Gasteiner Heilstollen, zonder gezondheid is alles niets….

by Amanda

Tijdens ons verblijf in het prachtige Gasteinertall in Salzburgerland, kregen wij de mogelijkheid om een dagje mee te maken in de Heilstollen. Gastein staat bekend als kuuroord en mensen van over de hele wereld komen naar de Heilstollen om hun huid/longklachten te laten behandelen.

Heilstollen

Wat zijn nou eigenlijk de Heilstollen? Toen ik de naam hoorde vond ik het een beetje vreemd en zelfs wat angstig klinken. Maar dat valt dus reuze mee. Vanaf BadGastein rijden wij met de auto in een kwartier richting Sport Gastein naar de Heilstollen. Dit kuuroord ligt in een wat hoger gelegen gebied in het Gasteinertal. 

We parkeren de auto en gaan eens een kijkje nemen in het grote gebouw wat tegen een rots aangebouwd is. Het is van binnen heel modern en ziet er allemaal mooi en schoon uit. Er is beneden ook een restaurant waar je van te voren meteen even goed kunt drinken. Dit is wel aan te raden wanneer je een bezoek aan de heilstollen gaat brengen.

Er komt meteen een aardige gastvrouw naar ons toe die uitleg geeft hoe alles in zijn werk zal gaan. We hebben van ons hotel (Villa Excelsior) de juiste spullen al meegekregen, dus dat is top. Je hebt slippers, een kleine handdoek en een badjas nodig. Wanneer je deze niet bij je hebt, kun je deze natuurlijk wel gewoon huren bij de Heilstollen zelf.

Van gouddelven naar therapie

Je kunt de Heilstollen beschrijven als een soort gezondheidscentrum. Er zijn artsen, fysiotherapeuten en andere verschillende therapeuten aanwezig. 
 
In de jaren 40 van de vorige eeuw, werd het goud delven in het Gasteinertal weer herstart. In plaats van goud werd er heel iets anders gevonden binnenin de Radhausberg. Namelijk een hoog gehalte aan Radon. De goud delvers beweerden dat na het werk in de berg hun reumatische klachten waren afgenomen, hierdoor werd er meer onderzoek gestart naar deze werking. 

In het centrum van de Radhausberg, de berg waar de Heilstollen tegenaan gebouwd is, werd er een radon gehalte van 44 kBq/m3 gemeten, een temperatuur van 37 – 41,5 graden en een luchtvochtigheid van 70 – 100%. 

De therapie in Gastein wordt gezien als meest effectieve en intensieve vorm van Radontherapie. Al vanaf 1952 is de berg niet meer gebruikt voor goud delven maar om mensen in een smalle trein naar het hart van de berg te vervoeren en een therapie te ondergaan tegen reumatische en bronchitis klachten. Door deze therapie krijgen de mensen een stukje kwaliteit van leven terug en na 9-10 behandelingen achter elkaar, hebben mensen zeker 9 maanden baat bij de behandeling en een vermindering van klachten. 

Radon is een radioactief edelgas. Deze wordt via de luchtwegen en huid opgenomen door het lichaam. Radon stimuleert de celstofwisseling van het lichaam, vermindert vrije radicalen en activeert signaalstoffen die genezing bevorderen en ontstekingen remmen. 

Effect

Maar wat gebeurt er nou precies? Er zijn vijf stations binnen in de Radhausberg waar mensen in een smalle trein door de mijn heen worden vervoerd. De therapie bestaat uit een milde oververhitting van het lichaam en radon opname via de huid en luchtwegen. 

Er zijn vele studies naar deze therapie gedaan en de volgende effecten zijn bewezen:
– Pijnvermindering/ verlichting
– Minder medicatie gebruik
– Ontstekingsremmend
– Imuunstabilisatie

Je kunt deze therapie bij verschillende klachten gebruiken:
Allerlei skeletaandoeningen zoals ziekte van Bechterew, Reumatoïde artritis, Fibromyalgie, Artrose, Artritis psoriatica en het wervelkolom syndroom. 
Maar ook bij verschillende aandoeningen van de luchtwegen zoals COPD, Astma, Chronische bronchitis en Sarcoidose.  Of bij de huidaandoeningen zoals Sclerodermie, Neurodermitis, Psoriasis vulgaris. Zoals je leest zijn dit vele klachten die hier te behandelen zijn en bewezen effect hebben.

Er zijn ook situaties waarin je niet behandeld kunt worden. Je wordt van te voren eerst door een arts gezien, deze keurt je eigenlijk en dan pas heb je toestemming om de stollen binnen te gaan. Zwangerschap, een overactieve schildklier, ernstige claustrofobie en in sommige gevallen kanker zijn redenen waardoor de therapie niet plaats kan vinden.

Ons bezoek aan de Heilstollen

Na alles uitgelegd te  hebben gekregen, krijgen we een medisch onderzoek van een van de artsen die hier werkzaam zijn. Deze kijken je bloeddruk na, stellen wat vragen en luisteren naar je longen en hart. Als alles goed is krijg je een badge die je op je badjas moet doen wat een bewijs van toelating is in de stollen.

Wij komen nu eigenlijk meer om de Heilstollen te ervaren, maar als je echt voor bepaalde klachten aanwezig bent krijg je tijdens de behandeling ook een check up van een arts. Voor ons was dit alleen voorafgaand. 

Eigenlijk moet je voor je naar binnen gaat, een halve liter water of ze raden aan vruchtensap drinken. Dit doen wij dus heel netjes in het restaurant. Daarna is het tijd om naar de tweede verdieping te gaan, hier heb je een eigen kleedhokje wat ook meteen je kluisje is. Hier kleed je jezelf om in badkleding en badjas en laat je alle spullen verder gewoon achter. Vervolgens komen we in een grote ruimte en krijgen we een film te zien over de geschiedenis en werking van de Heilstollen. Het is best wel interessant allemaal!

Dan is het tijd om de trein in te gaan. Het is een smalle trein waar je met vier personen in een wagon kunt. Er wordt nadrukkelijk gezegd dat je geen ledematen naar buiten moet steken want je gaat echt een mijn in! Het is een hele ervaring op zich! De tunnel is echt heel smal, je raakt bijna de rotsen. Nu snappen we waarom je niet mee kan wanneer je claustrofobisch bent! 

Kuren

Hoe verder we de berg in rijden, hoe warmer en klammer het wordt. Je ruikt de luchtvochtigheid in de bergen. Het is heel stom maar doet me denken aan een ritje in de Big thunder mountain uit Disneyland Parijs. Daar hangt eenzelfde geur als hier. Hoe verder je naar het hart van de berg gaat, hoe warmer het wordt. Er zijn in totaal vijf stations maar wij gaan er vandaag één ervaren een half uurtje.

We komen aan bij het station, dit is een van de middelste dus nog niet eens de heetste. En toch begin je gewoon spontaan te zweten! In de zijkanten van de rots zijn een tweetal tunnels uitgegraven waar aan weerszijden allemaal massagetafelsstaan. Het is de bedoeling dat iedereen een eigen bedje zoekt, je badjas ophangt en rustig gaat liggen. Als iedereen een plekje heeft, wordt er een rustgevend muziekje aan gezet en is het de bedoeling dat je stil bent. 

Het is best relaxt maar wat is het warm zeg. Na een tijdje weet ik niet meer goed hoe ik moet liggen. Wel merk je dat je lichaam op een andere manier verhit wordt dan dat je gewoon in de volle zon loopt. Na een half uur gaat de muziek uit en is het tijd om vooral heel rustig omhoog te komen en de trein weer in te gaan.

Onderweg maken we een kleine tussenstop om je wat af te drogen en je badjas goed aan te doen. Je merkt dat we de berg weer uit rijden doordat het veel koeler wordt. Als je hier geen badjas aantrekt wordt je denk ik wel sneller ziek door de temperatuurverschillen.

We stappen weer in de trein en rijden naar het eind/beginpunt. Hier kom je weer in de Heilstollen en krijgen we wat te drinken en vers fruit. Dan kunnen we ons gaan douchen en aankleden. 

Het was heel hele mooie en ook wel bijzondere ervaring om zoiets mee te kunnen maken. Ik voel me nu ook echt totaal uitgeput van de hitte!! Maar je huid voelt echt heel zacht aan en je merkt toch wel dat er iets is gebeurd in je lichaam!
Ik ben erg benieuwd naar meer ervaringen over de Heilstollen van mensen die  er heen gaan om hun klachten te behandelen. Maar ik zou het zeker mensen aan raden. Want proberen kan sowieso geen kwaad!

 

Ben je al eens in Gastein geweest of ben je van plan hiernaartoe te gaan? Dan zijn de volgende artikelen ook erg interessant zoals: ga eens paragilden in dorfgastein!

Reizen algemeen

Deze blogs zijn ook interessant

8 comments

Nick van der Heijden 28 augustus 2019 - 00:33

Als jij daar nou als fysiotherapeut gaat werken wil ik wel een weekje (of meer 😋) komen kuren. 😉

Reply
Amanda 28 augustus 2019 - 21:00

Haha ik zal erover denken! Het is echt aan te raden hoor!

Reply
Ali Romijn 28 augustus 2019 - 15:34

De ervaring met de Heilstollen heb ik ook al eens van mijn zwager gehoord. Het werkt prima volgens hem

Reply
Amanda 28 augustus 2019 - 21:00

Ja ik hoor ook goede verhalen erover en het is wetenschappelijk bewezen!

Reply
Ronald 30 augustus 2019 - 18:37

Wat een goede informatie!!

Reply
Amanda 30 augustus 2019 - 18:53

Dankjewel! Ik zou zeker even een kijkje nemen als je denkt er wat aan te hebben!

Reply
Joke 31 augustus 2019 - 11:41

Wat lijkt me dat een heerlijk ervaring, Helaas voor mij mag ik daar niet in. en wat een prachtige omgeving.

Reply
Amanda 31 augustus 2019 - 12:44

Ja dat is jammer want ik denk wel echt dat het helpt!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy