Red eyed leaf frog

Reisadvies Costa Rica

by Amanda

Costa Rica of ook wel ”de rijke kust” en dat is het zeker, wat een schitterende natuur en stranden vind je in dit land zeg! Na mijn eerste kennismaking met Costa Rica was ik gelijk verliefd. Wat een geweldig mooi land. Omdat Costa Rica tussen de Caribische zee en Pacifische oceaan ligt, zijn er het hele jaar door verschillende soorten klimaten. In dit artikel vind je meer reisadvies voor Costa Rica.

Reisadvies

Het reisadvies is normaal gesproken zonder Corona gewoon positief en veilig volgens de autoriteiten. Costa Rica is één van de veiligste landen van Midden Amerika. Ook voor backpackers alleen of wild kamperen is Costa Rica een veilig land. Natuurlijk gebeuren er ook wel eens dingen maar dit heb je in elk land. Je bent ook zelf verantwoordelijk om een beetje normaal na te denken met de plekken en tijden waar je komt. Maar over het algemeen is Costa Rica heel veilig. Ik heb me er geen moment onveilig gevoeld en ben er nu een aantal keer geweest.

Klimaat

Het klimaat van Costa Rica is verschillend per regio. Costa Rica ligt tussen Nicaragua en Panama in en heeft tropische klimaten. Het Cordillera gebergte loopt dwars door het land heen en daardoor kent het land veel hoogteverschillen en moet je vaak lange afstanden afleggen tijdens een roadtrip. Doordat dit gebergte dwars door het land heen loopt en Costa Rica zowel van de Caribische zee als de Pacifische Oceaan invloeden mee krijgt, heeft het land te maken met zoveel verschillende klimaten.

Dat het in september regenseizoen is aan de ene kant van het land hoeft niet te zeggen dat het dan ook regenseizoen is aan de andere kant. In het Oosten en Noordoosten van Costa Rica vind je een regenwoud klimaat, de rest van het land heeft meer een tropisch moesson klimaat en tropisch savanneklimaat. 

Samara strand

Regenseizoen

Het regenseizoen rondom de Pacifische kust is van mei tot december. Het droge seizoen is hier van december tot en met april. 

Aan de Caribische kust is het weer meer onvoorspelbaar, maar vaak is het hier meer regenachtig. Dit kun je dan ook goed terugzien aan de groene omgeving. Wanneer het in september en oktober eigenlijk de meest regenachtige maanden van het land zijn, is dit aan de Caribische kust juist de droogste periode van het jaar. 

Als het regent is het vaak niet de hele dag. Meestal valt er harde regen voor een paar uur en wordt het daarna weer droog en komt de zon door. Het blijft overigens wel warm waardoor alles heel vochtig is en gaat plakken. 

Orkanen

Door de gunstige ligging van Costa Rica in Midden Amerika is er bijna geen kans op orkanen. Wanneer je rond de grens van Nicaragua verblijft zou je wel eens wat meer wind en onwijze regenval kunnen hebben want dit land ligt wel op de route van orkanen. De regenval kan zo heftig zijn als er een orkaan in Nicaragua is dat er echt overstromingen kunnen zijn. 

Caribische zee

Temperatuur

In Costa Rica is het eigenlijk het hele jaar door lekker warm. De temperaturen liggen gemiddeld tussen de 21 en 27°C. Wel kan het ‘s nachts wat afkoelen maar echt koud wordt het nooit. Neem wel een dun regenjasje mee want het kan wel veel regenen. En een trui of jasje is handig voor wanneer je in de bergen bent of bijvoorbeeld een vulkaan op gaat, dan is het ineens veel kouder. 

Beste reistijd

De beste reistijd is niet heel goed vast te stellen voor dit land. Eigenlijk is Costa Rica het hele jaar door een goede vakantiebestemming. Het weer blijft onvoorspelbaar maar je weet zeker dat het warm is. Af en toe een regenbui is best lekker verkoelend hoor!

Mijn ervaringen met Costa Rica zijn dat het in september heerlijk rustig is qua toerisme. Er was bijna geen toerist, aan de ene kant is dit heerlijk omdat de tours die je doet bijna één op één zijn en je allemaal lege national parken aantreft, ideaal voor foto’s! Aan de andere kant vond ik de restaurants en dorpjes minder gezellig omdat je er bijna alleen zit. 

In december tot en met januari merkte ik dat het veel drukker was in Costa Rica met toeristen maar ook locals die vrij zijn en veel naar stranden en national parken toe gaan. Dus het is aan de ene kant weer gezelliger maar wel drukker. 

Voor beide periodes is wat te zeggen maar qua temperatuur en regenval maakte het eigenlijk vrij weinig uit. Ik heb bij beide periodes regen gehad maar ook dagen zon. Dat drukt de pret niet!

Aap Costa Rica

Costa Rica is een echte aanrader voor een zomerse bestemming het hele jaar door. Het is er veilig om als backpacker alleen te reizen en ook wanneer je met 2 meiden op reis bent prima te doen. Het leukste is natuurlijk om een roadtrip door Costa Rica te maken zodat je verschillende plekken van dit mooie land kunt bewonderen. Pura Vida!

Justmytravel

Deze blogs zijn ook interessant

2 comments

Shana 12 mei 2020 - 22:20

Hele handige tips dit! Ik ben echt aan het plannen voor als alles weer open gaat!! Groetjes

Reply
Amanda 14 mei 2020 - 15:50

Jaa zeker doen! Costa Rica is zo onwijs mooi!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy