Opaalkust

Opaalkust Frankrijk | Avontuurlijke roadtrip

by Amanda

De Opaalkust Frankrijk, een pareltje dichtbij Nederland. Op ongeveer 3,5 uur rijden vanuit Den Haag in de regio bij Calais vind je de prachtige Opaalkust. Het is een verrassende regio met oude vissersdorpjes, stranden, prachtige kliffen en veel weilanden. We nemen je mee op roadtrip langs de Opaalkust.

De route roadtrip Opaalkust

Vanuit Den Haag rijden we via België, waar we belanden in een baan van wegwerkzaamheden op de snelweg, naar de Opaalkust. Dit kan ook echt alleen maar weer gebeuren in België trouwens. Gelukkig was het nog niet zo druk op de snelweg en konden we midden op de snelweg keren om zo weer op de juiste rijbaan terecht te komen! Levensgevaarlijk die wegen in België, maar een stukje spookrijden kunnen we ook weer van de bucketlist afstrepen (niet aan te raden overigens). 

We zullen de kliffen (Cap Blanc Nez en Cap Gris Nez) bezoeken, Wissant (een oud vissersdorpje), Holiday Village, Chateau d’Hardelot, baai van Archie en Blerck bezoeken. Deze roadtrip Europa staat hoog op het lijstje van vele mensen!

Opaalkust

Cap Blanc Nez

Vanaf de snelweg rijden we een plattelands weggetje in die ons door kleine en rustige dorpjes leidt. Helaas begint de regen ineens  met bakken uit de hemel te komen dus we hebben geen geluk. Hoe meer we richting de kust rijden, hoe lichter de lucht weer wordt.

Cap Gris Nez

We parkeren op een groot terrein en lopen richting de kliffen. Wat een schitterend gezicht is dit van bovenaf zeg! Alle verschillende kleuren blauw van de zee en dan de kalksteenkliffen ernaast, wauw. Je kunt hier twee kanten op wandelen, we besluiten om richting de vuurtoren te wandelen. Dit is nog een hele hike omhoog.

Eenmaal boven worden we getrakteerd op een nog mooier uitzicht en als je van geschiedenis houdt zit je hier ook goed. Langs de gehele Opaalkust vind je namelijk veel resten van de Tweede wereldoorlog zoals vele bunkers. Vanaf boven heb je ook nog eens een schitterend uitzicht over de platteland gronden die zich wijd uitstrekken in deze regio.

Cap Griz Nez

Wissant

Na de indrukken van Cap Blanc Nez rijden we door richting Cap Gris Nez, de andere kaap van de Opaalkust. Het is inmiddels wel tijd om wat te gaan lunchen en we rijden door een klein dorpje. We parkeren de auto aan de hoofdweg en denken dat het dorpje alleen hieruit bestaat maar als je echt verder loopt het dorpje in kom je in een onwijs gezellig en knus centrum. Je vindt hier een plein met een mooi oud kerkje en van die typische huisjes met hout bewerkt. Het ziet er allemaal erg gezellig uit. 

Wissant

Als je nog meer doorloopt kom je bij de kust uit. Hier vind je een boulevard met leuke strandtentjes en kun je je prima vermaken op het strand of in zee met de verschillende surf en sup scholen die hier zitten. Wij besluiten bij een strandtent met uitzicht op wat zeilboten wat te gaan eten waarna we even lekker in het zonnetje genieten van een drankje.

Wissant

Bloemenvelden

Na het eten besluiten we verder te rijden en is het tijd om weer wat te gaan wandelen. We rijden richting Cap Gris Nez maar onderweg zien we in het platteland een vrolijk en gekleurd stuk grond waar je zelf bloemen kunt knippen. Het is een leuk gezicht en wij stoppen er ook even voor wat mooie foto’s. Het platteland is met zijn rietschoven trouwens ook een erg mooi gezicht. Je kunt in deze bloemenvelden je eigen bos bloemen samenstellen, je doet wat geld in een kluis en kunt bloemen afknippen die je wilt hebben. Veel mensen uit de buurt kopen hier hun bloemen.

Bloemen Opaalkust

 

Cap Gris Nez

Als je aan komt rijden bij deze kaap rijd je meteen de parkeerplaats op. Je loopt vanaf hier binnen vijf minuten naar de kaap toe. Er zijn hier meerdere bunkers en overblijfselen te vinden vanuit de Tweede Wereldoorlog. Het geasfalteerde pad leid je langs alle bunkers, uitzichten en een uitkijktoren.

Cap gris nez

Je kunt er ook nog voor kiezen om langs de kaap te wandelen maar over een natuurlijk pad. Soms is het wat glibberig van de modder en een beetje klimmen maar het is een erg mooie route! Zeker de moeite waard om deze schitterende uitzichten te zien. Deze plek ligt het dichtst bij Engeland, bij mooi en helder weer kun je Dover ook zien liggen. Het ligt op zo’n 35 kilometer weg van de Kaap. 

Cap gris nez

Holiday Village

Vanuit Cap Gris Nez rijden we ongeveer een uurtje van de kust weg het National Park in. We rijden de meest mooie routes door uitgestrekte weilanden en kronkelwegen, het is echt een plaatje.

Overnachten doen wij in het kleine dorpje Reclinghem bij het vakantiepark Holiday Village. In dit park staan allemaal schattige houten huisjes die me aan de zeven dwergen doen denken. En niet alleen van de buitenkant want eenmaal binnen en het trappetje op is het inderdaad heel knus zoals het huisje van de zeven dwergen. 

Hans en grietje

Het inchecken gaat wat lastiger want de eigenaren van het park zijn niet aanwezig. Je moet ze bellen met een nummer dat niet is aangegeven bij booking.com. Vervolgens krijg je iemand aan de telefoon die geen andere talen dan Frans kent. Met een beetje van mij en een beetje van google translate lukt het uiteindelijk toch om duidelijk te maken dat wij graag willen inchecken. Wij hebben overigens wel een mooi uitzicht over het National Park en hebben met een verdiend wijntje naar de zonsondergang zitten kijken vanuit onze luie stoel.

Holiday village

Chateau d’Hardelot

De volgende ochtend rijden we ongeveer een uurtje terug naar de Opaalkust met als kleine tussenstop Chateau d’Hardelot. Dit is een kasteel in de stad Condette. Als je er aankomt doet het al meer denken aan een Engelse bouwstijl dan een echte Franse bouwstijl. Het is een erg mooi maar relatief klein kasteel met uitgestrekte tuinen en land eromheen waar je een tijdje rond kunt wandelen en genieten van het uitzicht. 

Helaas kunnen wij niet in het kasteel omdat je nu van te voren een afspraak moet maken. Wel kun je vrij rondwandelen in de tuinen en ook op de binnenplaats van het kasteel. Het is een leuke tussenstop om de benen te strekken, wat moois te zien en even een koffie te drinken met uitzicht. 

Chateau d'hardslot

Baai van Authie

Na allerlei blogs te hebben gelezen over de Opaalkust hebben wij een missie. Die missie is zeehonden spotten en waar kan dit nou beter dan bij de Baai van Authie? Je komt aan bij een parkeerterrein en loopt vanaf hier heel makkelijk een uitgestrekt natuur/duinen gebied in. Het is er echt prachtig en we lopen verder richting de zee, al is dit nog wel een heel stuk wandelen.

Het water heeft zich erg teruggetrokken waardoor het nog verder lopen is om dichtbij de zee te komen. Naarmate we dichterbij komen wordt het vrij modderig en ploeteren we nog even verder door de modder. 

In de verte zie ik alleen wat schimmen dus pak ik mijn fototoestel met zoomlens erbij en probeer ik wat meer te ontdekken. Zie ik ze dan toch eindelijk, de zeehonden? Helaas, ik zie veel maar alles wat ik zie zijn rotsen en modder en toch echt geen zeehond te bekennen hoor! Ik heb geen idee waar de zeehonden dan wel zijn maar niet bij de Baai van Authie. We besluiten terug te wandelen, onder de modder komen we terug bij de auto en rijden we verder richting Berck.

Baai van Authie

Berck su Mer

Berck is een grotere stad in de Opaalkust en dit merk je meteen door de brede wegen, veel winkels en drukte. We rijden steeds meer richting de kust, het doet me een beetje denken aan Scheveningen hier. Er is een grote boulevard met allerlei shops, restaurants en bars.

Dan heb je het strand waar leuke gekleurde strandhuisjes op staan en verschillende strandtenten, zelfs het reuzenrad is aanwezig. Je merkt dat dit een grotere plaats is want het is meer toeristisch dan bij de kleine plaatsjes aan de Opaalkust. Het is leuk om hier even rond te wandelen en wat te eten voordat we weer terug keren naar Nederland. 

Berck

Persoonlijk vind ik de kleine oude vissersplaatsjes en de kliffen aan de Opaalkust echt een aanrader om te bezoeken. De grotere steden zou ik meer links laten liggen, veel te toeristisch en niet zoveel sfeer als de kleine plaatsjes. De natuur in deze regio is werkelijk schitterend! Voor een mini break moet je zeker bij de Opaalkust zijn! Vind hier nog meer leuke plekken in Frankrijk.

Justmytravel

Deze blogs zijn ook interessant

14 comments

Shanty 15 september 2020 - 13:18

Zoo ik wist niet dat dit zo dichtbij Nederland lag! Ziet er echt top uit! Zet hem meteen op mijn lijstje leuke tips!

Reply
Amanda 15 september 2020 - 13:38

Jaaa het is een echte aanrader en zo mooi langs die kliffen! Als je meer informatie of tips wilt hoor ik het wel!

Reply
Priscilla 16 september 2020 - 15:05

Wat een toffe foto’s! En love your dress waar is die van!??
groetjes

Reply
Amanda 17 september 2020 - 15:34

Dankjewel! Haha ja leuk is ie he! Bij sein gewoon;)

Reply
Lily 17 september 2020 - 15:28

Wat een mooie foto’s heb je daar gemaakt! En een leuk verhaal!

Reply
Amanda 17 september 2020 - 15:34

Dankjewel Lily! Wat leuk dat je het gelezen hebt!

Reply
Joke 18 september 2020 - 20:34

Weer een leuk verhaal Amanda. En prachtige foto’s. Weer een idee voor ons om naar toe te gaan

Reply
Amanda 19 september 2020 - 21:51

Dankjewel! Ja zeker een aanrader en vrij dichtbij huis ook!

Reply
Jeroen 19 september 2020 - 20:48

Leuke blog met handige tips👍🏻

Reply
Amanda 19 september 2020 - 21:51

Thanks!!:)

Reply
Nick 24 september 2020 - 11:03

zo dichtbij en tegelijk helemaal weg.
Leuk voor een ‘short break’.

Reply
Amanda 25 september 2020 - 16:33

Ja zeker, je bent er echt zo maar toch even helemaal ergens anders!

Reply
Mary 25 september 2020 - 09:28

Leuk daar,zeg. Ga ik ook heen

Reply
Amanda 25 september 2020 - 16:32

Jaa een echte aanrader Mary!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy