Verona, Italiaanse stad van de liefde

by Amanda

Verona is een stad in het noorden van Italië. Wanneer je bij het Gardameer verblijft, is Verona een leuke daguitstap of voor een aantal dagen. In deze regio is Verona de enige grotere stad. Het is geen grote stad zoals Rome, Milaan of Venetië, maar je hebt er een goede mix van cultuur en sightseeing.

Romeo & Juliette

Verona staat het meest bekend om het beroemde liefdesverhaal van Romeo & Juliette. In Verona staat namelijk Casa di Giulietta, met het bekende balkon, de kerk waar het huwelijk zou hebben plaatsgevonden en haar graf. Juliette woonde namelijk echt in Verona. Hier komen veel toeristen op af, ik moet zeggen het is de moeite waard om deze plek een keer in het echt te bezoeken! De oude binnenstad van Verona staat op de Unesco werelderfgoedlijst en dat is niet voor niks.

Casa di Giulietta kun je vinden aan de Via Cappello 23. Dit huis wordt bezocht door toeristen vanuit heel de wereld. Als je binnen loopt zul je zien dat alle muren bedekt zijn met liefdesverklaringen van mensen!
Op de binnenplaats vind je een beeld van Juliette. Men gelooft dat wanneer je haar rechterborst aanraakt, je geluk in de liefde krijgt. Je ziet dan ook bijna elke toerist het beeld aanraken;)

Geschiedenis

Verona is al een oude stad, er is alleen niet bekend wanneer de stad echt ontstaan is. 89 jaar voor Christus werd Verona een kolonie van Rome. De Romeinen gebruikten de stad als belangrijke uitvalsbasis om naar het noorden van Europa te komen. Dit komt door de ligging aan het einde van de Brennerpas, hier kwamen vroeger drie Romeinse wegen samen. De weg van Peschiera (ook een leuk stadje) aan het Gardameer naar Verona ligt er nog, dit is de Via Gallia.

Na de val van het Romeinse rijk, zijn er vele volken geweest in Verona. In 1117 werd de stad getroffen door een zware aardbeving welke vele belangrijke gebouwen heeft beschadigd. Zo ook de Arena van Verona. Hierna had Venetië de macht over Verona tot Napoleon de stad overnam. Rond 1814 kwam het Oostenrijkse leger aan de macht en in 1866 behoorde Verona tot Italië door het verdrag van Wenen.

In 1944 zijn in Verona de berechtingen en executies van ”anti Mussolini aanhangers” geweest. In 1945 werd Verona gebombardeerd door de geallieerden. Zoals je wel kunt lezen is het een oude stad met zeer veel geschiedenis! Dit zie je ook terug aan de gebouwen die in de stad staan.

Bezienswaardigheden

De arena van Verona is ook een bekendere bezienswaardigheid, een na het Coloseum in Rome grootste bewaard gebleven Romeins amfitheater. De Arena ligt aan het plein Piazza Bra. Je kunt deze van binnen ook bezoeken. Wat helemaal bijzonder is, in de zomermaanden spelen hier wereldberoemde operavoorstellingen.
In de echte Romeinse sferen geniet je dan van een mooi optreden. Het is een heel spektakel om een keer mee te maken. Als je de kans krijgt om een opera bij te wonen zou dit zeker aan aanrader zijn! Wanneer je de arena bezoekt, en je staat binnen krijg je al een soort van ”kippenvel” momentje, het is zo onwijs groot en de vraag hoe hebben ze dit ooit kunnen bouwen in die tijd, komt altijd bij mij op. Er kunnen tijdens een operavoorstelling ongeveer 25.000 mensen in de Arena.

De Duomo, ook wel de Santa Maria Matricolare genoemd is een schitterende domkerk. Deze kerk werd gebouwd in de twaalfde eeuw. Het is een Romeins, Katholieke Kathedraal. Van binnen is de kerk al net zo schitterend als van buiten. Neem dus zeker even een kijkje binnen en laat ook je hoofd even omhoog gaan om het plafond te bewonderen! De Duomo heeft allemaal torens op het dak, het geeft een mooi effect. De klokkentoren, aan de achterzijde van de Duomo, is nog steeds niet helemaal af.

Basiliek San Zeno Maggiore, een hele indrukwekkende kerk met een onwijs hoge klokkentoren. Het is een Romaanse kerk. Neem vooral ook een kijkje in de kerk.

Torre dei Lamberti, vanaf deze toren heb je een schitterend uitzicht over de hele stad. Je kunt over Verona uitkijken vanaf 84 meter hoogte!

Ponte Pietra, de oudste brug nog uit de Romeinse tijd over rivier de Adige. Vanaf de brug heb je ook een mooi uitzicht over stad en water.

Castelvecchio, dit is een roodkleurige burcht met verschillende verdedigingstorens. In het kasteel vind je een museum. Hier kun je schilderijen en kunst bekijken uit de kerken.

Museum van Opera, of ook wel het AMO genoemd. Als je van opera houd, is dit zeker een must see. Je vindt hier alles over de geschiedenis van de opera in Verona. Maar natuurlijk ook verschillende documentatie, films en foto’s.

Giardino Giusti, voor degene die graag in de natuur is, is dit zeker leuk om even doorheen te wandelen. Deze tuin is eigenlijk overdags altijd geopend. Je hebt er ook een balkon vanwaar je weer een mooi uitzicht over de stad hebt.

Pleinen & eten

Wat zo leuk is aan de steden in Italië, zijn toch wel de vele gezellige pleinen. Vaak met veel terrasjes waar je wat kunt eten en drinken. Er zijn drie verschillende restaurants in Italië. Een Ristorante, dit is een plek waar je wat uitgebreider en duurder kunt eten. Een Osteria, is een restaurant die vooral staat voor gastvrijheid, je kunt hier voornamelijk lokale gerechten krijgen. En een Trattoria, meestal familiezaken met regionale gerechten op de kaart.

Als je aan Italië denkt, komt er al snel lekker eten bij je op. Dit ontbreekt ook in Verona niet! Ga eens langs bij de oudste ijssalon van de stad, Gelateria Savoia, het is wel altijd druk dit komt omdat het vlakbij de druk bezochte Arena ligt. Wil je geen ijsje? Dan neem je een semifreddo, een halfbevroren dessert en echte lekkernij hier in Italië!

Bij Osteria Sottoriva, eet je langs de rivier de Adige. Het eten is hier wel simpel maar erg lekker en er komen veel locals.

Bij Pasticceria Bar Cordioli kun je heerlijke chocolade en noten eten. Het is vlakbij Casa de Guiliette. De chocolade heet hier dan ook niet voor niks ”Baci di Giulietta en Sospiri di Romeo. Als je in Verona bent, mag je deze niet overslaan.

Piazza delle Erbe, is zo’n gezellig Plein met veel terrasjes. Elke dag staat hier ook een lokale markt. De markt is altijd heel gezellig om over heen te struinen. Het is met mooi, zonnig weer wel heel druk!

Piazza dei Signori, ligt naast Piazza delle Erbe. Aan dit plein vind je ook weer gezellige restaurantjes en kun je een mooi kerkje bekijken.

Verona, een gezellige en sfeervolle stad met voor ieder wel wat wils. Je kunt er naartoe voor een dagtrip, stedentrip of voor langer. Wanneer je langer gaat, kun je ook dagtripjes maken naar het Gardameer en dorpjes eromheen. Verona, de Italiaanse stad van de liefde is zeker een bezoek waard! Wil je ook graag naar Italië? Kijk dan hier voor de beste Italië reizen.

Vind je dit artikel interessant? Dan zijn de volgende artikelen ook leuk om te lezen:
Betoverend, Milaan
Vila Borghese, Rome


 Reizen algemeen

Deze blogs zijn ook interessant

9 comments

Ali 5 juni 2019 - 19:14

Als je dit leest krijg je echt een vakantiegevoel. Heerlijk he. Een heerlijke stad. Weer hartstikke leuk geschreven. En inderdaad lekker bij het Gardameer

Reply
Amanda 6 juni 2019 - 20:12

Dankjewel Ali! Het is een onwijs leuke stad!!:)

Reply
Theo 5 juni 2019 - 19:42

Als ik zo het artikel over Verona lees,word ik gelijk enthousiast om de stad te gaan bezoeken.Prachtige oude gebouwen en veel historie ligt hier te wachten op de bezoekers.Mooi uitgebreid verhaal met veel tips.

Reply
Farouk Zaidi 6 juni 2019 - 07:58

Very interesting article ! I didnt know about romeo and Juliette in Verona. I have a friend living there and Verona reminds me the connection between the sea and the rest of Europe through the Alps. Looking forward to visit it ! It’s not so far away from Florence

Reply
Amanda 6 juni 2019 - 20:13

Thanks a lot Farouk! So true but it really is the city of Romeo & Juliette! You should go there some time!!:)

Reply
Nick 7 juni 2019 - 08:42

Weer een leuk informatief verslag van een van je reizen. En tegelijk een kleine geschiedenisles 👍🏻

Reply
Amanda 7 juni 2019 - 10:47

Dankjewel Nick! Ja een beetje geschiedenis op zijn tijd is ook leuk toch!

Reply
Aad 7 juni 2019 - 21:21

Echt prettig lezend weer deze post Amanda…zeer uitgebreid geschreven met wat geschiedenis erbij wat het leuk maakt en veel informatie over de stad zelf…echt top 👍👍👍 en dan nog de vele tips die je geeft…zo ga je goed geïnformeerd op reis en jij schrijft het zo enthousiast dat je er ook gelijk zin in krijgt…lekker eten is ook belangrijk op vakantie dus een super leuk prettig lezend artikel Amanda!!!

Reply
Amanda 7 juni 2019 - 22:01

Dankjewel Aad voor de leuke reactie! Lekker eten op vakantie vind ik zeker iets belangrijks! En zelf vind ik het ook altijd leuk om iets van de geschiedenis van een land te weten voor ik erheen ga:)

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy