Koffer VS backpack

by Amanda

Een dilemma bij veel reizigers, wat neem je nou mee op reis en wat is het handigst?! Ik heb een aantal keer de vraag gehad wat ikzelf bij bepaalde reizen fijner vind, een koffer of backpack dus hier komt mijn antwoord.

Voordelen koffer

Zelf kies ik toch vaak voor de koffer en dat is om de volgende redenen.

 • Een koffer is steviger.
 • Je hebt geen gewicht om te dragen (wel een koffer op wieltjes dan).
 • Er zit of kan makkelijk een slot op tegen diefstal.
 • De kleding die je mee neemt blijft wat netter.
 • Bescherming tegen water enz. (harde koffer)
 • Je kunt meer spullen mee nemen.

Er zitten natuurlijk ook nadelen aan het reizen met een koffer. Bijvoorbeeld als er geen lift is in het hotel en je toch die trappen omhoog moet, dan wordt het even sjouwen. Wanneer je veel gaat rondreizen met een trein bv is het ook niet handig vanwege de vele ruimte die de koffer inneemt en het elke keer zeulen ermee.

Voordelen backpack

Natuurlijk zitten er ook een aantal voordelen aan de backpack! Het ligt er maar net aan wat voor soort reis je gaat maken.

 • Neemt minder ruimte in beslag.
 • Je kunt de backpack makkelijk dragen en hebt je handen vrij voor andere dingen.
 • Makkelijk reizen met trein, lopend enz.

De nadelen van een backpack is weer dat je kleding vaak wat gekreukeld is en het kan nat worden door bijvoorbeeld regen.  Als je toch teveel spullen in je backpack propt, zoals ik dat zou doen haha dan heb je ook een probleem met je rug ben ik bang. Ook is een backpack niet stevig als je breekbare spullen mee terug neemt.

Soort reis

Zoals je hierboven hebt gelezen, zitten er aan beide opties vele voordelen. Voordat je een keuze maakt kun je jezelf een aantal vragen stellen die belangrijk zijn om erachter te komen wat het handigst is voor jouw reis.

 • Wat voor soort reis ga je maken? Ga je op rondreis en doe je dit met een georganiseerde groepsreis met een bus of heb je alles zelf gepland en ga je veel met de trein? Het kan ook zijn dat je op een plek blijft de hele reis. Wanneer je op een plek blijft of een groepsrondreis maakt met een bus kun je prima een koffer mee nemen. Dit is vind ik zelfs ideaal!
 • Hoe verplaats je jezelf tijdens de reis? Zoals hierboven al benoemd, ga je reizen met auto, bus of taxi of helemaal niet reizen zou ik kiezen voor een koffer. Maar ga je te voet of met de trein rondreizen dan kun je beter voor een backpack kiezen.
 • Wat voor slaapplaats heb je tijdens de reis? Wanneer je in een hotel verblijft is een koffer ideaal, wordt dit een hostel dan kun je beter voor de backpack kiezen i.v.m. de ruimte die het inneemt.
 • Ga je naar een warm of koud land? Ook belangrijk omdat winterkleding veel zwaarder is en meer ruimte in beslag neemt dan de bikini’s en topjes. Wanneer je naar een koud land gaat en veel mee moet nemen zou ik ook voor een koffer kiezen. Dunne shirtjes voor de zomer die niet veel ruimte in beslag nemen kunnen gemakkelijk in een backpack.
 • Ga je veel vliegen tijdens de reis? Vliegen met een koffer is wat makkelijker dan met backpack en een harde koffer is beter bestand tegen het laadruim van een vliegtuig. Je hebt dan minder gedoe als je een koffer mee neemt. Heb je 1 vlucht dan kun je gerust voor een backpack gaan.
 • Neem je veel gewicht mee? Eigenlijk heeft dit puntje ook te maken met het hierboven beschreven warm of koud land. Wanneer je zwaardere en dikkere kleding mee neemt dan kom je toch ook weer uit bij de koffer.

Keuze

Ik heb al eerder aangegeven dat ik zelf eigenlijk bijna altijd voor een hardcase koffer kies. Waarom dit zo is, simpelweg het gemak ervan en ik heb geen zin in nek/rugklachten van het vele tillen.
Nou moet ik ook wel zeggen dat de meeste rondreizen die ik heb gemaakt, zelfstandig met eigen auto of groepsrondreizen met een bus zijn geweest en als het echt nodig is en handiger zou ik wel voor de backpack kiezen.
Ga je voor een koffer? Bekijk de 10 beste koffers!

Heb je na al deze voor- en nadelen gelezen te hebben en de vragen voor jezelf beantwoord te hebben een keuze kunnen maken voor een koffer of backpack of twijfel je nog steeds?! Je kunt hieronder een vraag of bericht achterlaten voor advies! Goodluck & Safe travels!

logo amanda travel lichter

Deze blogs zijn ook interessant

2 comments

Marja 23 september 2018 - 20:38

Goede tips.

Reply
Amanda 30 september 2018 - 19:22

Dank je wel Marja!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy