Playa Linda Costa Rica

Living Abroad in Costa Rica

by Amanda

Als Nederlander verhuizen naar het buitenland. Vele mensen doen het maar waarom en hoe vinden ze het daar, zijn er veel verschillen met Nederland? In deze reeks van Living Abroad stellen we verschillende vragen over hun leven in het buitenland. 
Anouk van bestemming Pura Vida woont in het prachtige groene Costa Rica en vertelt hier haar verhaal.

Stel jezelf eens voor

Ik ben Anouk, 29 jaar en ik kom uit de buurt van Nijmegen.

Rincon de la Vieja

In welk land ben je gaan wonen en waarom?

Sinds 2017 woon ik in Costa Rica. In eerste instantie voor een half jaar, ik had de kans om een half jaar op een huis en lodge te passen. Mijn collega Eliseo en ik werden verliefd en het ging zo goed samen dat we eigenlijk meteen besloten om samen verder te gaan in Costa Rica.

Eliseo is opgegroeid in het plattelandsdorp Dos Bocas in de buurt van Dominical. Hij wilde graag terug en we hadden hier de gelegenheid om ons huis te bouwen bij zijn ouders in de buurt.

Omdat het zo goed beviel om gasten te ontvangen zijn we onze eigen accommodatie gestart: Tipi Calathea Ecolodge. We begonnen met niets dus was het fijn dat we aan konden haken bij het bedrijf van mijn schoonouders. Zij hebben de thermale baden Eco Termales Quepos. Hier is Eliseo weer werkzaam en ik help ook zoveel als ik kan.

Costa Rica

Hoe ziet jouw leven er nu uit?

Het leven in Costa Rica is eigenlijk altijd buiten. Ons huis is open, ik ga graag wandelen met de honden, zwemmen in de rivier waar we aan wonen en ik werk heel graag in de tuin. Het is zo mooi om te zien hoe snel alles groeit. Het onkruid daarentegen ook, dus het kost wat moeite om de paden vrij te houden. Ik heb inmiddels mijn eigen kleine kwekerij met allerlei stekjes van de zaadjes die ik heb geplant.

Ik ben voornamelijk in de vroege ochtend en aan het eind van de middag buiten. Overdag is het te warm en schijnt de zon heel fel. Dan ben ik binnen en werk ik voornamelijk op mijn laptop: de administratie van de lodge bijwerken of ik werk aan mijn website Bestemming Pura Vida. Schrijven is een fijne uitlaatklep geworden. Ik deel mijn ervaringen met betrekking tot het wonen hier en ik deel mijn tips over reizen in Costa Rica.

Een ding dat zeker is, is dat we hier geen regelmaat hebben. Vaak moeten we even nadenken welke dag het vandaag is. Het leven in Costa Rica met de dag en het is elke dag anders. Welke werkzaamheden we kunnen doen hangt bijvoorbeeld af van het feit of we gasten hebben of niet en is afhankelijk van het weer.

In de droge periode (van december tot en met april) kunnen we wat dat betreft veel meer klussen doen zoals schilderen. Maar de regenperiode gebruiken we dan weer om veel in de tuin te doen. Dan is het tijd om mijn stekjes te planten en we proberen zoveel mogelijk bomen te planten die voedsel produceren voor de dieren in onze omgeving.

Garden Costa Rica

Heb jij je veel moeten aanpassen aan de mensen / het land?

Ja en nee. Costa Rica is compleet anders dan Nederland. Je kunt het niet vergelijken. Vooraf kun je dus niet bedenken hoe het zal zijn en waar je tegenaan zal lopen. Het was dus wel even wennen en ik heb me moeten aanpassen.  We leven echt met de dag en er wordt eigenlijk niks echt gepland. Maar ik heb veel meer rust hier dan in Nederland. Ik denk wel dat ik beter op mijn plek ben hier wat dat betreft. Er moet zoveel in Nederland, hier is er veel ruimte voor spontaniteit.

Natuurlijk moeten wij ook werken en ons geld verdienen. Dat is overal hetzelfde. Met een onderneming gaat het werk altijd maar door en je bent afhankelijk van het toerisme. Er zijn dus drukkere perioden in het jaar maar ook hele rustige. Geen maandag tot en met vrijdag en dan weekend. Het seizoensgebonden werken is natuurlijk niet specifiek voor Costa Rica, maar voor mij was dat wel anders dan ik gewend was.

In Costa Rica is familie belangrijk. Je bent onderdeel van het geheel en je helpt elkaar waar nodig. Ten minste, zo ervaar ik dat hier. Zo was het geen enkel probleem dat ik bij mijn schoonouders logeerde toen ik moest herstellen van een operatie. De oma van Eliseo is de 100 gepasseerd en woont bij een van haar kinderen en wordt daar verzorgd. In ons dorp op het platteland is het ook zo. Als er iemand hulp nodig heeft dan helpen de buren elkaar zo snel mogelijk met de middelen die ze hebben.

Voetbal in Costa Rica

Het is wel fijn dat we onze eigen plek hebben en ons eigen bedrijf kunnen hebben zoals wij dat willen. Ik kan ook mijn eigen dagritme volgen dat bijvoorbeeld net iets anders is dan het ritme van mijn schoonfamilie.

Ik vind het fijn dat ik mijn eigen eten kan koken. In het begin konden we wel slapen in ons huis, maar konden we niet koken. Het was helemaal geen probleem om bij mijn schoonouders mee te eten, maar ik vond het wel heel fijn toen we onze eigen keuken konden gebruiken. Tijdens mijn leven in Costa Rica kan ik er niet aan wennen om gallo pinto (rijst met bonen) als ontbijt te eten en af en toe een gerecht zoals pasta vind ik ook wel lekker. 

Wat mis je het meeste aan Nederland?
Hoe is het contact met Nederland (familie/vrienden)?
Heb je wel eens lastige momenten en wat doe je dan?

Eigenlijk heb ik geen heimwee. We hebben goede wifi waardoor het contact met familie en vrienden makkelijk is. Door het internet lijkt de afstand minder groot. Natuurlijk is het ook wel eens lastig hier, er zit best wel eens een rotdag tussen. Je bent dan meer op jezelf aangewezen. Er zit niks anders op dan door te zetten.

Wat mij helpt is heel erg positief zijn en me richten op iets dat ik wel kan doen. Het moment gaat vanzelf voorbij. Gelukkig zijn de Tico’s heel erg positief ingesteld, dat helpt mij dan ook wel.

 

Wat zijn de hoogtepunten die je hebt meegemaakt?

Zien dat onze gasten kunnen genieten van de plek die we gemaakt hebben. Onze lodge is niet voor iedereen. Het ligt buiten de gebaande paden en er zijn bijvoorbeeld geen andere restaurants of bars in de buurt behalve het restaurant van mijn schoonouders naast ons.

Na twee jaar begint het te lopen, we hebben meer reserveringen en we kunnen kennelijk goed overbrengen waar het hier om draait. Genieten van de rust en van de natuur. Even een stapje terug doen. Daar kunnen de gasten van genieten en dat maakt ons heel blij.

Costa Rica platteland

Hoe denk je dat jouw toekomst eruit ziet? Blijf je daar / kom je terug

Wij gaan ervoor om hier onze toekomst op te bouwen. We hebben het er niet over om naar Nederland te gaan. Zoals we hier kunnen wonen en werken, daar genieten we ontzettend van. Het is hopen dat het qua inkomsten goed blijft gaan zodat we dat kunnen blijven doen.

 

Heb je tips voor anderen die de droom hebben in een ander land te gaan wonen?

Zoek vooraf goed uit wat de mogelijkheden zijn in het land waar je wil gaan wonen. Zo mag je niet altijd aan het werk als buitenlander en kun je ook niet altijd makkelijk een verblijfsvergunning krijgen.

Als je eenmaal denkt alles goed voorbereid te hebben, dan moet je alles ook weer loslaten. Je kunt vooral niet bedenken hoe het zal zijn om in een ander land en cultuur te wonen. Je moet alles opnieuw leren. Wat is gebruikelijk? Alles is buiten je comfortzone en je hebt niets aan de verwachtingen die je vanuit Nederland hebt geleerd.

Waterval Costa Rica

Dit was een kijkje tijdens het leven in Costa Rica van Anouk. Ben je ook enthousiast geworden over het leven in het buitenland, heb je vragen of lijkt het jou leuk om jouw eigen verhaal te vertellen? Laat dan gerust een berichtje achter!

By Anouk van Bestemmingpuravida.nl

Deze blogs zijn ook interessant

4 comments

Joke 27 februari 2020 - 21:12

Leuk zeg, dit is ook een mooi verhaal. Ergens anders leven lijkt me ook wel interessant

Reply
Anouk 29 februari 2020 - 15:31

Dank je wel voor je reactie Joke. Het leven hier heeft me weer een hele andere kijk gegeven op de manieren van leven die mogelijk zijn.

Reply
Leo 28 februari 2020 - 18:55

Goed zeg,mooi bestaan opgebouwd en nog lekker relaxt leven in een prachtige natuur.Heel interessant.

Reply
Anouk 29 februari 2020 - 15:32

Dank je wel Leo, leuk dat je een reactie achter hebt gelaten. Ik heb het geluk gehad om zo in de natuur terecht te komen.

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy