Kasteel de Haar Haarzuilens Nederland

Kasteel de Haar, Haarzuilens

by Amanda

Kasteel de Haar, vlakbij Utrecht, is het grootste kasteel van Nederland. Het monumentale kasteel werd in 1892 herbouwd op de ruïne van het oude kasteel. Naast het kasteel, zijn er een heel landgoed met bijgebouwen, een kapel en mooie tuinen te vinden.
Het kasteel de Haar ligt in het dorpje Haarzuilens. Vandaag is het mooi weer om een bezoekje te brengen aan kasteel de Haar.

Kasteel de Haar Haarzuilens in Nederland

Kasteelpoort

We rijden met de auto het terrein van de Haar op. We zien de kasteelmuren en poort al voor ons. Dit is nou een echt kasteel! Heel vaak gaan we een ”kasteel” bezoeken en dan is het in mijn ogen eigenlijk meer een groot landhuis. Maar dit is echt een kasteel met torens zoals naar mijn idee een kasteel eruit moet zien haha!

De auto kunnen wij heel makkelijk kwijt aan de zijkant van het landgoed. Het is wel betaald parkeren maar je kunt dan de hele dag de auto laten staan. We lopen een klein stukje en komen aan bij de toegangspoort van het kasteel. Ik vind het er nu al super leuk uitzien!

Twee torens, een ophaalbrug en het wapen van de vroegere bewoners afgebeeld boven de ophaalbrug. Ik vind het er erg mooi en sprookjesachtig uitzien. We lopen verder naar de binnenplaats. Hier is het koetshuis verandert in een restaurant en kun je hier gezellig een kopje koffie drinken of lunchen.

Kasteelpoort Haarzuilens Nederland

Kasteel

Het is heel opvallend dat alle gebouwen van dezelfde kleur steen gebouwd zijn. Een beetje roodbruin met rood-wit geblokte deuren en ramen. We kopen een kaartje om het landgoed op te kunnen en mogen doorlopen. Al vrij snel zie je dan echt het kasteel liggen.

Het kasteel is vrij groot en heeft twee delen, het kasteel en chatelet. Er ligt een vijver omheen en is ook omringd met ophaalbruggen. Hier zie je ook weer dezelfde bouwstijl terug komen zoals het koetshuis. Aan de kant waar wij binnenkomen is een mooie tuin met een prieeltje in het midden. De bloemen staan er mooi in bloei.

Kasteeltuinen Haarzuilens Nederland

Het kasteel werd gebouwd in de twaalfde eeuw. In 1449 kwam het kasteel in het bezit van de familie van Zuylen. Het kasteel is sinds 2000 eigendom van stichting de Haar en vereniging natuurmonumenten.

Het is een erg mooi en indrukwekkend kasteel. Er worden hier ook verschillende festiviteiten gehouden en af en toe tv programma’s opgenomen. Het kasteel zelf heeft ook een ophaalbrug met ijzeren hekwerk, wat je altijd in ridderfilms ziet. Ik vind het echt schitterend!

Je kunt binnen in het kasteel een kijkje nemen. Hier vind je nog allemaal oude wandtapijten, aardewerk en meubels. Wij zijn niet in het kasteel geweest, maar het schijnt ook erg mooi te zijn van binnen.

De kleuren van de familie Van Zuylen zijn rood en wit. Het wapen bestaat uit drie rode zuilen op een wit veld. De diverse takken van deze familie hebben varianten op deze kleuren. Het wapen zie je overal terugkomen. Zowel in de kleuren van het kasteel als in alle woningen in het dorp Haarzuilens.

Kasteel de haar Haarzuilens in Nederland

Tuinen

Het landgoed om het kasteel is heel groot. Je kunt er lang lopen langs rozentuinen, waterpartijen en hertjes. Het valt op dat de tuinen vaak in bepaalde vormen zijn aangelegd. Dit ziet er heel mooi uit, zeker van bovenaf en op foto’s.

Wanneer de rozentuin in bloei staat, is dit een schitterend gezicht met de vormen van de tuin. Wij zijn een tijdje wezen wandelen door de mooie tuinen en natuur van het landgoed. Het kasteel zie je vanaf meerdere kanten en het blijft indrukwekkend.

Na alles gezien te hebben, krijgen we trek van de indrukken en het lopen. We gaan naar de binnenplaats en ploffen even lekker neer op het terras voor een heerlijke lunch!

Kasteel de haar Nederland

Kasteel de Haar is zeker een aanrader om te bezoeken. Het is een echt kasteel. Ik zou dit wel doen als het een keer mooi weer is, dan kun je ook nog even wandelen in de mooie tuinen. Je kunt hier geen hele dag doorbrengen denk ik maar voor een paar uurtjes is het prima. 

logo amanda travel lichter

Deze blogs zijn ook interessant

10 comments

Aysun 25 mei 2018 - 19:30

Je bent goed bezig Amanda..Leuk om te lezen …Ik vind het kasteel heel mooi

Reply
Amanda 25 mei 2018 - 22:29

Dank je wel Aysun! Het is echt een mooi kasteel zeker een keer naartoe gaan!

Reply
Joke 25 mei 2018 - 22:30

Ik wandel weer met je mee Amanda.

Reply
Amanda 26 mei 2018 - 15:52

🙂 dank je!

Reply
Mia Wardenier 25 mei 2018 - 23:00

Ben ooit in het dorp geweest, al die rood witte luiken. We hebben er toen pannenkoeken gegeten…zeker dik 40 jaar geleden.

Reply
Amanda 26 mei 2018 - 15:54

Oh dat lijkt me ook heel gezellig!!:) snel weer heen gaan haha

Reply
Marja 30 mei 2018 - 18:14

Leuke tip weer. Goed geschreven en mooie foto’s.

Reply
Amanda 31 mei 2018 - 13:01

Dank je wel!!:)

Reply
bert 31 mei 2018 - 10:27

prachtige foto’s weer

Reply
Amanda 31 mei 2018 - 13:01

Dank je wel Bert!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy