukje van de Southern Scenic route afgereden en naar Nugget Point gereden. Volgens de brochure hét uitzichtpunt van de Catlins. Ik heb dit zelf niet kunnen checken, want de vuurtoren bevond zich in de bewolking.

Wel bijzonder om te zien is dat de bomen door de constante wind schuin tegen de berg opgroeien en zelfs over een voetpad groeien. Na een korte koffiebreak in het plaatsje Balchlutha richting Tunnel Beach gereden. Zoals de naam doet vermoeden is dit strand alleen te bereiken door een voetgangerstunnel welke door een rots is gegraven. Als je op het strand staat dan voel je je aardig klein tussen de rotsen. De eindstop bevond zich in Dunedin, dit is een studentenstad met Schotse roots. Op zich niet heel bijzonder, maar het is wel lekker om weer even in een grote stad te zijn.

Lake Pukaki & Lake Tekapo

Na een rustdag op weg naar de Southern Alps van Nieuw Zeeland. Onderweg onder andere een stop gemaakt bij de hoogst gelegen zalmkwekerij van het Zuidelijk halfrond in de buurt van Twizel. Of dit waar is heb ik niet gecheckt, maar de sashimi van verse zalm was heerlijk. Wat op de route ook opvalt is de felblauwe kleur van het water.

Vooral bij Lake Pukaki is dit goed te zien, dit water komt vrijwel direct van de gletsjer af en is erg bijzonder om te zien. Vervolgens doorgereden naar een campsite in de buurt van Lake Tekapo alwaar ik ’s avonds, onder het genot van een biertje, heb genoten van de prachtige sterrenhemel. Deze plek is namelijk één van de beste plekken in de wereld om de melkweg te zien, aangezien er weinig wolken zijn en er geen lichtvervuiling is. 

De volgende ochtend op tijd terug naar Lake Pukaki alwaar ik een helikoptervlucht heb gemaakt. Eigenlijk was ik dit niet van plan, maar door de prachtige omgeving leek het mij wel een uitstekende locatie om dit een keertje te doen.

De vlucht bracht ons in een kleine 50 minuten langs Mount Cook, de meren en langs de gletsjers van deze omgeving. Op een gegeven moment zijn we ook op één van de gletsjers geland en hadden we daar de tijd om de omgeving in ons op te nemen. 

Na terugkomst op aarde kwam ik erachter dat m’n tank akelig leeg was en uitgevonden dat het dichtstbijzijnde tankstation in het dorpje aan de voet van Mount Cook was. Na op een slakkengangetje bij het onbemande tankstation te zijn aangekomen bleek dat deze leeg was en dat deze ergens in de loop van komende week gevuld zou worden…

Ondanks dat ik het niet erg had gevonden om nog een weekje in deze prachtige omgeving te blijven, was dit geen optie en moest ik dus op een andere manier aan benzine komen (het dichtstbijzijnde tankstation was 70 km verderop). Uiteindelijk na wat rondvragen een vriendelijke DOC-ranger gevonden die mij nog 10 liter benzine voor de grasmaaier wilde verkopen en zodoende kon ik gelukkig verder om, na een echte bezinestop, richting Geraldine te rijden.

Kaikoura& Akaroa

Kaikoura stond nog bovenaan m’n lijstje om te bezoeken. Logischer was geweest om deze plaats aan het begin van de reis op het Zuidereiland te bezoeken, echter was deze plek nog niet bereikbaar vanwege een aardbeving welke een anderhalve maand geleden in dit gebied had plaatsgevonden. Inmiddels was Kaikoura weer open voor de buitenwereld en alleen te bereiken vanuit zuidelijke richting.

Onderweg waren de gevolgen van de aardbeving goed te zien, bijvoorbeeld door bruggen welke ineens volledig los van de weg kwamen te staan en een compleet bos dat van de heuvel was afgegleden. Kaikoura is een klein vissersplaatsje en vooral bekend vanwege de walvistochten. De omgeving is ook mooi en dit is goed te zien door de Peninsula Walk te doen. Daarnaast heeft het dorpje nog een gezellig straatje met cafés , restaurants en souvenirshops.

De laatste paar dagen van m’n camperreis heb ik doorgebracht in Akaroa. Deze plek ligt vlakbij Christchurch en ligt op een soort van schiereiland. De weg ernaartoe is bijna even bijzonder als de plaats zelf. Je begint namelijk in een soort van woestijnlandschap dat binnen enkele kilometers verandert in een prachtig berglandschap met mooie uitzichten. 

Helaas komt aan al het mooie een eind en moest ik na 18 dagen m’n campertje weer inleveren. Terugkijkend was het een erg bijzondere reis met bijzondere ervaringen en een uitstekende manier om kennis te maken met Nieuw Zeeland!

Praktische zaken:

Om een camperreis te vergemakkelijken zijn er diverse apps beschikbaar waarin je allerlei handige informatie terug kan vinden, zoals campings, toeristische info en WiFi spots (want ja, dat is geen standaard gegeven in Nieuw Zeeland). Ik heb gebruik gemaakt van de apps CamperMate en Camping NZ. Bij beide kun je de kaarten (plus informatie) offline gebruiken en de informatie was up-to-date. 

Vrijwel de goedkoopste manier van transport is reizen per bus (alleen hitchhiken is goedkoper). Intercity is de nationale busvervoerder en reist door heel het land. Als je veel gebruik gaat maken van de bus dan is de Intercity FlexiPass  een goede optie. Bij deze pas kun je vooraf een aantal reisuren kopen tegen een gereduceerd tarief. Vervolgens kun je via de site je route samenstellen en wijzigen. De bussen zijn comfortabel en stoppen in bijna alle plaatsen in Nieuw Zeeland, dus je blijft flexibel in je route.

By Erik van Beek

Logo Justmytravel

Meer weten over Nieuw Zeeland? Lees dan ook de volgende artikelen!
– Camperen in Nieuw Zeeland

Deze blogs zijn ook interessant

1 comment

Kelly 23 april 2019 - 13:16

Wauw, wat een super toffe reis heb je gemaakt! Die foto’s zijn geweldig wat een natuur!!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy