Ivoorkust

Living Abroad in Ivoorkust

by Amanda

Als Nederlander verhuizen naar het buitenland. Vele mensen doen het maar waarom en hoe vinden ze het daar, zijn er veel verschillen met Nederland? In deze reeks van Living Abroad stellen we verschillende vragen over hun leven in het buitenland. Marianne van Tropicswriter.nl vertelt hier waarom zij woont en werkt in Ivoorkust.

Reizen

1. Stel jezelf eens voor.

Mijn naam is Marianne van der Kooy. Ik ben 31 jaar, ben getrouwd met Stefan (31) en we hebben samen een zoontje Dirk (2). Ik ben geboren en getogen in Katwijk, wat ik altijd een heel fijne plek vond om te wonen zo aan het strand!

De drang om te gaan reizen ontstond rond mijn negentiende levensjaar. Ik besloot daarna om mijn stages in het buitenland te doen (Zuid-Afrika en Ethiopië) en heb in de jaren erna ook heel veel gebackpackt. Na het afronden van mijn studie Voedingsmiddelentechnologie in Delft, ben ik een jaar op reis geweest in Australië. Heel gaaf vond ik dat! Eenmaal terug in Nederland liep ik Stefan tegen het mooie lijf en zijn we na een tijdje gaan samenwonen in Rotterdam!

Marianne van der Rooy

2. In welk land ben je gaan wonen en waarom?

Stefan en ik hadden allebei veel gereisd en het leek ons leuk om een aantal jaren in het buitenland te gaan wonen. We besloten het onze managers te vertellen (ik werkte bij Unilever en mijn vriend bij een exportbedrijf) en even af te wachten wie er het eerst zou happen.

Het werd de werkgever van mijn vriend. Ze wilden een locatie in Ivoorkust oprichten en zagen Steef als de geschikte kandidaat om het op te zetten en te runnen. Een halfjaar later woonden we in Abidjan, de grootste stad in Ivoorkust!

3. Hoe ziet jouw leven er nu uit?

In het afgelopen jaar heb ik mijn eigen tekstbureau opgericht: Tropics Writer. Ik blog over mijn leven als ‘expat wife’ in de tropen, en neem allerlei schrijfklussen aan, van zowel Nederlandse als Ivoriaanse klanten. Vaak zit er ook een stukje Marketing bij. Dat vind ik een top combinatie.

Toen we tweeënhalf jaar geleden aankwamen in Ivoorkust, ben ik namelijk begonnen aan een Master in Marketing. Ik wilde de switch al langer maken, en vond dit een ultiem moment. Ik was trouwens ook zwanger toen we naar Ivoorkust verhuisden, daarnaast had ik mijn baan opgezegd, kortom: ik had alle tijd!

Het leven ziet er voor ons een stuk anders uit dan in Nederland. Behalve dat we onze lieve Dirk er nu bij hebben, wonen we in een supermooi appartement met een groot zwembad in de tuin. Ook hebben we een nanny die tegelijk het huis schoonmaakt. Wat een luxe! In de weekenden spreken we vaak af met vrienden, sporten we of gaan we heerlijk naar het strand.

Hangmat


4. Heb jij je veel moeten aanpassen aan het land/ de mensen?

Het duurde eventjes voordat ik me had aangepast aan mijn nieuwe leefomgeving. Ten eerste moest ik Frans leren, want dat spreekt men hier. Ten tweede is het hier ALTIJD heet, wat ook even wennen was.

Het is jammer dat het hier onmogelijk is om te fietsen. Dit komt omdat het verkeer levensgevaarlijk is, door de hele stad heen. Maar uiteindelijk voelde ik me vrij snel thuis in Abidjan.


5. Wat mis je het meeste aan Nederland?

Los van mijn familie en vriendinnen mis ik het enorm dat ik niet altijd op mijn fietsje kan stappen om snel ergens heen te gaan! Sta ik weer drie kwartier in de file over een stukje van vijf kilometer. Frustrerend! Ook begin ik de seizoenen en de kou steeds meer te missen.

Jungle Ivoorkust


6. Heb je wel eens lastige momenten en wat doe je dan?

Heel eerlijk: nee, dat gebeurt me zelden. Mocht het wel een keer gebeuren, dan ga ik met een heerlijk rood wijntje op de bank zitten en GTST bingewatchen! 😉


7. Wat zijn de hoogtepunten die je hebt meegemaakt?

Ik vind het heel leuk om het land te ontdekken, ook al hebben we dat in het begin niet vaak gedaan omdat ik zwanger was en daarna was alle focus op Dirk. Maar toen hij een paar maanden oud was, hebben we een road tripje naar het midden van het land gemaakt, en vanaf daar zijn we een dagje naar de familie van Stefans collega gegaan. Dat was trouwens met Pasen! Het was een hele happening en Dirk stal natuurlijk de show met zijn blonde koppie!

Andere hoogtepunten hebben ook te maken met uitjes door het land. Voor mijn Marketingstudie heb ik stage gelopen bij de Nederlandse Ambassade in Abidjan, en daarvoor ben ik ook op de meest unieke plekken geweest. Het gaafst vond ik om tuinbouwprojecten ‘in het veld’ te bezoeken. Iets wat ik trouwens ook als schrijfopdracht voor Tropics Writer heb gedaan!

Maar het mooiste hoogtepunt was natuurlijk de geboorte van Dirk. Hij is in een ziekenhuis in Abidjan geboren. Ik vind dat heel uniek en bijzonder en ik ben blij dat alles soepel verliep, ondanks dat ik destijds nog geen woord Frans sprak.

In de Hangmat


8. Hoe is het contact met Nederland? (familie/vrienden)

We videobellen regelmatig met het thuisfront en met mijn vriendinnen. Sommige familieleden en vrienden zijn hier trouwens ook op bezoek geweest.

Naast het videobellen spreek ik mijn moeder dagelijks via whatsapp en Wordfeud. Dat spelletje speel ik trouwens ook met mijn broer en sommige vriendinnen. Doordat je met internet zo snel met elkaar wordt verbonden, heb je niet eens in de gaten dat je zo ver bij ze vandaan zit.


9. Hoe denk je dat jouw toekomst eruit ziet?

Ik hoop dat Tropics Writer nog beter gaat lopen dan dat het doet, en dat ik er uiteindelijk echt van zou kunnen leven als we naar Nederland terug verhuizen.

Al is er ook een grote kans dat we na Ivoorkust in een ander land gaan wonen. De plaatsing in Abidjan is in ieder geval tijdelijk. Hoe dan ook ben ik ervan overtuigd dat we nog veel mooie plekken van de wereld gaan zien!

Ivoorkust


10. Heb je tips voor anderen die graag in een ander land willen gaan
wonen?

Ik zou het proberen te regelen via het werk van jezelf of van je partner. Ga er gewoon open in en de rest komt vanzelf!

By: Marianne van der Kooy van Tropicswriter 

Dit was een kijkje in het leven van Marianne in Ivoorkust. Heb je vragen voor Marianne of algemeen over het wonen en/of werken in het buitenland stuur dan gerust een berichtje! Heb je zelf een verhaal over wonen in het buitenland die je graag kwijt wilt kun je ook altijd contact opnemen. Voor meer ervaringen in andere landen verwijs ik je naar de andere artikelen van Living Abroad.Justmytravel

Deze blogs zijn ook interessant

4 comments

Kelly 5 mei 2020 - 13:42

ZO hey wat gaaf lijkt me dat! Ik zou normaal nooit op deze bestemming komen om te gaan wonen!

Reply
Joke 7 mei 2020 - 20:06

Ook bijzonder om in Ivoorkust te wonen

Reply
Marja 11 mei 2020 - 12:35

Leuk Amanda
Zo krijg je ook een beetje indruk van hoe men het doet daar. Het zal niet altijd zonneschijn zijn.

Reply
Amanda 11 mei 2020 - 19:59

Ja zo kun je ook eens lezen hoe Nederlanders in het buitenland nu leven… Ik vind het zelf ook leuke verhalen.

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy