Zwitserland

Living Abroad in Zwitserland

by Amanda

Als Nederlander verhuizen naar het buitenland. Veel mensen emigreren, maar waarom en hoe vinden ze het daar, zijn er veel verschillen met Nederland? In deze reeks van Living Abroad stellen we verschillende vragen over hun leven in het buitenland. 
Anne woont in het mooie bergachtige Zwitserland en vertelt hier haar verhaal.

1. Stel jezelf eens voor.

Hoi! Ik ben Anne, 23 jaar en ik kom uit Friesland. Voordat ik verhuisd ben naar het buitenland heb ik een aantal jaren in Groningen gewoond. Hier heb ik Sportkunde gestudeerd. Vlak daarna ben ik naar het buitenland verhuisd en ben ik een tweede studie gestart voor international primary teacher.

Deze heb ik op het moment van schrijven net afgerond. Dus nu ben ik hard aan het werk bij een super leuke internationale school. Binnenkort wil ik ook weer beginnen met volleybal. Ik moet alleen nog een club vinden. Verder kook ik veel (met liefde) en maak ik binnenlandse tripjes en reis ik met mijn vriend.

Anne Peeters

2. In welk land ben je gaan wonen en waarom?

Ik woon in Zwitserland. De reden hiervoor was, heel zoetsappig, de liefde. Ik heb mijn vriend leren kennen in Ecuador. Ik liep stage bij een Nederlandse stichting en hij deed daar vrijwilligerswerk. Toen we beiden weer thuis waren hebben we elkaar een jaar lang opgezocht in Nederland en Zwitserland.

Toen ik klaar was met mijn studie heb ik al vrij snel een vlucht geboekt, mijn spullen gepakt en ben ik naar Zwitserland gegaan. Nu wonen we alweer bijna een jaar samen.

Anne & Mattie
3. Hoe ziet jouw leven er nu uit?

Ik ben dus net klaar met mijn studie voor international primary teacher. Ik werk nu bij een internationale school in Oberwil. Hier geef ik les in sport en kunst en organiseer ik activiteiten voor kinderen bij de naschoolse opvang.

Tijdens de vakanties doe ik ook de sport- en scoutkampen. Volgend schooljaar ga ik fulltime aan de slag als docent. Erg spannend maar ik kijk er ontzettend naar uit! Verder ga ik regelmatig op pad met mijn vriend. Hier heb je ontzettend veel mooie gebieden om te wandelen met bergen en prachtige meren.

Verder gaan we af en toe naar vrienden om samen te koken, te eten en een drankje te doen. Ik heb ook nog een vriendin van een vriendin uit Groningen leren kennen met wie ik af en toe ook afspreek. Het is toch wel super fijn om af en toe Nederlands met iemand te kunnen praten.

Anne
4. Heb jij je veel moeten aanpassen aan het land/ de mensen?

Nee, dat viel ontzettend mee. Het scheelt ook dat ik Zwitserland al wel kende. Mijn oom en tante wonen hier ook en daar zijn we een aantal keren op bezoek geweest. Verder vind ik het cultuur verschil ook niet heel groot tussen Nederland en Zwitserland. Natuurlijk heb je overal kleine verschillen, maar het was geen totale cultuurshock. De enige cultuurshock voor mij was (en is nog steeds) de prijzen.

Na een tijdje heb ik wel de juiste plekken gevonden waar je goedkoper inkopen kunt doen. Maar het is nog steeds af en toe schrikken als je de rekening in handen krijgt.

Naast de prijzen was de taal ook erg wennen aan het begin. Ik kon wel een beetje Duits verstaan, maar het Zwitsers Duits is toch wel een ander verhaal. Nu ben ik er aan gewend en versta ik gelukkig het meeste wel.

5. Wat mis je het meeste aan Nederland?

Het meeste mis ik de supermarkten. Hier heb je ook genoeg supermarkten en een goed assortiment. Maar in Nederland hebben we toch echt wel een luxe leventje als het gaat om supermarkten. Het assortiment is altijd groot en de prijzen zijn laag.

Verder mis ik de meest Nederlandse activiteit die er is: fietsen. Ik heb recent een fiets gekocht, maar nog niet op gereden. Er zijn genoeg mensen die een fiets hebben hier, maar toch mis ik de Nederlandse fietscultuur. Ik vond het altijd heerlijk om overal heen te kunnen op de fiets. Hier kan dat ook wel, maar het is toch iets minder toegankelijk dan in Nederland.

En natuurlijk mis ik mijn vrienden en familie ook. Ik vind het altijd super jammer dat ik niet bij een verjaardag kan zijn en om leuke dingen met ze te doen.


6. Heb je wel eens lastige momenten en wat doe je dan?

Ja, die heb ik af en toe. Als ik een moeilijk moment heb dan bel ik vaak even met mijn ouders of vrienden. Erover praten helpt en mijn ouders en vrienden gewoon even zien via videobellen helpt vaak ook al goed. Natuurlijk heb ik ook mijn vriend die super begaan is en mij altijd op kan vrolijken.

Liefde in Zwitserland
7. Wat zijn de hoogtepunten die je hebt meegemaakt?

Het verhuizen naar Zwitserland was al een hoogtepunt op zich. Het was een grote stap, maar ik ben iedere dag nog blij dat ik dit besluit heb genomen. Ik heb het ontzettend naar mijn zin in dit mooie land en met alle mensen die ik heb leren kennen.

Een ander hoogtepunt was dat ik al vrij snel een leuke baan vond bij een internationale school en een tweede studie heb afgerond. Het was een druk jaar, maar ik heb het gehaald. Nu op naar de volgende uitdaging!

Naast werken hebben mijn vriend en ik ook al veel reizen gemaakt. We zijn naar Bali geweest, Italië en Frankrijk en met een groep vrienden zijn we naar Vietnam geweest. Dit waren zeker ook allemaal hoogtepunten.


Vakantie
8. Hoe is het contact met Nederland? (familie/vrienden)

Het contact is goed. Ik bel iedere week nog met mijn ouders en met mijn zussen ook af en toe. Het contact met vrienden is een beetje minder, maar nog steeds goed. We maken af en toe nog tijd om even bij te praten of om gewoon even ons hart te luchten.

Een aantal vrienden en mijn ouders en zussen zijn hier al langs geweest. Verder vlieg ik zelf ook nog wel een aantal keer per jaar naar Nederland. Het volgende vriendenbezoek staat gepland in de zomervakantie.


9. Hoe denk je dat jouw toekomst eruit ziet?

Dat vind ik heel moeilijk om te zeggen. Ik denk dat ik verder ga als docent en misschien wel les ga geven in andere landen voor twee jaar. Maar ik heb nog geen idee waar ik uiteindelijk zal blijven wonen. Misschien in Zwitserland, misschien terug naar Nederland of misschien een ander land.

Ik ben er in ieder geval zeker van dat ik nog veel reizen ga maken en nog een keer in een ander land wil werken voor twee jaar. Welk land dat gaat zijn weet ik nog niet.


10. Heb je tips voor anderen die graag in een ander land willen gaan
wonen?

Als je de mogelijkheid hebt: gewoon doen! Ik vond het een grote stap, maar ik heb er niet te veel bij nagedacht. Ik heb een vliegticket geboekt en ben gegaan. Ik dacht: als het echt niet goed bevalt of goed gaat, dan kan ik altijd nog terug.

Verder heb ik als tip om zo snel mogelijk een baan te vinden. Of je nou alleen gaat of samen met iemand. Dit was een belangrijk startpunt voor mij. Via mijn werk heb ik nieuwe mensen leren kennen en heb ik Zwitserland beter leren kennen.

Daarnaast is het denk ik ook super belangrijk om je eigen ding te hebben en te creëren in een vreemd land. Denk aan lid worden van een sportteam, deelnemen aan sociale activiteiten of een baan zoeken. Dit heeft het voor mij persoonlijk nog makkelijker gemaakt om mij thuis te voelen in het buitenland.

Anne & Matti

 

Woon jij net als Anne in het buitenland en wil jij ook jouw verhaal vertellen? Dat kan stuur dan even een berichtje! Of heb jij misschien vragen voor Anne of iemand die ook in het buitenland woont, we beantwoorden ze graag! Laat dan even een bericht hieronder achter.

Justmytravel

Deze blogs zijn ook interessant

4 comments

Mia 4 juni 2020 - 10:01

Zwitserland vind ik echt een mooi land. Ik ga er vaak in de winter naartoe om te skiën! Maar er wonen lijkt me wel echt tof! Succes daar!

Reply
Anne 5 juni 2020 - 10:36

Het is inderdaad een prachtig land. Skiën heb ik nog niet gedaan hier. Misschien volgende winter. Dankje voor de leuke reactie!

Reply
Joke 4 juni 2020 - 16:47

Leuk Anne. Om hier je verhaal te lezen. Veel succes in Zwitserland

Reply
Anne 5 juni 2020 - 10:37

Dankjewel Joke voor de leuke reactie!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy