Living Abroad in Oostenrijk – Gastein

by Amanda

Als Nederlander verhuizen naar het buitenland. Vele mensen doen het maar waarom en hoe vinden ze het daar, zijn er veel verschillen met Nederland? In deze reeks van Living Abroad stellen we verschillende vragen over hun leven in het buitenland. 
Liddy van Gennip woont in het prachtige, in de winter besneeuwde Oostenrijk en vertelt hier haar verhaal.

Stel jezelf eens voor

Ik ben Liddy van Gennip, bijna 54 jaar, kom uit Heeze (bij Eindhoven).

Gastein living

In welk land ben je gaan wonen en waarom?

Ik woon in Oostenrijk, in Gastein, een dal met 3 dorpjes, Dorfgastein, Bad Hofgastein en Bad Gastein, ik woon in het laatste. Ik ben er in Winter 92/93 gaan skiën, werd eigenlijk verliefd op het dorp, ben er steeds meer heen gegaan, alle seizoenen en woon er nu definitief 17 jaar.

Hoe ziet jouw leven er nu uit?

Ik ben nu getrouwd met een Oostenrijker, werk als Marketing & Office manager voor de marketing en persafdeling van het dal, toeristische promotie voor Gastein, dit werk doe ik nu iets langer dan een jaar, daarvoor heb ik o.a. als hoteldirectrice gewerkt, bedrijfsleidster van een alm met kamers en appartementen, en 6 jaar bij de VVV in Bad Gastein, waar ik vooral verantwoordelijk was voor alle events en rechterhand van de directrice. Ik ben vooral verantwoordelijk voor Benelux en Scandinavie, alsook voor UK. Verder ben ik de teamleidster en ben ook hier weer de rechterhand van de baas. Het bevalt me heel goed, ben veel op pad, en natuurlijk is het leuk om regelmatig in „ mein Heimat“ te komen. Dat probeer ik dan vaak te verbinden met bezoekjes aan vrienden en familie.

Heb jij je veel moeten aanpassen aan het land/ de mensen?

Ik heb me niet echt moeten aanpassen, ik voelde me eigenlijk meteen thuis, ging overal heen om de mensen te leren kennen en dat ging allemaal snel en gemakkelijk.

Wat mis je het meeste aan Nederland?

Van Nederland mis ik het meeste het gezellig keuvelen met de typisch Nederlandse humor. Vind het lekker een haring te eten of een keer peperkoek, drop, en ik neem eigenlijk altijd wel een stuk kaas en rookworst mee, mijn man vindt rookworst met boerenkoolstamp ook heerlijk, maar mis het niet echt, in Oostenrijk heb je ook hele lekkere dingen.

Bad Gastein

Heb je wel eens lastige momenten en wat doe je dan?

Lastige momenten, nee niet echt, het enige wat ik moeilijk vindt is dat de Nederlander heel direct is, de Oostenrijker niet of veel minder, behalve enkele uitzonderingen, zoals mijn man ook, en dat is wel eens moeilijk tijdens vergaderingen of ook in het dagelijks leven, wij Nederlanders zeggen iets meteen, of beslissen sneller, daar heb ik hier wel eens een beetje moeite mee.

GezondheidGezondheid

Wat zijn de hoogtepunten die je hebt meegemaakt?

Hoogtepunt, het leren kennen van mijn man! We hebben het echt heel gezellig en fijn samen. Ben een gelukkig mens. Geniet meer van kleinere dingen, een wandeling in Sportgastein, heerlijk, natuur puur! Laatst ben ik alleen gaan skiën, de zon scheen, het was zaterdag dus wisseldag en rustig op de pisten, er kwam een grote glimlach op mijn gezicht, ik dacht echt, wat is het toch geweldig zo!

Hoe denk je dat jouw toekomst eruit ziet?

Ik blijf hier nu zeker tot mijn pensioen, daarna misschien de droom van mijn man mee realiseren, hij is naast zijn werk bezig iets op te bouwen, kan hem dan daarbij helpen, en wie weet gaan we met een camper een paar maanden per jaar op pad. Of we een tijdje in Nederland gaan wonen? Dat weet ik niet, zou ook best kunnen. We zijn flexibel dan.

Wandelen Sport Gastein

Hoe is het contact met Nederland? (familie/vrienden)

Heb regelmatig contact met mijn vrienden en familie, tegenwoordig niet zo moeilijk met al die mogelijkheden, vele komen me opzoeken, het hele jaar door, en ik ga ook regelmatig naar hen, zeker nu ook door dit werk, fijn dat ik dat kan combineren.

Heb je tips voor anderen die graag in een ander land willen gaan wonen?

Als je in een land wil wonen, pas je dan ook aan de mensen daar aan, dan kom je er het makkelijkste tussen en leef je zoals hen, dan leer je ook alles het beste kennen. Er zijn heel veel mensen die met hun eigen „Landsmenschen“ om blijven gaan, in groepen, kliekjes, dan voel je je naar mijn mening nooit echt thuis.

By Liddy van Gennip

Justmytravel

Deze blogs zijn ook interessant

2 comments

Joke 3 mei 2020 - 21:07

Leuk om hier jou verhaal te lezen Liddy.

Reply
Wout Delen 1 maart 2022 - 13:01

Hey Liddy, mooi verhaal. Hopelijk trekt het toerisme nu weer vol aan. Ben bezig met de voorbereiding van een 2 weken vakantie in Karinthië. Geniet van Oostenrijk.

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy