Noorwegen

Noorwegen – Ontdek de schoonheid rondom het Aurlandsfjord

by Nathalie Sneepels

Noorwegen; een bestemming waar ik tot voor kort weinig tot niets van wist. Ik trek de stoute schoenen aan en vertrek naar het prachtige Aurlandsfjord in Zuid-Noorwegen. Het is een reis die ik mij nog lang zal blijven herinneren. Ik vertel je graag meer over de schoonheid van deze prachtige bestemming.


Kleurrijk Bergen, Noorwegen

Mijn reis begint in Bergen. Na een korte vlucht van nog geen anderhalf uur stap ik het vliegtuig uit en adem de frisse lucht in van deze kleurrijke havenstad. Cultuur en natuur komen hier samen en ik kan niet wachten om de stad te verkennen. Aangezien ik maar een paar uur de tijd heb ga ik meteen op pad. Met de kabelbaan ga ik de hoogte in om Bergen van bovenaf te bekijken. Het uitzicht vanaf de top van Mount Ulriken is werkelijk prachtig. Het is voor velen ook meteen het startpunt van een aantal trails, dwars door de prachtige natuur.

Ik ga wandelend naar beneden en maak meteen kennis met de historische wijk Bryggen. Niet voor niets staat deze oude Hanzewijk op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is heerlijk slenteren door de smalle straatjes, langs de oude koopmanshuizen met vrolijk gekleurde gevels. Er zijn tal van leuke winkeltjes met souvenirs en oude ambachten. De kleurrijke kade, vanwaar veel cruiseboten naar het fjordengebied vertrekken, is bijzonder fotogeniek te noemen. Bergen heeft mij aangenaam verrast, maar het is tijd om door te gaan. Mijn eindbestemming is het schilderachtige Aurlandsfjord, een zijtak van het machtige Sognefjord. Het Sognefjord is het langste fjord van Noorwegen.

Bergen, Noorwegen

De schoonheid van het Aurlandsfjord, Noorwegen

Noorwegen staat bekend om de prachtige fjorden en ik logeer aan het mooie Aurlandsfjord. Het Aurlandsfjord is ontzettend diep en op sommige plekken heel smal met steile bergwanden. Dit alles levert het fjord een plekje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO op. De slaperige dorpjes aan de oevers lijken afkomstig uit een sprookje. Maar vergis je niet want deze kleine dorpjes weten jaarlijks een heleboel toeristen te vermaken. Neem nou de unieke ligging van het dorpje Flåm, wat aan het einde van het fjord ligt. Het is het eindpunt waar de cruiseboten aanmeren. Ondanks de vele toeristen heeft Flåm slechts 500 inwoners en ademt het de sfeer van een slaperig dorpje. Ik vertel je meteen over een aantal indrukwekkende highlights die je beslist gezien en gedaan moet hebben tijdens je bezoek aan het Aurlandsfjord.

Flam, Noorwegen

Steilste treinrit ter wereld

Flåm heeft een prachtige ligging en hier vandaan vertrekt ook dagelijks de wereldberoemde Flåmsbana. De treinrit behoort tot de mooiste ter wereld én is de grootste topattractie van Noorwegen. Natuurlijk heb ik een reservering gemaakt voor deze bijzondere steile treinrit door het prachtige Noorse landschap. De trein vertrekt op 2 meter boven zeeniveau en klimt richting een hoogte van 865,5 boven zeeniveau. Dit is al een attractie op zich. De Flåmsbana vertrekt vanaf het station in Flåm naar Myrdal, ongeveer een uur verderop. Het landschap onderweg is betoverend en je passeert meerdere grote watervallen, waaronder Kjosfossen. In april was deze waterval helaas nog helemaal bevroren. Andere watervallen lieten zich gelukkig nog wel graag fotograferen. In Myrdal, het eindpunt van mijn treinreis, lag een dik pak sneeuw. Het is werkelijk magisch om door een besneeuwd landschap te rijden met de trein.

Treinreis Flamsbana

Orka’s spotten

Het absolute hoogtepunt van mijn bezoek aan het Aurlandsfjord is het spotten van orka’s. In de wintermaanden zijn het graag geziene gasten in het fjord en ik heb enorm veel mazzel, want ik zie maar liefst 2x een grote groep orka’s zwemmen. In het kleine dorpje Undredal zie ik deze machtige dieren voor het eerst door het fjord zwemmen. Ik krijg tranen in mijn ogen want dit is oprecht het mooiste wat ik in mijn leven heb gezien.

Ik kan met geen pen beschrijven wat je hoort en ziet wanneer deze dieren boven het water uit komen om naar zuurstof te happen. Waanzinnig. En absoluut een droom die uitkomt. Het dorpje Undredal diende als inspiratie voor de Disney film Frozen. Als je hier rondloopt begrijp je ook waarom. Het ademt de sfeer van een pittoresk Disney dorpje en elk moment lijkt sneeuwpop Olaf tevoorschijn te komen. De kleurrijke houten huisjes aan het water hebben een adembenemende ligging. Vooral wanneer de orka’s voorbij komen zwemmen. Deze mensen wonen met recht eerste rang!

Orka

Scheuren door het fjord met Fjordsafari 

De kans bestaat dat de orka’s nog in de buurt zijn, dus diezelfde middag ga ik op pad met twee hele leuke gidsen van Fjordsafari. Deze toffe organisatie vaart je onder begeleiding van een ervaren gids door het schitterende Aurlandsfjord. De gids brengt je onderweg op de hoogte van allerlei leuke weetjes. De boottocht start ook weer in de haven van Flåm. Hier krijgen we enorme waterdichte pakken aan en liggen er handschoenen en brillen klaar, alles voor de veiligheid én het beschermt ook nog eens tegen de kou. Ik zie er hilarisch uit, maar dit hoort er natuurlijk allemaal bij. De boot vaart enorm snel en stopt bij de mooiste plekjes. Het zicht op het dorpje Undredal vanaf het water is betoverend. Op deze manier krijg je een goed beeld van de geïsoleerde ligging aan het fjord.

fjordsafari

We varen richting het machtige Naerøyfjord welke ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. En precies hier zien we dezelfde groep orka’s voor de tweede keer. Ze zwemmen langs de kant waardoor we heel dichtbij kunnen komen met de boot. Er is slechts 1 ander klein bootje op de hoogte van de orka’s, dus ze kunnen ongestoord langs ons heen zwemmen. Voor de tweede keer deze dag ben ik diep onder de indruk van deze mooie dieren en springen de tranen weer in mijn ogen. Wat zijn ze prachtig en gróót. Met weer een mooie ervaring op zak keren we hierna terug naar Flåm.

Spectaculaire klim richting Stegastein 

Je kunt op twee manieren het uitkijkplatform van Stegastein bereiken. Per auto of te voet. Ik besluit naar het uitzichtplatform te klimmen, wat natuurlijk veel avontuurlijker is. Ik ben tenslotte in Noorwegen. Stegastein steekt op een duizelingwekkende hoogte van 650 meter boven het kleine dorpje Aurland en het fjord uit. De klimtocht begint aan het fjord in het dorpje Aurland. Via de prachtig gelegen Dagsturhytta klim ik langzaam omhoog. Het pad is prima begaanbaar met goede wandelschoenen. De eenvoudige hut ligt op een mooie hoogte met een prachtig uitzicht over Aurland en het Aurlandsfjord. Hier kun je uitrusten of iets lekkers klaarmaken. Dit soort hutten zijn gratis toegankelijk voor wandelaars, ideaal dus!

Stegastein

Het laatste stuk omhoog is pittig en voor echte doorzetters. Ik wandel het laatste gedeelte door een dikke sneeuwlaag, maar koud is het absoluut niet. Eenmaal boven geeft het een geweldig voldaan gevoel. Als ik naar beneden kijk kan ik amper geloven dat ik deze berg op ben geklommen. Er staan een aantal touringcars bij het platform, maar toch ben ik blij dat ik voor de klim heb gekozen. Het is een ware belevenis en een mooie ervaring. Dan is het nu tijd om te genieten van het spectaculaire uitzicht over het Aurlandsfjord. Het uitkijkplatform is een waar kunstwerk van 30 meter lang en gaat op in de natuur, doordat het uit larikshout is opgetrokken. Ik vind het oprecht één van de mooiste uitzichtpunten waar ik ooit geweest ben. Wat voel ik mij klein als ik naar beneden kijk.

Stegastein

Noorwegen heeft mijn hart gestolen, en dat is niet alleen doordat mijn beste vrienden hier zijn gaan wonen, maar ook doordat de natuur hier overweldigend mooi is. Ik ervaar overal een allesoverheersende rust en een vriendelijke bevolking. Ik heb nog lang niet alles gezien van dit schitterende land, maar dit was een fantastisch begin. Meer van dit soort prachtige bestemmingen met veel natuur vindt je hier ook terug.

Wil jij ook zo’n toffe reis door Noorwegen maken? Boek dan jouw reis met Travelbase hier en geniet!

Waterval

Justmytravel

Deze blogs zijn ook interessant

4 comments

Kelly 22 maart 2023 - 21:11

Wat een overweldigende natuur! Echt prachtige foto’s!!

Reply
Nathalie 23 maart 2023 - 09:27

Ik kan iedereen Noorwegen aanraden, het is een schitterend land met een prachtige natuur!

Reply
Joke 23 maart 2023 - 18:51

wat een prachtig land. mooie foto’s

Reply
Nathalie 24 maart 2023 - 14:48

Noorwegen is ontzettend indrukwekkend, echt de moeite waard om je vakantie door te brengen!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy