Isla Holbox

Holbox; het eiland van de witte stranden, hippe eettentjes en kleurrijke streetart

by Chantal Roskam

Dit eiland is de perfecte plek om jouw rondreis door Mexico te beginnen of te eindigen. Op Holbox (Ole-Bosch) heerst een relaxte vibe, vind je oneindig veel hippe eettentjes en is perfect om te verkennen per fiets of golfkar. Wij verbleven 2 nachten op Isla Holbox, maar je kan je er prima 3 tot 4 dagen vermaken. Er is genoeg te zien en te doen. 

Praktische info

Om Holbox te bereiken zul je eerst af moeten reizen naar het plekje Chiquilà. Dit kan bijvoorbeeld met de bus of taxi, maar natuurlijk ook met je eigen gehuurde auto. Op Holbox rijden geen auto’s, dus zul je je auto moeten parkeren in Chiquilà.

Gelukkig zijn de Mexicanen hierop ingesteld en zijn er genoeg parkeerplaatsen te vinden waar je je auto kwijt kunt voor 50-100 pesos per dag. Vanaf Chiquilà vertrekt de ferry elk halfuur en doe je er zo’n 20 minuten over om het eiland te bereiken. Voor een enkeltje ben je 150 pesos kwijt. 

Verken het eiland met de fiets

Zoals ik net al zei kun je het eiland op twee manieren verkennen, namelijk met de fiets of door een golfkar te huren. Wij kozen voor de eerste optie, omdat fietsen toch echt iets Hollands is en we deze traditie niet los konden laten. Met de fiets verkenden we het hele eiland. ‘s Ochtends vertrokken we naar het mooiste strand van Holbox, namelijk Punta Mosquito.

Hierna vervolgden we de tocht door het centrum om de mooiste streetart te spotten en eindigden we de dag bij Punta Cocos. Deze route kan je prima in 1 dag afleggen, maar natuurlijk kan je de fiets ook voor meerdere dagen huren om op deze manier zoveel mogelijk van het eiland te kunnen zien. 

Fietsen op Holbox

Streetart spotten

Op Holbox hebben er een aantal keren streetart festivals plaatsgevonden, waarbij verschillende artiesten en kunstenaars naar het eiland kwamen om deze te beschilderen met de mooiste kunstwerken.

De meeste streetart is te vinden op en rondom het centrale plein. Hier vind je onder andere ‘the dome’, een enorme halve koepel die van binnen is beschilderd met de mooiste kleuren. Deze vond ik erg indrukwekkend om te zien.

Een andere bekende spot is de muurschildering van een maya meisje afkomstig uit de Himalaya naast café Painapol (hier vind je de lekkerste smoothie bowls). Als je hier gaat ontbijten of lunchen zul je binnen de muurschildering vinden van haar oma, de eigenaresse van Painapol. 

Streetart

Punta Mosquito

Heb je zin om even een lange strandwandeling te maken of om te gaan kite-surfen, dan is dit echt de plek waar je moet zijn op Holbox. Punta Mosquito vind je op een paar km fietsen van het centrum en is een lange witte zandstrook die het beste te bewandelen is tijdens eb. Met een beetje geluk kun je er tijdens je wandeling pelikanen en flamingo’s spotten. 

Punta Mosquito

Optioneel: zwemmen met walvishaaien en de 3-eilandentour 

Mocht je Isla Holbox bezoeken tussen mei en september dan is dit je beste kans om walvishaaien te spotten en er zelfs tussen te gaan zwemmen! Deze dieren kunnen tot wel 15 meter lang worden en doen mensen gelukkig niks. Als je hiertussen wil zwemmen, let er wel even op dat je een shirtje draagt om je te beschermen tegen de zon.

Smeer je het liefst niet in met zonnebrand dat oxybenzone of octinoxate  bevat, dit is namelijk erg schadelijk voor het koraal en de dieren. Hier wordt tijdens je tour ook op gecontroleerd. Helaas was ik er niet in de juiste periode en heb ik niet met deze prachtige beestjes kunnen zwemmen, houdt dus rekening met je reisperiode. 

Isla Holbox

Een andere excursie die je zou kunnen doen vanaf holbox is de 3-eilandentour. Tijdens deze tour breng je een bezoek aan de Yalahau Lagune, Isla Pájaros en Isla Pasión. De tour staat vooral bekend door de verschillende soorten vogels die gespot kunnen worden.

Justmytravel logo

 

 

 

 

Deze blogs zijn ook interessant

4 comments

kelly 23 juni 2020 - 16:06

Wat schitterend zeg daarzo!! Leuk ook die streetart ben daar zo gek op! Ik hoop dat we echt snel weer kunnen gaan reizen!

Reply
Chantal Roskam 23 juni 2020 - 20:29

Ik hoop het ook Kelly! Thanks voor je reactie!

Reply
Yvonne 24 juni 2020 - 10:13

Wat een mooie omgeving! Weten jullie misschien of je ook lopend bij de streetart kunt komen gemakkelijk? Of zou je echt de fiets aanraden~? groetjes Yvonne

Reply
Chantal Roskam 24 juni 2020 - 23:41

Hoi Yvonne! Dat kan prima lopend, er worden eventueel ook walking tours aangeboden maar in principe kan je het prima zelf doen! De fiets is meer een aanrader als je het hele eiland wilt verkennen. Groetjes

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy