Must see in Suriname

by Amanda

Onze tweede dag in Suriname gaan wij weer op avontuur met de fiets. Vanuit Paramaribo fietsen we vandaag door de mooie natuur van dit bijzondere land richting Fort Nieuw Amsterdam en als we daarna nog tijd over hebben naar een oude koffie- en cacaoplantage, Frederiksdorp. 

Rondreizen door Suriname | FOX.nl

Famiri

Vanochtend staan we weer vroeg op want om 6:00 uur gaan hier in de buurt alle honden janken en blaffen naar elkaar, ik denk dat elk huis hier in de buurt een aantal honden heeft. Geloof me als ik zeg dat door dit gejank echt niemand heen slaapt, zelfs niet met oordoppen!

De ontbijttafel staat al klaar als wij beneden in het guesthouse komen. Iedereen eet hier ongeveer om dezelfde tijd, op een enkeling na die al vroeg op excursie is. Het is lekker druk aan tafel wat op zich best leuk is, iedereen raakt aan de praat met elkaar en zo krijg je hele leuke verhalen over excursies en dingen die mensen al gezien hebben of juist niet. Het is voor ons pas de tweede dag in Suriname dus we hebben alleen nog maar Paramaribo en de Peperpot plantage gezien. Aan alle verhalen en tips hebben we zeker wat en ik raak er super enthousiast van!

Na het ontbijt, verzorgd door de gastvrouw en gastheer van het guesthouse Famiri, lopen we naar Zusenzo. Omdat wij gister al de fietsen van Famiri hadden, zijn er vandaag andere mensen die gaan fietsen dus moeten wij fietsen huren bij Zusenzo.

Bij Zusenzo hebben we gister gezellig wat zitten eten en het lekkerste gemberbier zitten drinken. Je kunt er ook excursies boeken om bijvoorbeeld dolfijnen te bekijken. Het is een heel leuk gebouw!

 

Leonsberg Ferry terminal

We fietsen de andere kant op dan gister. Dus meer uit het centrum van Paramaribo richting de wijk Blauwgrond. Let goed op want het fietsen is hier op een drukke weg, dus je moet echt achter elkaar fietsen. Doe je dit niet is het en hartstikke gevaarlijk en je wordt van de weg getoeterd door de locals.

Het is nog redelijk vroeg maar toch al onwijs heet en je voelt de zon lekker op je hoofd branden. Onderweg komt er een scootertje naast ons rijden om een praatje te maken tot die ook van de weg getoeterd wordt haha.

Na een klein half uur fietsen, komen we aan bij Leonsberg ferry terminal. Hier stappen we met fiets en al in een korjaal. Deze bootsman is niet heel blij dat hij de fietsen in de boot moet tillen maar dan heeft hij pech, ik ga het zelf echt niet doen. De vlonder naar de korjaal toe, is heel erg versleten. Je moet echt goed opletten waar je je voeten neerzet hoor, overal gaten en losliggende planken haha.

We zitten in de korjaal, en rusten lekker uit met de wind in de haren. Wat vind ik dit varen heerlijk door deze natuur! Je ziet aan beide kanten zoveel groen, in de lucht vliegen gieren en voor je uit alleen maar water. Het is een heerlijk, vrij gevoel!

Fort Nieuw Amsterdam

Na een tijdje varen zijn we lekker uitgerust en komen we aan bij de vlonder van Fort Nieuw Amsterdam. De bootsman wacht tot we de fietsen uit de boot halen maar dat gaat hem echt niet worden hoor. Deze man wil niet graag tillen haha maar toch gaat hij het uiteindelijk maar doen.

We lopen met de fiets aan de hand de vlonder op en krijgen meteen al een schitterend plaatje voor onze neuzen. Een aantal verdedigingskanonnen aan de oever, palmbomen, zon, zand en op de achtergrond de monding van de Suriname rivier, wauw, een perfect plaatje!!

We lopen verder en zien om de zoveel meter langs heel de oever kanonnen staan. Het ziet er heel indrukwekkend uit. Fort Nieuw Amsterdam ligt op een strategische plaats, de Commewijne rivier en Suriname rivier komen hier samen. In de achttiende eeuw beschermde dit fort de achtergelegen plantages tegen Franse en Engelse invallen. Later werd het fort een gevangenis.

Ik vind het een bijzondere plek om te zijn en dit stukje toch ook Nederlandse geschiedenis te zien. We lopen verder richting het openlucht museum. Het fort en museum ligt in Nieuw Amsterdam, de hoofdstad van het district Commewijne. Je kunt hier ook gewoon met de bus of auto komen maar de leukste manier vind ik zelf dan is toch wel fietsend en met de korjaal. Als je geluk hebt kun je zelfs nog dolfijnen tegenkomen tijdens je boottochtje!

Openlucht museum

In het openlucht museum lopen we langs Amerikaanse kanonnen uit de tweede wereldoorlog en door de gevangeniscellen. Een van de cellen is nu open voor bezoekers. We nemen een kijkje in de cellen, ook in een isoleercel. Wow, ik word hier echt stil van, wat vreselijk vind ik dit! Dit is een piepklein hok, donker, geen ramen, smal en het stinkt! Hoe kan iemand hierin verblijven, echt vreselijk! Ik krijg het er nu al benauwd van terwijl de deur nog open is.

We lopen weer verder over het terrein. We zien twee kruithuizen, de oudste komt uit 1740 en is een van de eerste gebouwen van Fort Nieuw Amsterdam! Op het terrein zie je allemaal oude voorwerpen, koetsen, kanonnen, fietsen, een mooi oud plantagehuis en je hebt een super mooi uitzicht over de rivier.

Na ons bezoek aan het openlucht museum, stappen we weer op de fiets om een oude, gerenoveerde plantage te bezoeken, namelijk Frederiksdorp.
De route die we hebben van Famiri guesthouse gaat weer terug langs de verdedigingskanonnen over een smalle rode vlonder en dan een bospad helemaal langs de rivier.

We nemen een kijkje, de rode vlonder is niet heel stevig maar we gaan eroverheen, haha best wel spannend hoor! We twijfelen, of een avontuurlijk pad langs de rivier en jungle of via de vaste weg. De lucht ziet er toch een beetje dreigend uit, we besluiten dus toch om via de vaste weg te gaan.

Fietsen

Het is goed geweest dat we via de vaste weg zijn gaan fietsen want het wordt onwijs donker en dan barst een hoosbui los. Even snel schuilen bij een winkel. Wat mij trouwens erg opvalt tijdens het fietsen is dat alle grotere supermarkten allemaal in handen zijn van Chinese eigenaren. Ze hebben ook allemaal een Chinese naam.

Na de hoosbui liggen er aardig wat plassen, nou ja plassen? Het vele water wat er in korte tijd uit de lucht valt kan niet zo een twee drie weg dus het is soms even de voetjes omhoog! We fietsen op een smalle weg, waar geen einde aan lijkt te komen. Aan weerszijden zijn huisjes en spelen kinderen.

Dan komen we bij een soort haventje. De oversteek van Marienburg. Er staan palen met allerlei gekleurde lappen eraan, een heel leuk gezicht vind ik. Hier stappen we weer met fiets en al in een korjaal om naar oud plantage Frederiksdorp te varen.

Ik vind het varen echt heerlijk! Je ziet veel mooie natuur en je kunt even lekker uitrusten! Bij de haven van Frederiksdorp stappen we weer uit. Je ziet meteen dat het hier allemaal goed onderhouden wordt.

Frederiksdorp

De plantages worden beschouwd als gemeenschappelijk erfgoed van Suriname en Nederland. Frederiksdorp is de best gerestaureerde plantage en heeft nu een toeristische bestemming. De oud plantage woningen worden gebruikt als appartementen. Je kunt hier zelfs een vakantie vieren.

We lopen het landgoed op en ik vind het er allemaal heel leuk en schattig uitzien eigenlijk! Houten huizen op palen met eronder hangmatten. Er zijn veel palmbomen en groen met goed onderhouden paden maar je hebt toch het idee dat je in een geschiedenisboek rondloopt. Ik zie veel verschillende mooi gekleurde vlinders en vogels. Het is net een paradijsje!

Meteen worden we ontvangen door een lieve vrouw die ons de weg wijst en vertelt waar we onze fietsen neer kunnen zetten. Je moet wel een soort van entree betalen maar dat is niet veel. Er hangt hier een sfeertje van rust en ontspanning.

Na een tijdje rondgelopen te hebben over de oude plantage, krijgen we best een beetje trek. We ploffen neer bij het restaurant, met zwembad dat midden op het plantageterrein staat. Hier hebben we heerlijk in het zonnetje gegeten en nog naar gezellige live muziek zitten luisteren.

Het word al wat later op de middag en we moeten nog een flink stuk terug varen en fietsen. We besluiten terug te lopen naar de vlonder, waar een korjaal ons op zou halen. We komen een stel tegen die in hetzelfde guesthouse zit en delen gezellig een boot.

Suriname rivier

Het gaat al schemeren als we op het water zitten, dit levert hele mooie plaatjes op! Ik kan het niet vaak genoeg zeggen maar het varen is zo relaxt! We spotten nog wat vogels, genieten van de prachtige natuur terwijl we de motor van de boot horen en de mooie kleuren van de ondergaande zon op het water zien weerspiegelen. Geweldig!

 

Na 45 minuten varen komen we bij de vlonder van Leonsberg, waar we vanochtend opgestapt zijn. Vanaf  hier fietsen we gezellig terug naar het Guesthouse Famiri!
Tijd voor een lekkere douche en wat te eten. We kiezen voor een Indiaas restaurant om de hoek bij Famiri, dus ideaal.

Oops er is alleen vegetarisch eten omdat het lichtjesfeest aan de gang is. Wel iets om rekening mee te houden maar alsnog is het eten erg lekker en aan te raden!

Njang Sweetie!

 

logo amanda travel lichter

 

 

Deze blogs zijn ook interessant

16 comments

Joke 18 augustus 2018 - 12:57

En weer neem je me mee op reis.
Wat schrijf je toch goed

Reply
Amanda 19 augustus 2018 - 21:46

Dank je wel!!

Reply
Marja 18 augustus 2018 - 13:28

Leuk weer. Gezellig ritje zo niet te vermoeiend en toch veel te zien blijkbaar.

Reply
Amanda 19 augustus 2018 - 21:46

Dank je wel! Ja zeker veel gezien!

Reply
Kelly 20 augustus 2018 - 09:58

Super leuk geschreven weer! Ik zou zo dolgraag ook eens naar Suriname reizen!

Reply
Amanda 21 augustus 2018 - 21:29

Dank je wel! Ja moet je doen echt een aanrader!

Reply
Bert 20 augustus 2018 - 14:11

we moeten allemaal
gaan fietsen in suriname mooie fotto’s weer

Reply
Amanda 21 augustus 2018 - 21:29

Dank je wel! En zeker fietsen in Suriname!

Reply
Bert 20 augustus 2018 - 14:13

allemaal gaan fiesen in suriname mooie foto’s weer

Reply
Ghislaine corsius 30 augustus 2018 - 08:59

Wat een heerlijke blog weer, je bent een topper

Reply
Amanda 30 augustus 2018 - 22:17

Dank je wel Ghis!!

Reply
Bert 3 september 2018 - 14:21

https://www.youtube.com/watch?v=HD4H1l_92x4 de Goslar duits schip in surinamerivier sinds 1940

Reply
Chenita Jagroep 5 februari 2019 - 11:33

Leuke tips! Ik ga 22-2 naar Suriname. Ik zal zeker een paar plaatsen bezoeken.

Reply
Amanda 5 februari 2019 - 17:01

Dank je wel. Wat leuk!! Ik ben erg benieuwd naar je verhalen en ga heerlijk genieten daar in SU! Het is een onwijs mooi land!

Reply
Chenita Jagroep 5 februari 2019 - 13:47

En nog bedankt voor de tip over thuisvaccinatie. Er komt arts op zondag bij mij thuis. Echt ideaal! Mijn dochter mocht van school niet meer verzuimen omdat ze al extra dagen vrij krijgt voor onze vakantie, dus dit is echt perfect!

Reply
Amanda 5 februari 2019 - 17:02

Graag gedaan! Ik heb ook al meerdere keren mijn vaccinaties aan huis laten doen, inderdaad ideaal. Je kun het doen wanneer je wilt en hoeft niet op een wachtlijst of ongunstige tijden. Super dat het voor jullie zo goed werkt! Geniet van jullie vakantie!!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy