Malta Rots

Roadtrip Malta (2/5)

by Amanda

Malta, een zonnig pareltje in de Middellandse zee. De dwergstaat bestaat uit verschillende kleine eilanden. Wij bezoeken de grootsten, Malta, Gozo en Comino.
Op de zonnige eilanden kun je prima vakantie vieren maar er is ook veel te zien! Er staan verschillende prehistorische bouwwerken en tempels die zelfs ouder zijn dan de Egyptische piramiden.

Malta kerken

Eerste indruk

Na een goed ontbijt in ons hotel, gaan we lopend op weg naar het autoverhuurbedrijf. De auto hebben we al vanuit huis, via internet gehuurd, dus het is alleen nog even een kwestie van de auto ophalen. Het is nogal lastig te vinden en we lopen een aantal keer verkeerd.
Het is al behoorlijk warm zo vroeg op de ochtend. Wat mij opvalt is dat het centrum veel zandkleurige gebouwen heeft met van die typische balkonnetjes.

Na dertig minuten lopen, normaal zou dit de helft zijn, arriveren we bij het autoverhuurbedrijf. Het verhuurbedrijf; Citygorentals, ziet er een beetje amateuristisch uit. Het is een klein hokje met een onvriendelijke man. We krijgen ook een andere auto dan we gereserveerd hadden. En de man heeft nogal wat haast lijkt het, beetje vreemd. De auto de we meekrijgen, een Hyundai I-10 ziet er al niet helemaal top uit maar verder een prima wagentje. Even opletten want het stuur zit hier natuurlijk rechts en we rijden links!

Malta dome

Aquarium

We rijden langs de kust, en komen na vijf minuten bij een groot plein waar allemaal oldtimers geparkeerd staan.
We besluiten hier ook even een kijkje te gaan nemen. Wat gaaf is dit, een tentoonstelling van oude auto’s. We lopen een rondje, waarbij we tegelijk een heel mooi uitzicht hebben over de kust. Een stukje verderop zien we een grote strandtent, cafe del Mar met een mooie infinity pool waar het al heel druk is.

Hier ligt ook het aquarium van Malta. Het is dagelijks geopend van tien tot zes en ligt aan de kust van Qawra, San Pawl il-bahar. Je kunt hier makkelijk een dagje rondlopen. Parkeren is hier goed te doen, gewoon langs de weg of op het parkeerterrein.

Let op met parkeren langs de weg in heel Malta, je mag je auto alleen parkeren bij witte lijnen, gele lijnen zijn verboden!

San Pawl il Bahar Malta

Mosta

We rijden verder, het is wel even wennen het stuur aan de rechterkant. Ik wil ook elke keer mijn riem aan de verkeerde kant pakken en schakelen met links is even gek. Maar je went er toch best snel aan, gelukkig haha. De rotondes hier zijn wel even opletten geblazen, ze zijn vaak wat groter en drukker en omdat je ze andersom moet rijden is het even concentreren.

In Mosta, een kleine stad ten westen van Valletta (de hoofdstad), staat de op twee na grootste koepelkerk van Europa. We kunnen er dichtbij parkeren en lopen door leuke, smalle, zandkleurige straatjes naar de Dome.
De koepel zien we overal bovenuit steken. Wauw, dit is een schitterend bouwwerk. Het is zo groot, het is heel indrukwekkend als je er voor staat. Zeker de moeite waard voor een kort bezoekje!

De Dome in Most Malta

Mdina

Onze volgende stop is Mdina, deze bijzondere stad is erg oud en torent op een heuvel in het midden van het eiland overal bovenuit. Mdina, de stad is eigenlijk een burcht. Het betekent ook wel; door muren omgeven stad.

Wanneer je aan komt rijden heb je al een schitterend uitzicht op de burcht. Wauw, het ziet er indrukwekkend uit! Vlak voor de burcht is een groot, gratis parkeerterrein. In Malta is het normaal dat hier mensen toch wat geld mee verdienen door je naar een vrije parkeerplaats te wijzen. Je kunt dan de hele dag parkeren en zelf bepalen wat je de persoon wilt betalen.

Mdina Malta

Game of Thrones

Voor de echte fans van de serie GOT, is het helemaal leuk om een bezoek te brengen aan Mdina. Niet alleen deze stad, maar ook veel andere plaatsen op Malta en Gozo zijn gebruikt voor de opnames van voornamelijk het eerste seizoen van GOT.

Als je Mdina binnen loopt over de toegangsbrug door de mooie toegangspoort, zie je meteen de eerste filmlocatie al. Deze schitterende locatie werd gebruikt als entree van King’s Landing. Piazza Mesquita in Mdina werd gebruikt als bordeel het eerste seizoen.

Mdina Malta Kings landing Game of Thrones

Mdina is omgeven door stadsmuren en alles heeft een zanderige, kalkstenen uitstraling. Het is heel bijzonder om door de smalle, barokke straatjes te lopen. Het voelt voor mij net alsof ik in een film, terug in de tijd van ridders en piraten rondloop. Ik vind het echt heel mooi allemaal.

De kerk, op het hoofdplein van Mdina, de St Pauluskathedraal, is een stijlvol bouwwerk met mooie torens. We lopen een tijdje door de stad en kijken onze ogen uit als we bij de rand van de stad komen. Zo een onwijs mooi uitzicht heb je vanaf dit punt, je kunt heel het eiland overzien!

Game of thrones Malta

Rabat

Het is tijd voor een broodje en wat drinken net buiten de stadsmuren van Mdina. Vervolgens gaan we de oude hoofdstad van Malta bekijken. Rabat en Mdina liggen pal naast elkaar, dus je kunt de auto lekker laten staan.

Het is een kleine stad zonder stadsmuren. Let dus op, je kunt je vergissen omdat Mdina en Rabat zo naast elkaar liggen dat je denkt nog een stuk te moeten rijden maar je staat eigenlijk gewoon al in Rabat als je een voet buiten de stadsmuren van Mdina zet!

Kerk in Rabat Malta - Game of thrones

Er zijn drie dingen die wij graag willen bekijken in Rabat. De St Pauluskerk en de grot is een mooie kerk aan een centraal plein. In de grot vind je kunstwerken van bekende Maltezen.

De catacomben, waar Rabat vooral bekend om is. Vroeger werden alle doden begraven, maar door ruimtegebrek op het eiland konden ze de mensen niet meer kwijt. Dus bouwden ze ondergrondse catacomben voor de doden.
Tot op heden is er ongeveer drie vierkante kilometer aan catacomben ontdekt onder de straten van Rabat. Waarschijnlijk is het nog veel groter.

Het is misschien wel een beetje creepy en wanneer je claustrofobisch bent, zou ik er niet in gaan maar ik vind het zeker een bezoekje waard en ergens ook interessant. Het is wel handig om een zaklampje bij je te hebben want het is er erg donker. Via de St Paulus grot, kom je in een van de catacomben. Na weer veel indrukken te hebben opgedaan lopen we via schattige straatjes terug naar de auto en rijden we richting de Dingli Cliffs.

Rabat Malta

Dingli cliffs

We rijden steeds meer heuvel op tot we op een weg komen die helemaal langs de kustlijn over de kliffen loopt. Tijdens het omhoog rijden zien we steeds meer fel blauw tevoorschijn komen. Eenmaal boven is het voor ons beiden een wauw moment!!

We kijken elkaar aan en zeggen tegelijk dit is zoooo mooi! De Dingli Cliffs, een weg die je zeker niet mag overslaan tijdens een bezoek aan Malta. We parkeren de auto bij een aantal mooie uitzichtpunten voor wat foto’s en om gewoon even te genieten van dit uitzicht!. Wat is dit gaaf zeg!

Dingli Cliffs Malta

Blue Grotto

We rijden een heel stuk over de kliffen met het schitterende uitzicht tot we door de navigatie binnendoor gestuurd worden. We rijden een weggetje waar ik absoluut niet blij mee ben. Als je zegt dat het een fietspad is, geloof ik het ook , zo smal is het!

Aan een kant is er een soort van afgrond en de andere kant een rotsen muur. En natuurlijk krijgen we ook nog tegenliggers. Heel fijn hoor….. Gelukkig gaat het allemaal maar net aan. We parkeren de auto langs de weg bij Blue Grotto.

Blue Grotto Malta

Vanaf boven heb je al een schitterend uitzicht over de grotten en inderdaad, je ziet in de grootste grot een helder blauwe gloed.
De Blue Grotto is een natuurlijke rotsformatie. Door de stroming en golfslag is er een deel van de kliffen weggesleten, waardoor er zeven grotten ontstaan zijn.

De bodem van de grotten heeft een witte, zanderige kleur, hier wordt het zonlicht op weerkaatst. Hierdoor ontstaat er een helder blauwe gloed en dit geeft een magisch effect aan de grotten. Tussen 9:00 en 13:00 is dit het mooist, dit komt door de bepaalde hoek waarmee de zon de grotten in schijnt. Vanaf het water kun je de mooie blauwe grotten beter bekijken.

Blue Grotto Malta

Boottochtje

We rijden een stuk door naar het dorpje Wied-Iz-Zurrieq, waar we de auto weer makkelijk kwijt kunnen op een behoorlijk parkeerterrein. Ook hier kun je weer zelf bepalen wat je ervoor betaald.

Blue Grotto Malta

In het haventje van dit plaatsje kun je tickets kopen voor een boottochtje naar de Blue Grotto. Het is erg druk in het haventje en er wordt ook gezwommen en gesprongen van rotsen in het haventje. Met kleine vissersbootjes wordt je naar de grotten gevaren en maak je een kleine tour langs de grotten. Hier zie je echt het magische effect! De kaartjes voor deze tour kosten ongeveer acht euro per persoon.

Blue Grotto Malta

Het varen is al erg leuk en zeker met het mooie weer! We zitten met acht personen in een klein bootje en varen langs een aantal grotten en ook gaan we een paar grotten in. Echt prachtig! De blauwe gloed is heel bijzonder maar ook de grotten, de plafonds zijn erg mooi! Na zo’n twintig minuten varen gaan we terug naar het haventje en drinken we nog wat voor we terugrijden naar ons hotel.

Blue Grotto Malta

Met veel mooie indrukken van Malta, gaan we nog even heerlijk in het zonnetje bij het zwembad van het hotel liggen. Beiden zijn we erg verrast door het eiland en hadden we niet verwacht zulke mooie dingen te gaan zien. We sluiten de dag af met een heerlijk etentje aan de boulevard met gezellige muziek. Malta is echt de moeite waard!

logo amanda travel lichter

Deze blogs zijn ook interessant

14 comments

Theo 22 juni 2018 - 17:32

Super mooi verhaal! Ik zou er zelf ook graag geen gaan na het lezen van je verhaal!

Reply
Amanda 22 juni 2018 - 21:17

Dank je wel en ik zou zeggen doen!!

Reply
Ricoo 22 juni 2018 - 18:42

Woooppp fun times!!

Reply
Amanda 22 juni 2018 - 21:17

jaaa het was een super reis!!

Reply
Ali 23 juni 2018 - 21:20

Wat schitterend. Wat je schrijft over die catacomben is ook in Rome die zijn ook onder de grond. Die blauwe grotten wat is dat mooi zeg. Heel veel succes met het schrijven

Reply
Amanda 23 juni 2018 - 22:03

Dank je wel! Ja Rome is inderdaad ook zo mooi! 😉

Reply
Yolanda 24 juni 2018 - 13:13

De grotten zijn zeker erg mooi.
Toevallig wil een vriend van mij volgend jaar naar Malta.
Hij zingt al weken een lofzang erover.
Ik zal hem op jouw super leuke blog wijzen.
Dat voor hem een bevestiging is. 🙂

Reply
Amanda 24 juni 2018 - 14:12

Oh wat leuk!! Laat me weten wat hij van mijn verhaal vind en of hij nu inderdaad naar Malta wil! Dank je wel!:)

Reply
Cora Broekhuizen 24 juni 2018 - 22:47

Heel leuk om dit te lezen , het is net alsof je er zelf bent

Reply
Amanda 25 juni 2018 - 21:19

Dank je wel Cora!! 🙂 Zo kun je toch een beetje mee!

Reply
Janine 26 juni 2018 - 11:05

Heel mooi stuk geschreven! En de foto’s, wauw! Ik wil ook!

Reply
Amanda 26 juni 2018 - 18:29

Dank je wel! Ja het is echt de moeite waard!

Reply
Marja 10 juli 2018 - 06:51

Eindelijk kunnen lezen. Leuk geschreven weer. Heel herkenbaar allemaal. Wij waren er ook van onder de indruk toen we op malta waren. Het was voor ons toen de eerste vliegreis en deze eilanden hebben onze eerste ervaring wel heel leuk gemaakt.

Reply
Amanda 13 juli 2018 - 15:23

Gaaf! Echt een mooi eiland he! Ik snap dat Malta jullie eerste vliegreis bijzonder heeft gemaakt! Leuk dat je herkent wat ik schrijf;)

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy