Wanneer je denkt aan Medellin, denk je ongetwijfeld ook aan Pablo Escobar en aan al het geweld dat hij met zich meebracht. Dit geweld speelde zich voornamelijk af in de wijk ‘Comuna 13’ dat pas sinds 2013 veilig is voor toeristen om te bezoeken. En wat ben ik blij dat ik deze bijzondere stad in Colombia heb mogen bezoeken. Naast haar rijke geschiedenis heeft Medellin ontzettend veel te bieden; leuke ‘Free Walking’ tours, goed geregeld openbaar vervoer, bruisend nachtleven en hippe eettentjes. Ik verbleef er in totaal 4 nachten en in deze blog wil ik je meenemen in een lesje geschiedenis, hoe de stad is getransformeerd en een aantal leuke uitstapjes die ik heb mogen maken.
Geschiedenis
Medellin is de hoofdstad van het department Antioquia en telt op dit moment 2,5 miljoen inwoners. Dit maakt deze stad de op een na grootste stad van Colombia na Bogotá. De stad is gelegen in een vallei en is ingedeeld in zes zones die onderverdeeld zijn in 16 ‘comunas’. Medellin werd officiëel gesticht op 3 maart 1616 door Franciso Herrera y Campuzano onder de naam Pablado de San Lorenzo. De stad veranderde van naam in Villa de Nuestra Señora de la Candelaria de Medellin op 2 november 1675. In 1813 werd Medellin pas uitgeroepen tot stad.
In de 20ste eeuw maakte de stad een spectaculaire groei onder invloed van de industrialisering en ontstonden er aan de rand van de vallei grote sloppenwijken. In de jaren 80 was Medellin in de ban van het drugskartel onder leiding van Pablo Escobar en vonden er aan het einde van dit decennium gemiddeld 4000 moorden per jaar plaats.
Maar wat je misschien niet verwacht is dat het echte geweld pas van start ging na de dood van Pablo Escobar in 1993, want ja, wie was er nu de baas? Daar komt nog bij dat er een burgeroorlog speelde in Colombia sinds 1964. Dit was een strijd tussen de linkse guerrilla’s (FARC en ELN), de rechtse paramilitairen (Autodefensas), de drugsmaffia en de Colombiaanse overheid. Inmiddels is er een vredesakkoord gesloten in 2016.
Comuna 13 was de wijk waar het ‘Medellin-kartel’ gevestigd was. Tussen 1997 en 2002 verdriedubbelde de moordcijfers van Medellin, omdat bovengenoemde partijen samen met de lokale straatbendes de strijd met elkaar aangingen om de eigen handel in wapens en cocaïne veilig te stellen. De wijk werd onderverdeeld in zones met ‘onzichtbare grenzen’ en wanneer je de zone overstak werd je vermoord.
In 2002 ging de Colombiaanse overheid zich ermee bemoeien en ging operatie ‘Orion’ van start. De overheid sloot een bondje met de paramilitairen en beschoot de wijk 4 dagen vanuit de lucht om zo af te komen van de guerrilla’s. Als beloning voor hun steun kregen de paramilitairen onder leiding van Don Berna de macht in Comuna 13.
Helaas betekende dit niet het einde van de drugshandel en het bijbehorende geweld. Toen Don Berna werd uitgeleverd aan Amerika in 2008 sloegen de lokale straatbendes hun slag en verdubbelde het aantal moorden in 2009. Uiteindelijk werd er in 2013 een wapenstilstand gesloten.
Transformatie en veiligheid
Medellin is een enorme transformatie ondergaan de afgelopen jaren en is zelfs uitgeroepen tot ‘s werelds meest innovatieve stad in 2013. Het is de eerste stad in Colombia dat gebruik maakt van een Metro netwerk en er zijn kabelbanen geplaatst door de stad om de comunas met elkaar te verbinden.
Wanneer je een ritje maakt met deze kabelbaan zul je al snel zien dat er nog een groot verschil bestaat tussen arm en rijk. De armere inwoners wonen voornamelijk in de buitenwijken tegen de vallei aan. Het centrum bestaat voornamelijk uit enorme wolkenkrabbers en je komt er nog een aantal restanten tegen uit het bloederige verleden. Om een goed beeld te krijgen van de ontwikkelingen raad ik je aan de ‘Transformation Tour’ te boeken via Real City Tours.
Sinds 2003 treed de Colombiaanse overheid hard op tegen de handel in cocaïne en corruptie. Mocht je nu betrapt worden op het ‘vervoeren’ van cocaïne dan staat je een celstraf van 6 tot 8 jaar te wachten. Wanneer je tijdens je reis een bezoekje brengt aan steden zoals Bogotá, Medellin en Cartagena dan zul je merken dat er veel gewapende politieagenten rondlopen. Hierdoor voelde ik mij zeker een stuk veiliger, maar ook alert, want ze staan er natuurlijk met een reden.
Regel nummer 1 in Colombia met betrekking tot veiligheid is ‘Don’t give papaya’, wat neerkomt op het niet laten zien van waardevolle spullen wat mogelijk ‘gepakt’ kan worden. Persoonlijk vond ik dit wel meevallen, maar ik lees regelmatig berichten van reizigers die beroofd worden of onder dwang hun spullen moeten afgeven.
De grootste tip die ik je hierin wil meegeven is dat je ten alle tijden niet alleen over straat gaat en zeker niet als vrouw alleen. En let vooral goed op je spullen, draag je ‘daypack’ bijvoorbeeld aan de voorkant of maak gebruik van een ‘fannypack’ voor je waardevolle spulletjes zoals je telefoon. In het algemeen zijn Colombianen erg vriendelijke en gastvrije mensen, maar ook zij kunnen slachtoffer worden! Kortom gebruik je gezonde verstand.
Comuna 13
Zoals ik hierboven al genoemd heb was het geen pretje om in deze wijk te wonen de afgelopen 40 jaar. De drugshandel en een groot deel van de burgeroorlog vond hier plaats. Nu is het een geweldige wijk om te bezoeken.
Comuna 13 is één van de buitenwijken die gelegen is tegen de vallei. Door de overheid zijn er roltrappen door de wijk geplaatst om het makkelijker te maken voor de inwoners om zich te verplaatsen. Heel apart vond ik dit om te zien, maar tegelijkertijd ook erg innovatief.
Daarnaast is deze comuna opgefleurd met schitterende graffiti en streetart. Dit is gedaan door de lokale inwoners van Comuna 13 en artiesten van over de hele wereld. Elk kunstwerk vertelt een verhaal en mocht je er zelf één willen plaatsen zul je hiervoor toestemming moeten vragen bij de gemeente. Toen ik de ‘Graffity tour‘ deed kon je heel goed merken dat de locals erg trots zijn op deze wijk en op het feit dat deze dagelijks door veel reizigers bezocht wordt. Aan het einde van de tour liep ik er zelf nog even rond met mijn medereizigers en ik vond de sfeer erg gemoedelijk. Zeker een hoogtepuntje tijdens mijn reis door Colombia.
Paragliden
Een andere manier om een goede indruk te krijgen van Medellin naast een ritje in de kabelbaan is paragliden! Naast de adrenalinekick wordt je ook nog getrakteerd op een fantastisch uitzicht over de vallei. Wanneer je gaat paragliden met Ruben Fly hang je rond de 20 minuten in de lucht voor 30 euro.
Als je mazzel hebt zal de piloot je vragen of je ook loopings wil doen. Dat vond ik erg tof, maar ik hield me wel even iets steviger vast. Mocht je niet de tijd hebben om te gaan paragliden in Medellin dan zou je dit ook kunnen doen in San Gil.
Ik hoop dat ik je een goede indruk heb kunnen geven van deze indrukwekkende stad in Colombia. Er is zoveel te doen en zoveel om te weten te komen dat het aan te raden valt om hier op zijn minst 3 volle dagen te verblijven.
Mocht je nog meer te weten willen komen over de drugsgeschiedenis en in het bijzonder de leider dan zou je een Pablo Escobar tour kunnen doen. Deze wordt geleid door een ex-huurmoordenaar van het Medellin-kartel en er wordt onder andere een bezoekje gebracht aan het bekende ‘La Catedral’ en het graf van P.E. Mijn advies: uit respect voor de locals doe het niet! Maar een bezoekje aan Pablo’s oude gevangenis kan zeker de moeite waard zijn.
By Chantal Roskam
Vond je dit artikel interessant en wil je meer weten lees dan meer over drie weken rondreizen door Colombia.
6 comments
Ja ik zie altijd die series hierover! Maar wat super leuk zeg! Ik moet er ook echt een keer heen denk ik!
Gaaf! Ik vond het erg indrukwekkend om daar te mogen lopen! Fijne stad
Mooi verhaal en handige tips!!
Dankjewel en graag gedaan!
leuk artikel! Ik ben een beetje bang voor hoogtes maar toch lijkt paragilden me wel heel tof! Zou je het wel aanraden?!
Ik zou het absoluut aanraden! Het voordeel is dat je eerst even kan kijken hoe het je voorgangers afgaat. Ik ben blij dat ik het gedaan heb!