Boedepest met zonsondergang Hongarije

Bruisend Boedapest

by Amanda

Boedapest, de hoofdstad van Hongarije. Deze stad is twee steden in een. Het oude Boeda met haar heuvels en aan de andere zijde van de rivier Pest. Boeda en Pest wordt gescheiden door de rivier de Donau, deze is hier erg breed. Er is heel veel te zien in deze historische stad. Een goede reden voor mij dus om er even tussenuit te gaan en een citytrip te doen naar Boedapest!

Donau in Boedapest, Hongarije

Boedapest

Onze eerste dag in Boedapest is gelijk goed begonnen met een lekker temperatuurtje! Rond half 12 in de ochtend komen wij bij ons hotel, Six Inn Budapest, aan. Vanaf de luchthaven kun je gemakkelijk in kleine taxibusjes van zes personen naar de stad komen. Je boekt eigenlijk gelijk een retourtje op de luchthaven.

Het Six Inn hotel ligt in Pest, eigenlijk op een ideale plaats in de stad. Vanaf hier kun je naar alle bezienswaardigheden lopen. De een wat verder dan de ander en je moet wel goed ter been zijn maar alles lopen is mogelijk en dit gaan wij dus ook doen.

We kunnen al eerder de kamer in en kunnen ons dan even kleden op het warme weer hier. Het personeel in het hotel is allemaal erg vriendelijk en ik heb een goede indruk van het hotel. Zo, we gaan op zoek naar wat te eten voor de lunch. Aan het einde van de straat vinden we een gezellig Italiaans tentje met tafeltjes aan de straat. Het ziet er allemaal erg gezellig uit en het is al redelijk druk, ook bij Millenium da Pippo.

Het eten is lekker en bij het afrekenen komen we erachter dat de prijzen hier erg laag zijn in verhouding met Nederland. Je betaalt in Hongarije niet met de euro maar met de HUF, de Hongaarse Forint. Zo goedkoop ben ik al een tijd niet meer uit eten geweest, ideaal!

Pizza in Boedapest Hongarije

Szabadsag square

Na het eten lopen we richting de rivier, de Donau. De gebouwen hier zijn allemaal vrij hoog en in barokke bouwstijl. De gebouwen zijn wel heel grauw en grijs maar omdat het zonnetje schijnt heeft het toch wel iets. Het valt mij wel op dat er veel zwervers liggen in de inhammen van de gebouwen. Je hebt verder geen last van ze.

We komen aan bij een groot plein in een soort van stadspark, het szabadsag square. Dit plein heeft rondom een aantal belangrijke, mooie en vooral indrukwekkende gebouwen staan, waaronder ook het enorme en zwaar beveiligde gebouw van de Amerikaanse ambassade.

stad van Boedapest Hongarije

In de verte zijn de torens van het parlementsgebouw al te zien. Na een stukje lopen in de richting van het parlementsgebouw komen we weer een klein stadsparkje tegen. Er zijn veel stadsparken te vinden in Boedapest. Je ziet veel mensen ook gewoon lekker in het zonnetje zitten of een boek lezen in de parken, er wordt veel gebruik van gemaakt.

Het parkje, Vértanúk Tere, ziet er gezellig uit met een kleine vijver waar een schattig bruggetje overheen loopt. Aan de andere zijde van het bruggetje bevindt zich het Imre Nagy monument. Dit monument herdenkt het overlopen van de opstandige premier van Hongarije, Imre Nagy, tijdens de communistische periode in 1956 van het communisme naar de kant van het volk. Hij werd opgepakt en ter dood veroordeeld. In juni 1989 kreeg de ter dood gebrachte leider van de Hongaarse Opstand eerherstel en een staatsbegrafenis op het Heldenplein. Zijn bronzen beeld is geplaatst op een bruggetje uitkijkend op het parlement op het Vértanúk Tere, het martelarenplein.

Vanaf het bruggetje, naast het bronzen beeld, heb je een heel mooi uitzicht over het parlementsgebouw en kun je mooie plaatjes schieten.

Parlementsgebouw Boedapest Hongarije

Parlementsgebouw

Vanaf het Martelarenplein lopen we nog een klein stukje naar het Parlementsgebouw en plein. Wanneer je op dit onwijs grote plein staat komt het parlementsgebouw nog indrukwekkender over. Ik vind het een schitterend gebouw, mooie kleuren, torens, echt heel mooi! Voor het gebouw komt er af en toe een soort mist, dauw, uit de grond, waardoor je een heel sprookjesachtig, mysterieus effect krijgt. Aan de andere zijde van het plein liggen ook hele mooie indrukwekkende gebouwen. We schieten veel foto’s en ik kan niet genoeg krijgen van dit mooie plaatje!

Parlementsgebouw Boedapest Hongarije

Het parlement is een van de grootste gebouwen van Hongarije en een symbool van Boedapest. Na een ontwerpwedstrijd werd dit gebouw gekozen en gebouwd tussen 1885 en 1902. Het is gebaseerd op het Britse parlementsgebouw in Londen. Het heeft een Neogotische en Barokke bouwstijl.

Parlementsgebouw van Boedapest in Hongarije

Schoenen op de Donau kade

Aan de andere zijde van het parlementsgebouw heb je een mooi uitzicht over Boeda en de Donau. Je kunt hier via trappen naar beneden en we lopen langs de kade richting de kettingbrug. Als je een stukje langs de kade loopt kom je bij een monument. Schoenen op de Donaukade, het is hier neergezet in 2005. Er staan zestig paar metalen schoenen van mannen, vrouwen en ook kinderen.

Het monument is geplaatst als herinnering aan de Joodse mannen, vrouwen en kinderen die langs de oever van de Donau zijn doodgeschoten en in de Donau vielen tijdens pogroms in de tweede wereldoorlog. Zij moesten eerst hun schoenen uit doen omdat leer kostbaar was.

Ik vind dit een heel indrukwekkend monument op een indrukwekkende plaats, als je bedenkt tot wat voor gruwelijke daden mensen in staat zijn en tegelijkertijd deze schoenen ziet staan wordt je er echt stil van.

Schoenen op de Donau kade Boedapest Hongarije

Kettingbrug

Na dit indrukwekkende moment wat echt wel even binnen kwam bij ons, zijn we doorgelopen richting de kettingbrug. Boedapest heeft vele bruggen die Boeda en Pest met elkaar verbinden. De kettingbrug is de oudste brug die over de Donau loopt in Boedapest en werd gebouwd in 1849. Wanneer je stroomafwaarts vaart is de kettingbrug de vijfde brug die je tegenkomt.

De Kettingbrug steunt op twee pijlers. Twee leeuwen van steen zorgen aan beide kanten voor een stille bewaking. Deze leeuwen werden in 1885 geplaatst.

Kettingbrug Boedapest, Hongarije

Net voor de kettingbrug aan de oever komen we bij een gezellig en druk barretje, Kacsako. Er zijn wat hangmatten en verder gewoon stoeltjes aan de kade. We besluiten hier even wat uit te rusten in het zonnetje en lekker wat te drinken. Ze drinken hier veel verschillende lemonade. Ze doen wat smaken siroop, fruit, ijs en spa rood in een glas en lekker dat het is!
Dit is echt een relaxte plek om even uit te rusten in het zonnetje zo aan het water, heerlijk, dit is echt vakantie!

Hangmat aan de Donau Boedapest Hongarije

Na een tijdje relaxen, gaan we toch weer verder met onze wandeling haha. De voetjes zijn wel al aardig moe! We lopen over de kettingbrug en halverwege klimmen we op de ijzeren rand in het midden van de brug en zitten we hier nog een tijdje gewoon relaxt te kijken.

Drankje bij de Kettingbrug van Boedapest Hongarije

Burcht van Boeda

Aan de andere kant van de kettingbrug komen we uit in Boeda. Om precies te zijn op een groot plein, met veel verkeer en een onwijze tunnel voor het verkeer door de burchtheuvel heen. We besluiten om vandaag nog de burchtheuvel (varhegy) te bezoeken. We gaan naar boven met de antieke Siklo kabelbaan uit 1870. Dit is een soort van treintje die op een rails de burcht op rijdt.
Wanneer je besluit dit te doen, probeer dan in het eerste wagonnetje te staan, zo heb je het mooiste uitzicht over de Donau en Pest! Je kunt natuurlijk ook lopend de burchtheuvel beklimmen.

Burcht van Boeda in Boedapest Hongarije

Eenmaal boven op de burchtheuvel, zie je links wanneer je uit de kabelbaan stapt, het koninklijk paleis. Een onwijs groot, mooi gebouw met een groene koepel toren in het midden. Er zijn verschillende musea te vinden in het koninklijk paleis.

In de avond/nacht is er een iets andere tour dan normaal. Een verklede gids vertelt je alles over de bloedige en historische verhalen van graaf Dracula en Boedapest!

Boeda in Boedapest Hongarije

We lopen de andere kant van de Varhegy op. Langs vestingsmuren richting een groot plein waar zich de indrukwekkende Matthiaskerk bevind. Dit is een heel mooi bouwwerk, met gotische torens, een gekleurd dak en wat ik heel bijzonder en apart vind een zwarte toren met gouden accenten!

Vissersbastion

Iets verder zie je het vissersbastion al liggen. Op het plein tussen de Matthiaskerk en het vissersbastion staat een standbeeld van koning Stefanus 1 van Hongarije. Het vissersbastion vind ik zelf een heel mooi gebouw helemaal langs de rand van de burchtheuvel. Dit is een erg bekend gebouw in Boedapest. Het is gebouwd aan de rivierzijde van de burchtheuvel.

Vissersbastion in Boedapest Hongarije

Het uitzicht is fantastisch! Je hebt uitzicht over de Donau, de stadsdelen van Pest met het mooiste bouwwerk van allemaal, het parlementsgebouw en de Gellertheuvel. Ik vind het net alsof je in de Efteling loopt, een sprookjesachtig gebouw met torentjes. We maken wat mooie foto’s en gaan dan langzaam lopend de heuvel weer af.
De naam vissersbastion komt waarschijnlijk van de vissers die vroeger hier de vismarkt hadden. Deze burchtmuur werd ook beschermd door de vissers van Boeda.

uitzicht vanaf het Visserbastion Boedapest

Onderweg de heuvel af krijgen we best een beetje trek en komen we langs een heel schattig restaurantje. Binnen is het heel klein en buiten zitten er wat mensen. Het is een soort tuintje met verschillende hoogtes, waar dan tafeltjes staan en je zit op een muurtje. Uiteraard wel een kussentje anders zit je zo hard haha. Maar het ziet er heel gezellig uit en we besluiten hier ook lekker neer te ploffen voor een echt typisch Hongaars gerecht.

Het restaurantje heet Hunyadi en we krijgen een broodje Pulled pork met kool en een soort rattatouile schotel. Het eten is echt heel lekker. We zitten hier een tijdje gezellig uit te rusten voor we weer terug naar het hotel gaan lopen. Let op dat je hier alleen contant kunt afrekenen!

Eten in Boedapest, Hongarije

St Stefanusbasiliek

We komen bij de kettingbrug en maken nog een paar hele mooie foto’s van het parlementsgebouw en de Donau bij zonsondergang. Dit levert schitterende foto’s op, de lucht heeft een rozige gloed. Wauw! Ik vind deze stad echt heel mooi!

Na een wandeling over de kettingbrug komen we bij een groot plein in Pest. Hier steken we over en lopen we door een gezellige, autovrije straat met restaurantjes richting de St Stefanusbasiliek. Deze mooie basiliek staat ook weer op een gezellig druk plein.St, Stefanusbasiliesk Boedapest, Hongarije

Hier is ook een ijswinkel, Gelarto Rosa, die het schepijs omtovert tot een mooie bloem! Deze moeten we natuurlijk even uitproberen en proeven! Heel leuk om te zien hoe ze dat maken en het ijs smaakt heerlijk!Gelarto Rosa Boedapest Hongarije

Na een dag Boedapest ben ik al helemaal verliefd op deze mooie en vooral gezellige stad! Het eten is heerlijk, er hangt een gezellige sfeer, mooie gebouwen en vooral de zon die de hele dag straalt, wat wil je nog meer?! 

Justmytravel

Deze blogs zijn ook interessant

22 comments

Joke 15 juli 2018 - 20:08

Ik loop zo weer met je mee. Ik vond t ook een prachtige stad. Je hebt t weer boeiend verwoord.

Reply
Amanda 15 juli 2018 - 20:39

Dank je wel!! Het is ook een onwijs mooie stad!

Reply
Theo 15 juli 2018 - 22:02

Proficiat,Amanda je hebt ons weer een uitgebreid overzicht gegeven van deze veelzijdige aantrekkelijk stad. een Top Tip

Reply
Amanda 16 juli 2018 - 22:27

Bedankt! Het is zeker een veelzijdige stad en herkende je het een beetje?

Reply
Janine 16 juli 2018 - 14:26

Wat een mooie stad!
Zo leuk om te lezen jouw verhalen!

Reply
Amanda 16 juli 2018 - 22:27

Dank je wel Janine!

Reply
Donald de Beer 16 juli 2018 - 21:44

Ik zoek een reisleidster

Reply
Amanda 17 juli 2018 - 09:29

Haha leuk! Waarheen?

Reply
Donald de Beer 16 juli 2018 - 21:45

Mooi verhaal mijn interesse is gewekt

Reply
Amanda 17 juli 2018 - 09:29

Dank je! goed zo snel naar Boedapest!

Reply
Marja 17 juli 2018 - 23:05

Zou er zo naartoe willen.

Reply
Amanda 22 juli 2018 - 11:23

Ja zeker doen!!

Reply
Bert 18 juli 2018 - 11:15

likt me zeker de moeite van een bezoek waard foto’s zijn weer prachtig voooral de header met avondlicht en ook de gebouwen staan er mooi op, kabelbaan uit 1870 lijkt me ook heel leuk,

Reply
Amanda 22 juli 2018 - 11:23

Dank je wel Bert! Het is inderdaad zeker de moeite waard om Boedapest een keer te bezoeken!

Reply
Ali 23 juli 2018 - 08:38

Wat heb je deze reis weer mooi beschreven. En heel mooie foto’s er bij van al die prachtige gebouwen.

Reply
Amanda 23 juli 2018 - 21:06

Dank je wel Ali!:)

Reply
Aysun 16 augustus 2018 - 15:28

Ik vind heel bezonder super mooie foto’s Amanda

👌

Reply
Amanda 16 augustus 2018 - 19:31

Dank je wel Aysun!:)

Reply
Aysun 16 augustus 2018 - 15:31

Wat prachtig foto’s super!!!!

Gezellig sait Amanda 👌

Reply
Amanda 16 augustus 2018 - 19:32

:)thanks!

Reply
Nick 10 september 2018 - 13:23

Aan de vele reacties is te zien dat veel mensen dit een goed informatief geschreven stuk vinden, Amanda! Daar sluit ik me ook graag bij aan. Het is alsof je de lezer bij de hand neemt en een rondleiding geeft. Je artikelen worden sowieso beter en je ziet je groeien in je rol als reisleidster. Het enthousiasme spettert er vanaf 👍

Een aparte vermelding waard is de alinea over de schoenen op de Donau kade. Dat maakte wel indruk op me!

Reply
Amanda 10 september 2018 - 20:27

Dank je wel Nick voor de super leuke reactie, altijd leuk om te horen! Ik ben blij dat het stuk van de schoenen zo overkwam, op het moment maakte het ook erg veel indruk op mij!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy