Alkmaar

24 uur in Alkmaar | Bezienswaardigheden & Culinaire tips

by Amanda

Alkmaar de stad die bekend staat als ”kaasstad” en  het huis met de kogel. Maar Alkmaar heeft veel meer te bieden. In het oude centrum vind je tal van monumenten, smalle straatjes met schattige winkeltjes en vele leuke restaurants en terrasjes. Ook zijn er een aantal leuke musea te vinden zoals natuurlijk het kaasmuseum, het stedelijk museum en het biermuseum. Verder kun je prima shoppen in de leuke winkelstraten en vanuit deze stad in Noord-Holland ben je ook zo bij het strand of de duinen.

The Fallon Alkmaar

Overnachting in een oude gevangenis

Rond de middag komen wij aan bij The Fallon hotel in Alkmaar. Dit is een wel heel bijzonder boutique hotel want het bevindt zich in een oude gevangenis uit 1884, ”Schutterswei”. Dit boutique hotel is de perfecte keuze als je Alkmaar bezoekt, het ligt heel centraal in stadspark De Hout en je bent op de fiets, welke je kunt huren bij het hotel, binnen 7 minuten in het centrum van Alkmaar. 

Het hotel beschikt over 102 luxe kamers met eigen badkamer. Ook is er een fitnessruimte, vergaderruimtes, een bar en gezellig restaurant waar je heerlijk kunt eten. Je kunt hier heel bijzonder overnachten achter de tralies. De gangen zijn namelijk nog zoals de oude gevangenis was. Om naar je hotelkamer te komen ga je een celdeur in. Echt een heel fotogeniek optrekje. 

The Fallon Alkmaar

Lunch bij de Eendracht in het IJkgebouw

Vanuit The Fallon hotel fietsen we door een klein parkje en lange straat langs het water en bij de molen een bruggetje over en komen we bij het historische IJkgebouw. Hier zullen wij heerlijk gaan lunchen bij de Eendracht in het IJkgebouw. Het IJkgebouw zit op een mooie locatie aan het water en heeft een rijke geschiedenis in Alkmaar. 

Zoals ik al eerder schreef is dit een historisch gebouw. Van IJkkantoor in 1877 tot poppodium tot handelsschool naar slooppand in 2009 vol met graffiti waar raves werden gehouden tot nu een mooi restaurant. Het leuke van dit gebouw is dat er hier en daar nog wat oude graffiti zichtbaar is, de oude muren zijn weer zichtbaar en het straalt een gezellig, knus woonkamer gevoel uit. Dit is ook precies wat de eigenaren met de Eendracht willen bereiken. Een gezellige huiskamer, toegankelijk voor iedereen waar je heerlijk samen kunt komen voor een fijne borrel, lunch of diner. 

Je geniet hier van een zeer smakelijke lunch met uitzicht op de grachten en probeer vooral de lokale gerechten bereid met verse, seizoensgebonden ingrediënten. Ieder kwartaal wisselt hier de menukaart zodat de gerechten echt bij het seizoen passen. Wij nemen een heerlijk brood met bietensalade die echt overheerlijk is en het brood met zalmsalade die ook een perfecte keuzen blijkt te zijn. 

De Eendracht IJkgebouw

Historische stadswandeling binnenstad Alkmaar

Met de fiets rijden wij in 4 minuten van het IJkgebouw naar het Waaggebouw, waar ook het kaasmuseum en de VVV zich bevinden en het grote plein waar je in de zomermaanden je ogen uit kunt kijken op de historische kaasmarkt waar Alkmaar zo bekend om staat. Hier ontmoeten wij onze vrolijke gids Carla, die ons een rondleiding gaat geven door de binnenstad van Alkmaar. 

De waag is al meteen het eerste prachtgebouw wat ik zie. Oorspronkelijk is dit gebouwd als een gasthuis met kapel. Dit gasthuis diende als armenziekenhuis en pelgrims konden hier verblijven op hun doorreis. In de 16e eeuw werd het gebouw omgebouwd tot Waag. 

Alkmaar staat naast de kaasmarkt ook bekend om zijn goed bewaarde historische binnenstad. Met onze gids die op een hele leuke manier veel van de geschiedenis vertelt maken we een mooie wandeling door de smalle straatjes, langs de karakteristieke grachten en prachtige gebouwen met de mooie gevels en beelden. 

Alkmaar

Hofjes

Ook wandelen we langs verschillende hofjes. Een hofje is een historische binnentuin met eromheen woningen. Alkmaar heeft nog zes hofjes maar dit waren er vroeger wel zestien. Vaak zijn de hofjes verscholen achter mooie poorten of indrukwekkende gevels. Helaas kunnen we niet in een hofje kijken omdat het zondag is. Maar je kunt bijvoorbeeld wel een hofjestour boeken als je naar Alkmaar gaat.

Verder lopen we langs de oude visbanken die tot 1998 nog gebruikt werden voor de vismarkt. Vele historische gebouwen die niet meer gebruikt worden voor hetgeen ze bedoeld waren zijn nu restaurants, wat overigens wel heel leuk is! Van buiten blijft het nog steeds een bijzonder en historisch pand met veel geschiedenis en van binnen kun je er heerlijk lunchen of dineren. Zo blijven de panden toch goed bewaard. Zoals ook de doelen, de oude doelen is nu omgetoverd tot een gezellig restaurant. 

Smalle straatjes

Op een gegeven moment lopen we door een smal straatje met allemaal lokale shopjes. Ik ben echt weg van dit straatje en de winkeltjes die zich hier bevinden. We drinken een koffie bij een wel heel schattig snoepwinkeltje. Het lijkt net of je bij Hans en Grietje binnen bent, in een soort sprookje. Heel knus, gezellig en de meest lekkere koffie en zoetigheid. Tip is Sweet antiques, ga hier zeker even naar binnen!

Huis met de kogel

We wandelen verder door de gezellige straatjes en komen uit bij een wel heel bekend gebouw van Alkmaar. Het huis met de kogel. Vanaf hier heb je weer een mooi uitzicht op de Waag. Het huis ligt aan een kleine ophaalbrug en is opvallend groen van kleur en van hout. Het huis dankt zijn naam aan de kogel die tijdens het Beleg van Alkmaar in het huis is geslagen. De kogel vind je nu terug in de gevel van het huis. In Alkmaar zijn nu nog twee huizen van hout en het huis met de kogel is er een van. De onderkant van het huis is zo gebouwd dat het smaller is dan de bovenkant zodat de eigenaar toentertijd minder belasting hoefde te betalen.

Alkmaar

Stedelijk museum Alkmaar

Als je geïnteresseerd bent in kunst en geschiedenis mag je het Stedelijk Museum Alkmaar niet missen. Hier vind je een uitgebreide collectie schilderijen en voorwerpen die de geschiedenis van Alkmaar en de regio vertellen. Bewonder werken van Hollandse meesters zoals Jacob Cornelisz van Oostsanen en ontdek de culturele schatten van de stad.

Alkmaar was de eerste Nederlandse stad die het machtige Spaanse leger tijdens de Tachtigjarige Oorlog wist te weerstaan. In het Stedelijk Museum kun je het zeven weken durende beleg van Alkmaar van dag tot dag meemaken. 

Het Grote Raam

Tijdens onze tour door Alkmaar stoppen we ook nog even bij de Grote Sint-Laurenskerk of Grote kerk. Hier kun je nu namelijk wel iets heel bijzonders bewonderen. De kerk beschikt namelijk over de twee hoogste glas-in-loodramen van Europa. De ramen zijn 6 meter breed en wel 23 meter hoog! 

Het magische licht is als geschenk aan de kerk gegeven door een nieuw glas-in-loodraam. De bekende kunstenaar Fiona Tan heeft dit nieuwe raam ontworpen. Het nieuwe raam is op 6 oktober 2023 voor het eerst onthuld met het thema: Het licht van de vrijheid. 

Als de zon in de ramen schijnt heb je een schitterende reflectie van kleuren en licht door de ramen zowel binnen als buiten de kerk. Aanrader om deze parel te bewonderen dus!

Alkmaar

Diner bij The Bluedistrict

Na onze wandeling door het oude centrum van Alkmaar krijgen we trek en is het tijd om richting The bluedistrict te gaan. Dit restaurant zit in het nieuwe gedeelte aan de andere kant van het water. De naam The Blue Zone (district) zegt het al, dit zijn bepaalde delen van de wereld waar mensen langer leven omdat ze gezonder en gelukkiger leven. Door deze zones geïnspireerd zijn de eigenaren Tim & Peter dit restaurant begonnen.

In The Bluedistrict komen al deze aspecten terug, gezond, smaakvol en creatief voedsel, goede wijnen, ontspanning met vrienden & familie, de formule voor een gezellige lunch of diner. Ik word meteen blij van de inrichting van het restaurant. Heel sfeervol en knus & de kaart maakte mij helemaal enthousiast! Dinertip zeker weten! 

The Bluedistrict

Ontbijt in The Fallon

Na een heerlijke nacht geslapen te hebben in onze eigen cel bij The Fallon gaan we rustig ontbijten. Het restaurant is dichtbij en er is een uitgebreid ontbijtbuffet die voor je klaar staat. Ook hier zit je heel gezellig en geniet je van de rust. 

Na het ontbijt pakken we de fietsen en rijden we richting een leuk tentje om te starten met een heerlijke koffie. 

De Koffiemolen

We starten vandaag met een heerlijke koffie in dit te leuke tentje de koffiemolen! Op maar 5 minuten fietsen vanaf The Fallon vind je dit leuke tentje. Het heeft drie verdiepingen en je kunt hier dus ook vergaderen of heerlijk met je laptop een dagje werken. 

Het leuke aan deze zaak vind ik de inrichting. Heel veel groen en knus, love it! We krijgen een mooi plekje voor het grote raam waar we dus met een heerlijke koffie, koekje en een gelukspoppetje gezellig naar buiten kunnen loeren en kletsen. Ook staan ze bij de koffiemolen bekend om de huisgemaakte taarten en verse broodjes. Hier ben ik ook erg nieuwsgierig naar geworden en ik ga dan zeker ook een keer terugkomen hier wanneer ik weer in Alkmaar ben! De tijd hier gaat veel te snel.

De koffiemolen

Suppen in de grachten van Alkmaar

Vanuit de koffiemolen stappen we snel op de fiets naar onze volgende activiteit, namelijk suppen. Met de vrolijke dame Nanda ga ik mijn allereerste sup ervaring beleven. Het sup welkomstbord staat al klaar en we weten precies waar we moeten zijn. 

Ik krijg een wetsuit aan want het is geen zomer meer en daar gaan we dan. Het begin is wat onwennig maar uiteindelijk lukt het me zelfs te gaan staan. Hmm, dan komen de eerste bruggetjes waar ik niet zo blij mee ben maar eerlijk is eerlijk, ik begin het steeds leuker te vinden! Je ervaart de stad eigenlijk op een hele andere manier. We peddelen heerlijk door het centrum van Alkmaar. Het geeft me een heel relaxt gevoel.

En we zijn ook nog eens goed bezig want Nanda heeft de Sup it up haar missie gemaakt. Hierbij ga je tijdens het suppen de grachten leegvissen van plastic en ander afval wat je maar tegenkomt. Onderweg halen wij een hele emmer vol met afval uit de grachten. Wil je nou ook een keer door Alkmaar of in de omgeving van Alkmaar suppen of meedoen aan een clean up?! Kijk dan vooral even op de website van El Kombi. Een echte aanrader ook als je geen ervaring met suppen hebt!

Suppen Alkmaar

Lunch bij Anne & Max

Van al dat suppen heb ik trek gekregen. Ik kleed me om en we fietsen richting het centrum waar we zullen lunchen op de oude bloemenschuit bij Anne & Max. Helaas is de bloemenschuit nog niet verwarmd maar niet getreurd vanaf volgende week kun je gewoon heerlijk genieten van een lunch in de bloemenschuit. Voor nu krijgen wij een gezellig tafeltje binnen bij het raam waar we de bloemenschuit en het centrum kunnen bewonderen. 

Een bezoek aan Anne & Max voor de lunch is een geweldige manier om je 24 uur in Alkmaar af te sluiten. Hier kun je genieten van gezonde salades, smakelijke broodjes en heerlijke koffie. Wij kiezen dan ook voor de tweepersoonslunch waar van alles op de ronde plank ligt. We hebben vooraf een heerlijk linzen soepje, daarna broodjes met allerlei lekkere smeersels zoals humus, een vers gemaakte energie smoothie, heerlijk ei met zalm, een heerlijke en gezonde salade en ga zo maar door. Wat een verwennerij, het smaakt niet alleen heerlijk maar ziet er ook nog eens heel leuk uit! Hier zitten wij een tijdje heerlijk , genieten van het eten en praten lekker na over onze 24 uur in Alkmaar. 

Anne & Max Alkmaar

Alkmaar prachtstad biedt een overvloed aan activiteiten en culinaire hoogstandjes om van te genieten tijdens je korte verblijf. Of je nu de rijke geschiedenis van de stad wilt verkennen, de lokale keuken wilt proeven of gewoon wilt ontspannen aan de grachten, deze 24 uur in Alkmaar zullen je zeker bijblijven als een onvergetelijke ervaring. 

 

 

 

Justmytravel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze blogs zijn ook interessant

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy