Droomzomer in Oostenrijk, Gasteinertal

by Amanda

Wie dacht dat Oostenrijk alleen maar leuk is om te gaan skiën, die heeft het echt goed mis! Dit was voor mij de eerste keer zomervakantie in Oostenrijk en het heeft mij echt positief verrast! Er is ook in de ”groene” zomerperiode zoveel moois te zien en te beleven. Lees snel mee wat wij allemaal uitgespookt hebben hier!

Gastein

Wij verbleven in Gastein in het mooie Salzburgerland. Op zo’n uurtje rijden van Salzburg ligt Gastein. Je kijkt hier meteen je ogen uit, het is zo anders dan bijvoorbeeld Tirol. Als je aan Oostenrijk denkt hebben de meeste mensen altijd die echte Oostenrijkse houten huizen met bloemetjes op de balkonnen voor zich. In Salzburgerland, en Gastein, is er een hele andere bouwstijl en dit heeft echt iets leuks! Vele gebouwen in Bad Gastein zijn in Belle Epoque stijl. Dit is een oude en stijlvolle bouwstijl. Het maakt het dorp Bad Gastein met zijn vele promenades en hoogteverschillen erg sprookjes- en schilderachtig.   

Villa Excelsior

In Bad Gastein, aan de Kaiser Wilhelm Promenade ligt het mooie en nog helemaal in oude stijl Villa Excelsior. Dit is het hotel waar wij deze week mogen verblijven. Het plaatje van het hotel met erachter het uitzicht is op zich al schitterend en we zijn onwijs enthousiast!

We worden zo vriendelijk geholpen door de eigenaren Christof en Johanna. Christof neemt eigenlijk de receptie op zich en Johanna bekommert zich om het eten voor de gasten. Ook het andere personeel is heel vriendelijk en er wordt echt op de kleinste details gelet! Zoals b.v. het standaard drankje dat je neemt dat dan al klaar gezet wordt. We zijn er echt heel erg over te spreken!

We checken in en komen onze kamer binnen, wauw! Het hotel zelf is al alsof je in een soort sprookjeskasteel loopt en de kamer is echt fantastisch. We hebben zelfs een balkon met schitterend uitzicht over de promenade en het dal! 

Het is heerlijk weer en we hebben ook nog wat tijd om het zwembad even uit te proberen. En vanaf hier heb je alweer dat schitterende uitzicht. Vanaf Villa Excelsior kun je gemakkelijk (nou ja, wel aardig klimmen) naar het dorp van Bad Gastein lopen. Naar andere dorpen heb je wel echt een auto of de bus nodig!

Paragliden

We trappen de week gelijk goed af en beginnen met Paragliden in Dorfgastein. Dit wordt op verschillende plaatsen in Gastein georganiseerd, het ligt een beetje aan hoe de wind staat in welk dorp het is. Let op, je moet los van de kosten van het paragliden nog wel een liftkaart kopen om de berg op te komen!!

In mijn vorige blog over het paragliden heb ik al meer informatie gegeven waar je dit kunt boeken enz. Ik vond het heel spannend maar toen ik eenmaal van die berg afrende en in de lucht hing, wat was het gaaf!!

Wat een intens gevoel van vrijheid en adrenaline krijg je!! En wat een uitzicht over Gastein wauw! Deze reis kan voor mij al niet meer stuk!

Sportgastein hike

Eenmaal met twee voeten op de grond en weer bijgekomen van deze toffe ervaring gaan we met de auto naar Sporgastein. Dit is ongeveer 15 min rijden. Sportgastein ligt wat hoger en is het laatste dorp van Gastein. Hier kun je heel mooi wandelen en hiken. 

We besluiten een aardige wandeling te gaan maken en zien onderweg echt de meeste schitterende natuur! Het is wel midden op de dag en echt bloedheet want we lopen continu in de volle zon, zonder enige beschutting!

In dit dal staan allemaal kleine boerderijtjes langs de routes waar je in hun tuintjes even gezellig wat kunt drinken en wat uit kunt rusten. We krijgen echt dorst en zijn op de helft dus besluiten even lekker wat te drinken in een van de boerenhuisjes. Deze boeren maken alles vers en zelf. 
Een tip is om langs de Pottinger Hutte te gaan wanneer je gaat wandelen hier. 

Na een heerlijk ijskoud drankje vervolgen we de route en lopen we terug naar de auto. We zijn ongeveer twee uur aan het wandelen geweest. Er zijn verschillende wandelroutes beschikbaar die je ook met gids kunt doen als je wilt. Het is in ieder geval echt de moeite waard want de natuur hier is schitterend!

 

Hexenhausl

Na heerlijk gegeten te hebben in ons hotel besluiten we een wandeling naar het dorp te maken en ergens wat te gaan drinken. We komen terecht in een leuke en typisch Oostenrijkse bar ”de Hexenhausl”. Het is knus en binnen hangen allemaal ski attributen aan de muren maar ook maskers van het sinterklaasfeest dat ze hier vieren. Daarover later meer. 

Er is live muziek op het terras, waar de eigenaar zelf in Gruppe Gastein, een Oostenrijkse band, speelt en zingt. Het is erg druk en gezellig. Zeker de moeite waard om een drankje te doen!

Stars & filmwandeling

De volgende ochtend gaan we na het ontbijt weer naar het dorp om een stars & filmwandeling te doen met een groep en gids. Elisabeth Kröll is onze gids vandaag en zij vertelt werkelijk zo enthousiast en leuk over Bad Gastein! We gaan ook een beroemd gebouw in, ”De l’Europe Gastein”. Het wordt op dit moment ook gerenoveerd maar bepaalde delen zijn wel in gebruik. Er zitten een bar in, Ginger & Gin bar en voor de rest worden het appartementen, ook worden er vele evenementen in georganiseerd. Het gebouw is van buiten erg indrukwekkend en er hebben vele beroemdheden overnacht. Van binnen is het al even schitterend. Ook leuk dat de oude receptie nog is blijven staan. 

Er wordt verder wat vertelt over het helende water van Gastein dat vanuit de bergen komt. We staan bij een beroemde fontein waar serieus heet water vanuit de bergen komt. 

De waterval is natuurlijk ook een belangrijk punt in Bad Gastein. Deze stroomt dwars door het dorp heen en is een schitterend gezicht en geluid!

Heilstollen

Na deze wandeling, ook weer in de bloedhitte want we hebben het deze week echt getroffen met het weer, halen we een lunch en gaan we richting SportGastein om de Heilstollen te bezoeken. 

De Heilstollen is een kuuroord op basis van Radon therapie vanuit de bergen. Je gaat met een treintje de mijn/berg in waar je dan gaat liggen in een soort sauna. Meer uitleg over wat de heilstollen zijn en de werking ervan, kun je lezen in de uitgebreide blog over de Heilstollen.

Na deze middag in de Heilstollen doorgebracht te hebben, wat trouwens een hele bijzondere ervaring is, zijn we eigenlijk best moe. Mijn huid voelt wel echt veel zachter aan na deze kuur behandeling!
We gaan nog even bij het zwembad liggen en dan heerlijk eten in het hotel.

 

Gold Rush, goud zoeken

De volgende ochtend zijn we al vroeg op pad want er staat goudzoeken op de planning in Angertal. Eerst ga je een behoorlijk stukje lopen, wat best afzien is in de hitte en toch wel heuveltje op;) We komen na een half uur aan bij een goudwasplaats. Hier zijn al een aantal mensen druk in de weer met hun zeef. 

Omdat het zo warm was dachten wij heerlijk in het koele stromende water te gaan staan met onze slippertjes. Daar komen we toch even van terug hoor. Het water van dit riviertje is zo ijskoud dat je binnen een minuut echt ijsvoeten hebt! We krijgen laarzen van de gids die ons alles uitlegt over het goudzoeken in Gastein. 

In Gastein is er veel naar goud gezocht en had je ook een heuze Gold Rush. Vandaar ook dat de Heilstollen ontdekt zijn, dit was eerst een mijn waar men naar goud zocht! Goudzoeken heeft een lange traditie in het Gasteinertal. Het eerste goud werd al in de 14e eeuw gewonnen. En men gaat er zelfs van uit dat er al meer dan 2.000 jaar goud wordt gevonden in het Hohe Tauern massief. Het ‘Tauerngoud” was onder meer de reden dat de aartsbisschoppen van Salzburg een rijk leven konden lijden. De commerciële goudwinning werd al in de vorige eeuw stopgezet, maar echte goudzoekers kunnen tijdens hun vakantie nog steeds op zoek gaan naar schatten. 

Het goud in Gastein komt uit de Tauern bergen. Nu vind je niet veel goud meer maar het is er zeker nog wel. Goud heeft lang nodig om goud te worden in de berg zelf, dit gebeurt in het binnenste van de berg. Vaak zit goud aan kwarts of in kwarts stenen. 

We krijgen uitleg over hoe we goud moeten zeven en gaan hier ook een aantal uur mee aan de slag. Het is de bedoeling dat je het zand van de ene kant van je zeef naar de andere kant schudt, goed kijken en dan met wat geluk zie je tussen het restje zand nog wat Tauerngoud. Ik vind van alles maar geen goud. Soms best frustrerend, helemaal als je denkt dat mensen hier hele dagen, weken en maanden mee bezig waren zonder ook maar iets te vinden!! Ik heb nu al dat ik denk, kom op, waar blijft het goud?! haha. 

De stroming van dit riviertje is ook best sterk waardoor het soms grappige taferelen oplevert! Laarzen vol met water, in de rivier vallen, dat soort dingen. We vinden een groot brok kwarts, en hakken deze open en wat zien we?! Yess, jawel, het is mega klein maar hier zitten ministukjes goud in!! Heel gaaf!

Een super leuke bezigheid om een keer te doen en ook interessant om alles over de gold rush in Gastein te horen!

 

Flying waters

In de middag gaan wij een kijkje nemen bij de waterval van Bad Gastein. Hier vind je ook Flying waters, een zipline die van de ene naar de andere kant van het dorp gaat, waarbij je over de waterval zweeft.

We krijgen eerst een korte uitleg, worden één voor één vastgemaakt en daar gaan we, we vliegen echt over de waterval! Het is erg leuk om een keer te doen en je hebt echt een geweldig uitzicht! 

Je kunt hier ook mountainbikes huren mocht je het leuk vinden door de bergen te fietsen. 

adidas INFINITE TRAILS

Omdat Gastein een groot en levendig gebied is en het veel te bieden heeft, worden hier veel activiteiten en evenementen georganiseerd. Wij hadden het geluk om de adidas INFINITE TRAILS mee te kunnen maken tijdens ons verblijf in het mooie Gastein.

Dit is een hardloopwedstrijd met de meest bizarre routes en zelfs de wereldkampioenschappen. Door de bergen, langs afgronden enz. Het zijn geen normale wegen waar de deelnemers over hardlopen. Ik heb echt heel veel respect voor deze mensen! Maar over de wedstrijd meer in de volgende blog. 

Tijdens dit evenement zijn wij op verschillende plaatsen geweest om de deelnemers aan te moedigen. Zo begonnen wij op de Graukogel, dit is een berg waar je in de winter heel erg mooi kunt wintersporten. Maar in de zomer is het uitzicht over het dal werkelijk schitterend! Ook zijn er verschillende wandelroutes te doen op de Graukogel. Er is een hele mooie wandeling voor jong en oud vlakbij de lift, de alpenden zirben wandeling. Deze is aangelegd, het is erg mooi, er is een schommel voor de kleintjes, er staan wat picknicktafels en je krijgt de meest schitterende uitzichten te zien! 

Ook gaan wij naar de Stubnerkogel, hier ga je met een gondel omhoog naar de supspension brug, dit is een grote hangbrug die ook magische uitzichten bied. Als het zicht goed is, kun je vanaf het uitkijkpunt de Grossglockner zien!

In Dorfgastein kun je van die typische gezellige Oostenrijkse houten huizen met balkonnetjes bekijken. Een leuk maar klein dorpje, maar zeker de moeite waard om het centrum eventjes te zien.

Zoals je hebt kunnen lezen is er voor iedereen wel wat te doen in Gastein. Je kunt veel verschillende activiteiten ondernemen in Gastein, deze kun je van te voren maar ook ter plekke boeken. 
Wij hebben een onwijs leuke tijd gehad in Gastein en vinden het zeker een aanrader voor een leuke zomer maar ook wintervakantie.

Ga jij graag op vakantie naar Oostenrijk? Lees dan hier nog meer leuke tips voor Gastein! Houd je meer van actie? Ga dan eens paragilden in Gastein!

Deze blogs zijn ook interessant

2 comments

Kelly 30 september 2019 - 09:56

Ik ga eigenlijk altijd alleen met wintersport naar Oostenrijk maar zo te zien is er veel te beleven! Het ziet er allemaal erg mooi uit!

Reply
Amanda 1 oktober 2019 - 20:44

Ahh in de zomer is het er ook zo onwijs gaaf!!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy