Bogota

3x Graffiti spotten in Colombia

by Chantal Roskam

Wanneer jij aan graffiti of streetart denkt zul je vast al snel denken aan de Berlijnse muur, Los Angeles of de Australische stad Melbourne. Maar wist je ook dat Colombia wereldwijd 1 van de beste spots is om deze vorm van kunst te spotten?

Ik heb verschillende steden bezocht in Colombia waar het stikte van de enorme kunstwerken en waar een lokale ‘graffiti-tour’ echt een must-do is! Dit heb ik gedaan in de steden Bogotá en Medellín. In Cartagena ben ik zelf door één van de graffiti wijken rond gaan dwalen. In deze blog neem ik jullie mee naar waar je moet zijn in Colombia om de mooiste graffiti te spotten. 

Colombia

Graffiti of streetart

Je hebt het je vast wel eens afgevraagd wat nou precies graffiti is en wat streetart is. Tussen deze 2 vormen van kunst zit wel degelijk een groot verschil. Ten eerste is streetart een stroming binnen graffiti.

Daarnaast draait het bij graffiti vooral om de artiest (bijvoorbeeld Banksy) en bij streetart om de afbeelding. Dus wil je als artiest echt een statement maken over bijvoorbeeld een politieke kwestie dan ben je dus streetart aan het creeëren.

Een ander verschil tussen graffiti en streetart is dat je bij graffiti makkelijk een nieuw kunstwerk over al bestaande graffiti kunt gaan maken. Andersom kan dit niet, doordat er een soort coatingslaag wordt geverfd over de streetart om deze te beschermen. 

Colombia

Graffiti tour Bogotá

Ik heb m al eens eerder genoemd, maar deze tour mag absoluut niet ontbreken tijdens jouw reis door Colombia! Naast de indrukwekkende kunstwerken die je te zien krijgt, wordt er ook ontzettend veel over de kunstwerken en bijbehorende artiesten verteld.

Bogota streetart

Erg interessant wanneer jouw reis bijvoorbeeld begint in de hoofdstad Bogotá. Zo krijg je meteen een indruk van wat het land en de bevolking hebben moeten doorstaan en hoe het land getransformeerd is in een land dat op dit moment veel toerisme trekt.

Bogota graffiti

Daarnaast zul je ook het een en ander meekrijgen over de politieke situatie en veiligheid in Colombia op dit moment. Tijdens deze tour zal je ronddwalen door de wijk ‘La Candelaria’, waar ook veel leuke restaurants en hostels te vinden zijn. Hieronder even een kleine sfeerimpressie.

Comuna 13, Medellín

Ook deze wijk is een absolute must-see. Graffiti op elke hoek van de straat, het gevoel dat je door een hele hechte gemeenschap loopt en jawel de roltrappen! Toen ik deze tour deed draaide het voornamelijk om het woord transformatie en hoe trots deze gemeenschap is op het feit dat er zoveel mensen zijn die een kijkje komen nemen in hun buurt.

Streetart met Graffiti

Tegelijkertijd vertelde onze guide ons ook iets verontrustends. Dat er nog veel personen zijn die denken dat ze de macht hebben over deze wijk en deze macht claimen door geld op te eisen bij de touroperators. Uit vrees voor de gevolgen wordt dit helaas ook gedaan… Gelukkig krijg je hier weinig van mee wanneer je zelf aan het einde van de tour door de wijk loopt langs de vele indrukwekkende viewpoints. Natuurlijk kunnen deze foto’s niet ontbreken.

Colombia streefart

Getsemani, Cartagena de Indias

In Cartagena heb ik geen graffiti tour gedaan, maar ben ik zelf door de kleurrijke wijk Getsemani gaan wandelen. Bereid je voor op veel hitte, smalle straatjes en het feit dat je mogelijk verdwaald raakt. Maar ondanks dit vond ik het zeker wel een hoogtepunt!

Colombia streefart

In deze wijk stikt het van de leuke restaurantjes en is het hoofdplein ‘s avonds echt de place to be, wanneer de lokale dansers en muzikanten zich verzamelen. Wat mij opviel is dat de kunst er heel anders uit zag dan in de andere steden. Het grootste verschil vond ik toch echt het kleurgebruik en dat de afgebeelde mensen er anders uitzagen. Dat klopt ook, want de bevolking van Cartagena heeft een hele andere huidskleur dan de rest van de Colombiaanse bevolking, namelijk donkerder.

Vogel streefart

Wanneer je de kans en tijd hebt om deze wijk te bezoeken, bezoek deze dan aan het eind van de middag, als het minder heet is en je s’avonds kunt afsluiten op het hoofdplein. Hier nog wat plaatjes van deze prachtige wijk.

Getsemani Colombia

Een andere leuke plek in Colombia waar je graffiti kunt spotten is de salsahoofdstad Calí. Helaas heb ik deze stad overgeslagen, maar van veel reizigers heb ik gehoord dat deze stad ook zeker een bezoekje waard is en dat ze aangenaam verrast waren met wederom prachtige kunstwerken. Klik hier om een tour in Calí te boeken. 

Rondreizen door Colombia | FOX.nl

Justmytravel

Deze blogs zijn ook interessant

1 comment

Marja 29 februari 2020 - 08:45

Leuk verhaal over de graffiti en streetart.

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy