Istanbul Turkije

Istanbul, Europe meets Asia

by Amanda

Istanbul, een drukke stad met veel cultuur, geschiedenis en uitgaansgelegenheden in Turkije. Istanbul is de enige stad die in twee continenten ligt, namelijk Europa en Azië.  De Bosporus, een groot water, verdeelt de stad in het Europese gedeelte en een Aziatisch gedeelte. 

Sabiha Gokcen

Omdat we landen op het vliegveld Sabiha Gokcen in het Aziatisch deel van Istanbul, krijgen we een mooie stempel in onze paspoorten! Ik vind dat altijd wel leuk, hoe meer stempels, hoe beter en mooier haha! Vanaf het vliegveld worden we met een klein busje naar het hotel gebracht. Je merkt al gelijk de drukte van het verkeer als we dieper de stad in rijden, we komen ook precies in de spits aan. Maar de chauffeur vertelt ons dat het verkeer in de stad altijd druk is.

Ons hotel ligt in het Europese en oude stadsgedeelte. Het Sunlight hotel staat op een toplocatie, het ligt in de historische wijk Sultanahmet. De zee van Marmara ligt op 500 meter van het hotel en bijna alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand.

Sultan Ahmed Istanbul Turkije

Sultanahmet

We liggen heerlijk te slapen en ineens schrikken we wakker van een hard geluid. Dat is wel even wennen, om 5:00 uur in de ochtend wordt er via de minaretten opgeroepen tot gebed. Erg lang uitslapen zul je hier dus niet, als je dat wilt moet je echt oordoppen meenemen!
De eerste dag gaan we dan ook gelijk al vroeg te voet op pad richting het Sultanahmet plein. Hier staan de twee bekendste monumenten tegenover elkaar. Het Sultanahmet plein is vernoemd naar de bouwer van de Blauwe Moskee.
De Haghia Sophia, een van de mooiste kerken ter wereld, staat hier tegenover.
Op een plein naast de Blauwe Moskee, staan nog een paar zuilen. Deze zijn nog overgebleven van een Romeins stadion voor paardenrennen,”de Hippodroom”.

zuil Istanbul Turkije

We lopen ongeveer 10 minuten van het hotel naar het Sultanahmet plein waar we gelijk al veel best aanhoudende verkopers op ons af krijgen. Ze blijven maar zeuren of je boekjes of armbandjes wilt kopen.  Gewoon doorlopen en net doen of je ze niet ziet. Als ze echt vervelend worden moet je gewoon boos worden en ben je wel van ze af.
Het plein is echt groot en gezellig en druk met mensen. Heel gezellig, je kunt het ook wel zien als een soort park, overal zitten mensen gezellig wat te eten en drinken op bankjes in het zonnetje.
De Hippodroom, de overgebleven zuilen met oude Romeinse tekens zijn erg bijzonder. Ze staan ook midden op het plein.

Istanbul Turkije

Blauwe moskee

Vanaf het plein zie je de indrukwekkende Blauwe Moskee al liggen. Er schijnt vandaag een lekker zonnetje waardoor het plaatje van de Blauwe Moskee met sierlijke palmbomen ervoor nog magischer wordt. ‘s Avonds wordt de hele moskee verlicht waardoor het plaatje nog meer compleet is.
De Blauwe Moskee werd in opdracht van Sultan Ahmed I tussen 1609 en 1616 gebouwd door Mehmet Aga, de architect van de sultan.
De bouw hiervan zorgde voor veel onvrede toendertijd, omdat de moskee met 6 minaretten er evenveel zou hebben als de Al-Masjid al-Haram in Mekka. Tegenwoordig is dit niet meer het geval. De sultan loste dit op door 2 minaretten te schenken aan de Moskee in Mekka.

Je zou denken dat de moskee blauw is van de buitenkant, maar dit is helemaal niet zo. Op het moment dat ik ervoor stond dacht ik ”wauw” wat een bouwwerk, super indrukwekkend maar waarom noemen ze de moskee blauw?!
De buitenkant van de moskee is grijs, maar als de zon er op een bepaald punt op schijnt hebben de koepels wel een blauwe gloed. De naam komt voornamelijk door het Izniktegelwerk aan de binnenkant van de Moskee. De meeste hand geschilderde tegeltjes zijn blauw maar er zijn ook andere kleuren terug te vinden.

We gaan de Moskee in, we moeten eerst onze schoenen uit doen en je kunt doeken lenen om haar, schouders en knieën te bedekken. Het is verboden te eten en te flitsen met je camera. Ik kijk mijn ogen uit! Wat een onwijze grote ruimte en wat schitterend! Ik kijk altijd graag hoe de plafonds eruit zien in gebouwen, ze hebben met de bouw echt alles tot in de puntjes afgewerkt! Super mooi dit gebouw!

Ook ben ik erg aandachtig aan het kijken wat de gelovigen doen. Op de binnenplaats die bijna net zo groot is als de Moskee zelf, zijn er kraantjes, een soort fonteintjes. Hier moeten de mensen zich ritueel wassen voordat ze het gebed ingaan. De handen, voeten en het hoofd wordt gewassen.

Blauwe moskee Istanbul Turkije

Gebed

Onze gids vertelt ons over het gebed. Moslims moeten 5 keer per dag bidden. De 5 gebedstijden worden berekend aan de hand van de zonsopkomst en zonsondergang, ze veranderen dus ook.
Tijdens het gebed knielen de mensen en buigen het hoofd naar de grond, richting Mekka, hierdoor tonen ze respect aan Allah. Ik vind het erg interessant en indrukwekkend allemaal!

Mannen en vrouwen bidden altijd apart. Vrouwen bidden in een afgeschermde ruimte of balkon. Dat zie ik hier ook gebeuren. Wat erg opvalt is dat er geen afbeeldingen of schilderijen van mensen of dieren in de moskee aanwezig zijn. Dit zie je bij kerken vaak wel. De islam verbiedt dit, hoor ik van onze gids.

Sultan Ahmed Istanbul Turkije

Haghia Sophia

We lopen de Moskee uit over het plein, wat ook schitterend en gezellig is! Het is een soort park met veel groen, drukte en eetkraampjes. We lopen een stukje en schrikken van een onwijs geluid, het is weer tijd voor het gebed. Dit wordt door de minaretten gesproken, en toevallig lopen we er heel dichtbij.

De Haghia Sophia, kerk van de heilige wijsheid, is een van de grootste kerken ter wereld. Onze gids vindt dat het eigenlijk een van de wereldwonderen moet zijn. Het onwijze complex werd gebouwd op 2 vroegere kerken. In de 15e eeuw werd het verbouwd tot Moskee. Van de buitenkant zie je al dat de Haghia Sophia een enorm complex is maar als je naar binnen loopt ben je echt onder de indruk, wauw! De middelste hal is zo groot, ruim en hoog, de plafonds zijn wederom schitterend en een kijkje waard! Kijk zeker even naar boven als je hier naar binnen gaat!! De onwijze koepel is zelfs 56 meter hoog!

Haga Sophia Istanbul Turkije

Overal zijn ook weer de mooie mozaïeken terug te vinden. Wat ik ook heel mooi vind zijn de ronde zwarte schijven met gouden kalligrafie. Ze hangen op een aantal plaatsen in de grote ruimte. Je kunt een tijd lang rond dwalen in dit mooie complex, het ene is nog indrukwekkender dan het andere. Je kunt ook met een trap naar boven waardoor je een ander maar schitterend uitzicht hebt over de grote ruimte vanaf een soort balkon.

Blauwe moskee Istanbul

De blauwe moskee en de Haghia Sophia, beide 2 mooie en indrukwekkende gebouwen die je, naar mijn mening, zeker bovenaan je lijstje moet zetten als je Istanbul bezoekt! Als je deze stad bezoekt ga dan vooral lekker te voet, zo proef je veel beter de  echte sfeer van het land! 

 

Justmytravel

Deze blogs zijn ook interessant

9 comments

Aad Lipman 21 augustus 2017 - 15:33

Hoi Amanda met plezier zitten lezen je blog over Instanbul…lijkt mij ook de moeite waard om te bezoeken…ik wil alleen niet om vijf uur wakker haha maar je hebt je de moeite genomen om veel informatie te geven over de moskee en de kerk…zo heb ik al een goed beeld zeker met de foto’s erbij!!! Top gedaan 👍 Groetjes Aad

Reply
Amanda 22 augustus 2017 - 09:53

Hoi Aad! Bedankt voor de leuke reactie! Het is zeker de moeite waard om het een keer te bezoeken;) Groetjes Amanda

Reply
bert schmit 21 augustus 2017 - 20:49

helemaal met je eens en de foto’s zijn weer prachtig zeker de header zou niet misstaan in national gegraphic bv. hier eeen die ik vond op twitter https://twitter.com/PicPublic/status/899302571839545344

Reply
Amanda 22 augustus 2017 - 09:54

Dank je wel Bert! Mooie foto idd!

Reply
bert schmit 21 augustus 2017 - 20:58

bouwer blauwe moskee was leerling van sinanMehmet aga was een leerling van bouwmeester Mimar Sinan. Koca Mimar Sinan Ağa (Ağırnas, 15 april 1489 – Istanboel, 17 juli 1588) is de bekendste architect uit het Ottomaanse Rijk http://www.emrahturk.nl/blauwe-moskeesultan-ahmet-camii/

Reply
Joke 22 augustus 2017 - 11:01

Lekker te lezen zo Amanda

Reply
Amanda 26 augustus 2017 - 22:45

Dank je wel!:)

Reply
Marja 24 augustus 2017 - 17:42

Leuk geschreven weer. Mooie foto’s ook. Vooral zo doorgaan.

Reply
Amanda 26 augustus 2017 - 22:46

Dank je!! Leuk dat je het gelezen hebt!:)

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy