Koh Lipe, een waar paradijs op aarde

by Jolanda Wierenga

FOX rondreizen door Thailand
Koh Lipe, een waar paradijs op aarde. Wat een prachtig paradijselijk eiland is dit, zo mooi en heerlijk is het hier dat ik het bijna niet met de wereld zou willen delen om het toerisme een beetje te temperen.
Koh Lipe is een Thais paradijsje in de Andamanse zee.
Het eiland heeft de vorm van een boemerang, is ongeveer zes kilometer lang en is een autovrij eiland.

Koh Lipe

Bij aankomst was het al duidelijk, dit eiland is schitterend, alsof er een soort magie hier op dit eiland is die ik niet onder woorden kan brengen.
Het is een klein eiland, en bij aankomst niet zo heel erg druk. Ten opzichte van andere eilanden, zijn er niet zoveel opdringerige Thaise mensen die je wat willen verkopen.

Het voelde als een verademing, een soort van thuiskomen. Als een warm welkom, veilig, geborgen en vertrouwd. Je kunt het eiland lopend over, zo fijn! Niets is echt heel erg ver weg en verdwalen zit er ook niet zo in. Als je niet lopend wilt gaan, kun je een tour boeken of een tuk tuk of een fiets huren. Alle drie de opties zijn even leuk.
In verhouding met andere eilanden is dit eiland wel iets duurder, maar ik vond het elke euro meer dan waard.

Bayview Hill resort

Op dit eiland zijn veel honden. Je vind ze overal, ze lopen op de weg, bij de winkels en bij de resorts. Over het algemeen worden ze door iemand verzorgd, ze zijn niet vals en zullen niet zo snel een mens aanvallen. Een  à twee keer per jaar komt er een team met een dierenarts om zoveel mogelijk honden en katten te steriliseren, omdat er teveel inteelt is.
Dat geeft teveel genetische afwijkingen en dat willen ze voorkomen.
Apen zijn er op dit eiland ook, maar zitten vooral in de bossen aan de buitenzijde van het eiland en die zal je daardoor hier niet zo snel tegen komen.

Bij Bayview Hill resort had ik een kamer geboekt. Het wordt gerund door Spanjaarden. De vriendelijkheid, de gastvrijheid en de familiesfeer die hier hangt gaf mij zo’n enorm warm welkom gevoel.
Prachtig leuk hutje in de tuin.

Tijdens de volle maan in november hebben ze in Thailand een festival genaamd ”Loy Kathong”. Dit vierden ze in het resort als festival met de gasten. Je kreeg een prachtig bloemstuk waarop je een kaars aanstak met wierook. Hier kon je een wens doen en het offer naar de goden het water in laten gaan. Daarvoor waren er allemaal kleine hapjes. Heel gezellig en leuk om zo ook andere mensen te spreken en te ontmoeten. Ik heb een onwijs leuke avond gehad!

Snorkelen

Dit eiland, de zee, het snorkelen en het duiken hebben mij laten voelen hoe het is om me door de stroming van het leven mee te laten dragen. Hoe het is om alles te ervaren vanuit stromen, vanuit een zijn en volledig in vertrouwen mij laten brengen waar ik op het moment mag zijn.

Snorkelen kun je op dit eiland op verschillende plekken erg goed. Vanaf de kust zie je al heel snel prachtige vissen, let enkel op voor de zee-egels die zitten ook bij de kust.
Je kunt hier diverse snorkeltours boeken, in verhouding met andere eilanden zijn ze hier erg goed geprijsd, (Op koh phi phi was het ruim 5x zo duur p.p.) en ik hoorde dat ze prachtig waren. Aangezien ik zelf ben gaan duiken heb ik dat voor nu overgeslagen.

De mensen zijn hier vriendelijker, meer ontspannen en beginnen eerder een praatje met elkaar. Dat geldt zelfs voor de toeristen. Ik had hier hele leuke contacten met mensen. Op dit eiland mocht ik verbindingen aangaan met andere mensen, contacten leggen, ontspannen, mijn grootste angst aankijken (mijn duikavontuur).
De angst die enkel in mijn hoofd zat, die mij kon beheersen en die niet wilde dat ik daar doorheen ging, de bevrijding die daarna kwam, de ontspanning en het volledig een zijn in het moment.
Ik kon gewoon weer zonder gedachten of zorgen voor mij uit staren, en er was op zulke momenten gewoon even helemaal niets. Ik kan mij bijna niet meer herinneren wanneer ik dat voor het laatste heb gehad.

Plastic opruimen

Ik heb geholpen met het schoonmaken van de eilanden rondom Koh Lipe. Ik schrok van het vuil dat we daar aantroffen. Dat er in 8 maanden tijd zoveel afval was aangespoeld, dat de 1500 kg die wij hadden verzameld nog maar 1/3 was van wat er lag. En dat op slechts één van de beschermde stranden in het national park waar geen mensen op het eiland slapen of wonen.

Ik ben er eerlijk gezegd een beetje van geschrokken, het zet je aan het denken over je eigen afval productie. Het was daarnaast ook een geweldige kans om op een eiland te kunnen komen waar je normaliter als toerist niet belandt en om andere mensen te ontmoeten.

Local life

Zo ook Chris the Swiss, hij is een gepensioneerde advocaat uit Zwitserland en nog steeds erg actief met zijn eigen bedrijf. Vijf maanden per jaar woont hij op Koh Lipe, en het was erg leuk om hem te ontmoeten. Hij wilde mij de dag erna wel meenemen om het eiland te laten zien en wat meer over het eiland te vertellen.

Ik weet niet of ik het allemaal op mag schrijven gezien wat er hier achter de schermen gebeurt niet allemaal zuiver is, om het politiek correct op te schrijven.
Er woont nog een klein deel van de originele bevolking, al zijn zij verbannen naar de “slechte woningen” van golfplaten op een aantal plekken op het eiland. Het is bijzonder om van die geschiedenis meer te horen. Ik heb ook de school en de begraafplaats gezien, waar zij Toh Khiri enorm eren.

Als er mensen overlijden op het eiland, vieren ze vier dagen feest om de dode te eren, en een goede reis te wensen. De overledene wordt tussen witte lakens voor het huis gelegd, en eromheen is het feest. Zelfs in deze hitte. Daarna wordt de persoon begraven achter het huis of op de begraafplaats, en aan het dakje erboven kun je zien hoe bevoorrecht de familie was. Eten en drinken wordt neergezet en in sommige gevallen hun wiet rookpijp ook. Het was leuk om rondgeleid te worden en veel verhalen te horen.

Zoals ik al eerder aangaf, kun je het gehele eiland te voet bekijken. Echt verdwalen kun je hier niet, en een slechte plek aan het strand kun je niet treffen. Ik houd zelf wat meer van rust, en kleinschaligheid met magische zonsondergangen.
Daarom zat ik aan sunset beach. Als de zon onder gaat, kleurt het prachtig roze, rood en paars, voor mij is dat de perfecte magische afsluiting van een paradijselijke dag, en voel ik mij zo één met alles en intens gelukkig. Een van de kleine strandjes ernaast aan de linkerkant is daarvoor ook nog een aanrader.

Maya bar

Ik ben een aantal avonden, met de mensen die ik daar heb ontmoet, gaan stappen. Heerlijk dansen in de Maya bar, ook al doet de rest van de gasten dat niet. Interesseert mij eigenlijk niet wat ze daarvan zouden kunnen vinden, ik genoot ervan.

Je kunt daar, als je wilt, uitgaan tot half 8 in de ochtend, met name in de Rock Stone bar (beetje Jamaicaan/hippy vibe). In de avond ben ik alleen de elephantbar in gegaan, en gewoon een geweldige avond gehad, nieuwe vakantievrienden die later aansloten en de gezelligheid kon niet op. Een goede zangeres en een zanger met een gitaar, ze speelden heerlijk en je kon liedjes meezingen, gegarandeerd succes, op straat ging er een stel stijldansen, super leuk! Ik heb zelf het liedje hotel Californië gezongen, en ik ging deze keer niet eens huilen, Jeej! Dan gaat het beter met het verwerken van het verdriet van papa’s overlijden.

De ervaring op dit eiland was geweldig! Veel mensen die ik heb gesproken, hebben hun plannen omgegooid, en bleven langer en soms enkel nog op dit eiland tijdens hun vakantie. Haha zo ik ook, ik ben er uiteindelijk 10 heerlijke dagen geweest. Echt een ware aanrader!

Groetjes,

Jolanda

Rondreizen door Thailand | FOX.nl

 

Meer weten over mooie plekken in Thailand?!
Dan zijn dit handige blogs om te lezen!


Deze blogs zijn ook interessant

5 comments

kelly 14 januari 2019 - 15:30

Het lijkt me een heerlijk eiland! Ik ben nog nooit in Thailand geweest, zou je dit eiland dan aanraden?:)

Reply
Jolanda Wierenga 15 januari 2019 - 04:11

Hoi Kelly,

Ja als je naar Thailand gaat zal ik je Koh Lipe enorm aanraden. Ik vond het geweldig en zou er zeker naartoe terug gaan.

Groetjes,
Jolanda

Reply
kelly 16 januari 2019 - 12:14

Dank je wel Jolanda! Ik ga eens kijken of ik er dit jaar ook naartoe kan.

Reply
Lizette 26 juni 2023 - 12:26

Heerlijk die Thaise eilanden! Wij komen net terug van een rondje Thailand, deze keer voor de populaire eilanden Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao gekozen. Deze zetten we ook op ons lijstje.

Reply
Amanda 26 juni 2023 - 13:54

Ohh zo fijn! Hebben jullie het leuk gehad? En hoe vonden jullie de populaire eilanden?
Ja echt een aanrader hoor en check ook Koh Samed! Hier kwamen veel locals om weekend te vieren!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy