Kruisherenhotel

Bijzonder overnachten in een voormalig 15e-eeuws Kruisheren Klooster

by Amanda

Bijzonder overnachten is het zeker in dit voormalig 15e-eeuws Kruisheren Klooster. Tegenwoordig het vijf sterren Kruisherenhotel in Maastricht. Dat Limburg vele oude kloosters, kastelen, landhuizen en kerken heeft wist ik wel, maar dat je er ook kon overnachten was voor mij een hele nieuwe ervaring en hele belevenis.

15e eeuws Kruisheren Klooster

Het inmiddels vijf sterren Kruisherenhotel in het centrum van Maastricht is gevestigd in het voormalig 15e eeuws-Kruisheren Klooster samen met de gotische kerk. Dit klooster is één van de weinige gotische kloosters in Nederland die nog intact is. Het Kruisherenhotel bestaat uit een kloosterkerk en vier kloostervleugels. Het klooster is nu ook een rijksmonument en dus extra bijzonder om er te kunnen overnachten. 

Eind 2000 werd het Kruisheren klooster gerestaureerd in opdracht van Camille Oostwegel. Tijdens deze renovatie werd het bijzondere gebouw een luxe mengelmoes van geschiedenis en modern designhotel. Dit hotel werd geopend in 2005. In 2017 won het Kruisherenhotel de Dutch Hotel Award en kreeg een 5e ster als eerste hotel van Limburg! En dit is zeker niet zonder reden!

Kruisherenhotel Maastricht

Overnachten

Voor ons boek krijg ik de kans om in dit prachtig ingerichte voormalige klooster te overnachten. We rijden Maastricht in en al snel zie ik een onwijs mooi gebouw voor mij liggen. Ik bedenk me nog dat ik die graag zou willen bekijken tijdens ons bezoek aan deze stad. Dit indrukwekkende gebouw ga ik zeker zien tijdens ons verblijf, want wat blijkt? Slapen doen wij gewoon in dit indrukwekkende klooster! 

We parkeren de auto tijdelijk aan de zijkant van het klooster. Omdat het een monumentaal pand is mag er ‘s avonds geen auto meer staan. Maar dit wordt allemaal geregeld door het vriendelijke personeel, deze zorgen ervoor dat de auto netjes in een parkeergarage komt te staan. Als je de auto weer nodig hebt hoef je dit maar aan te geven en wordt de auto weer gehaald voor je. 

Je voelt je net een prinsses

De entree van het Kruisherenhotel is schitterend en valt meteen op. Door de glamour tunnel loop je zo het hotel in. Binnen krijgen we een warm welkom met bubbels, een welkomstboekje speciaal voor ons gemaakt en een korte rondleiding. Ik voel mij net een prinses, zo wordt je hier behandeld. Echt alles word je uit handen genomen. 

Op de kamer staan er weer bubbels klaar, er staat zelfs een heerlijke Limburgse vlaai en het ziet er allemaal goed uit. We hebben uitzicht op de tuin achter het klooster. Hier kun je ook gezellig zitten voor een drankje. 

Op de eerste verdieping van het klooser vind je het restaurant middenin de entreehal. Het is een heel speciaal gezicht en vanaf het restaurant heb je ook weer mooi uitzicht over het klooster. Ontbijten doen we in dit restaurant en het is zo uitgebreid dat je de rest van de dag genoeg hebt. 

Beneden is er nog een speciale bar met een open wijnkoeling. Dit geeft een onwijs gaaf gezicht!

Kruisherenhotel

Voormalige kruitkamer

Wij mogen slapen in de voormalige kruitkamer van het Kruisherenklooster. Iedere kamer heeft een eigen verhaal en bij onze kamer is dit verhaal nog bewaard gebleven in de stenen muur. De formule om buskruit te maken staat nog in de oude stenen gegroefd. 

Dit soort details vind je in heel het hotel/klooster terug. Neem ook maar eens een kijkje in de toiletten van de hal waar je het hotel binnenkomt. Het voelt echt alsof je een stapje terug in de tijd hebt gedaan. Dit maakt het eigenlijk allemaal nog meer bijzonder om hier te overnachten. 

Wanneer je door het hotel/klooster loopt val je steeds weer in een nieuwe verbazing. Kijk maar eens naar het plafond, de glas in lood ramen of de oude kloostermuren, het is werkelijk waar schitterend. 
Wine flight

Wine Flight

Op de dag van aankomst mogen wij ‘s middags deelnemen aan de zogeheten Wine flight. Tijdens deze Wine flight zitten wij heerlijk in het zonnetje op het schitterende pandhof terras. Je vindt hier overal kunstobjecten terug tussen oude kloostermuren. Het pandhof terras ligt in het midden van het hotel/klooster en is eigenlijk een open binnenplaats. Je kunt hier heel gezellig zitten en het is alleen open voor hotelgasten.

Onder het genot van een aantal culinaire en overheerlijke gerechtjes die tussendoor geserveerd worden, legt sommelier Kaj ons alles uit over de verschillende huiswijnen die wij uiteraard ook mogen proeven. We proeven drie heerlijke wijnen waarbij onder andere druiven gebruikt zijn die groeien bij de wijngaard van Chateau St. Gerlach en geproduceerd zijn tot huiswijnen door wijngaard St. Martinus. (Chateau St. Gerlach behoort net als Kruisherenhotel ook tot de Oostwegel Collection). 

De wijnen dragen de naam St. Martinus 265. Deze naam verwijst naar de samenstelling van de druivensoorten en de totale hoogte van de Wijland wijngaard en de wijngaard St. Martinus in Vijlen. Het zijn stuk voor stuk heerlijke wijnen. 

Wanneer je een echte wijnliefhebber bent, is het zeker een aanrader een Wine flight te doen. Maar ook om de wijngaarden in de omgeving te bezoeken!

Omgeving Kruisheren

De omgeving

Het Kruisherenhotel ligt midden in het centrum van Maastricht en zelfs op loopafstand van het beroemde Vrijthof. Maastricht is een stad van cultuur, geschiedenis en vele bezienswaardigheden. Dwaal rond in de historische straatjes tussen mooie gebouwen of plof neer op een terras aan één van de gezellige pleinen. Aan het water van de Maas kun je ook gezellig wandelen of zitten.

Als je wat verder wilt dan alleen de stad ben je in het schitterende heuvellandschap van Limburg ook aan het goede adres. 

Van Scooterverhuur Limburg mochten we op een nieuw Segway elektrische scooter gaan touren door het  Limburgse heuvellandschap. Dit is ideaal want je kunt de scooters ophalen tegenover het hotel. De scooters zijn te huur voor een hele dag of een dagdeel en je kunt er leuke routes bij krijgen.

Zo rijden we op onze Segway door het prachtige heuvellandschap en waan ik mij in het buitenland. Langs mooie kastelen, wijngaarden en uitgestrekte landschappen. Het is echt net alsof ik in het buitenland aan het touren ben. 

De Oostwegel Collection, waar het Kruisherenhotel ook onder valt heeft nog andere mooie locaties in beheer. Hier gaan wij natuurlijk ook even een kijkje nemen. Zo rijden we langs Chateau Neercanne, een prachtig terrassenkasteel in de heuvels van Limburg. Let op, je moet hier wel van tevoren reserveren om te kunnen zitten. 

Vervolgens rijden we door naar Chateau St. Gerlach, een mooi en groot landgoed met hotel en eigen wijngaard waar je een kijkje kunt nemen. En ook leuk omdat die druiven gebruikt zijn in de wijnen die we bij de Wine flight geproefd hebben. Natuurlijk rijden we hierna door naar het pittoreske Valkenburg met haar grotten, kastelen en andere bezienswaardigheden. 
Limburg

Ben je op zoek naar een leuke stedentrip in Nederland dan zou ik Maastricht zeker op je lijstje zetten! Voor de ultieme ervaring is het aan te raden te overnachten in het Kruisherenhotel. Wil je meer tips over bijzondere overnachtingen in Nederland lees dan ook even onze andere blogs voor inspiratie!

 

Justmytravel

 

 

 

 

 

Deze blogs zijn ook interessant

2 comments

Shanna 29 juli 2021 - 09:31

Wat een geweldig verblijf is dit zeg! Dat pand alleen al lijkt me echt super mooi!

Reply
Amanda 29 juli 2021 - 09:40

Ja dat is het zeker echt bijzonder overnachten in een oud klooster!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy