Naar Amerika? ESTA aanvragen!

by Amanda

Ben je van plan naar de Verenigde Staten te gaan? Vergeet dan niet dat je een reistoestemming nodig hebt. Tegenwoordig is het heel gemakkelijk om een visum voor Amerika te bemachtigen. Je hoeft er de deur niet meer voor uit.

Gewoon thuis een visum aanvragen kan helemaal online en je hebt het visum meestal nog dezelfde dag in huis. Het visum voor Amerika heet een ESTA Amerika en kan worden aangevraagd door reizigers die in het bezit zijn van een bepaalde nationaliteit. Ook Nederlanders en Belgen behoren tot deze groep uit het zogenaamde Visa Waiver Program.

Wat is een ESTA Amerika precies

Voor een bezoek aan een land met een visumplicht, waaronder dus de Verenigde Staten, moest je vroeger naar de ambassade om een visum te regelen. Dat kost tijd en geld, is omslachtig en kost je vaak ook nog eens een vrije dag. Sinds 1986 bestaat het zogenaamde Visa Waiver Program waardoor de gang naar de Ambassade vaak niet meer nodig is. Tot 2009, het jaar van de aanslagen op het World Trade Center, bestond de controle van passagiers uit een check middels het groene I-94W formulier. Dit formulier werd tijdens de vlucht naar de USA uitgedeeld en bij aankomst gecontroleerd. Tegenwoordig worden reizigers al voor vertrek gescreend en moeten zij dus vooraf een visum, het ESTA regelen. ESTA staat voor  Electronic System Travel Authorization.

Visum Amerika

Let op! Een ESTA voor Amerika is geen visum. Een visum heeft andere voorwaarden en regels. Hiervan zijn ook verschillende varianten. Laat u vooral goed inlezen over het visum voor Amerika. Een ESTA is geldig voor toeristische en zakelijke doeleinden.

Wanneer kom je in aanmerking voor een ESTA

Een ESTA Amerika kan worden aangevraagd door reizigers met een bepaalde nationaliteit. Mensen met een Nederlands of Belgisch paspoort vallen daar ook onder. Het is veel goedkoper om een ESTA aan te vragen dan een fysiek visum en het gaat ook veel sneller. 


Je moet ook voldoen aan voorwaarden omtrent je reisdoel. Een ESTA is geldig voor bezoeken aan de Verenigde Staten voor vakantie, voor familiebezoek of voor zaken. Met een ESTA kan je dus naar de VS voor vakantie maar ook om vrienden of familie te bezoeken. Ga je voor zaken naar de VS? Dan mag je wel klanten bezoeken, een symposium bijwonen of leveranciers bezoeken maar je mag met een ESTA niet in Amerika gaan werken. 

Tenslotte moet je ook voldoen aan eisen inzake je paspoort. Allereerst moeten de gegevens in je paspoort 100% overeenkomen met de gegevens in je ESTA. Tussentijds een ander paspoort aanvragen kan dus niet want dan is ook je ESTA niet meer geldig. Verloopt je paspoort binnenkort dan dien je deze eerst te vernieuwen voordat je een ESTA aanvraagt. Iedereen uit je reisgezelschap heeft een eigen paspoort en eigen ESTA nodig, ook (kleine) kinderen. 

Informatie over de geldigheid van het ESTA

De geldigheid van een ESTA is 2 jaar vanaf het moment van uitgifte. Verloopt je paspoort binnen die 2 jaar, dan verloopt tegelijkertijd ook je ESTA. 
In deze periode van 2 jaar mag je zo vaak naar de USA als je wilt, maar je mag steeds niet langer dan 90 dagen achtereen in het land verblijven. Per jaar mag je maximaal 180 in de States verblijven, dus tweemaal 90 dagen. In principe kan je met een ESTA dus in een periode van 2 jaar maximaal viermaal 90 dagen in Amerika zijn. Vaker korter verblijven kan ook. Het ESTA Amerika is een multiple entry visum en dat houdt in dat je het land zo vaak als je wilt mag binnen reizen, mits je je houdt aan de overige voorwaarden. 

Uitsluiting ESTA Amerika

Als je niet voldoet aan de voorwaarden voor een ESTA dan dien je alsnog naar de ambassade te gaan voor de aanvraag van een “gewoon” visum. Redenen hiervoor kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Je wilt langer dan 90 dagen achtereen naar Amerika
  • Je wilt gaan werken in Amerika
  • Je wilt gaan studeren in Amerika
  • Je beschikt niet over een paspoort dat is afgegeven door een land dat valt onder het Visa Waiver Program
  • Je bent ontoelaatbaar op basis van de Immigration and Nationality Act (212)
  • Je bent sinds 2011 in Iran, Irak, Syrië, Soedan, Jemen, Libië of Somalië geweest of je hebt de nationaliteit van een van deze landen of hebt deze ooit gehad. 

Als je niet in aanmerking komt voor het ESTA dan kan je het beste contact opnemen met het Amerikaans consulaat. Je krijgt dan een uitnodiging voor een gesprek waarna wordt besloten of je in aanmerking komt voor een visum. 


Hoe vraag ik een ESTA Amerika aan

Een ESTA vraag je het beste aan via een visumbureau zoals e-visums. Dit is eenvoudig en goedkoop en je krijgt hulp bij je aanvraag als dat nodig is en andere informatie over je reis. 

Erg handig is het aanvraagformulier van e-visums voor het ESTA: volledig in het Nederlands en voorzien van klikbare velden waar je meteen extra hulp krijgt bij het invullen. Het kost slechts een minuut of 5 om het formulier in te vullen. Ook handig is dat je meteen voor meerdere reizigers een ESTA kan aanvragen en dus niet steeds dezelfde standaardgegevens hoeft in te vullen. 

Betalen gaat ook eenvoudig en kan via Ideal, Mister Cash, PayPal of per overboeking. De kosten van een ESTA Amerika bedragen bij e-visums €29,95. 
Je ontvangt het ESTA per email. Doorgaans nog dezelfde dag, maximaal binnen 72 uur. Vraag dus wel op tijd je ESTA aan. Na ontvangst print je simpelweg het ESTA uit en neem je die mee op reis. Neem voor de zekerheid een extra print mee. 

Heb je nog vragen over het ESTA Amerika?

Op de website van e-visums lees je veel extra informatie over het ESTA Amerika. Natuurlijk over de voorwaarden en de geldigheid van het ESTA maar ook informatie over de kosten, hoe je een spoed ESTA kunt aanvragen en over wat te doen als je alleen wilt overstappen in de USA. Op de pagina veelgestelde vragen vindt je antwoorden op andere veelvoorkomende vragen. Prettig is ook dat e-visums 7 dagen per week bereikbaar is voor het doen van spoedaanvragen.

Meer handige artikelen over ESTA en visumplicht zijn:
Visumplicht


Deze blogs zijn ook interessant

4 comments

Romy 7 maart 2019 - 17:09

Handige informatie! Ik heb er een aangevraagd!

Reply
Amanda 8 maart 2019 - 19:05

Dank je wel! Goedzo dus goed voorbereid op reis! Enjoy!

Reply
Nick van der Heijden 28 maart 2019 - 10:53

Een soortgelijke procedure moet je volgen voor Canada. Dat is een Electronic Travel Authorization (eTA). Let wel op dat als je naar Canada reist via Amerika dat je zowel een ESTA aanvraagt voor de VS en een eTA voor Canada.

Er wordt gezegd dat als je alleen op doorreis ben naar Canada dat je geen ESTA nodig hebt voor de VS. Echter was ik blij dat ik die toch aangevraagd had voor vertrek. Bij mijn tussenstop in Detroit bleek ‘Homeland Security’ toch echt mijn ESTA te checken. En geloof me, met de mensen van Homeland ga je echt niet in discussie. 😉

Reply
Amanda 29 maart 2019 - 17:12

Haha dat was even spannend voor je dan! Gelukkig had je je van te voren goed voorbereid en alles netjes in orde!;)

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy