Ultiem genieten in Monteverde, Costa Rica

by Amanda

Monteverde staat bekend als het wereldberoemde nevelwoud in Costa Rica. Monteverde ligt op 1400 meter hoogte en is een schitterend berglandschap. Naast Monteverde ligt Santa Elena, hier bevinden zich nog een aantal mooie, beschermde natuurreservaten die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. 

Monteverde

Onze rit van La Fortuna naar Monteverde was al een hele belevenis op zich.  Wij rijden met een goede stevige wagen van Nomad America, maar ik heb nu ondervonden dat je ook wel echt zo’n auto nodig hebt om naar Monteverde te rijden!

We rijden de meest bizarre steile bergwegen zonder asfalt, alle wegen zijn gravelwegen. Dus alleen maar zand en steen, laat het dan een beetje regenen en je hebt gelijk een modderpoel! Je kunt je denk ik wel voorstellen hoe de weg er dan uitziet haha. Overal in de weg zaten ook hele gaten, een soort sinkholes, ik probeer de meeste te ontwijken maar soms kan het gewoon niet, dan stuiter en hobbel je lekker verder. 

Na een aardige rit van een paar uur over maar weinig kilometers komen wij aan in Monteverde of eigenlijk een gezellig en levendig dorpje van Santa Elena. Hier gebeurt het meeste qua restaurants, winkels enz. We rijden door het dorpje en komen aan bij ons hotel voor de komende twee nachten, hotel Belmar.

Hotel Belmar

We worden heel netjes ontvangen bij de receptie met een welkomstdrankje en een verfrissend handdoekje. Erg netjes allemaal. Het restaurant is gelijk op de begane grond, vanaf hier zie je al meteen dat hotel Belmar op een schitterende plek ligt! Je hebt een onwijs mooi uitzicht over het nevelwoud van Monteverde!

Na het inchecken worden we naar de kamer begeleid door een zeer vriendelijke jongen die onze koffers heel graag wil dragen;) Onze kamer, de península Superior, bevindt zich op de 2e en hoogste verdieping van dit gebouw, waardoor we een nog mooier uitzicht hebben vanaf ons balkon! Wauw, wat is dit schitterend zeg!

De kamer zelf ziet er erg mooi en schoon uit. Het is heel luxe en vanuit de douche kun je ook nog eens genieten van het schitterende uitzicht. 

Hotel Belmar maakt hun eigen eco-vriendelijke producten zoals bier en heeft producten zoals shampoo en douchegel van een lokale producent! De producten staan klaar en kunnen wij dus mooi uitproberen. Naast het hotel is een bijgebouw waar je kunt zien hoe de producten gemaakt worden en kun je ze ook kopen. Het zijn goede spullen en ze ruiken heerlijk!

We gaan de boel even verkennen. Hotel Belmar is een houten gebouw in een soort Oostenrijkse stijl  met van die schattige balkonnetjes. Het bestaat uit drie gebouwen waar kamers zijn, een bijgebouw waar je producten kunt kopen, een eigen land waar ze groenten en kruiden zelf verbouwen en een heerlijke jacuzzi! Deze gaan we mooi eventjes uitproberen!

Santa Elena reserve

In Monteverde zijn meerdere mooie reservaten waar je schitterende hikes kunt doen. Ook zijn er veel activiteiten te beleven maar wat opvalt is dat hier alles twee keer zo duur is als in de rest van Costa Rica. We schrikken hier best een beetje van de prijzen van bijvoorbeeld een hike met gids en de al bekende hangbruggen door het nevelwoud. In La Fortuna hebben wij de hangbruggen al gedaan dus we besluiten deze maar te laten voor wat het is. We gaan zelf samen op pad en beginnen in het Santa Elena reserve. 

Je kunt helemaal naar boven rijden en de auto parkeren voor het natuurpark. Hier moet je inschrijven hoe laat je begint met de hike en ook weer uitschrijven zodat ze weten wanneer er iemand niet uit het reserve is gekomen. Je kunt hier verschillende wandelroutes maken, van één uur tot aan een wandeling die 3,5 uur duurt. Het ligt er natuurlijk ook maar net aan hoe hard je loopt.

Wij hebben de Sendero Encantado route van 3,4 km gelopen. Hier zou je normaal 2,5 uur over moeten doen. Het park sluit om 16:00 en omdat we wat laat waren konden we de lange route helaas niet meer lopen. De route was erg mooi en ging door echte jungle. Je moet je geen echte wandelpaden voorstellen maar gewoon steentjes of aarde, je hebt echt het gevoel door de nevelwouden te lopen. Onderweg zijn we veel mooie vogels tegen gekomen, we hoopten op een Quetzal maar helaas is het nu niet het seizoen voor deze mooie vogels!

Tijdens het lopen letten we goed op en proberen we wat dieren te spotten. Op een gegeven moment horen we iets boven ons hoofd en ja hoor daar gaan de slingerapen van boom naar boom. Wat een grappige beestjes, daar kan ik echt uren naar kijken!
We lopen verder, ik wil net mijn voet neerzetten terwijl ik ineens iets best wel groots voor mijn voet zie lopen…… Wow echt een mega grote orange knee tarantula!!!! Ik schrik echt onwijs en zet toch even een aantal stappen terug haha! Wat een beest, wat een dik harig lijf en brrr krijg er echt de kriebels van!! Wel bijzonder om zoiets gewoon even tegen te komen! Na ons shock moment en weer een beetje te zijn bijgekomen en toch stiekem hopen dat er niet meer van deze gezellige verrassingen in de vorm van spinnen of slangen tevoorschijn gaan komen zien wij gelukkig nog wat schattige kapucijnaapjes door de bomen klauteren en ons bespieden haha!

Het begint helaas te regenen maar we zijn bijna bij de uitgang, we vragen toch nog even wat het voor spin was. En inderdaad, the orange knee Tarantula, het is waarschijnlijk een mannetje want die gaan dus op pad. De vrouwtjes blijven op hun plek. Nu snel rennen naar de auto want als het hier regent dan ben je ook binnen 5 seconden helemaal doorweekt!

Monteverde nevelwoud

De volgende dag, na goed uitgerust te hebben in een heerlijk bed, gaan we een wandeling maken door het nevelwoud van Monteverde. Ik ben erg benieuwd, ik vond Santa Elena al erg mooi dus ik verwacht hier ook wel wat van.

Een voordeel aan dit reservaat is dat er ook een hangbrug is. Let op, je moet hier je auto langs de weg parkeren maar omdat er veel inbraken zijn, hebben ze nu een parkeerplek met een gratis shuttle busje die je naar de ingang van het natuur reservaat brengt. Ook hier zijn weer meerdere routes te kiezen, van korte tot een aantal uren durende routes. Ze proberen hier echt een gids aan te smeren voor veel te veel geld dus wij gaan gewoon weer samen op pad.

We lopen verschillende routes zodat we eigenlijk alle highlights op de route zoals een mooie waterval, een paar uitkijkpunten en de hangbrug mee pakken. We komen er vandaag echt goed achter waarom het Monteverde nevelwoud heet, er hangt een soort mist die voorbij trekt en ineens weer rondom je heen zweeft, het geeft een heel mysterieus effect! 

Helaas is het vandaag ook erg mistig en bewolkt waardoor we bij alle uitkijkpunten helemaal niks zien! Maar het woud en de trails zijn erg mooi, veel mooie planten, bloemen, wat kikkers, fel blauwgekleurde mieren, duizendpoten in verschillende kleuren, vogels in verschillende mooie kleuren en ineens een heel hard raar geluid, zitten daar zwarte brulapen in de bomen ruzie te maken. We zien ook nog slingerapen en kapucijnaapjes voorbij komen. Het is ook weer een erg mooie wandeling! 

De hangbrug wiebelt aardig wanneer we eroverheen lopen, je kunt ook door de vloer kijken en het is toch best wel hoog nog haha. Vanaf de hangbrug zien we ook nog wat apen in de bomen zitten dichtbij ons! 

Na 3,5 uur wandelen komen we aan bij een mooie waterval, je kunt er vanaf een afstandje van een plateau naar kijken. Wauw wat is dit nevelwoud schitterend zeg! En toch weer zo anders dan alle andere natuur die we tijdens onze reis hebben gezien!

Dinner tips 

We zijn twee nachten in Monteverde geweest, de eerste avond hebben wij gegeten in hotel Belmar. Het is een luxe restaurant en de prijzen liggen wel iets hoger maar het eten wat je ervoor terug krijgt is echt heerlijk! Wat nog een pluspunt is van hier dineren, het schitterende uitzicht, helemaal wanneer je gaat dineren als de zon ondergaat, wauw! En er is live muziek wat het nog een extra Costa Ricaans tintje geeft.

De tweede avond zijn wij gaan eten in het dorpje Santa Elena, bij Taco Taco. Je zit hier gezellig en kunt hier prima eten, ook was het een druk tentje dus erg gezellig. 

Voor ontbijt hebben wij gegeten bij het Choco cafe in Santa Elena, je kunt hier een typisch Costa Ricaans ontbijt bestellen, pinto, dit is rijst met bonen maar ook ei of gewoon yoghurt met fruit. Erg goed eten hebben ze hier en de Frapes zijn echt heerlijk!!

Bij Stella’s Bakery in Monteverde kun je ook heerlijk ontbijten. Hier hadden we een yoghurt met fruit en granola. Je kunt hier heel gezellig buiten in de tuin of binnen zitten. Een leuk tentje!

Monteverde was een geweldige belevenis, vooral het hiken in de mooie natuur, de prachtige zonsondergangen vanaf ons balkon in hotel Belmar waar we maar geen genoeg van konden krijgen en het relaxte leventje hier. Pura Vida!

Deze blogs zijn ook interessant

14 comments

Romy 30 september 2019 - 09:55

Wooow wat een tof verhaal weer!
Dat hotel ziet er onwijs mooi uit en die zonsondergang dan!!! Ik ga deze zeker onthouden!

Reply
Amanda 1 oktober 2019 - 20:44

Dankjewel!! Ja dat hotel was echt zo schitterend!!

Reply
Nick 30 september 2019 - 13:00

Je verslag leest weer heerlijk weg.
Wederom een mooie reis 👍🏼

Reply
Amanda 1 oktober 2019 - 20:45

Dankjewel! Ja het was een geweldige reis!

Reply
Theo 30 september 2019 - 13:05

Mooie avontuurlijke reis Amanda,lekker om te lezen.

Reply
Amanda 1 oktober 2019 - 20:45

Dankjewel!!! Gaaf he, je zou er ook een keer heen moeten!

Reply
Farouk Zaidi 30 september 2019 - 22:02

Wonderful step in your road trip 😉

Reply
Amanda 1 oktober 2019 - 20:45

Thanks Farouk!! When are you going?!

Reply
Mia Wardenier 1 oktober 2019 - 09:19

Wat een prachtige reis! Leuk om je blog te lezen…

Reply
Amanda 1 oktober 2019 - 20:45

Dankjewel Mia!! De natuur was er zo schitterend!

Reply
Marja 3 oktober 2019 - 02:18

Wat leuk weer om te lezen. Weer mooie foto’s.

Reply
Amanda 3 oktober 2019 - 12:06

Dankjewel Marja!:)

Reply
Bert 7 oktober 2019 - 08:53

mooi hoor en ja dat is een forse spin met oranje knieen

Reply
Amanda 7 oktober 2019 - 21:19

Jaaa dankjewel Bert! Haha wat een beest he!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy