Boedapest, stad met de mooiste badhuizen

by Amanda

Boedapest, de hoofdstad van Hongarije. In mijn andere blog over Boedapest heb je al kunnen lezen dat er veel te zien is en te doen valt in deze mooie stad! De stad heeft veel bijzondere en indrukwekkende gebouwen, vooral in de burchtwijk. Tijdens onze citytrip zijn wij erg nieuwsgierig naar de badhuizen en thermebaden en gaan een kijkje nemen. 

Traditie

Wanneer je Boedapest bezoekt, moet je zeker een thermaalbad of Turks badhuis bezoeken! De vele badhuizen in de stad behoren tot de geschiedenis en traditie van Boedapest.

De Hongaren zelf maken veel gebruik van de badhuizen of thermaalbaden. Na het werk gaan ze even ontspannen. Er zijn veel verschillende baden, sauna’s en stoomcabines te vinden in de badhuizen.
Ook kun je er massages en schoonheidsbehandelingen nemen.
Wat mij opviel is dat ze er ook veel doen aan hydrotherapie, oefeningen in een warm bad onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Let wel op dat je eigen slippers en een handdoek mee neemt. Er lopen zoveel mensen op een dag dat ik het zeker niet aanraad om op je blote voeten te gaan lopen.

In de badhuizen kun je kiezen voor een locker of een cabin om je spullen in op te bergen. Een locker is goedkoper maar dan moet je je wel omkleden in een gemeenschappelijke ruimte.
Wij kiezen voor een cabine, een privé kleedhokje die je zelf op slot kunt doen en je de hele dag voor jezelf hebt. Je laat dus ook je spullen achter in deze cabin. Ik vind het heel grappig en ga echt even terug in de tijd!

Hieronder vind je een aantal badhuizen die een bezoekje waard zijn!

Gellert

Het Gellert badhuis hoort bij het Gellert hotel en is gebouwd in het begin van de twintigste eeuw. Wanneer je te gast bent in het Gellert hotel, kun je gratis gebruik maken van de baden. Maar als je van buitenaf komt, kun je ook een los kaartje kopen en genieten van een dagje wellness.
In dit badhuis is het zwembad gemengd en in de thermebaden zijn mannen en vrouwen gescheiden.
Je hebt hier ook buitenbaden bij. Dit is dus heerlijk in de zomer in het zonnetje een dagje vertoeven.

Het gebouw waar het badhuis zich in bevindt is op zich al super mooi. Een heel oud en indrukwekkend gebouw. De plafonds zijn ook schitterend.

Széchenyi

Dit thermaalbad is een van de oudste baden van Boedapest met schitterende architectuur. Het ligt in een stadspark en je ziet het indrukwekkende gebouw al van ver liggen. Het heeft een gelige kleur met veel koepels. Wij liepen erheen en ik was al helemaal onder de indruk!

In dit badhuis zwemmen mannen en vrouwen niet gescheiden. Er is een groot buiten gedeelte met meerdere buitenbaden en ligbedjes. Alleen in het middelste buitenbad is een badmuts dragen verplicht.
Na ons omgekleed te hebben in een cabin, kijken we wat rond. Het is wel onwijs druk maar wat wil je op zo’n mooie zonnige dag als vandaag. We hebben nog net twee ligbedjes weten te krijgen. De binnenbaden en sauna’s zijn echt een bezienswaardigheid. Elke ruimte ziet er weer anders uit en allemaal met mooie plafonds, kleuren en koepels. Erg leuk!

Wij zijn een dagje gaan relaxen in dit thermaalbad en waren erna helemaal zen. Heerlijk!

Rudas

Dit badhuis is gebouwd in de zestiende eeuw. Dit is meer een bad voor mannen want vier dagen per week is het alleen toegankelijk voor mannen. Op dinsdags mogen ook vrouwen hier baden. In het weekend is het wel gemengd baden.
In dit badhuis vind je verschillende soorten thermische baden, je kunt er een massage nemen en genieten in de sauna.

Het Rudas bad is een Turks badhuis met een bijzondere koepel. Ik vind het een mysterieus en rustgevend sfeertje. Zelf hou ik wel van die bouwstijl!

Kiraly

In de zestiende eeuw was dit badhuis al open. Je kunt hier genieten van stoombaden, thermische baden of massages. Het is niet een heel groot bad. Kiraly bad is een oud Turks badhuis. Het is echt een historische plek met een speciale sfeer. Zoals ik al eerder beschreef ga je echt even terug in de tijd.
In dit badhuis ga je eigenlijk terug naar de middeleeuwen.
Je hoeft in dit badhuis geen hele dag te verblijven, ik denk dat het daarvoor te klein is.

Ben je in Boedapest, probeer een dagje te ontspannen en helemaal zen te worden in een van de historische, mooie en indrukwekkende badhuizen! Meer tips nodig voor een citytrip naar Boedapest? Lees dan ook de blog bruisend Boedapest!

 

logo amanda travel lichter

Deze blogs zijn ook interessant

4 comments

Kelly 3 september 2018 - 11:06

Wat super tof zeg! Hier wil ik zeker naar toe! Heerlijk relaxen in een van die mooie baden!

Reply
Amanda 4 september 2018 - 20:33

Ja het was echt heel mooi!

Reply
Bert 3 september 2018 - 14:02

kinkt allemaal heel aantrekkelijk, helemaal zen zo’n spa, met mooie architectuur

Reply
Amanda 4 september 2018 - 20:33

Dat is het ook zeker! Cultuur snuiven en relaxen!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy