Cenotes Mexico

3x Cenotes spotten in Mexico

by Chantal Roskam

Wanneer ik aan cenotes denk, denk ik aan Mexico. Maar wat zijn cenotes precies? Een ‘cenote’ of ‘cenode’ stamt af van het Maya woord ‘tso’ono’ot’, wat letterlijk afgrond betekent. Het wordt ook wel een grot of poel dat water bevat genoemd.

Er bestaan verschillende soorten cenotes; ondergrondse, oppervlakkige (vijvers, meren), semi-ondergrondse en oppervlakkige bronnen. Cenotes komen voor op plekken waar geen bovengrondse rivieren zijn. Een cenote ontstaat dus door het water dat ondergronds stroomt naar de zee en zo een verzakking in de grond veroorzaakt, oftewel een met water gevulde holte. Voor de Maya’s is een cenote een heilige plaats waar vroeger regelmatig offers werden gebracht (ook menselijke). Deze plaats is heilig omdat het beschouwd wordt als de ingang naar de onderwereld. In de provincie Yucatan zijn duizenden cenotes te vinden, een groot deel zelfs nog onontdekt. In de deze blog laat ik je mijn top 3 zien inclusief tips!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Cenote Suytun

Van de cenotes die ik bezocht heb was deze by far mijn favoriet. Deze cenote is groot en diep en er loopt een plateau door het water waar met een beetje geluk de zon vanuit het gat in het plafond recht op schijnt. Zelfs al schijnt deze niet recht op het plateau, zorgt de zonnestraal voor een erg gaaf effect.

Op het moment dat we zouden vertrekken kwamen er geschminkte mannen in kostuum de cenote binnen lopen. Niet wetende wat er zou gebeuren bleven we nog even hangen, en daar waren we achteraf erg blij mee. De mannen begonnen te trommelen en met rook te blazen wat er erg indrukwekkend uitzag in de cenote.

Ik vermoed dat dit één van de Maya rituelen was dat destijds behoorde bij het offeren in deze heilige plaats. Cenote Suytun vind je op ongeveer 20 minuutjes rijden vanaf Valladolid en kun je het beste vroeg in de ochtend bezoeken om de drukte voor te zijn. Wij kwamen gelukkig net op tijd aan, en waren de bussen vol toeristen net voor  Prijs: 120 pesos

Cenote Suytum Mexico

 

Casa Cenote

Ben je op zoek naar iets meer avontuur en wil je een cenote vanuit het water bekijken, dan raad ik Casa Cenote aan. Hier kan je samen met een gids gaan duiken of snorkelen. Omdat ik helaas mijn brevet niet heb, was duiken geen optie en ben ik gaan snorkelen in deze cenote.

De gids neemt je mee diep de cenote in waar je ook een stuk door de bijbehorende mangrove mag snorkelen. Onderweg kwamen we een bordje tegen dat we op moesten passen voor krokodillen. We dachten eerst dat dit een grapje was, totdat we er eentje tegenkwamen van ruim 2 meter aan de waterkant. Dit vond ik best wel spannend. We bezochten deze cenote aan het einde van de middag. Casa Cenote is te vinden op 15 minuten rijafstand van Tulum.  Prijs incl. gids: 450 pesos

Cenote Casa Mexico

 

Gran Cenote

Verblijf je in Tulum, dan mag je deze cenote absoluut niet overslaan. Wel een beetje te toeristisch naar mijn smaak, maar dat maakt deze cenote er niet minder mooi op. Wanneer je de cenote betreedt denk je eerst ‘oh is dit het’, maar schijn bedriegt.

Het mooiste gedeelte van de cenote is te vinden als je er eerst een stuk doorheen gaat zwemmen naar het andere ‘open’ gedeelte. Hier is het water erg helder en blauw van kleur, het leek wel een sprookje. Wat deze cenote ook zo bijzonder maakt zijn de kleine schildpadjes die er rondzwemmen. Dus vergeet je GoPro niet mee te nemen. Prijs: 200 pesos

Gran Cenote Mexico

 

Optioneel, Cenotes Agua Dulce & Palomitas

Naast deze cenotes heb ik nog 2 andere bezocht, namelijk Cenote Agua Dulce en Cenote Palomitas. Deze liggen ook in de omgeving van Valladolid en zijn prima te combineren met Cenote Suytun.

Wat deze cenotes zo bijzonder maakt is de lichtinval, waarmee ik de zonnestralen bedoel die via de gaten in het plafond naar binnen schijnen. Om dit goed te kunnen zien raad ik je aan deze cenotes in de middag te bezoeken, zodat de zon wat hoger staat. Wij waren helaas iets aan de vroege kant en zagen geen zonnestralen, daarnaast hadden we de cenotes helemaal voor ons alleen! Prijs: 120 pesos per cenote

Ague Dulce Cenote Mexico

Wil jij zelf ook een keer deze toffe cenotes bezoeken in Mexico en wil je nog andere tips voor Mexico? Dat kan zeker! Laat dan even een berichtje achter voor ons zodat wij meer informatie kunnen geven. Je kunt natuurlijk ook de andere artikelen over Mexico lezen voor meer tips over dit prachtige land!

Justmytravel

 

Deze blogs zijn ook interessant

8 comments

Sara 16 april 2020 - 12:37

Zo dat ziet er onwijs mooi uit! Ik zou eigenlijk in september naar Mexico gaan maar nu wordt het denk ik later. Liggen al deze plekken dichtbij elkaar? Hoe ben jij hierheen gegaan alles met de auto of bus?

Reply
Chantal 16 april 2020 - 13:41

Hi Sara! Dankjewel voor je reactie. Ik hoop voor je dat dit nog door kan gaan! De meeste cenotes liggen in omgeving Valladolid of Tulum. Wij hebben alles met de auto gedaan, er worden eventueel ook tours aangeboden waarbij je verschillende cenotes zou kunnen bezoeken.

Reply
Rolf 16 april 2020 - 19:53

Mexico trekt mij persoonlijk niet onwijs maar deze genotes zien er dan wel weer tof uit! Kun je in allemaal zwemmen?

Reply
Chantal 16 april 2020 - 19:59

Hi Rolf! Mexico is een ontzettend veelzijdig land, laat je verrassen! Je kan er inderdaad in zwemmen!

Reply
Paula 19 april 2020 - 13:58

Wow wat lijkt me dat mooi om te zien! Mooie fotos!

Reply
Chantal 19 april 2020 - 14:05

Hi Paula! Aah dankjewel! Ik vond het ook prachtig om te zien!! Echt typisch Mexico:)

Reply
Sanne 24 april 2020 - 17:39

Dit ziet er echt zo relaxt uit! Ik ga naar Costa Rica maar nu ik dit zie hmm twijfel of misschien beide haha.

Reply
Chantal 24 april 2020 - 21:48

Hi Sanne! Waarom ook niet haha?! Ideale plek na je avontuur in Costa Rica!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy