Warschau, Polen

Warschau, sprookje in de winter

by Amanda

Warschau in januari, lekker koud maar ook in deze periode van het jaar is er veel te zien en te beleven. De hoofdstad van Polen heeft mij positief verrast. De stad zit vol contrasten, historische monumenten staan naast moderne bouwwerken. Zo ook de skyline van Warschau. In deze stad ontmoeten Westerse en Oosterse invloeden elkaar. 

Geschiedenis

Warschau werd tijdens de tweede wereldoorlog compleet verwoest. Later werd de stad herbouwd zoals het was aan de hand van oude foto’s. De stad staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.
Het symbool van de stad is een sirene/zeemeermin. Ik vroeg me af waarom een Sirene het symbool is voor Warschau.

Oude centrum van Warschau, Polen

Bij de Sirene van Warschau (Syrenka Warszawska) hoort een van de bekendste romantische legendes van Polen. Op het oude stadsplein is dit bekende monument te zien. In de rest van de stad kom je regelmatig afbeeldingen en beelden van de sirene tegen.

Het is leuk om aan lokale bewoners naar de mythe achter de zeemeermin te vragen. Volgens de legende zwom er ooit een zeemeermin in de rivier de Wisła toen zij op weg naar Warschau even stopte. De vissers van Warschau raakten in de ban van haar schoonheid en zangstem. Toen ze later gevangen werd genomen door een slechte, rijke koopman, kwam een van de vissers haar redden. Als blijk van dankbaarheid zwoer ze dat zij alle vissers, en daarmee de bewoners van Warschau, zou beschermen.

Het beeld staat midden op het plein. Wanneer je de sirene ziet, ook wel bekend onder de naam Syrenka, vallen haar zwaard en schild gelijk op. Als beschermster van de stad Warschau staat ze altijd klaar om te vechten. Ze heeft niet één, maar twee staarten waar anders haar benen zouden zijn.

Paleis van Cultuur en Wetenschap Warschau, Polen

Vliegen

Er zijn meerdere vliegvelden rondom Warschau. Omdat wij met Ryan air vliegen, komen wij aan op een klein en goedkoop vliegveld, Modlin airport. Dit vliegveld ligt eigenlijk in weiland en bossen tussen twee rivieren in, waardoor er veel mist voorkomt.

Vliegen met Ryan Air

Vanaf het vliegveld kun je gemakkelijk met een trein, bus of taxi naar de stad komen. Je bent met de bus en taxi in vijfenveertig minuten bij het centraal station van Warschau. Wij nemen de Modlin bus voor ongeveer acht euro per persoon. Na drie kwartier rijden door besneeuwd landschap en stad, stappen we uit voor het meest bekende en indrukwekkendste gebouw van Warschau, het paleis van cultuur en wetenschappen.

Paleis van Cultuur en Wetenschap Warschau, Polen

Paleis van cultuur en wetenschap

Dit indrukwekkende gebouw was in 1955 een gift aan Polen van de Sovjet unie. Het gebouw was en is soms nog steeds niet erg geliefd onder de mensen. Het was een symbool van de Sovjet overheersing op Polen. Vroeger had het gebouw een andere naam, namelijk het Jozef Stalinpaleis, maar Stalins naam is met de tijd verwijderd.

Paleis van Cultuur en Wetenschap Warschau, PolenPaleis van Cultuur en Wetenschap Warschau, Polen

Het gebouw is 237 meter hoog en heeft 42 verdiepingen. Je ziet het gebouw bijna overal in de stad erboven uitsteken. Ik vind dit heel handig want zo weet ik meestal waar ik ben en waar centraal is. Natuurlijk moesten we ook even een kijkje nemen van bovenaf het paleis van cultuur en wetenschap!
Wauw, wat een schitterend uitzicht over Warschau heb je vanaf hierboven! Je kunt helemaal rondom lopen en ziet heel de stad van bovenaf. Wij zijn er in de avond geweest, in deze periode van het jaar zijn alle gebouwen verlicht en staat zelfs de kerstverlichting nog overal, wat een mooi plaatje oplevert.

Ik ben zelf erg onder de indruk van dit gebouw. Ik denk dat ik het zelfs wel een van de mooiste gebouwen van Warschau vind.

Paleis van Cultuur en wetenschap Warschau, Polen

Hotel en vervoer

Vanaf Centraal nemen wij de eerste avond een taxi naar ons hotel. Dit blijkt niet zo ver rijden te zijn. We stappen uit bij twee Ibis hotels die naast elkaar staan. Je moet even goed kijken welk van de hotels je moet hebben. De een is Budget en de ander Reduta, die laatste moeten wij hebben. Het is een mooi hotel en ziet er goed verzorgd uit.

Voor ons hotel is een bushalte, waarmee je gemakkelijk naar het centrum kunt komen. Voor ongeveer vier euro koop je een dagkaartje voor heel het openbaar vervoer in Warschau. Je kunt hiermee dus 24 uur gebruik maken van bus, tram, trein en metro. Dit is super handig en goedkoop voor toeristen, kunnen ze in Nederland nog wat van leren!

Let erop dat ze in Polen nog niet met de euro betalen! Ze hebben hier de Zloty als betaalmiddel. Een zloty is ongeveer 25 eurocent.

Tram Warschau, Polen

Skipiste

In Warschau vind je heel veel parken. Een van die parken is op ongeveer vijftien minuten lopen van ons hotel af, namelijk het Szczęśliwice park. Het is een bijzonder park, erg groot en je vind er in de winter een echte sneeuw skipiste. In de zomermaanden kun je er ook terecht alleen dan is het natuurlijk geen echte sneeuw. De skipiste heeft twee liften, waaronder ook een stoeltjeslift. Verder is er in het park een schaatsbaan, rodelbaan, fitnesspark, speeltuinen en meren.

Na de oorlog hebben ze het puin van de bombardementen verzameld en allemaal op een hoop gegooid in het park. Dit is nu de piste geworden. Het is zo’n grappig gezicht dat je middenin de stad en een park gewoon buiten kunt skiën.

Park in Warschau, Polen

Wij gaan een dag van onze stedentrip dit park verkennen en ook even de skipiste op! Het is een beetje glibberen want overal ligt sneeuw en ijs in het park. De paden zijn helemaal niet schoongemaakt dus oppassen dat je niet uitglijdt!

Voor ongeveer zeven euro kun je een dagdeel de piste op. Er is een winkeltje aanwezig dus je kunt het materiaal gewoon huren voor ook niet al te gekke prijzen. Het is aan te raden ‘s middags te gaan, dan is het een stuk rustiger op de piste. In de ochtend zijn er allemaal lessen en komen hele schoolklassen om les te krijgen.

Ga je naar Warschau en ben je een wintersport liefhebber, neem dan zeker je ski/snowboard kleding mee en ga een dagje naar het Szczęśliwice park! Ik denk dat het vooral in de winter erg leuk is!

Skibaan in Warschau, Polen

Skybar

‘S avonds is het leuk om in de panorama skybar van het Marriott hotel een hapje te eten of wat te drinken. Het is een gezellige bar met leuke muziek en je hebt schitterend uitzicht over de stad en het Paleis van cultuur en wetenschap!
De prijzen zijn wel duurder dan je gewend bent in de restaurantjes, maar dat komt door het mooie uitzicht. Als je een goede plek wilt hebben, reserveer dan van te voren of ga er vroeg heen.
Deze skybar is geopend vanaf zes uur in de avond en je kunt eigenlijk alleen met een pasje de lift gebruiken. Zorg dus dat je beneden even een liftpasje vraagt. Dit waren wij vergeten en kwamen wij dus later pas achter. We konden gelukkig mee liften met andere gasten haha!

Warschau, Polen

Poolse keuken

Ik heb veel nieuwe smaken geproefd tijdens deze vier, wat door onze geannuleerde vlucht vijf dagen Warschau werd. Een aanrader is de Zapikanka, dit is een soort pizza stokbrood uit de oven met kaas, champignons en ketchup. Het is echte streetfood hier en wordt veel gegeten, erg veel maar heel lekker!

Zapikanka eten in Warschau Polen

Wat ik ook een aanrader vind is de Barszcz, een soep gemaakt van rode bieten, runderbouillon, ui en zure room. Het was voor mij even wennen, vooral de smaak, deze kennen wij helemaal niet zo in Nederland, tenminste ik niet. De soep heeft een wat zuurdere smaak waar ik de eerste paar happen echt aan moest wennen maar erna vond ik het eigenlijk heel lekker.

Borsch bietensoep Warschau, Polen

Pierogi, wordt gemaakt van pastadeeg en is gevuld met gehakt vlees, gehakte kool of met een vulling van kaas, aardappelen en ui. Ook even wennen maar best lekker.

Warschau, wat was je mooi en wat heb je ons verrast! Ondanks onze gecancelde vlucht vanwege de dikke mist, waardoor we in een heel mooi, luxe hotel terecht kwamen, hebben we genoten van deze stad! Warschau heeft voor iedereen wel iets, van groene parken, moderne gebouwen, winkelcentra, marktjes, skibaan, lekker eten tot aan oude gebouwen, veel geschiedenis en cultuur. Zoek je een mooie stad voor een stedentrip, is het zeker de moeite waard!

Warschau, Polen

logo amanda travel lichter

Deze blogs zijn ook interessant

15 comments

Joke 21 maart 2018 - 17:36

Leuk geschreven weer. Ik beleef t altijd mee zoals jij schrijft

Reply
Amanda 22 maart 2018 - 18:40

Dank je! goedzooo:)

Reply
Marja 21 maart 2018 - 18:06

Leuk weer. Mooie foto’s.

Reply
Amanda 22 maart 2018 - 18:40

Dank je wel! Het was ook echt heel mooi!

Reply
Janine 22 maart 2018 - 11:59

Super leuk om te lezen!!!

Reply
Amanda 22 maart 2018 - 18:40

Mooi;)

Reply
Carla 23 maart 2018 - 11:56

Leuk Amanda, misschien een keer iets als steden trip met mijn dames-koor-cluppie😃

Reply
Amanda 23 maart 2018 - 18:11

Dank je! Ja is zeker een aanrader hoor!! ik denk dat het een hele leuke stad is voor een stedentrip!

Reply
Carla 23 maart 2018 - 16:03

LEUK AMAN, OOK LEUKE FOTO’S

Reply
Amanda 23 maart 2018 - 18:11

Dank je:)

Reply
bert schmit 26 maart 2018 - 13:49

http://www.artinsociety.com/bernardo-bellotto-and-the-reconstruction-of-warsaw.html zijn schilderijen neef van Canaletto (bekend van venetie)

Reply
bert schmit 26 maart 2018 - 13:59

leuk hoor en mooie foto’s weer

Reply
Amanda 30 maart 2018 - 17:11

Dank je wel Bert!

Reply
Yolanda 29 maart 2018 - 12:33

Zoals gewoonlijk weer een mooi en verzorgd reisverslag omlijst met prachtige foto’s.
Je zou zo willen afreizen naar Warschau.
Amanda, chapeau.

Reply
Amanda 30 maart 2018 - 17:12

Dank je wel voor de leuke reactie! Haha ik zou zeggen doen!;)

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy