Elke reiziger kent het wel, de vele reisvaccinaties die je nodig hebt wanneer je naar het buitenland gaat. Maar waarom heb je deze vaccinaties nou eigenlijk nodig?! En welke vaccinaties heb je nodig? Voor elk land buiten Europa maar ook voor een aantal landen binnen Europa heb je bepaalde vaccinaties nodig om je zo goed mogelijk te beschermen tegen ziektes. Soms zijn vaccinaties zelfs verplicht om een land in te mogen reizen.
De vaccinatie
Met een vaccinatie wordt er eigenlijk een deel van een bacterie of virus in het lichaam gespoten. Hierdoor gaat het lichaam antistoffen aanmaken waardoor je de ziekte niet kunt krijgen of er weinig last van hebt.
De meeste reisvaccinaties worden in de bovenarm gegeven. Wanneer je er heel veel moet kan er ook een andere plek gekozen worden.
Je kunt wat bijwerkingen krijgen na een vaccinatie maar vaak is het niet heel ernstig. De meeste bijwerkingen die ontstaan zijn spierpijn in de bovenarm, waar de vaccinatie gegeven is, de plek van de vaccinatie is pijnlijk, wordt rood of er ontstaat een zwelling. Deze klachten nemen vaak snel af. Klachten zoals hoofdpijn, moeheid en koorts kunnen ook bijwerkingen zijn van een vaccinatie. Verdwijnt dit niet na een aantal dagen, schakel dan een arts in. Dat geldt ook voor andere bijwerkingen.
Verschillende reisvaccinaties & bescherming
Er zijn veel verschillende reisvaccinaties. Maar de meest voorkomende benoem ik hieronder in een lijstje waar je gelijk kunt zien hoe lang je beschermt bent na inenting.
Hepatitis-A
– 1 keer vaccineren beschermt voor 1 jaar.
– 2 keer vaccineren beschermt voor 25 jaar.
Hepatitis-B
– 1 keer vaccineren beschermt voor 6 maanden.
– 2 keer vaccineren beschermt voor 1 jaar.
– 3 keer vaccineren beschermt levenslang.
Gele koorts
– 1 keer vaccineren beschermt voor 10 jaar.
Buiktyfus
– 1 keer vaccineren beschermt voor 3 jaar.
DTP
– 1 keer vaccineren beschermt voor 10 jaar.
Dengue
– 2 keer vaccineren met tussenpose van 3 maanden. Beschermingsduur nog onbekend.
Wil je meer weten over welke vaccinatie jij nodig hebt voor het land waar jij naar toe gaat? Kijk dan snel op thuisvaccinatie voor de juiste info en maak een afspraak!
Hoe zit het met Malaria?
Maar hoe zit het nou met malaria? In veel landen komt malaria voor. Malaria is een infectieziekte die wordt overgebracht door een mug met malariaparasieten. De malariamug komt het meest voor op plaatsen waar het vochtig en warm is zoals Afrika, Azië en Zuid Amerika.
De eerste symptomen van malaria zijn koorts, spierpijn, hoofdpijn en koude rillingen. Dit kan zelfs enkele weken duren voordat je de symptomen krijgt.
De meeste mensen die in de tropen wonen hebben immuniteit opgebouwd tegen malaria. Mensen uit westerse landen hebben deze immuniteit niet, waardoor een besmetting met malaria bij hen vaak veel ernstiger is en de symptomen heftiger zijn. Malaria kan leiden tot een blijvende hersenbeschadiging.
Malaria is steeds moeilijker te behandelen omdat steeds meer malariaparasieten resistent zijn tegen gangbare antimalariamiddelen. Als malaria niet wordt behandeld, kan de ziekte dodelijk zijn.
Het beste is nog om een besmetting met malaria te voorkomen door zelf goede voorzorgsmaatregelen te treffen. Denk hierbij aan het gebruik van malariapillen. Zorg voor bedekkende kleding als u in een malariagebied bent en slaap onder een muskietennet. Bovendien is het aan te raden om de ontblote huid in te smeren met een mugwerend middel waar DEET in zit.
Er is momenteel nog geen vaccin tegen malaria. Er zijn wel verschillende soorten malariapillen die je kunt gebruiken. Deze pillen zijn alleen op voorschrift van een arts verkrijgbaar. Afhankelijk van het malariagebied en de gezondheidssituatie van de reiziger wordt bepaald welke malariapillen de arts zal adviseren.
Hoe zit het met Dengue?
Dengue is ook een ziekte die je vaak hoort wanneer je veel reist. Het wordt ook wel knokkelkoorts genoemd en komt door het dengue virus. De naam knokkelkoorts komt door de symptomen als gewrichten en botpijnen. Er zijn vier verschillende typen van dit virus. Net als malaria wordt ook dengue verspreid door een muggenbeet. De mug is vooral actief in de vroege ochtend en late namiddag. Vaak zit de mug ook in woonhuizen of bij stilstaand water.
Dengue of knokkelkoorts komt veel voor in Midden Amerika, Zuid Amerika, India, Zuid-Oost Azië en delen van Afrika.
De symptomen komen twee tot vijftien dagen na besmetting opzetten. Een soort griep is het eigenlijk, koorts, hoofdpijnen, spierpijnen, gewrichtspijn, diarree en huiduitslag. Na een week heel ziek te zijn nemen de klachten vaak af. Meestal gaat dengue vanzelf weer over, zo niet raadpleeg een arts.
Om dengue te voorkomen kun je mugwerend middel met DEET gebruiken en lange kleding.
En goed nieuws want sinds februari 2023 is er nu ook een vaccin tegen Dengue op de Nederlandse markt te verkrijgen. Dit vaccin moet je 2 keer krijgen met een tussenpose van 3 maanden. Hoelang het vaccin zijn werking heeft is nog onbekend. Maar voor mensen die vaak lek gestoken worden door muggen of al eens eerder dengue opgelopen hebben is dit vaccin aan te raden.
Thuisvaccinatie
Zelf ben ik al de nodige keren ingeënt tegen infectieziektes en virussen. Omdat ik veel reis, ook veel buiten Europa, vind ik het erg belangrijk dat ik goed beschermd bent. Ik heb echt geen zin om tijdens een van mijn reizen een ziekte op te lopen terwijl je het door een vaccinatie had kunnen voorkomen. Ik laat mij dus altijd goed vaccineren. In mijn vaccinatie paspoort zie ik precies voor hoe lang ik nog beschermd ben voor bepaalde ziektes. Dit is erg handig. Voor landen die een bepaalde vaccinatie verplicht stellen, is het ook belangrijk om dit vaccinatie paspoort mee te nemen op reis!
Je kunt de reisvaccinaties op verschillende plaatsen krijgen. Zelf kies ik voor lekker makkelijk en snel! Bij thuisvaccinatie.nl, kun je heel makkelijk je gegevens invullen en een snelle afspraak maken. Ze nemen contact op en de arts komt vervolgens heel makkelijk aan huis langs tussen afgesproken tijden en na 5 minuten is het klaar en gaat de arts weer weg. Zo makkelijk, het scheelt heel veel tijd en moeite om de vaccinaties bij thuisvaccinatie.nl te halen vind ik zelf. Ik zou het iedereen aanraden. Het is zo makkelijk omdat ze ook in de avonduren langs kunnen komen. Naast goed gevaccineerd op reis te gaan is het ook handig om van te voren te kijken voor welke landen je een visum nodig hebt. Pas dan ga je goed voorbereid op reis.
Better Safe then Sorry………….Safe travels!
14 comments
Handige tip over thuisvaccinatie.nl
Ik denk dat maar weinig mensen op de hoogte zijn dat dit op deze makkelijke manier mogelijk is. 👍🏻
Dat denk ik ook maar het is echt ideaal en scheelt zoveel tijd!
Heel handig dit artikel! Er staan een aantal dingen in die ik nog niet wist over vaccinaties. En dat aan huis vaccineren is super handig! Bedankt voor de tip dit houd ik zeker in mijn achterhoofd voor mijn volgende reis!
Dank je wel Janine! Zeker doen bij je volgende trip!
Mega goeie informatieve blog weer amanda. Zeer zeker erg van belang voor een hoop reizigers.
Thanks Ghislaine! 🙂
Wat handig! Goede informatie, ik heb er zelf ook al gebruik van gemaakt!
Ja handig he! Lekker makkelijk en snel!
Wat een goede tips zeg en ook heel prettig geschreven. Ontzettend handig voor mijn volgende reis! Gr Lucy
Dankjewel! Super waar gaat je volgende reis naartoe?!
Wat handig. Die thuisvaccibatie ga ik ook inschakelen bij mijn volgende reis.
Ja is echt heel handig hoor en zou het iedereen aanraden!
Komt er vast nog 1 bij Amanda. Corona
Ja zeker waar! Dan maar aanpassen haha