Portugal

Living abroad in Lissabon, Portugal

by Amanda

Emigreren naar het buitenland. Vele mensen emigreren maar waarom en hoe vinden ze het daar, zijn er veel verschillen met Nederland? In deze reeks van Living Abroad stellen we verschillende vragen over hun leven in het buitenland. Jeremy van Digital Creative woont in Portugal en vertelt er hier alles over zijn leven in Portugal.

1. Stel jezelf eens voor

Hi, Jeremy hier. Een flierefluiter en verkenner. Wat wil je van me weten? Ik bak graag pizza, Napolitaanse stijl. En ik sta soms op een plank, in de zee. Surfen heet dat. 

Portugal

2. In welk land ben je gaan wonen en waarom?

Als je de auto instapt en zuidelijk rijdt kom je na zo’n 2.000 km uit in Portugal. En als je dan in Lissabon stopt kom je mij misschien tegen! Maar waarom Portugal?

Goeie vraag. Ik was er nog nooit geweest en wist vrij weinig van het land, de cultuur en de mensen totdat ik er ben gaan wonen. Ik wist wel dat er flinke golven zijn. En dat trok me best aan. Verder gebeurde het eigenlijk vanzelf. 

Voor ik besloot naar Portugal te verhuizen woonde ik in Amsterdam. Ik had het er ontzettend naar m’n zin, maar voelde me toch wat omgeven door baksteen en beton. Ik was destijds op zoek naar een baan en er kwam zomaar iets moois in Lissabon op m’n pad. Het solliciteren deed ik half serieus, maar van het een kwam het ander en voor ik het wist zat ik in de auto naar een onbekende bestemming.

3. Hoe ziet jouw leven er nu uit?

De lockdown heeft mijn routines in de war gegooid en mijn leven in Portugal ziet eruit zoals dat van zo’n beetje iedereen. Ik werk thuis, maak een wandeling of ga skaten in het park om de hoek.

Sinds deze week mogen we weer surfen, dus op een goeie dag (dat is wanneer er golven vanuit de Atlantische Oceaan op de kust slaan) sta ik op met het eerste licht, sla een glas warm water achterover en stap dan in de auto om een kwartier tot half uur naar de kust af te reizen, afhangende van waar de golven het best zijn. 

Mijn leven in Portugal ziet er nu vooral ook onzeker uit. Ik werk nog drie weken en dan zeg ik mijn baan en huis op om hier de kust af te reizen en wat te surfen en minimalistisch te leven. Bijverdienen kan ik als contentmaker online, dus ik zie wel hoe lang ik het uithoud en waar ik land. Ik hoop onderweg hier langs de kust een huis te vinden.

Portugal

4. Heb jij je veel moeten aanpassen aan het land/ de mensen?

Ik pas me iedere dag aan en het meeste merk ik het met de taal. Die spreek ik nog steeds niet echt. Het alledaagse gaat me goed af hoor, maar verder dan dat kom ik nog niet. Aanpassen zou ik dus zelfs wat meer moeten doen.

Overigens pas ik me ook aan als ik in Nederland ben, of waar dan ook. Anders zou menig mens niet met mij door één deur kunnen.

5. Wat mis je het meeste aan Nederland?

Het is niet voor niets een cliché dat je uiteindelijk de mensen het meest mist. Veel meer doet er toch niet toe? Ik mis mijn ouders, broertje en zusjes iedere dag en hetzelfde geldt voor mijn vrienden. Wat zou ik ze allemaal graag een warme omhelzing geven.

Ik zit er trouwens niet mee en heb er ook geen ‘last’ van. Missen is ook iets moois, toch? Je gaat er herinneringen meer door waarderen en wanneer je weer samen bent is het des te meer genieten. Heerlijk, die chlichés.

Portugal

6. Heb je wel eens lastige momenten en wat doe je dan?

Ach, iedereen heeft wel eens een lastig moment. Als je geen lastig moment hebt zoek je de grenzen niet genoeg op. 

Goed, het laatste moment dat ik had was toch wel vlak voor Portugal en omringende landen in quarantaine gingen vanwege het coronavirus. Ik dacht toen even terug naar Nederland te willen gaan om de gekkigheid met de familie uit te zitten. Maar toen bedacht ik me dat ik het ook hier wel zou uithouden. 

Een beetje relativeren helpt. En vertrouwen ook. Da’s overigens niet altijd makkelijk, maar je kunt er wel beter in worden door het gewoon te blijven doen. 

7. Wat zijn de hoogtepunten die je hebt meegemaakt?

Dat zijn er flink wat. En zo’n beetje allemaal hebben ze met een roadtrip in een camper te maken. 

Ik heb het privilege mogen hebben gehad te werken voor Indie Campers, een camperverhuurder met branches door heel Europa. Als in-house creatieveling was ik vaak op pad. Niet alleen voor werk, maar ook met vrienden of alleen. Soms pikte ik een camper op, gooide een surfplank op de achterbank en ging op pad. En soms reed ik langs het vliegveld om een maat op te pikken die uit Nederland kwam overvliegen. 

Verder denk ik terug aan een aantal legendarische surfsessies, maar daar zal ik je de details van besparen. Wat ik wel kan zeggen is dat de Portugese kust oneindig veel te bieden heeft. 

Portugal

8. Hoe is het contact met Nederland? (familie/vrienden)

Zoom! Nu met de lockdown spreek ik mijn familie meer dan ooit. Ook mijn vrienden spreek ik wat vaker. Ik ben overigens nooit heel goed geweest in contact onderhouden. Maar ik word er beter in! Dankjewel, corona:)

9. Hoe denk je dat jouw toekomst eruit ziet?

Ik denk hier nog wel even te blijven plakken. Of niet. Waar ik ook zal zijn, ik zie de toekomst rooskleurig in. Misschien een stukje land. Zeker weten een steenoven. 

10. Heb je tips voor anderen die graag in een ander land willen gaan wonen?

Als je in een ander land wilt wonen hoef ik je niet veel meer te zeggen. Als het goed is weet je al wat je wilt. En wanneer je dan in het buitenland bent en alles nog onwennig is, weet dan dat alles met de tijd went. Heb geduld en dan bloeit je nieuwe leven op.

Herken jij jezelf in dit verhaal of wil jij ook jouw verhaal over emigreren delen op Justmytravel? Laat dat dan even in een bericht hieronder weten of stuur een email. Heb jij vragen voor Jeremy of over zijn leven in Portugal  kun je deze ook altijd stellen

Justmytravel

Deze blogs zijn ook interessant

4 comments

Maaike 15 december 2020 - 12:18

Wat schrijft hij leuk! Echt enthousiast.

Reply
Amanda 15 december 2020 - 12:23

Ja leuk stuk geworden he!

Reply
Joke Romijn 25 december 2020 - 16:55

Leuk geschreven. Ik waan mij in de portugal

Reply
Amanda 27 december 2020 - 15:09

Ja mooi land ook he!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy