Waterland Marken

Een trip in Waterland, Noord-Holland boven Amsterdam

by Piet van der Laan

Vijf mooie plaatsjes gelegen aan of vlak bij het IJsselmeer!  Te bezoeken wanneer je iets meer van Noord-Holland wil zien. Boven Amsterdam liggen Edam, Volendam, Marken, Monnickendam en Broek in Waterland en het zijn echt aanraders die je niet teleurstellen bij een bezoek. Een trip in Waterland ga je mee.

Het zijn ontzettend leuke plaatsjes die ook gemakkelijk en op diverse manieren vanuit Amsterdam te bezoeken zijn. Het kan per auto. Wanneer je in Amsterdam bent zonder auto, is er een uitstekende busverbinding met de genoemde plaatsjes. En in de zomermaanden zie je soms buitenlandse toeristen die er op een zonnige dag  een prachtige fietstocht van maken.

Begin in Broek en Waterland

Begin gewoon lekker vroeg. Maak je eerste stop in Broek in Waterland. Loop het dorp in. Geniet van de rust die het plaatsje uitstraalt. In het dorpje staan veel mooie monumentale oudere houten huizen. En wanneer je doorloopt en langs het “Havenrak” loopt heb je voor je een prachtig zicht op de Sint-Nicolaaskerk. Ooit afgebrand en weer opgebouwd.

Langs het water lopend zie je kleine bootjes liggen. Aan de andere kant van de weg de schilderachtige huisjes. Loop een rondje om de kerk. Teruglopend naar de hoofdweg kun je een van de smalle straatjes inslaan. Met opnieuw houten huisjes. Huisjes geschilderd in Broekergrijs, een speciale grijze kleur voor Broek in Waterland.

Doe eens gek voor je onder de weg doorloopt naar de andere kant van het dorp. Sla eerst even rechtsaf. Loop de brug over, loop een stukje het fietspad af tot net buiten het dorp, en geniet daar van een fabuleus mooi uitzicht over het water. Het is helemaal fantastisch bij rustig weer met prachtige reflecties in het water.

Wanneer je terugloopt en onder de weg doorgaat kom je bij een kanaal. Hier kun je de andere kant bereiken via een van de mooie bruggetjes die in deze streek veel te zien zijn. Loop vervolgens door. Blijf eens op een bruggetje staan en geniet van de schoonheid van het dorp.

Broek in Waterland

Door naar Marken

Wanneer je Marken wil bezoeken dan kun je in Broek in Waterland binnendoor rijden in die richting. Je rijdt over smalle weggetjes door Waterland. Ben je met de bus dan is er de mogelijkheid in Monnickendam over te stappen of in Broek in Waterland de bus rechtsreeks te nemen.

Aangekomen in Marken loop dan meteen over de dijk langs het IJsselmeer. Van afstand kun je het bekende Paard van Marken al zien. De markante vuurtoren op het puntje van het voormalige eiland is een fraaie bezienswaardigheid. Vanaf hier kun je aan de andere kant teruggaan en een rondje om het eiland lopen. Wandel bij de eerste huizen weer het dorp binnen.

Bekijk de mooie groene huizen met hun rode daken. Huizen die in het verleden op palen stonden. Na de komst van de afsluitdijk werden veel huizen zo gemaakt dat het onderste deel ook in gebruik kwam als extra woonruimte. Vanaf dit buurtschap kun je naar het oude vissershaventje lopen. Een uniek mooi plekje op het eiland. Een heerlijke plek ook om even koffie te nemen of een lunch. Hier vandaan heb je ook de mogelijkheid de boot te nemen naar Volendam. En anders kun je terugrijden van Marken naar Monnickendam.

Marken

Geniet van het prachtige Monnickendam

Uitkijkend over het groene land wanneer je van Broek in Waterland komt zie je in de verte de twee markante kerktorens van Monnickendam liggen. Daar aangekomen (en meteen de eerste afslag genomen) sta je voor de majestueus mooie Nicolaaskerk. Een imposant gebouw dat volgens de overlevering meer dan 600 jaar oud is. De Protestantse kerk heeft een prachtig orgel. Geweldig mooi om te zien en nog veel fraaier om te horen als je een kerkdienst bezoekt.

Vooraan bij de Zesstedenvaart staat een oud kanon. Loop hier langs en over de overblijfselen van de Oude Wal verder en volg de borden Centrum. Je loopt hier langs grachtjes met prachtige bruggetjes. Overal schitterende oude huizen. Geniet van dit mooie plaatsje. Loop ook eens zomaar ergens een van de smalle straatjes in. Bekijk de stijl van de huizen. Fraaie koopmanswoningen maken Monnickendam prachtig om rond te lopen.

Wandel verder in de richting van de andere toren, de Speeltoren. Tegenwoordig is het een museum. In het museum vind je een stuk van de geschiedenis van Monnickendam. Via een straatje met restaurantjes en winkeltjes kun je naar de haven lopen. Vroeger de vissershaven van Monnickendam maar tegenwoordig is deze plek bestemd voor jachten. Monnickendam is echt een absolute aanrader voor een bezoek.

Monickendam

Het wereldberoemde Volendam

Dat kun je gerust stellen. Dat Volendam een wereldberoemde plaats is. Al heel lang is Volendam waar buitenlandse toeristen heen gaan. Trips die aangeboden worden in Amsterdam gaan bijna altijd ook hierheen.

Wanneer je met bus of auto hierheen gaat begin dan bij de molen. De Kathammermolen is prachtig gelegen net buiten Volendam. Vanaf de dijk heb je er een prachtig uitzicht op. En met goede weersomstandigheden kun je een pracht reflectie foto maken met de molen reflecterend in het water.

En vervolgens gaat de route naar de haven van Volendam. Wat de Lonely Planet hier over schrijft? “A former fishing port turned unashamedly in a tacky tourist trap!” Wat je er ook over zeggen kan, het is en blijft gewoon heel leuk hier te lopen. Bij de haven vind je vele souvenirwinkels.

Je kunt op de foto alsof je gekleed bent in Volendammer klederdracht. Wanneer je in Volendam bent moet je natuurlijk ook vis eten. Het is gewoon gezellig er te lopen. Ga eens bij een paar rasechte Volendammers staan. Luister naar ze. Geheid dat je denkt dat je in het buitenland bent wanneer je het Volendams hoort.

Wanneer je verder het oudere dorp inloopt vind je hier ook de vele oudere huizen. Typisch voor deze plaats. Laag gelegen achter de dijk. Je ziet er de droogmolens. Laag, en met was eraan omhoog. Zodat de was in de wind gedroogd kan worden.

Wil je verder naar Edam? Dan is het bij mooi weer een prachtwandeling van ongeveer 3 kilometer naar Edam. Uiteraard kan de bus je ook naar het busstation in Edam brengen.

Volendam

Edam, Edammer kaas en de kaasmarkt

Dat is waar Edam om bekend staat. En de kaas is echt van topkwaliteit. Maar Edam heeft veel meer moois te bieden dan alleen de kaas. Ben je lopend over de dijk vanaf Volendam gekomen? Volg dan bij de jachthaven bij de oude sluizen het water.

Steek via de mooie karakteristieke Pietersbrug het water over en vervolg hierlangs je weg. Aan de ene kant het water met zijn mooie bruggetjes. Aan de andere kant de prachtige oude historische huizen. Bij het Edams Museum vind je vlakbij het prachtige en statige Stadhuis van Edam. Hier ben je ook vlak bij de kaasmarkt van Edam. In de zomermaanden, in juli en augustus, wordt hier op woensdagen nog de traditionele kaasmarkt gehouden. Het oude Waaggebouw is altijd een bijzonder gebouw om te zien.

En ook Edam heeft prachtige straatjes om in te lopen. Om rond te dwalen. Om te genieten van de oude bouwstijlen. Om te genieten van de prachtige oude ophaalbruggetjes die je op diverse plekken in het dorp vindt.

In Edam kun je deze mooie trip afsluiten. Er zijn goede verbindingen met Amsterdam. Je kunt terug naar Volendam.

Edam

Deze plaatsen in Noord-Holland, net boven Amsterdam zijn echt absoluut aanraders voor een bezoek. Het kan in één dag, maar het is zeker mooier en rustiger om er twee dagen voor uit te trekken. Aan de achterkant van het Centraal station in Amsterdam vertrekken de EBS bussen richting Waterland. Met de auto volg je de N247 Noord-Holland in. Om te genieten van prachtige plaatsen!

By: Piet van der Laan

Justmytravel

 

Deze blogs zijn ook interessant

6 comments

Yvonne 9 maart 2021 - 15:21

Mooi geschreven Piet en uiteraard prachtige foto’s! Al deze plaatsen zijn de moeite waard, hoewel ik zelf Volendam op de laatste plek heb staan. Ik weet het niet precies, maar voldeed niet helemaal aan de verwachtingen ofzo. 🙂 Overigens wel enorme lol gehad toen ik er 2 jaar geleden met een Taiwanese vriendin (die een maand hier was met haar zoontje) foto’s heb gemaakt in klederdracht, haha.

Reply
Piet 12 maart 2021 - 17:11

Dank je wel Yvonne. Ik vind het altijd wel even leuk over de Dijk te lopen! 🙂 En het zijn allemaal aangename plekjes!

Reply
kelly 12 maart 2021 - 17:01

Dit is een leuke roadtrip voor als het mooi weer is! Ga ik onthouden!

Reply
Piet 12 maart 2021 - 17:13

Dank je Kelly. Het is zeker leuk. Wanneer je op tijd begint kun je het in 1 dag allemaal zien. Leuker is om het over 2 dagen uit te smeren.

Reply
Janine 12 maart 2021 - 17:04

Ik ben Nederland maar een beetje aan het ontdekken nu en daar past dit echt perfect in!! Dankjewel voor het delen van dit leuke verhaal en tips!

Reply
Piet 12 maart 2021 - 17:15

In Nederland is zeker veel te ontdekken. En de regio boven Amsterdam is heel mooi. (Ik kan moeilijk anders zeggen want ik woon er hahaha)

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy