Dickens festijn, Deventer

by Amanda

Bijna iedereen kent het wel of heeft er weleens van gehoord, de films en verhalen van de beroemde Engelse schrijver Charles Dickens die rond kerst weer allemaal op tv komen. De bekendste verhalen zoals Scrooge, Oliver Twist, Mr Pickwick en Christmas Card Singers komen allemaal tot leven rond kerst. 

Deventer

Elk jaar rond half december wordt het historische bergkwartier, de binnenstad van Deventer, omgetoverd in Dickens stijl. Er lopen dan ruim 950 personages uit de verhalen door de straten van Deventer.

Het is mooi weer vandaag en we moesten iets ophalen in Deventer. Dus een goede kans om gelijk het Dickens festijn mee te pikken. We zijn al vroeg op pad waardoor we nog goed konden parkeren bij het IJsselhotel. Hier kun je de hele dag nog gratis parkeren, ideaal dus. Vanaf deze plek varen we voor een retourtje van 1,50 euro met een pondje naar de overkant. Het is vandaag heel koud maar het zonnetje komt wel goed door dus we hebben een mooi uitzicht op de stad Deventer vanaf de IJssel.

We lopen door de smalle, gezellige straatjes van Deventer. Ik vind deze oude stad nu al leuk! We komen aan bij een groot plein waar een markt is, het is er al gezellig druk ook. Rond 10:00 uur staan we in de rij om de Dickens straatjes te bezoeken. We nemen nog even een warme chocomelk van twee straatvrouwtjes met zwarte tanden, en mogen dan doorlopen van de stadswacht.

Dickens

De sfeer is zo leuk! Het is eigenlijk net alsof je door een groot toneelstuk loopt! Ik ben echt blij dat we zo vroeg gegaan zijn, het is nu al erg druk. We lopen door de gezellig aangeklede smalle straatjes, waar de vele personages rondlopen. De winkels, restaurantjes en barretjes zijn ook allemaal in Dickens stijl.

Er lopen schoorsteenvegers, weeskinderen, zwervers, deftige mensen, kastanje verkopers, gekken en nog veel meer personages rond in de straatjes. Er gebeurd zoveel en er is zoveel te zien!

Een straatjongen komt naar ons toe en vraagt of we kool willen kopen van hem. Een meisje wil graag haar prei verkopen en krijgt op haar kop omdat ze niet luistert naar een deftige dame. Een schoorsteenveger blijft even poseren voor mijn foto en krijgt daarom een snauw en pets van de bazin. We worden bijna omver gelopen door de verhuizers die niks zien door alle stapels spullen die ze meedragen. Dan moet je snel uit de weg springen omdat er een aantal mannen op oude fietsen met houten wielen aan komen racen. Zo leuk en gezellig allemaal!

We komen bij een oude fotoshop waar we in Dickens stijl op de foto gaan. Grappige hoedjes, veel bontjes en zwart wit. De foto is heel leuk geworden.

Bergkerk

Het Dickens festijn is in een aantal straatjes. Je loopt eigenlijk in één richting een route tot de uitgang. Onderweg kom je bij een mooie kerk. Voor de kerk is een plein waar een optreden plaatsvindt uit een van de verhalen van Dickens. Je kunt de Bergkerk of St Nicolaaskerk bezoeken. Van binnen is de kerk ook erg mooi, vooral boven de ingang staat een bijzonder beeld van goud en het plafond is ook bijzonder. In de kerk staat een koor te zingen en zitten er personages aan een grote tafel aan een kerstdiner.
Buiten staat de grafsteen van Scrooge.

Na een paar uur rond gedwaald te hebben door de gezellige straatjes, lopen we nog even over de markt op het grote plein. Hier is het ook erg gezellig, veel mensen, eettentjes en ook hier lopen af en toe Dickens personages rond.

Het is zeker een aanrader een keer naar het Dickens festijn te gaan! Bedenkt op tijd dat je wilt gaan, want het is maar één weekend per jaar. Deventer zelf is trouwens ook de moeite waard een keer te bezoeken. Volgend jaar is het Dickens festijn op 15 & 16 december. 

 

logo amanda travel lichter

Deze blogs zijn ook interessant

5 comments

Marja 24 december 2017 - 14:29

Leuk en goed geschreven. 😀😘

Reply
bert 10 januari 2018 - 10:23

leuk hoor even in 19e eeeuws engeland

Reply
Amanda 16 januari 2018 - 20:58

Ja het is heel gezellig!

Reply
Joke 16 februari 2018 - 11:27

Wat was het leuk he

Reply
Amanda 25 februari 2018 - 21:40

Ja helemaal super!:)

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy