De Gites

Het geluk van Gites les Veinards in de Zuid-Franse Ardèche

by Nathalie Sneepels

Afgelopen zomer ging mijn droom in vervulling. Vroeger bracht ik de zomervakantie elk jaar in Zuid-Frankrijk door, nu ben ik er eigenlijk al even niet meer geweest. Ik herinner mij de warme en lange zomers aan de Cote d’Azur nog heel goed. Of onze vakanties in de Dordogne, Provence en de Ardèche.

Nu keer ik terug naar de Ardèche op uitnodiging van Anneke en Dominique; een hartelijk Nederlands stel dat hun hart heeft verloren aan deze mooie regio in Zuid-Frankrijk. Gites les Veinards; een authentiek Frans huis uit 1642 met een prachtige ligging in Parc régional des Monts d’Ardèche. Wanneer ik Anneke aan de telefoon heb hoor ik haar liefde voor deze mooie plek en het maakt mij alleen nog maar nieuwsgieriger.

Tussenstop in de Bourgogne

Op naar Zuid-Frankrijk dus. Bepakt en bezakt rij ik met de auto naar de Ardèche. Ik stop na 7 uur rijden op een mooie camping in Meursault om te overnachten. Dit lieflijke dorpje ligt in de heuvels van de Bourgogne, midden in de glooiende wijngaarden. In de namiddag staat er een uitstapje naar Beaune op de planning, dit is ook iets wat ik mij van vroeger kan herinneren. Beaune is namelijk een perfecte overnachtingsplek onderweg naar het Zuiden.

De volgende ochtend rij ik verder over de Autoroute du Soleil richting de Ardèche en wanneer de omgeving steeds ruwer begint te worden en de bergen steeds hoger, weet ik dat ik bijna bij mijn eindpunt ben. Ik moet nog een heel stuk door de bergen heen, af en toe vang ik al een glimp op van de rivier de Ardèche.

Via het stadje Vals-les-Bains rij ik door richting het piepkleine dorpje Bruentet en zie ik Anneke al op de uitkijk staan. Het uitpakken van mijn koffer doe ik later wel, want ik krijg meteen een rondleiding en natuurlijk maak ik meteen kennis met Dominique. Ik sta perplex wanneer ik op het grote terras sta. Het uitzicht op het dal is fenomenaal. In de verte piekt de Mont Ventoux boven de wolken uit en de vogeltjes fluiten af en aan. Wat een rust, wat een stilte en wat is dit ontzettend fijn.

Gites

De geluksvogels

Er zijn in totaal 3 gites. Een 4e gite staat op de planning. Ik heb hier al even mogen spieken en het ziet er al veelbelovend uit. Oke, terug naar de gites die nu al boekbaar zijn. Gite Bruen is geschikt voor 2 personen en heeft een eigen prive-terras met wijds uitzicht. Gite la Volane is geschikt voor 2-4 personen en heeft een heerlijk groot balkon. Ook hier is weer het schitterende uitzicht aanwezig. Ik slaap in Gite l’Hirondelle; een prachtige studio voor 2 personen. Het uitzicht is hier ook weer verbluffend. De natuurstenen muren in de studio geven het zoveel sfeer, ik ben er dan ook helemaal weg van. Ik installeer mijzelf voor het openslaande raam en geniet van de omgeving. De gite is van alle gemakken voorzien. Er is een heerlijke badkamer met een fijne douche, een gezellig Frans keukentje met een oven en natuurlijk een heerlijk groot bed en een eettafel. Het is heel erg sfeervol ingericht. Dominique weet mij dan ook te vertellen dat zij alle spulletjes zelf op de kop hebben getikt en allemaal hun eigen verhaal hebben.

Gite l’Hirondelle

Ik mag gebruik maken van het grote gezamenlijke terras waar fraaie tafels en stoelen staan. Overal bloeien de mooiste bloemen. Ik word hier dan ook straks verwacht voor de borrel en het welkomstdiner. Elke zaterdag krijgen de nieuwe gasten een heerlijk diner voorgeschoteld en kunnen zij meteen tijdens de borrel kennismaken met de andere gasten. Ik vind dit ontzettend leuk bedacht, vooral wanneer blijkt dat ik hier met hele leuke andere gasten uit Nederland verblijf. Er wordt gelachen, gekletst en heerlijk gegeten. Anneke en Dominique zijn helemaal in hun element en geven iedereen een heel warm welkom. Ik ga hier een hele fijne tijd hebben, dat weet ik nu al. Ik ben een geluksvogel.  De naam Les Veinards snap ik heel goed, wat letterlijk “de geluksvogels” betekent.

Gites

Kneuterige dorpjes en marktjes

Vanuit de gites kun je mooie wandelingen maken naar beneden, je loopt langs de schapen en passeert onderweg helemaal niemand. De rust in deze omgeving is echt heel erg fijn. Ik besluit de volgende ochtend meteen naar de markt te gaan in Vals-les-Bains, want ik heb zin in Franse kaasjes. De markt slingert door het hele stadje heen, het is er gezellig druk en met een aantal tassen vol lekkers keer ik weer terug.

Ik ben altijd groot fan van de markten in Frankrijk. Ik probeer ze dan ook vaak te bezoeken wanneer ik hier op vakantie ben. Op woensdag is er een grote streekmarkt in het nabijgelegen stadje Joyeuse. Ik vind deze gezellige markt dan ook echt een aanrader. Anneke heeft mij veel tips gegeven over de omgeving, maar er ligt ook een map in de gite waar nog veel meer interessante info in staat met leuke uitstapjes en restaurants waar je lekker kunt eten.

Ik hou ontzettend van kneuterige oude dorpjes en deze zijn er genoeg in de omgeving. Ik begin met dorpjes als Labeaume, Vogué en Balazuc. In alle dorpjes lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Ik slenter door eeuwenoude straatjes en kom langs verschillende plekken waar je een mooi uitzicht hebt over de Ardèche. De rivier staat hier overal centraal. Geheel terecht, want het is een heerlijke rivier om in te zwemmen of om je bijvoorbeeld door de stroom mee te laten voeren in een kano. Je kunt overal langs de rivier een kano huren.

Ardeche

Vallon Pont d’Arc

De grootste trekpleister van de Ardèche is ongetwijfeld de Pont d’Arc, een natuurlijk uitgesleten boogbrug over de rivier de Ardèche. Ik was hier als kind al van onder de indruk en kijk er dan ook naar uit om weer naar deze plek terug te gaan. Je merkt in deze omgeving ook dat het iets drukker is en dat er hier veel meer toeristen zijn dan in het gebied van de Ardèche waar ik verblijf. Stiekem vind ik de rust op de plek waar ik logeer heerlijk en je bent eigenlijk overal zeer snel. Ik zoek een plekje langs het water en ga meteen zwemmen, het is wederom een heerlijke warme zomerdag.

De rivier slingert door een prachtige kloof met enorme rotsformaties van kalksteen. Deze indrukwekkende route van ongeveer 35 kilometer heeft mooie uitzichtpunten en is vooral erg leuk met de auto. Begin bij Vallon Pont d’Arc en volg gewoon de route door de Gorges de l’Ardèche. Je stopt steeds op fotogenieke plekjes, dus vergeet vooral geen foto’s te maken. Het mooiste punt om te stoppen is ongetwijfeld Cirque Madeleine. De rivier vormt hier een hele scherpe bocht. De natuur is hier werkelijk prachtig. Eenmaal uit de kloof zie je de Mont Ventoux weer opdoemen. Rondom liggen de mooiste lavendelvelden en ook het Lavendelmuseum is een bezoekje waard.

Ardeche

Een gevoel van ‘thuiskomen’

Aan het eind van de dag is het heerlijk thuiskomen in de gite. Zoek een plekje op het grote terras en maak een praatje met de andere gasten, wissel ervaringen met elkaar uit of maak een gezellig praatje met Anneke en Dominique. Zij zijn altijd in de buurt en vinden het leuk als je jouw belevenissen van die dag met ze deelt.

Ik zit heerlijk op het grote terras, het uitzicht is steeds weer anders voor mijn gevoel. Of is dat omdat het zo wijds is en je niet weet waar je moet kijken? De schaapjes met de rinkelende belletjes om hun nek passen perfect in dit plaatje van het goede Zuid-Franse leven. Met een wijntje uit de Ardèche en kaasjes van de markt proost ik op deze unieke plek. Ik voel mij oprecht een geluksvogel en weet dan ook dat ik hier niet voor het laatst ben geweest! Frankrijk heeft zoveel moois te bieden.

 

 

Justmytravel

 

 

 

 
 
 

Deze blogs zijn ook interessant

4 comments

Laura 27 oktober 2021 - 08:49

Dit ziet eruit als een heerlijk ontspannen plekje om te overnachten zeg! En wat een prachtige omgeving! Deze ga ik onthouden voor de volgende zomer vakantie met mijn gezinnetje:)
Raad je het aan om met kinderen hierheen te gaan? Ze zijn 8 & 11 jaar oud.

Reply
Nathalie 27 oktober 2021 - 08:58

Het is een prachtige plek in een hele mooie omgeving. Er is verder geen zwembad, maar voor de kinderen zijn er genoeg zwemplekjes in de rivier in de buurt!

Reply
Amy 28 oktober 2021 - 10:20

Als dit geen geluksmomentjes heeft opgeleverd wat een prachtplek zeg!! Mooi verhaal!
Liefs

Reply
Nathalie Sneepels 28 oktober 2021 - 10:25

Het is een hele bijzondere en vooral mooie plek! Het heeft diepe indruk op mij gemaakt. 🙂

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy