Gieren in Suriname

Visumplicht in verschillende landen: Een essentiële gids voor reizigers

by Amanda

Een visumplicht heb je bij verschillende landen. Dit betekend dat je zonder een visum het gewenste land gewoonweg niet in komt. Wanneer je een Nederlands paspoort hebt, heb je een groot voordeel en kom je de meeste landen zonder visum binnen. Maar toch zijn er landen waarvoor je ook met een Nederlands paspoort alsnog een visum nodig hebt.

Als gepassioneerde reizigers willen we de wereld verkennen en nieuwe avonturen beleven. Maar voordat we onze koffers pakken, is het belangrijk om te begrijpen welke landen een visum vereisen. In deze uitgebreide gids zullen we de visumplicht in verschillende landen verkennen en je voorzien van waardevolle informatie om je reisplannen soepel te laten verlopen. 

Voorbereid op reis

Tijdens het reizen kom je wel eens voor vervelende verrassingen te staan. Zoals dat je ineens zonder dat je dit wist een visum nodig hebt om een bepaald land in te komen. Wanneer je dit visum niet hebt, of niet op tijd hebt aangevraagd, bestaat de kans dat je geweigerd wordt. Je kunt dit land dan dus niet bezoeken.

Zorg dus voor een goede voorbereiding. Zoek op tijd uit of je een visum nodig hebt voor je reis. Maar ook of je eventuele vaccinaties nodig hebt. Voor welke landen je een visumplicht hebt vind je in de lijst hieronder. Zorg dat je goed voorbereid op reis gaat en dit niet even vergeet te checken. Het zou zonde zijn als je het land ineens niet in kunt!

Vietnam

Wat is een visum of Visumplicht

Om te beginnen is het belangrijk om te begrijpen wat visumplicht precies inhoudt. Een visum is een officieel document dat wordt afgegeven door een land aan buitenlandse reizigers, waarmee zij het recht krijgen om dat land binnen te komen en er gedurende een bepaalde periode te verblijven. Visumplicht betekent dat reizigers voorafgaand aan hun reis een visum moeten aanvragen en verkrijgen voordat ze het betreffende land kunnen betreden.

Met een Nederlands paspoort heb je best geluk. Je kunt namelijk met een Nederlands paspoort op dit moment 158 landen visumvrij inreizen! Er zijn ook verschillende regels verbonden bij het aanvragen van een visum voor verschillende landen. Deze regels kunnen per land verschillen. Heb je bijvoorbeeld een visum Suriname of een visum Turkije nodig? Een visum aanvragen en de landen waarvoor dit nodig is staat allemaal verder uitgelegd in deze blog.

Verschillende landen, andere regels

Zo weet ik bijvoorbeeld dat je voor een visum naar Rusland en China ook een Engelstalige verklaring van je zorgverzekering nodig hebt en een uitnodiging van het hotel. Bij het aanvragen van een visum naar China heb je dus echt een boekingsbevestiging nodig van een hotel. Wanneer je dit niet hebt, gaat de visum aanvraag niet lukken.

Wij hebben ter plekke een hotel geboekt om de visum aanvraag te kunnen voltooien. Bij het visum aanvragen voor Rusland zijn wij de paspoorten zelfs even kwijt geweest. Je moet ze inleveren en krijgt ze na een aantal weken weer terug met visum.

Voor Suriname moesten we een toeristenkaart hebben. Deze hebben we kunnen we op het vliegveld van Suriname. Het is erg belangrijk dat je voor je reis even uitzoekt wat je nodig hebt om het land binnen te komen.

Populaire bestemmingen met visumplicht

Verenigde Staten: Voor veel reizigers is een bezoek aan de Verenigde Staten een droom die uitkomt. Echter, om de VS binnen te komen, is een visum vereist, tenzij je onder het Visa Waiver Program (VWP) valt. Het VWP stelt burgers van bepaalde landen in staat om zonder visum naar de VS te reizen voor toeristische of zakelijke doeleinden, maar er gelden specifieke regels en beperkingen.

China: China staat bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige bezienswaardigheden en bloeiende economie. Voor de meeste reizigers is een Chinees visum vereist om het land binnen te komen. Er zijn verschillende visumcategorieën beschikbaar, zoals toeristenvisa, zakenvisa en studentenvisa.

Australië: Australië trekt jaarlijks duizenden reizigers met zijn adembenemende natuurlijke schoonheid en unieke flora en fauna. Voor een bezoek aan Australië is over het algemeen een visum vereist. Het populaire eVisitor-visum is beschikbaar voor reizigers uit bepaalde landen, waarmee ze voor toeristische of zakelijke doeleinden maximaal drie maanden in Australië kunnen verblijven.

Rusland: Rusland, het grootste land ter wereld, heeft een schat aan culturele en historische bezienswaardigheden te bieden. De meeste reizigers hebben een visum nodig om Rusland binnen te komen. Het Russische toeristenvisum kan worden verkregen via de Russische ambassade of consulaten.

India: India is een land vol diversiteit, van de kleurrijke festivals tot de majestueuze monumenten. De meeste reizigers hebben een visum nodig om India te bezoeken. Het e-Tourist Visa (eTV) is beschikbaar voor een kort verblijf van maximaal 60 dagen en kan online worden aangevraagd.

Visumvrije of visum bij aankomst-landen

Gelukkig zijn er ook veel landen die visumvrij reizen of visums bij aankomst aanbieden aan bepaalde nationaliteiten. Voorbeelden hiervan zijn Thailand, Indonesië, Mexico en vele andere. Deze landen stellen reizigers in staat om zonder voorafgaande visumaanvraag het land binnen te komen of bij aankomst op de luchthaven een visum te verkrijgen. Het is echter belangrijk om de specifieke vereisten en beperkingen voor elk land te controleren.

Vietnam

Hoe vraag je een visum aan?

Voor het aanvragen van een visum kun je online terecht maar je kunt bijvoorbeeld ook zelf naar het consulaat gaan. Ook is het nodig om van te voren te kijken of ze open zijn en dit kunnen regelen voor toeristen.

Het Chinese consulaat heeft bijvoorbeeld besloten dit niet meer te regelen voor particulieren omdat er teveel mensen in de rij stonden. Nu gaat het allemaal via een tussenpersoon die dan alle visumaanvragen tegelijk afgeeft bij het consulaat.

Wanneer je het online wilt regelen, neem dan niet de eerste website die je tegenkomt maar kijk even naar verschillende websites. Sommige bieden een visum voor het dubbele aan prijs en dat zou zonde zijn. Ik ben daar zelf ook een keer ingetuind. Ik dacht dat ik dezelfde website als de andere had alleen was er net een letter anders en oeps ik betaalde gewoon het dubbele. Het zou niet mogen maar gebeurt wel, dus let op!

Documenten en vereisten

Het visumaanvraagproces kan enigszins complex zijn en vereist vaak specifieke documenten, zoals een paspoort met voldoende geldigheid, pasfoto’s, een uitnodigingsbrief, bewijs van financiële middelen en reisverzekering. Het is belangrijk om tijdig de juiste documentatie te verzamelen en aan de vereisten te voldoen.

Het verkrijgen van een visum gaat vaak gepaard met kosten, zoals visumkosten en mogelijk ook kosten voor het inschakelen van een visumdienst of het bezoeken van een ambassade. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de verwerkingstijd, die per land kan variëren. Het is raadzaam om de visumaanvraag ruim van tevoren in te dienen om vertragingen te voorkomen.

Het is essentieel om zorgvuldig en nauwkeurig het visumaanvraagformulier in te vullen en alle vereiste documenten te verstrekken. Daarnaast is het raadzaam om op tijd te plannen, contact op te nemen met de ambassade of consulaire diensten voor eventuele vragen en de geldigheidsduur van het visum te controleren.

Veelvoorkomende visumtypes

Een toeristenvisum stelt reizigers in staat om een land voor recreatieve doeleinden te bezoeken, zoals sightseeing, vakantie of familiebezoek. Het verblijf is meestal beperkt tot een specifieke periode en er zijn vaak beperkingen op werk of studie.

Een zakelijk visum is bedoeld voor reizigers die naar een ander land reizen voor zakelijke doeleinden, zoals vergaderingen, conferenties of het sluiten van zakelijke overeenkomsten. Dit visumtype kan specifieke beperkingen hebben met betrekking tot werkgerelateerde activiteiten.

Een studentenvisum is bedoeld voor internationale studenten die in een ander land willen studeren. Dit visumtype vereist meestal een bevestiging van inschrijving bij een erkende onderwijsinstelling en kan aanvullende vereisten hebben, zoals bewijs van financiële middelen.

Een werkvisum is bedoeld voor reizigers die in het buitenland willen werken. Dit visumtype vereist vaak een werkgeverssponsor en kan afhankelijk zijn van specifieke werkgerelateerde criteria en vereisten.

Speciale overwegingen voor reizigers

Het Schengenvisum is van toepassing op 26 Europese landen die de Schengenovereenkomst hebben ondertekend. Met dit visum kunnen reizigers vrij reizen binnen de Schengenzone gedurende een bepaalde periode. Het visum moet worden aangevraagd bij het specifieke Schengenland waarin de reis begint of het langste verblijf plaatsvindt.

Visumvrij reizen binnen de EU. Voor burgers van de Europese Unie (EU) en bepaalde geassocieerde landen is visumvrij reizen mogelijk binnen de EU. Het is echter belangrijk om te controleren of er beperkingen of vereisten zijn voor specifieke EU-landen, zoals een geldig paspoort of identiteitskaart.

Visumontheffing voor specifieke nationaliteiten. Sommige landen bieden visumontheffing aan bepaalde nationaliteiten, waardoor reizigers zonder visum kunnen reizen of een elektronisch visum kunnen verkrijgen. Dit kan echter verschillen per land en vereist mogelijk aanvullende documenten of registratie.

Het begrijpen van de visumplicht in verschillende landen is essentieel voor een succesvolle reisplanning. Of je nu droomt van een reis naar de Verenigde Staten, China, Australië, Rusland, India of andere landen, het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de visumvereisten en het visumaanvraagproces. Door deze gids te volgen, ben je goed voorbereid op je reis en kun je genieten van de culturele rijkdom en schoonheid die de wereld te bieden heeft.

Voor meer informatie over hoe een visumaanvraag werkt kun je verder lezen op de website of je vraag achter laten onder dit bericht. 

Justmytravel logo

Source: https://visum.nl/visa-quick-check

Deze blogs zijn ook interessant

13 comments

Janine 23 april 2018 - 13:56

Heel handig dit!!

Reply
Amanda 24 april 2018 - 09:26

Dank je wel!

Reply
bert schmit 23 april 2018 - 14:41

dat is een mooi overzicht, alleen de vogels vliegen van oost naar west berlijn https://www.youtube.com/watch?v=rAR6XKHfXY0 zonder visum

Reply
Amanda 24 april 2018 - 09:26

Dank je wel Bert, haha dat is zeker waar!

Reply
Marja 24 april 2018 - 08:33

Fijn zo’n lijst Amanda. Heel handig. Goede info voor als je op reis gaat. 👌

Reply
Amanda 24 april 2018 - 09:29

Dank je wel! Wanneer ga je op reis;)

Reply
Naar Amerika? ESTA aanvragen! | Justmytravel 6 maart 2019 - 17:05

[…] Visumplicht […]

Reply
72 uur visumvrij in China | Justmytravel 20 augustus 2019 - 17:44

[…] Visumplicht […]

Reply
Karel 23 juni 2020 - 12:01

Handig zo’n lijst,

Reply
Amanda 23 juni 2020 - 14:26

Ja toch! Thanks!

Reply
Lily 17 september 2020 - 15:30

Heel handig, zo weet ik precies of ik een visum nodig heb!

Reply
Amanda 17 september 2020 - 15:34

Ja toch voor elk land is het altijd weer anders, zoek het van te voren goed op!

Reply
Antalya | vijf onvergetelijke excursies. - Justmytravel 27 juni 2022 - 09:51

[…] Visumplicht […]

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy