Pierrefonds kasteel

Pierrefonds kasteel Frankrijk | Terug naar de tijd van ridders en sprookjes

by Amanda

Kastelen, ik heb er altijd al iets mee gehad. Van kinds af aan vind ik het al leuk en interessant om kastelen te bezoeken, films en series uit deze tijd te bekijken en er van alles over te lezen. Deze interesse is alleen nog maar groter geworden. Hierdoor ga ik in Nederland maar ook erbuiten vaak op pad om kastelen te bezoeken. Vaak zijn het grote landhuizen die ze de naam kasteel geven maar af en toe vind je een ”echt” kasteel, je weet wel, die van de sprookjes. Kasteel Pierrefonds in Frankrijk is hier een voorbeeld van. 

Pierrefonds kasteel

Kasteel Pierrefonds is een grote burcht en ligt in het dorpje Pierrefonds ten noorden van Parijs in Frankrijk. Het is vanuit Nederland ongeveer vijf uur rijden. Dit is nog een echt middeleeuws kasteel. Als je aan komt rijden in het dorpje zie je het kasteel meteen liggen en lijkt het alsof je even terug in de tijd of een sprookje bent gestapt. Er is ook de mogelijkheid om het kasteel van binnen te bezoeken. 

Wij hebben hier een overnachting geboekt in het dorpje tegenover het kasteel. Hierdoor konden wij op ons gemak het kasteel bezichtigen, want het is best groot. Neem dus genoeg tijd voor een bezoek aan het kasteel, zeker als je de binnenkant ook graag wilt zien. 

Je komt de burcht binnen via een binnenplaats en ophaalbrug. Het doet me meteen denken aan van die ridderfilms haha. Als je op de binnenplaats staat zie je om je heen het kasteel, het loopt rondom. Indrukwekkend gevoel geeft dit. We besluiten via een brede trap (bekend uit de serie Merlin) naar binnen te gaan. Je loopt van de ene in de andere balzaal, het is prachtig. Toch vind ik de buitenkant van kastelen altijd indrukwekkender door de torens. 

Pierrefonds Kasteel

Geschiedenis van Pierrefonds

Dit kasteel heeft een lange geschiedenis. In de 12e eeuw was deze burcht er al. Tijdens de 17e eeuw werden veel gebouwen van het kasteel verwoest en afgebroken. Zo werd het kasteel een ruïne. In 1810 werd deze ruïne opgekocht door Napoleon. Vanaf 1848 is het kasteel officieel een historisch monument. Rond 1857 werd het kasteel gerestaureerd, vooral de ruimtes die nog stonden zodat het leefbaar was. Nu is het kasteel in goede staat en wordt het vaak gebruikt als filmset.

Pierrefonds Kasteel

Film/serie decor

Tegenwoordig wordt het kasteel veel gebruikt voor films en series. Misschien herken je het kasteel zelf ook wel. De bekende serie Merlin van de BBC is hier opgenomen. Kasteel Pierrefonds diende als het wel bekende kasteel van Camelot. Door deze serie ken ik dit kasteel eigenlijk. In de serie vond ik het er al onwijs gaaf uitzien en vroeg ik me elke keer af waar dit toch was. Toen ik daar achter kwam zijn wij meteen op pad gegaan om dit kasteel in het echt te ontdekken. Het was zo grappig om dezelfde trappen op te lopen als die je herkent uit je favoriete serie of op dezelfde binnenplaats te staan.

Zo zijn er nog meer films opgenomen zoals: The Messenger, The Story of  Joan of Arc, Les Visiteurs en de tour de France kwam langs het kasteel in 2017. 

Pierrefonds Kasteel

De omgeving

Het dorpje Pierrefonds zelf is ook leuk om te bezoeken. Het is wel een erg klein dorpje maar je kunt er in de hoofdstraat erg lekker en gezellig (vooral wanneer het mooi weer is) eten. Je hebt uitzicht op het mooie kasteel, dit is zeker bij zonsondergang een echte aanrader! 

Om het dorpje heen vind je nog een grote visvijver en bossen waar je heerlijk kunt wandelen en genieten van de mooie omgeving. Er is dus genoeg te beleven voor een gezellig weekendje weg!

Pierrefonds Kasteel

Voor mij was het bezoek aan het Pierrefonds kasteel en het dorpje een erg leuk weekenduitstapje. Zeker omdat het kasteel mij bekend voorkwam uit de serie Merlin en andere films. Check wel even de openingstijden voordat je vertrekt en of je een kaartje van tevoren moet aanschaffen. Ben jij er al geweest?

Justmytravel

 

Deze blogs zijn ook interessant

6 comments

laura 27 mei 2020 - 17:51

Wow wat een gaaf kasteel zeg!! Ik snap wat je bedoeld met sprookjeskasteel haha!

Reply
Amanda 1 juni 2020 - 12:27

Ja gaaf he! Ik kende het kasteel zelf vanuit de serie Merlin dus was het echt wel leuk om alles te herkennen ook enz. Maar is een onwijs gaaf kasteel om te bezoeken!

Reply
Joel 28 mei 2020 - 12:51

Zo dan kijk deze bauty! Ik ben gek op kastelen!! Deze gaat op mijn lijstje voor aankomend jaar!

Reply
Amanda 1 juni 2020 - 12:26

Jaa als je van kastelen houd, is deze zeker weten een aanrader!! Het is best een groot kasteel ook dus ik zou er wel iets langer voor uittrekken.

Reply
Shira 2 juni 2020 - 08:29

Ik zet het op mijn lijstje!

Reply
Amanda 2 juni 2020 - 08:59

Jaaa echt doen! Is zo gaaf daar!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy