Het sprookjesachtige Blue Lagoon, IJsland

by Amanda

De Blue Lagoon in IJsland, misschien zegt het je wel iets. De Blue Lagoon is, zoals de naam al doet vermoeden, een blauwe lagune. Het ligt tussen de zwarte lavavelden in, waardoor het felblauwe water meteen opvalt en ertussen uit springt!

Route

Vanuit Reykjavik ben je in ongeveer een half uur bij de Blue Lagoon, de route staat netjes aangegeven op de borden langs de weg. Dit is eigenlijk heel goed geregeld in IJsland. Veel mensen gaan meteen vanaf het internationale vliegveld door naar de Blue Lagoon of voordat ze naar het vliegveld toe gaan, omdat dit op de route ligt. Vanaf het vliegveld is het maar zo’n kwartiertje tot twintig minuten rijden naar de Blue Lagoon.

Wij komen vanuit Reykjavik en rijden eigenlijk het grootste gedeelte van de rit op de 1, dit is de hoofdweg in IJsland. Deze weg is prima te rijden en gewoon verhard. Na een tijdje rijden kom je op een wat kleinere weg en rijd je echt tussen de zwarte lavavelden heen. Wauw, we kijken werkelijk weer onze ogen uit in dit landschap. Ik heb denk ik nog nooit zoiets aparts gezien!
In de verte zien we bergen, de meeste hiervan zijn vulkanen en ook vaak nog vrij actief. Je ziet de stoom omhoog komen en dit geeft toch zo’n mysterieus beeld!

Lavavelden

We volgen de bordjes Blue Lagoon en komen op een wat smallere weg tussen de lavavelden. Ineens duikt daar iets felblauws op tussen de zwarte lavavelden. Wauw, wat een super gaaf gezicht is dit! Ik moet mij wel blijven focussen op de weg, haha wat lastig is, want ik vind het echt een onwijs mooi gezicht!

We zien een soort beekje kronkelig door de lavavelden lopen. Je moet dit echt een keer gezien hebben om dit gevoel ook te kennen.
We rijden verder en komen bij een groot parkeerterrein van de Blue Lagoon.

Blue Lagoon bewonderen

De Blue Lagoon is iets wat je, als je in IJsland bent, echt wel gezien moet hebben. We wilden het eerst overslaan door de absurde toegangsprijzen, maar besloten toch om hier even heen te rijden zodat we misschien toch van de buitenkant wat konden zien. En gelukkig hebben we dit gedaan!

Aan de buitenkant is een soort parkje gemaakt waar je tussen de lavavelden door en langs het felblauwe hete water een hele wandeling kunt maken. Hierdoor kun je toch wat zien van de beroemde Blue Lagoon en hoef je dus niet die bizarre entreeprijzen neer te leggen.

We lopen het parkje in en wauw wauw wauw!! Wat is dit een geweldig mooi gezicht! Ongelofelijk dat een plek als deze bestaat. Ik vind het prachtig. We kunnen er beide geen genoeg van krijgen. Het felblauwe water spiegelt zo lekker af tegen de zwarte lavavelden. Een stuk verder zie je ook de stoom/mist vanuit het water oprijzen en de bergtoppen op de achtergrond. Dit zorgt weer voor een magisch gezicht!

Tip

Let op als je de Blue Lagoon ook echt in wilt, is het meestal nodig dit van te voren te boeken. Er komen heel veel mensen en dan met name toeristen op deze attractie af, de IJslanders zelf vinden het vaak maar niets als je het hun vraagt. Zij gaan veel liever naar een ”echt natuurlijk geothermisch bad” in de omgeving. Ze vinden de Blue Lagoon nep en veel te druk.
Omdat het zo druk is, is het nodig van te voren je toegang vast te leggen, anders heb je grote kans niet binnen te komen.

De prijzen liggen per dag/seizoen ook weer verschillend, in het hoogseizoen zijn de prijzen natuurlijk weer duurder dan het laagseizoen. Vanaf ongeveer 50 euro heb je het goedkoopste pakket. Maar toen wij er in maart waren lag dit bedrag al op 80 euro omdat het druk was. Veel te duur dus om even te mogen badderen in een meer wat eigenlijk kunstmatig aangelegd is.
Wij zijn er dus niet in geweest en hebben besloten naar de Secret Lagoon te gaan. Deze was trouwens veel rustiger en heerlijk om even te vertoeven!

Geothermisch water?

De Blue Lagoon is eigenlijk een kunstmatig aangelegd soort meer dat ligt in een lavaveld in zuidwest IJsland. De temperatuur van het water is ongeveer 39 graden. Naast het meer ligt de geothermische elektriciteitscentrale Svartsengi. De felblauwe kleur van het water komt door de mineralen en blauwwier die erin zitten. Mensen van over heel de wereld komen deze lagune bezoeken. Mensen met psoriasis klachten zouden baat hebben bij het zwemmen in deze lagune.

Voor mij was dit een goed begin van onze roadtrip door IJsland. Na veel twijfel of we hier heen zouden rijden, toch zo blij dat we het ritje gemaakt hebben. Ik had de Blue Lagoon echt niet willen overslaan, het zien ervan dan. Het fel blauwe water tussen de lavavelden geeft zo’n bijzonder en magisch gezicht!

Meer weten over roadtrippen door IJsland? Dan zijn deze artikelen ook interessant:
Het noorderlicht in Fishermansvillage
Reykjavik in een dag


Deze blogs zijn ook interessant

10 comments

Miranda 13 mei 2019 - 20:29

Zo dit ziet er zo waanzinnig mooi uit!! Ik heb deze op mijn bucketlist gezet. Handige tips geef je!

Reply
Amanda 13 mei 2019 - 21:31

Ja het was echt een super ervaring al vind ik het persoonlijk echt erg prijzig! Voor veel minder heb je rustigere geothermische baden in IJsland!

Reply
Gert 15 mei 2019 - 12:52

Tja zo wordt mijn -List een Bucket Book met al die mooie plaatsen uit jouw blogs. The Blue Lagoon staat in het boek 😉

Reply
Amanda 15 mei 2019 - 15:04

Hahah dat is ook de bedoeling! Maar je moet dat Bucket Book wel gaan afvinken he!

Reply
Nick van der Heijden 16 mei 2019 - 10:29

Zoals gebruikelijk weer een mooi verslag van jullie reis naar IJsland. Altijd leuk om te lezen en ik krijg altijd het gevoel dat ik ook een beetje mee ben op reis 👍🏻

Reply
Amanda 16 mei 2019 - 20:50

Dank je wel, dat is een super leuk compliment! En ook de bedoeling natuurlijk;)

Reply
Ali 16 mei 2019 - 20:26

Weer een mooie rit he voor jullie
Maar wat een prijzen
Gelukkig voor jullie heel veel moois gezien
En een mooie reis gehad

Reply
Amanda 16 mei 2019 - 20:51

Ja het was een geweldige reis met veel mooie en nieuwe indrukken! IJsland is best prijzig maar het was het meer dan waard!

Reply
Jan zandstra 21 mei 2019 - 22:13

Hier zie je hoeveel kracht er in ons aardbolletje zit ,lijkt op een maanlandschap ,zou ik ook wel in het echt willen meemaken ,we kijken weer uit naar je volgende reisverslag,gr jo en jan.

Reply
Amanda 22 mei 2019 - 21:05

Ja zo gaaf he! De wereld is echt heel mooi! Dank je wel, die komt eraan!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy