Familieweekend Drenthe

by Amanda

Een weekendje Drenthe, gewoon even weg in eigen land. Onderweg heb ik toch al helemaal het vakantiegevoel omdat het veel rustiger is dan de randstad. Drenthe is de provincie die bekend staat om de vele verspreide hunebedden en het uitgestrekte landschap.

Familytime

Vrijdagmiddag rijden we na het werk weg vanuit de randstad. Het is natuurlijk behoorlijk druk op de weg maar zodra we Drenthe inrijden merk je gelijk dat het een stuk rustiger is. We krijgen de toeristische route van de navigatie door kleine dorpjes en kijken lekker om ons heen. Het laatste stukje naar het huisje rijden we door een bosrijke omgeving, heerlijk.

We komen aan bij de Huttenheugte, vlakbij het dorpje Dalen en Coevorden. Op het park zelf is natuurlijk van alles te doen maar wij gaan ook een dagje richting Emmen. De Huttenheugte is een vakantiepark van Centerparcs en is een groot park met veel huisjes. De huisjes zijn nog steeds wel wat ouder en van binnen nog erg primitief. Maar wel heel gezellig voor een familieweekendje.

We kunnen met de auto het park oprijden en de auto ook vlakbij het huisje parkeren. Wel net buiten het park zodat je wanneer je in het park loopt wel het idee hebt dat het autovrij is en je in de natuur wandelt. Gelukkig hebben wij een huisje vlakbij de Plaza.

Plaza

De plaza is een plek waar je alle winkeltjes, restaurants, activiteiten en het subtropisch zwemparadijs kunt vinden. Eigenlijk gebeurt alles in en rondom deze Plaza en is dit vaak het middelpunt van het vakantiepark.

Vanavond eten wij lekker makkelijk een snack in de Plaza en gaan daarna gezellig wat drinken en bijkomen met de familie.

Hunebedden

Na lekker uitgeslapen te hebben, gaan we op pad richting Emmen. Het is stralend mooi weer en daar hebben we echt geluk mee in november! Op een kaart van het hunebedcentrum kun je bekijken waar alle hunebedden zich bevinden en welke je de moeite waard vind om te bezoeken. Het zijn er zoveel, wel 54 dus kiezen wij er twee uit om even te bekijken en te wandelen in het bos bij Emmen.

Deze oudste monumenten van Nederland zijn restanten van grafkelders en massagraven van de eerste boeren in noord- en oost Nederland die meer dan 3400 jaar voor Christus leefden. Er zijn nog altijd veel mysteries rondom de hunebedden. Archeologen nemen aan dat hunebedden een rituele en godsdienstige functie hebben gehad.

Na ongeveer vijftien minuten rijden over de hunebed highway, jaja heel leuk gedaan, net als in Amerika route 66 hebben ze hier langs de weg dezelfde vorm borden neergezet met hunebed highway, parkeren wij de auto bij de Emmerdennen.

Emmerdennen

De Emmerdennen is een bos in Emmen, waar hunebed nummer D45 ligt. Vanaf de parkeerplaats zie je  het hunebed al liggen. Het hunebed ligt op een stuifduin, waardoor het hoger ligt dan de rest van het bos. Ook is dit een van de grotere hunebedden in Drenthe met een lengte van 18,5 meter. Ik kan een paar hele mooie foto’s maken doordat de zon zo mooi door de bomen schijnt, precies op de plek van het hunebed.

Hierna gaan we wat wandelen door het bos en komen we in een woonwijk terecht. Wat is het hier mooi en heerlijk stilletjes zeg! Als je hier woont kom je toch helemaal tot rust. Ik zie enorme huizen en ook wel eentje waar ik zou kunnen wonen haha. Het lijkt me echt fijn om na je werk naar huis te gaan en dan het idee te hebben dat je gewoon op vakantie bent.

We lopen naar het centrum van Emmen, hier is het ook al zo rustig vind ik voor een zaterdag. In de randstad maak je dit echt niet mee in het centrum! We drinken koffie bij Kaldi, een heel knus en gezellig tentje waar ze ook allemaal thee en koffie spullen verkopen.

Lang graf

Na deze korte break lopen we verder naar hunebed D43. Deze is nog groter dan de vorige! Er staat een bordje bij met uitleg dat dit eigenlijk een lang graf wordt genoemd. Dit hunebed bestaat eigenlijk uit twee kleinere hunebedden, die door een veertig meter lange krans van rechtopstaande stenen worden omgeven. Ik vind het een soort heksenkring.

Dit is het enige hunebed die zo lang is in Nederland. In Duitsland schijnen er meer van te zijn. Ik vind het toch wel heel bijzonder al die stenen bij elkaar. En dan te bedenken dat hier de mensen begraven werden is wel een raar idee.
Wat ik mijzelf ook altijd afvraag, hoe kregen ze vroeger al die stenen bij elkaar getild?! Zonder de moderne machines om ze te tillen. Het blijft een stukje interessante Nederlandse geschiedenis.

Dalen

In het dorpje Dalen doen wij boodschappen en gaan wij heerlijk uit eten bij restaurant de Baander. Het is een knus restaurant maar zit wel helemaal vol, we hadden echt het laatste tafeltje.
Met de hertengeweien aan de muur genieten we van heerlijk eten, gezelligheid en als afsluiter een heerlijk toetje met vuurwerk!;)

Er zijn meerdere restaurants in het dorpje Dalen maar deze vind ik wel echt een aanrader. Na het eten gaan we gezellig terug naar ons vakantiehuisje.

Huttenheugte

Omdat we het weekend zoveel geluk hebben met het weer, kunnen we lekker veel dingen buiten ondernemen. We gaan op het park midgetgolfen en ik heb natuurlijk gewonnen! Er is zelfs een soort van kleine dierentuin met allemaal wasbeertjes. Heel schattig om te zien maar je kunt beter je vingers niet te dichtbij het hek houden….

Van het zwembad maken we toch wel het meeste gebruik. Het is een subtropisch zwemparadijs met verschillende baden. We hebben geluk dat het elke keer heel rustig is in het zwembad wanneer wij gaan zwemmen. Er zijn een aantal glijbanen, buitenbad, wildwaterbaan (pas op voor de blauwe plekken haha), golfslagbad, bubbelbaden en een bad met stroomversnelling. Je kunt je er wel een tijdje vermaken!

 

 

 

Deze blogs zijn ook interessant

8 comments

Joke 10 december 2018 - 19:57

Leuk geschreven Amanda, was heel gezellig

Reply
Amanda 10 december 2018 - 20:42

Dank je wel! Was zeker gezellig voor herhaling vatbaar!

Reply
Kelly 11 december 2018 - 13:06

Heerlijk zo’n weekendje weg! Drenthe is echt leuk!
Leuk geschreven zo!

Reply
Amanda 11 december 2018 - 17:05

Dank je wel Kelly! Het is een echte aanrader!

Reply
Marja 16 december 2018 - 07:14

Leuk om ook wat te lezen over eigen land.

Reply
Amanda 16 december 2018 - 11:28

Dank je wel! Ja dichtbij kan ook heel mooi zijn!

Reply
Kay 26 december 2018 - 21:27

Goed verhaal! Meteen weer wat over Drenthe geleerd 🙂

Reply
Amanda 27 december 2018 - 20:07

Thank Joe!! haha ja leuk He!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy