Costa Rica beach

Vaccinaties voor Costa Rica

by Amanda

Costa Rica, een prachtig land in Midden-Amerika. Je kunt hier schitterende rondreizen maken door de natuur maar zorg wel dat je goed beschermt bent tegen verschillende infectieziekten die hier kunnen voorkomen! Welke en of er vaccinaties nodig zijn hangt af van de verblijfsduur, jouw eigen gezondheidssituatie op dit moment en in welke gebieden van Costa Rica je gaat reizen. Lees hier meer over de vaccinaties die je nodig hebt voor Costa Rica.

Verplichte en geadviseerde vaccinaties

Voor Costa Rica is het verplicht om een gele koorts vaccinatie te halen wanneer je het land inreist vanuit een land waar gele koorts heerst zoals Afrika of Zuid- Amerika. Gele koorts komt alleen in deze gebieden voor. Wanneer je uit Europa komt ben je dus niet verplicht deze vaccinatie te nemen. 

De duur van de reis is bepalend voor de geadviseerde vaccinaties voor Costa Rica. Wanneer je maar een paar weken gaat rondreizen zijn de volgende vaccinaties aanbevolen:

  • Hepatitis A.
  • DTP, difterie, tetanus en polio.

Wanneer je langer dan 3 maanden gaat rondreizen door Costa Rica dan zijn de volgende vaccinaties ook belangrijk:

  • Hepatitis B, 
  • Rabiës, dit is tegen hondsdolheid die je kunt oplopen door bv een beet van een aap, hond enz.

Malaria?

Hoe zit het met Malaria in Costa Rica? In Costa Rica komt alleen malaria voor in een klein gebied aan de Caribische kant namelijk de Limon provincie. Voor een persoonlijk malaria advies kun je het beste contact opnemen met thuisvaccinatie. 

Er is geen vaccinatie tegen malaria maar er zijn wel pillen om je te beschermen tegen besmetting als je gestoken wordt door een malariamug. Het risico op besmetting wordt bepaald aan de hand van je verblijfsduur in het malaria gebied. Het risico in Costa Rica is vrij klein, hierdoor worden er voor de meeste reizigers naar Costa Rica geen malariapillen geadviseerd. 

Het is wel handig om jezelf zo veel en goed mogelijk tegen muggenbeten te beschermen wanneer je in dit land bent. Muggen zijn er veel!

  • Zorg dat je altijd een goed mugwerend middel gebruikt, zeker in de ochtend en bij schemering wanneer de muggen het actiefste worden. Hiervoor kun je het beste in Costa Rica zelf de groene spray Off, deep woods, gebruiken. Deze werkt perfect en beter dan alle DEET middelen vanuit Nederland.
  • Als je in een open ruimte slaapt, gebruik dan een klamboe om onder te slapen.
  • Draag beschermende kleding tegen de muggen.

Andere risico’s

Ook zijn er in dit land nog andere risico’s waar je rekening mee moet houden. 

  • Dengue of ook wel knokkelkoorts genoemd. Deze ziekte komt ook van muggen en je kunt er ernstig ziek van worden. Hiervoor zijn nog geen vaccinaties of pillen. Bescherm je dus goed tegen muggen. In Costa Rica komen namelijk veel muggen voor!
  • Reizigersdiaree, komt in alle landen voor maar geen pretje als je op reis bent! Let vooral op met eten en drinken van vervuild water.
  • Ook komen hiv en soa’s veel voor in Midden en Zuid Amerika. Houdt hier ook rekening mee. 

Het gemak van Thuisvaccinatie

Ken jij thuisvaccinatie.nl al? Het is echt zo handig. Zelf maak ik hier nu elke keer gebruik van want er zijn geen lange wachtrijen en ik hoef geen vrij te nemen van werk. Je kunt zelf beslissen wanneer er een erkende arts komt vaccineren en dat allemaal simpel bij jouw thuis, zelfs in het weekend of de avonden. Bij sommige verzekeringen wordt de vaccinatie ook vergoed. Dit moet je van tevoren wel even goed navragen!

Costa Rica Limon

Dus voor Costa Rica is het belangrijk dat je een aantal vaccinaties van tevoren krijgt. Regel dit op tijd want er is niks vervelender dan ziek worden op reis! Heb je vragen over vaccinaties stel ze dan gerust door een bericht achter te laten. Fijne reis!

Justmytravel

Deze blogs zijn ook interessant

4 comments

Linda 5 maart 2020 - 15:26

Heel handig dit! Ik heb ze vandaag al aan de lijn gehad voor een afspraak en ze komen van het weekend gewoon al langs! Ik hoef dus geen vrij te nemen!!

Reply
Amanda 5 maart 2020 - 19:52

Oh wat goed om te horen zeg!! Super! Fijne vakantie alvast!

Reply
Inge 5 maart 2020 - 17:52

Goed stukje zo

Reply
Amanda 5 maart 2020 - 19:51

Dankjewel Inge!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy