Waarom een reisverzekering?

by Amanda

Wanneer je veel reist, heb je vaak een goede verzekering afgesloten. Zelfs op een verre strandvakantie kun je aardig ziek worden door een muggensteek of voedselvergiftiging. Zelf heb ik een doorlopende reisverzekering omdat ik toch vaker per jaar naar het buitenland ga. De vraag die vaak naar voren komt over reisverzekeringen is ”maar ik ben toch al verzekerd?” Dit klopt, in Nederland heeft bijna iedereen een basis zorgverzekering en vaak ook een aanvullende zorgverzekering. Waarom zou je dan nog een extra reisverzekering moeten afsluiten? In dit artikel leg ik je er alles over uit!

Basis zorgverzekering

Iedere Nederlander heeft eigenlijk wel een basis zorgverzekering. Vanuit deze basis verzekering worden alle noodzakelijke medische kosten vergoed. Dus ook wanneer je in het buitenland zit. Er zit een grote ”maar” aan deze dekking, de kosten worden vergoed tot aan de grens. Dit wil zeggen, de basis verzekering dekt de noodzakelijke medische kosten in het buitenland tot een bepaald bedrag. Het bedrag dat een behandeling in Nederland zou kosten.

Nu gebeurt het vaak dat in het buitenland de behandelingen duurder zijn. In veel landen zoals Australië, Japan, Canada maar ook bijvoorbeeld in Oostenrijk.
Met alleen een basis zorgverzekering, kom je in deze landen dus tekort. Je komt dan zelf voor het resterende deel van de kosten op te draaien en dat wil je natuurlijk niet.

Aanvullende zorgverzekering

Met een aanvullende zorgverzekering ben je verzekerd voor hogere kosten. De kosten die boven de Nederlandse norm uitkomen worden dan vaak deels en soms volledig betaald vanuit de aanvullende zorgverzekering. Dit hangt maar net af van welk pakket je afgesloten hebt, voor je aanvullende zorgverzekering.
Let op want de zorgverzekering dekt echt alleen de noodzakelijke medische kosten die gemaakt worden! Voor alles wat buiten de medische kosten valt, heb je dus een echte reisverzekering nodig.

Reisverzekering

Een reisverzekering heb je eigenlijk altijd nodig, wanneer je naar het buitenland gaat. Als je veel reist en geen risico wilt lopen, zorg dan dat je een goede zorg- en reisverzekering hebt afgesloten.
Een reisverzekering dekt een deel van de overige medische kosten, maar dekt ook de overige kosten die komen kijken wanneer je een ongeval of iets anders mee maakt in het buitenland.

Je zou kunnen denken aan,

  • Het vervoer naar het ziekenhuis toe.
  • Het vervoer naar huis op basis van medische verklaring.
  • Beschadigde, gestolen of vermiste bagage.
  • Vergoeding voor hotel of huur van materialen waar je niks meer mee kunt.

Er zijn dus nog een hoop andere kosten die naast de medische kosten komen kijken bij ziekte of een ongeluk in het buitenland. Er is niks vervelender dan je zorgen maken om deze kosten wanneer je eigenlijk ziek of gewond bent. Het is belangrijk dit voordat je op reis gaat goed te regelen!

Wintersport

Voor wintersport geldt weer een andere regeling. Naast de gewone reisverzekering is het nodig om nog een speciale wintersportdekking af te sluiten. Dit omdat er überhaupt al meer risico’s zitten aan wintersporten en je lelijk kunt vallen op de piste. Een wintersportdekking, zorgt voor de volgende punten,

  • Reddingsactie op de piste, denk aan een traumahelikopter of banaan.
  • Materiaalhuur wordt vergoed.
  • Skipas die je niet meer kunt gebruiken.
  • Vervoer terug naar huis (gipsvlucht), wel met medische verklaring.

Zelf ben ik ook een keer terug vervoerd vanuit Oostenrijk naar Nederland. Dit werd gedaan in een Ambulance. Het was allemaal perfect geregeld en ik heb mij verder nergens zorgen over hoeven te maken, behalve mijn blessure. Dat was fijn, want op zo’n moment baal je al als een stekker en heb je pijn, dan wil je gewoon dat alles goed geregeld is en dat je zelf niet overal achter aan hoeft, hier staat je hoofd dan echt totaal niet naar!
Op dat moment zag ik pas hoe goed ik verzekerd was en gelukkig maar, ook kwam ik erachter dat ik een goede verzekering afgesloten had. Dat weet je altijd pas op het moment dat er iets voorvalt.

Kort en langdurende reisverzekering

Je kunt kiezen voor een kortdurende reisverzekering. Wanneer je eigenlijk bijna nooit naar het buitenland gaat, en nu toevallig één weekje, dan ben je vaak voordeliger uit met een kortdurende reisverzekering.
Kijk ook goed waar je naar toe gaat. Er zijn namelijk ook kortdurende reisverzekeringen die alleen voor Europa zijn, wanneer je buiten Europa gaat, heb je werelddekking nodig.

Een langdurende of doorlopende reisverzekering kun je het beste aanschaffen, wanneer je meerder keren per jaar in het buitenland zit. Ook hier moet je goed kijken naar werelddekking of alleen Europa.

Een annuleringsverzekering kun je vaak ook tegelijk afsluiten en het hele jaar door laten lopen. Deze heb je nodig wanneer je reis helemaal niet doorgaat of halverwege afgebroken wordt. Het is dus ook handig om een annuleringsverzekering te hebben.

Kortom het is erg belangrijk om goed voorbereid en goed verzekerd op reis te gaan! Kijk van te voren goed in de polissen van je verzekeringen wat er allemaal gedekt is, dit verschilt namelijk per verzekering!
Denk na over wat voor reizen je maakt, hoevaak je op reis gaat en wat er voor jou belangrijk is voordat je een verzekering afsluit. Succes!

Deze blogs zijn ook interessant

4 comments

Kelly 17 december 2018 - 13:26

Heel handig! Ik dacht altijd dat ik door een reisverzekering dubbel verzekerd was. Duidelijk verhaal zo!

Reply
Amanda 19 december 2018 - 20:20

Dank je wel! Ja het is soms wat verwarrend!

Reply
reisblogger 10 september 2019 - 11:10

Informatief artikel.

Reply
Amanda 18 september 2019 - 16:47

Dankjewel!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy