Red square

De nachttrein van Moskou naar Sint Petersburg, een avontuur of helse rit?

by Amanda

Om in Rusland van Moskou naar Sint Petersburg  te komen kun je verschillende vervoersmiddelen gebruiken. Wij zijn met de nachttrein van Moskou naar St. Petersburg gegaan en ik vertel je meer over deze belevenis in dit artikel.

Markt Rusland

De nachttrein

In Moskou werden we op het treinstation gedropt waar we vervolgens vrij lang moesten wachten op het perron voordat we in konden stappen. Wij waren vrijwel de eerste groep die voor de trein aan het wachten waren. Het werd steeds drukker en drukker, voornamelijk veel mensen uit China. Onze gids had al gewaarschuwd laat je niet opzij zetten en maak als het ware een Chinese muur. Want anders glipt er iemand tussen jullie groep en komt er iemand niet de trein in. 

Zo gebeurde het dus ook, mensen duwden om vooraan te kunnen staan en wanneer de treindeuren open gingen als eerste naar binnen te kunnen. Het was echt bizar want voor iedereen was er toch een gereserveerde plek. Je moest bijna uitkijken niet omver te worden gelopen door deze mensenmassa.

Toen de deuren open gingen hadden wij gelukkig al vrij snel onze cabine gevonden en hadden we een beetje rust. Maar hier begon het avontuur pas!

Nachttrein

De cabine

De cabine waar we in zouden verblijven en ook slapen, was erg klein en smal. We verbleven hier met vier personen. Dat betekende dat we nog twee anderen erbij kregen, maar gelukkig waren dit twee personen uit onze eigen groep. Met één van de twee was ik wat minder happy omdat deze meneer niet helemaal in orde was de afgelopen dagen en erg van een biertje hield. 

Nachtrein cabine

Omdat het een nachttrein is, zijn er twee stapelbedden in elke cabine. De bedden zijn erg smal en als je boven ligt wat voor ons het geval was moest je uitkijken dat je niet met je hoofd klem kwam te zitten tegen het plafond! Zeker met het in bed stappen moest ik mijzelf als een soort slangenmens bewegen om niet mijn hoofd te stoten.

De toiletten zijn er drie per wagons en die zijn in het achterste gedeelte van de wagon. Maar deze nachttrein had nog een verdieping, je kunt dus wel bedenken dat er aardig veel mensen met drie toiletten moesten doen. Dit leverde al meteen problemen op omdat je een uur in de rij moest staan om naar het toilet te kunnen. Sommige mensen namen ook ruim de tijd om in de toiletten een soort van zich te douchen ofzo?!!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

De rit

De treinrit duurde de hele nacht en helaas kon je dus buiten niks van het landschap zien. Gelukkig was er in de trein een restauratiewagon. Hier kon je terecht om wat te drinken en gezellig te kletsen. Dit hebben wij dan ook gedaan met een leuk groepje mensen. Na een paar uur werd het toch tijd om te slapen want we zouden de volgende ochtend meteen St. Petersburg gaan verkennen.

Eenmaal aangekomen bij onze cabine zie ik dat het helemaal niet goed ging met de man die in onze cabine lag. Helaas was onze gids achtergebleven in Moskou en er waren geen treinmedewerkers aanwezig die Engels praatten. Wat overigens best wel vreemd is voor zoiets toeristisch. Uiteindelijk heeft een Russische jongen wat vertaalwerk gedaan en werd de man geholpen. 

Nachttrein

Zo, nu konden we ons eindelijk in ons bed wurmen met natuurlijk een aantal keer onze hoofden te stootten! Gelukkig niet te hard en we raakten eigenlijk alleen maar in de slappe lach! Ik heb niet veel geslapen want ik deed geen oog dicht door het schokken van de trein en het gesnurk van onbekenden om mij heen. Voor mij niet ideaal. Ik was eindelijk iets ingesukkeld toen er ineens een harde klap te horen was. Er werd een deel van de trein losgekoppeld, hoezo? De tweede keer dat ik net wegdommelde, werd ik keihard uit mijn slaap gehaald door een oorverdovend fluitje en de wagonmedewerkster riep dat we allemaal wakker moesten worden omdat we er over een uur waren.

Je kunt wel raden hoe brak ik mij die dag voelde! We hadden het uur ook wel nodig want er stond meteen al een onwijze rij voor de toiletten. Zo, we waren eindelijk in St. Petersburg. Gelukkig kregen we hier een heerlijk ontbijt en konden we ons opfrissen in een mooi hotel.

Moskou

Rusland was een hele belevenis voor mij, en ik zou het iedereen echt aanraden. Maar ik was blij dat ik uit de nachttrein was en was echt helemaal brak. We hebben onwijs gelachen tijdens deze treinrit en ook erna nog maar voor mij geen nachttrein meer! Heb jij wel eens een ritje gemaakt in een nachttrein?!

Justmytravel

Deze blogs zijn ook interessant

2 comments

Marja 7 april 2020 - 23:13

Leuk weer.

Reply
Amanda 8 april 2020 - 12:07

Dankjewel!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy