Mayastad Tulum Mexico

Maya stad Tulum, een plek van ontspanning, rust & kalmte

by Amanda

Onze eerste kennismaking met Mexico is het drukke Cancun. Vanaf het vliegveld komen we laat in de avond pas aan bij ons hotel. De volgende ochtend gaan we gelijk op pad en laten we Cancun meteen achter ons.  Onze eerste stop op het schiereiland van Yucatan is Tulum. We gaan de maya ruïnes bekijken. We zullen drie weken lang rondreizen door Mexico, Guatemala en Belize om de Maya route te bekijken.  Tulum is een badplaats in de Mexicaanse staat Quintana Roo. Het ligt aan de Riviera Maya.

Neusbeer Tulum Mexico

Tarantula

Na ongeveer twee uur rijden komen we aan in Tulum. We rijden langs het water en dit is mijn eerste kennismaking met dit heldere turquoise water! Wauw, dit is zo mooi!! Ik ben verliefd!

We stappen uit bij de ingang van de archeologische zone Tulum. Het is hier schitterend, de natuur, zoveel groen, zon en palmbomen!
We lopen door de ingang, waar ik meteen ook al mijn eerste kennismaking heb met een hele grote zwarte spin! Als ik ergens totaal niet van houd, zijn het wel spinnen!! En deze is echt reusachtig!

Het is een grote, zwarte, harige spin met een rood/bruin achterlijf. Onze gids vertelt dat dit een tarantula is en je deze lieve beestjes hier wel vaker tegen gaat komen. Ielll!

Ik maak van een afstand wat foto’s en loop er dan met een grote bocht omheen! Onderweg zien we ook wat neusberen of Coati’s. Deze schattige dieren stammen af van de wasbeer. Ze lopen overal in het gebied rond te snuffelen opzoek naar wat te eten.

Tarantula Tulum Mexico

Maya ruïnes

We komen het gebied in van de Maya tempels en ruïnes. Als je binnenstapt heb je al een mooi overzicht van hoe groot dit complex is. Je ziet aan de linkerkant het fel blauwe water al achter de kliffen liggen! Super mooi dit!

Je vraagt je echt af hoe die kleine Maya mensjes dit hebben kunnen bouwen. Er ligt hier zoveel geschiedenis en ook nog veel meer wat niet ontdekt is. Onze gids gaat voorop en vertelt bij alle tempels wat het voor bouwwerk is, waar het voor gebruikt werd en wat de schilderingen aan de buitenkant te betekenen hebben. Soms is het echt ongelofelijk hoe slim deze mensen toen al waren!

Deze Maya stad is heel anders dan de andere Maya-steden. De Maya stad Tulum ligt aan een eigen strand en is hierdoor goed bewaard gebleven. Het is de enige Maya stad die aan zee ligt. Elke Maya stad had zijn eigen doel, Tulum was een belangrijke havenstad.

Omdat Tulum aan zee ligt, wordt de stad beschermd door een muur van kalksteen. Deze muur is zeven meter dik en beschermt drie zijden van de stad.

Mayatempel Tulum Mexico

Castillo

Onze gids vertelt heel boeiend over de geschiedenis en waarom men denkt dat er een muur om de stad gebouwd is. Hij vertelt dat men gelooft dat alleen priesters en mensen van hoge rang binnen de muren van Maya stad Tulum leefden. Andere mensen werden buiten de muren gehouden.

De grond waar de Maya stad op gebouwd is, is geen vlak gebied. Het is wat heuvelig, veel gras en grijze stenen waar ooit gebouwen stonden. Het is een erg mooi gezicht.

Een zeer opvallend stenen bouwwerk is de overgebleven ruïne Castillo. Dit bouwwerk heeft een perfecte ligging, bovenop de rand van een twaalf meter hoge kalkstenen klif met uitzicht over de Caribische kust.

Het uitzicht vanaf dit punt over het helder blauwe water is echt fantastisch!! Wauw, ik heb hier bijna geen woorden voor, zo mooi vind ik dit!

Caribische zee Tulum Mexico

Frescoes

Voor de Castillo staat een van de best bewaarde gebouwen, de tempel van Frescoes. Je kunt hier een kijkje naar binnen nemen door de openingen in de wanden.
Het gebouw zit vol met bijzondere muurschilderingen. Onze gids legt uit wat de schilderingen voor betekenis hebben.
Het eerste niveau is de Maya wereld van de doden, het middelste de Maya wereld van de levenden en het laatste die van de goden. De goden waren erg belangrijk voor de Maya’s.

Oude zuilen Maya tempel Tulum Mexico

Er staan ook wat afbeeldingen op van paarden, waardoor er gedacht wordt dat de Maya’s hier in 1518 nog leefden toen de Spanjaarden aan land kwamen met hun paarden.
We zien aan de buitenkant van verschillende gebouwen handafdrukken met een rode kleur staan. Ik vraag me af wat dit te betekenen heeft, maar dit weet onze gids ook niet.

Er is nog zoveel onontdekt in de wereld van de Maya’s. Het is echt heel bijzonder!

Handen Mayatempel Tulum Mexico

Iguana

Ik ben erg onder de indruk van deze speciale en vooral ook erg mooie plek! Naast alle grijze stenen ruïnes, is er toch ook veel groen van gras en palmbomen en je hebt natuurlijk overal waar je loopt, het schitterende helder blauwe water op de achtergrond.

Waar ik even aan moet wennen, zijn de Iguana’s die overal lekker op hun gemak rond wandelen. Deze leguanen vind je vrijwel overal, van klein tot echt mega groot maar ze zijn vaak banger voor jou dan andersom. Geloof me er komt een moment dat je ze niet eens meer opmerkt, hoe groot ze ook zijn haha!

Mayaruine Tulum iguana Mexico

Paradijs

Na een tijdje zelf tussen alle indrukwekkende ruïnes gedwaald te hebben, besluiten we nog even te gaan relaxen op het parel witte zandstrand onderaan de klif.

Tulum strand Mexico

Er is een pad/trap langs de klif naar beneden om bij het strandje te komen. Eenmaal beneden leggen we onze spullen in de schaduw onder de klif en nemen we een duik in dit mooie water!
Heerlijk even die verkoeling. Het water is echt zo helder dat je visjes ziet zwemmen. Het zand is trouwens ook heel fijntjes, parelwit en voelt zacht aan. Echt een paradijsje hier!

Ik pak mijn camera en loop een beetje rond over het strandje. Een stukje verderop ligt een rotspartij met wat palmbomen waarop ik nog even heerlijk ga liggen relaxen. Vanaf het strand gezien leveren de kliffen met de ruïnes erop een schitterend plaatje!
Ik vind het hier echt heerlijk!

Tulum strand Mexico

Maya stad Tulum, voor mij is dit een echt paradijsje die je zeker op je bucketlist moet zetten! Bijzondere ruïnes met een schitterend uitzicht, wat wil je nog meer?! Na een paar uur zit het er helaas weer op en lopen we terug naar de bus om onze reis te vervolgen naar Chetumal. Ik ben erg benieuwd wat voor mooie dingen we op deze reis nog meer te zien krijgen. Mijn reis kan nu al niet meer stuk!

Palmtrees Mexico Tulum

logo amanda travel lichter

Deze blogs zijn ook interessant

10 comments

Joke 16 mei 2018 - 16:40

Mooi geschreven en prachtige foto’s

Reply
Amanda 16 mei 2018 - 17:00

Dank je wel!!:)

Reply
Jo 17 mei 2018 - 08:30

Prachtig hoor

Reply
Amanda 17 mei 2018 - 22:30

Dank je wel Jo!

Reply
Aysun 17 mei 2018 - 09:33

Gezellige sait leuke verhaaltjes meid Ga maar door 🤗😍😘Succes!

Reply
Amanda 17 mei 2018 - 22:31

Dank je wel Aysun!!:)

Reply
Janine 17 mei 2018 - 11:16

Wat een mooi helder water daar zeg, daar zou ik wel een duik willen nemen!

Reply
Amanda 17 mei 2018 - 22:31

Ja het is echt heel mooi!! Ik zou zeggen doen!

Reply
Ghislaine corsius 17 mei 2018 - 17:19

Lieve amanda, jouw blogs zijn altijd een feestje om te lezen. Dank je wel voor de avonturen die je met ons deelt. Liefs ghislaine

Reply
Amanda 17 mei 2018 - 22:31

Dank je Ghislaine! Lief!:)

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy