Yerseke

Ontdek Yerseke, een Hidden Gem in Zeeland

by Amanda

Yerseke is een klein pittoresk vissersdorpje gelegen in de provincie Zeeland in Nederland. Het dorp staat bekend om zijn rijke culturele erfgoed, adembenemende landschappen en belangrijker nog zijn wereldberoemde oesters en schaaldieren. In deze blog nemen we je mee en verkennen we Yerseke. 

Yerseke’s geschiedenis

De geschiedenis van Yerseke gaat terug tot het begin van de 15e eeuw toen het nog maar een klein vissersdorpje was. Door de eeuwen heen groeide en bloeide het dorp en werd het een van de grootste oester- en mosselhavens van Nederland. De haven van Yerseke is nog steeds een van de drukste vissershavens van het land waar dagelijks boten binnenkomen met hun verse vangsten.

Een van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van Yerseke was de grote overstroming van 1953 die het dorp en zijn omgeving verwoestte. Het dorp kon echter weer worden opgebouwd en vandaag de dag is het een bewijs van de veerkracht en vastberadenheid van de mensen.

Yerseke

Wat te doen in Yerseke

Yerseke heeft voor elk wat wils, van adembenemend natuurschoon tot rijk cultureel erfgoed. Via Touristshop Yerseke kun je verschillende activiteiten met of zonder gids boeken. Zo huur je hier bijvoorbeeld een E-chopper, scooter of fatbike en kun je de omgeving verkennen, ga mee zeehonden spotten of oesters rapen met een gids. Hier zijn enkele van de belangrijkste dingen om te doen in Yerseke:

  1. Bezoek de oesterputten

Yerseke staat bekend om zijn oesters en een bezoek aan de oesterputten is een must-do activiteit voor liefhebbers van zeevruchten. De oesterputten zijn een reeks vijvers waar oesters en andere schelpdieren worden gekweekt en geoogst. De oesters komen hier tot rust nadat ze zijn opgevist uit de Oosterschelde en Grevelingen. Alle oesters liggen in putten met een nummer te wachten om verkocht te worden. 

Rondom de oesterputten staan nog allemaal gebouwen (loodsen). Omdat deze oesterputten en loodsen al sinds 1873 in het bezit van de oesterkwekers zijn en dat nog steeds zijn, ziet het er allemaal nog steeds zo uit als vroeger. In de loodsen rondom de oesterputten worden de oesters gecontroleerd. Als een oester hol klinkt is deze niet eetbaar. 

Bezoekers kunnen een rondleiding door de oesterputten maken en meer te weten komen over het teelt- en oogstproces. Wij hebben hier een bezoek gebracht met onze gids Thijs die ons heel veel heeft kunnen vertellen over oesters, mosselen en Yerseke. Het is echt een aanrader om dit met een leuke gids te doen, zo gaat het allemaal meer leven. 

Oesterputten Yerseke

  1. Maak een boottocht & ga oesters rapen

Yerseke ligt aan de oevers van de Oosterschelde, een van de grootste estuaria van Europa. Een boottocht door de riviermonding is een uitstekende manier om de natuurlijke schoonheid van het gebied te ervaren en meer te weten te komen over de plaatselijke fauna.

Ook is het een onwijs leuke activiteit om zelf oesters te gaan rapen met een gids. Thijs, onze gids, heeft eerst alles uitgelegd en de havens laten zien. Hierna zijn we naar een plek  gegaan om echt zelf de oesters te gaan rapen en open maken. Heel leuk om dit een keer zelf te ervaren. 

Na het rapen natuurlijk zelf de oesters leren open maken en meteen proeven met een Magic twist van onze gids die er wat citroen op deed. Zo heb je een leuk middagje weg en leer je ook nog iets.

Oesters rapen Yerseke

  1. Huur een scooter, e-chopper of fatbike

Bij Touristshop Yerseke of bij scooterhurenzeeland.nl kun je een scooter, e-chopper of fatbike huren waarbij je een leuke route meekrijgt die je kunt rijden, of via de app een mooie route zelf uitzoekt. Zo kun je op een super leuke en relaxte manier Yerseke en omgeving gaan verkennen. Je rijdt door rustige natuur, over een sluis en door leuke dorpjes heen. Echt een aanrader om wat meer te zien van Yerseke en omgeving!

Fatbike Yerseke

  1. Verken de cultuur en geschiedenis van Yerseke

Yerseke is een klein vissersdorpje vol geschiedenis en cultuur. Bezoekers kunnen de historische gebouwen van het dorp verkennen, waaronder de 17e-eeuwse Nederlandse Hervormde Kerk en de 19e-eeuwse windmolen. Het Yerseke Museum is ook een geweldige plek om meer te weten te komen over het verleden van het dorp en de lokale visserijsector.

  1. Proef de lokale keuken

Tenslotte is een bezoek aan Yerseke niet compleet zonder de lokale keuken te proberen. Liefhebbers van zeevruchten zullen in de hemel zijn met een verscheidenheid aan verse oesters, mosselen en andere schaaldieren verkrijgbaar bij lokale restaurants en cafés.

Bij Tourist shop Yerseke kun je ook een oesterproeverij boeken bijvoorbeeld bij Oesterproeverij Pekaar. Je zit hier onwijs leuk boven de oesterputten waar je dus echt over uitkijkt. En met een oesterproeverij erbij is het helemaal compleet!

Oesterproeverij Pekelaar

Toerisme in Yerseke

Yerseke en omgeving hebben ons positief verrast. We hebben een hele leuke en interessante dag gehad vol met leuke en leerzame activiteiten. Ben je van plan om richting Zeeland te gaan? Vergeet dan zeker niet Yerseke te bezoeken! Voor leuke activiteiten ben je bij Touristshop Yerseke zeker aan het goede adres. Ga een toerist spelen in eigen land en  ontdek dat Nederland zoveel te bieden heeft!

Justmytravel

Deze blogs zijn ook interessant

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy