Ben je op zoek naar een korte maar leuke citytrip met afwisseling tussen stad en groen? Dan ben je in de stad van ontdekkingen, Leiden en omgeving, op de juiste plek! Leiden ligt middenin de randstad en wordt niet voor niets de Stad van Ontdekkingen genoemd. Overal in de stad is er wel iets te ontdekken want er ligt zoveel historie in deze stad. Gek op musea? Geen probleem, in Leiden vind je maar liefst 13 musea, overal monumenten, prachtige oude gebouwen, smalle steegjes en grachten.
De oudste universiteit van Nederland staat in Leiden en Rembrandt van Rijn is hier geboren. Heb je Leiden gezien en wil je meer van de natuur genieten dan laat je Leiden gemakkelijk achter en fiets je zo Voorschoten in. Hier vind je fantastische oude panden, veel groen en Kasteel van Duivenvoorde. Ik neem je 24 uur mee naar de Stad van Ontdekkingen en de streek van verrassingen!
Stad van Ontdekkingen, Leiden
Wij parkeren de auto in de parkeergarage de Garenmarkt. Als je uit deze garage komt ben je al middenin de stad van Leiden. Wandelend door één van de parken langs het water en monumenten genieten we van het zonnetje en de prachtige oude grachtenpandjes. Dit weekend zijn de Rembrandt dagen in Leiden dus we vallen met onze neus in de boter. Het is overal gezellig druk met mensen, terrasjes zitten vol, kleurrijke bloemen hangen overal aan de bruggen, het is net alsof we terug in de tijd zijn gegaan.
Tijdens de Rembrandt dagen, dit jaar (2022) op 9 & 10 juli wordt het hele Pieterskwartier omgetoverd tot een authentiek zeventiende eeuws dorp met honderden acteurs en figuranten. Kortom, wandel hier rond en proef zelf de sferen van vroeger.
Hortus botanicus Leiden
De Hortus botanicus, aangelegd in 1590 en ook wel het groene hart van Leiden, heeft een zeer rijke geschiedenis aan bloemen en planten. Het is de oudste tuin van Nederland. Je kunt hier zelf heerlijk wandelen door alle planten en bloemen collecties maar wist je dat ook onderzoekers vanuit de hele wereld naar de Hortus botanicus komen om onderzoek te doen naar de collectie planten die hier staan.
De Hortus botanicus in leiden is best groot. Je kunt hier gemakkelijk een halve of hele dag doorbrengen. Het ligt er aan waar je in geïnteresseerd bent. Je ziet mensen die gewoon heerlijk van de rust willen genieten en neerploffen op een bankje met een boek, mensen die wandelingen maken door bijvoorbeeld de varentuin, onderzoekers die specifieke bloemen en planten bekijken, fotografen/journalisten die op zoek zijn naar nieuwe verhalen en foto’s of bijzondere weetjes en toeristen die de hele tuin bekijken. Er zijn een aantal echte pronkstukken te vinden in deze tuinen. Namelijk de Reuzenwaterlelie, deze heeft de grootste bloem ter wereld, de Jadebloem klimt omhoog in de grote kas, de Japanse notenboom kan wel 40 meter hoog worden, de grootste onderzoekscollectie orchideeën vind je in de kassen en de allerbelangrijkste op dit moment de Reuzenaronskelk.
Proef de streek
De Reuzenaronskelk of ook wel de penisplant genoemd bloeit maar eens in de 5 a 10 jaar. Op dit moment zal de plant binnen enkele dagen tot bloei komen, hier komen veel journalisten, fotografen en onderzoekers op af. De plant kan tot wel 3 meter hoog worden. Deze plant komt in het wild alleen voor op het Indonesische eiland Sumatra en kan vanwege de behoefte aan hoge luchtvochtigheid en warmte hier alleen overleven in een grote warme kas. Erg bijzonder om een keer te zien, zo bizar groot.
Fietsen door de streek van verrassingen
Na onze wandeling door de Hortus botanicus Leiden stappen wij op de fiets richting Voorschoten. We genieten van dit ritje en binnen 20 minuten zijn wij al weer op onze bestemming. Onderweg fietsen we door de straten van leiden en komen we mooie oude panden tegen. Ook fietsen we door een wat groenere omgeving. Het is hier heerlijk fietsen en je bereikt zo gemakkelijk een andere bestemming om weer te ontdekken.
Kasteel van Duivenvoorde
Aangekomen bij landgoed Duivenvoorde, hier parkeren wij onze stoere beachbikers en gaan we de kasteeltuinen verkennen. Wat een pracht landgoed is dit! Het heeft niet voor niets de status van rijksmonument gekregen.
Na het verkennen van de kasteeltuinen kunnen we ook echt het kasteel van binnen bekijken. Kasteel van Duivenvoorde dateert uit de 13de eeuw en het bijzondere aan dit kasteel is dat het al die tijd binnen de familie is gebleven met inboedel en al. Hierdoor is er ook zoveel bekend over de kasteelbewoners door de tijd heen. Doordat de inboedel ook in de familie gebleven is, zijn de vertrekken in het kasteel allemaal nog zo ingericht alsof ze bewoond worden.
Je kunt in het kasteel een rondleiding met gids doen maar ook een audiotour waarin de bewoners zelf hun verhalen vertellen. Als je iets meer wilt weten staan er gidsen voor je klaar met allemaal interessante weetjes over het kasteel en de bewoners ervan. Zo kwamen we bijvoorbeeld te weten dat de eigenaar van dit kasteel vroeger ook in het bestuur van het hoogheemraadschap zat. Dit was natuurlijk wel super handig voor het kasteel. Allerlei van dit soort leuke weetjes komen tevoorschijn tijdens je bezoek aan kasteel van Duivenvoorde. Wij keken in ieder geval onze ogen uit tijdens het bezoek aan het kasteel.
Hof van Duivenvoorde
Op het landgoed vind je ook een leuk paviljoen, Hof van Duivenvoorde waar je heerlijk in de tuinen of binnen kunt zitten voor een hapje en drankje want daar hadden wij erg veel zin in. Zeker wanneer je net een mooie wandeling over het landgoed gemaakt hebt en je even wilt uitrusten. Er lopen mooie pauwen door de tuin en je geniet hier echt van de rust. Op het terras geniet je van een borrelplankje, drankje en het uitzicht op een prachtige tuin waar pauwen doorheen lopen. Na deze gezellige stop springen we weer op de fiets terug naar Leiden.
Diner bij Pakhuis Leiden
Natuurlijk zijn er onwijs veel leuke restaurantjes te vinden in en rondom Leiden. Wij dineren bij Pakhuis Leiden. Het is op een steenworp afstand van ons streekhuisje waar wij overnachten en bovendien is het een heel gezellig pand, zowel van binnen als van buiten. Binnen is het onwijs leuk ingericht en zit je tegen een wijnopslag aan terwijl er buiten een soort binnentuin is. Pakhuis Leiden is gevestigd in een monumentaal pand aan de Doelensteeg in het centrum van Leiden.
Een heel sfeervol restaurant met lekker eten en drinken. Wij genieten hier van ons diner in het zonnetje en lopen daarna terug naar het streekhuisje.
Rijksmuseum van Oudheden
Na heerlijk geslapen te hebben en een lekker ontbijt in de tuin te hebben gegeten gaan wij te voet richting het Rijksmuseum van Oudheden. Momenteel zijn er voor mij zeker erg interessante tentoonstellingen in het museum. Namelijk de tentoonstellingen over Egypte, een Egyptische zomer, avontuur langs de Nijl en papyrus van Qenna. Deze oudheid heeft mij altijd al aangetrokken en geïnteresseerd. Toevallig ga ik binnenkort zelf richting Egypte om hier meer over te ontdekken dus deze tentoonstellingen zijn een goede voorbereiding voor mij. Het is zo bijzonder om al deze papyrussen, hiërogliefen en de voorwerpen te zien. De sarcofagen vond ik denk ik het indrukwekkendst.
Natuurlijk zijn er nog meer tentoonstellingen in het Rijksmuseum zoals Nederland in de prehistorie, de wereld van kralen, de Romeinse tijd en de middeleeuwen. Stuk voor stuk onwijs interessant en boeiend als je het mij vraagt. Voor kinderen zijn er ook leuke speurtochten opgezet waarin ze spelenderwijs toch veel te weten komen over de oudheid.
De tentoonstellingen zijn er mooi opgezet en ik vind het indrukwekkend om te zien wat hier allemaal in het museum staat. Ik zou hier zo een hele dag door kunnen brengen.
Rembrandt wandeling
Als je nog tijd over hebt zou je de Rembrandt wandeling kunnen lopen. Hiermee treed je in de voetsporen van Rembrandt en kom je langs allemaal bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld de Latijnse school of Young Rembrandt studio. Je kunt deze wandeling gratis doen en bij het toerismebureau kun je de route van deze wandeling ophalen. In een volgende blog zal ik je meer vertellen over deze leuke wandeling door Leiden.
Hiermee komt onze kleine stedentrip door de streek van verrassingen tot een einde. We hebben genoten en onwijs mooie dingen gezien van deze streek en stad van ontdekkingen! We komen zeker nog een keer terug. Blijf de website volgen voor meer leuke uitjes in Nederland.
6 comments
Wat leuk en zo dichtbij nooit geweten dat Leiden en omgeving zo leuk is om te bezoeken!
Ja is zeker een aanrader hoor! Echt een leuke stad en mooie omgeving!
Hallo Amanda,
Sinds een kleine drie jaar heb ik een B&B in het centrum van Leiden en geniet ik van al het moois dat Leiden bewoners en bezoekers biedt. Wat een heerlijke blog om te lezen!
Misschien vind je het de volgende keer dat je naar Leiden komt, leuk om in B&B Hart van Leiden aan de Oude Singel te verblijven. Vanuit de luxe suite met bubbelbad kijk je uit op het water waar bootjes af en aan varen.
Hartelijke groet,
Monique Croes
Hai Monique,
Dankjewel voor het compliment wat leuk dat je bij de blog terecht gekomen bent! Leiden heb ik echt ervaren als een onwijs leuke en bezige stad. Super locatie voor je eigen B&B heel leuk! Dat lijkt me heel erg leuk, ik zal je even een mail sturen.
Groetjes
Amanda
Ik kwam in mijn jeugd veel in Leiden en Voorschoten. Ik bewaar er dierbare herinneringen aan.
Leiden is een prachtige stad: gezellig, historisch. Zelfs een beetje bourgondisch.
Voorschoten is nog altijd het gezellige, wat kneuterige dorp van vroeger. Knap dat men dit volhoudt in dit stedelijk gebied.
Kasteel Duivenvoorde is zeer de moeite waard.
Een prachtig verslag heeft u geschreven.
Dankjewel! Wat leuk dat u hier zulke goede herinneringen aan heeft overgehouden! Het blijft een mooie omgeving!