Maya Route uitzicht

Belize, Maya Route

by Amanda

Het tropische Belize, grenzend aan Mexico, Guatemala, Honduras en de Caribische zee. Belize ligt op de bekende Maya Route. Tijdens onze rondreis, die de hele Maya route omvat, nemen we ook even Belize mee. In Belize bezoeken we een van de grotere Maya complexen en dan rijden we door naar Guatemala. Uiteraard kun je dit land ook op andere manieren ontdekken. Belize is een heel mooi land en heeft mooie witte stranden, palmbomen, een turquoise blauwe zee, goede muziek en heerlijk eten. Ideaal voor een relax vakantie dus. Maar ik neem je mee langs de Maya route.

Xunantunich Mayatempel Belize midden Amerika

Grens

Vanaf Chetumal (Mexico) rijden wij met een bus richting Belize. Als je denkt dat je bij de grens makkelijk door kunt rijden zoals in Europa, dan zit je er goed naast. Er zijn veel grensformaliteiten en veel corruptie. De gids had ons dit al verteld. Door de agenten om te kopen kan het weleens lukken om direct door te rijden. Helaas vinden ze dat hij niet genoeg heeft betaald. Pech, want dan ben je dus je geld kwijt en moet je alsnog alle formaliteiten doorlopen. Iedereen dus de bus uit, inclusief de bagage. Dan mag de bus helemaal leeg de grens over.

Onze groep gaat met bagage via een terminal en krijgen daar een stempel in het paspoort, want voor Belize hebben wij Nederlanders geen visum nodig. Bij de bagagecontrole mogen wij direct doorlopen, blond haar?!? Wie weet. Er zijn ook mensen die wel hun koffer moeten openmaken en die worden echt helemaal gecheckt. Veel tijd verloren hier bij de grens maar we staan toch eindelijk in het mooie Belize!

Xununtunich Belize Mayatempel

Xunantunich

Na een tijdje rijden komen we aan bij het gebied waar dit Maya complex ligt. We moeten uit de bus want het is een jungleachtig gebied en niet geschikt voor de bus. Met een pondje gaan we over de Mopan rivier en dan worden we in kleinere auto’s gepropt om bij het complex te komen. We worden echt in de auto’s gepropt, ik ergens in een achterbak met wat anderen, met ongeveer 8 tot 10 man zitten we in een auto. Gelukkig is het maar een klein stukje over een hobbelige weg naar het Maya complex.

Als de auto’s stoppen lopen we de jungle in en ik word gelijk behoorlijk door de muggen gestoken.
Als we bij het complex aankomen zien we de eerste aapjes al in de bomen. En dan de eerste Maya ruïnes. Wauw! Echt schitterend! Hoe hebben die kleine Maya mensjes dit kunnen bouwen. Deze mensen moeten heel slim zijn geweest om zo’n complex op deze adembenemende mooie plaats te bouwen.

Mayaruines Xunantunich Belize in Midden Amerika

Het complex bestaat uit 6 pleinen en 25 tempels. Wij bezoeken er maar een paar die nog goed intact zijn gebleven. Xunantunich betekend ‘’stenen vrouw’’.
Op de hele Maya route zijn nog maar weinig tempels die je mag beklimmen. De tempel ’’el castillo’’ van ruim 40 meter hoog, mag je nog wel op. Het geeft wel een vreemd gevoel als je in zo’n mooie omgeving bent.
We gaan de tempel op, het is een behoorlijke klim, vooral voor mensen met korte beentjes zoals ik. De trainingen van thuis worden hier goed voortgezet.

De traptreden zijn heel hoog waardoor je dus echt moet klimmen. Er zijn geen leuningen of relingen en af en toe loop je echt vlak langs de randen. Oppassen dus dat je geen misstap maakt of uitglijdt want dan want dan lig je beneden. Best gevaarlijk af en toe. Dit is ook de reden dat er nog maar weinig tempels beklommen mogen worden, er zijn al te veel ongelukken gebeurd.
Ik ben heel erg blij dat wij de kans hebben gekregen om deze tempel te beklimmen want wat een avontuur is dit en wat een schitterend uitzicht.
Ik ben heel erg onder de indruk van de Maya tempels en de natuur is hier ook prachtig. Echt een van de mooiste plekken op aarde waar ik tot nu toe geweest ben!

Maya tempelcomplex Xunantunich Belize

Veiligheid

Vaak hoor je dat Belize, Mexico en Guatemala gevaarlijke landen zijn voor toeristen. Je moet in sommige gebieden goed opletten en niet alleen over straat gaan na zonsondergang. Dit geldt vooral in het grensgebied tussen Belize en Guatemala. Daar worden veel overvallen gepleegd, ook op toeristen. Aangeraden wordt om hier alleen in groepen te reizen. Zelf merk ik niets van criminaliteit. Ik vind de bevolking aardig en relaxt. Wel kregen wij politie-escorte vanaf de grens van Belize naar Guatemala en in een deel van Guatemala. Ik voel me geen moment onveilig tijdens de reis.

Uitzicht vanaf Mayatempel Xunantunich

Belize, een fantastisch land waar ik echt nog een keer naar terug wil. Ik wil graag nog een keer duiken in the blue hole. De Blue Hole is een gat van 122 meter diep en 305 meter breed. Er zijn veel haaien te zien. Dit zet ik zeker op mijn Bucketlist! De Maya ruïnes zijn wat mij betreft zeker de moeite waard en schitterend!
FOX Verre Reizen van ANWB Belize
Groepsrondreizen naar Belize

Maya tempel Xunantunich in Belize Midden Amerika

logo amanda travel lichter

Deze blogs zijn ook interessant

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy