Shanghai

Shanghai in één dag

by Suzanne Wildhagen

Shanghai is één van ‘s werelds belangrijkste centra voor financiën, handel en economie, onderzoek, wetenschap en technologie, productie, transport, toerisme en cultuur, en de haven van Shanghai is ‘s werelds drukste containerhaven. Wij hebben gekozen voor een lange tussenstop tijdens onze reis naar Sydney. Het is zeker de moeite waard om deze stad te bezoeken.  Dit was mijn eerste keer in China, vergelijken met een andere grote Chinese grote stad kan ik daardoor niet. Door een dag op pad te gaan met een gids hebben we het meeste uit ons korte bezoek gehaald en genoten van een heerlijke lunch.

Shanhai

Visum

De vlucht vanaf Schiphol naar Shanghai Pudang International Airport duurt 11,5 uur. Sinds begin december 2023 mogen Nederlanders 2 maanden visum vrij China in. Dit maakt het erg makkelijk om bij een overstap een of meerdere dagen in Shanghai te verblijven.

Vervoer

Om vanaf het vliegveld downtown Shanghai te gaan zijn er meerdere opties. Wij namen de Maglev, een trein die wordt voortbewogen door middel van magnetische krachten. Het reizen met de Maglev is snel, hij gaat wel 300 km per uur. Binnen 15 min sta je in het centrum. Een retourkaartje kost ongeveer 80 CNY (rond de 10 euro).  De Maglev vertrekt vanaf een ondergronds station op het vliegveld, het staat erg duidelijk aangegeven. Hij reist boven de grond en je hebt dus meteen een leuk uitzicht over Shanghai.
Wij hebben gekozen voor een privé tour maar deze attracties kun je natuurlijk ook zelf bezoeken. Het verplaatsen deden we lopend of met een auto. De gegevens van onze privétour met Tom staan in de link hier boven.

 

The Bund

Als eerste stopten we bij the Bund, meteen een erg mooi uitzicht over Shanghai. De Bund is een lange boulevard langs het water aan de historische kant. De structuren van de gebouwen zijn erg Europees, het heeft veel weg van de Engelse bouwstijl. Dit komt omdat het aanvankelijk een Britse nederzetting is die uitgroeide tot commerciële gebouwen en een belangrijk financieel centrum. Aan de andere kant van het water is het nieuwe deel van Shanghai, dit maakt the Bund een hele geschikte plaats voor een foto met de skyline van het Pudong district. Wij waren hier al vroeg in de ochtend dus het was erg rustig op straat. We zijn langs de Starbucks gegaan voor een koffie om wakker te worden. Op het plein staat ook een grote stier, deze staat symbool voor doorzettingsvermogen, ijver en rijkdom in China.

The Bund

Yu Garden & Bazzar

Ondertussen waren we goed wakker dus het was tijd voor een wandeling door Yu Garden. Om bij de ingang van de tuin te komen liepen we al een klein stukje door de Bazzar, precies de Chinese stijl waar ik aan denk bij China, de rode gebouwen met de zwarte daken en we liepen over een zigzag brug om bij de ingang te komen.

In het Chinese geloof maken ze zigzag bruggen zodat de demonen/duivels niet achter je aan kunnen lopen. Om binnen te komen in Yu Garden moet er wel entree van 30 CNY per persoon worden betaald, dit is wel waard voor wat je betaald want je kunt op je gemak alles doorlopen.

De tuin was eigendom van Pan Yuduan, hij liet de tuin maken voor zijn ouders om te genieten van hun oudere jaren. Yu betekent aangenaam en bevredigend. De tuin bestaat uit paviljoens, rotstuinen en vijvers, overal zie je de draken en leeuwen terugkomen. De tuin bestaat uit aparte delen afgeschermd met muren om het groter te doen lijken. De families woonden en werkten in de tuin. Vroeger was er een apart deel voor de meiden waar niemand mocht komen, deze mochten dit pas verlaten als ze getrouwd waren. Na zo’n anderhalf uur en heel wat foto’s verder hebben we heel de tuin doorlopen en komen we weer in de Bazzar.

De Bazzar was al gerenoveerd en er om heen zijn ze ook bezig alles op te knappen maar de oude stijl wordt wel behouden. Er zijn een aantal eetkraampjes waar ze typische Chinese hapjes verkopen. Om echt Chinees te eten zoals de locals kun je beter op een andere plaats aanschuiven. We hebben hier bij een kraampje allemaal verschillende soorten thee geproefd om er uiteindelijk eentje mee te nemen. Van elke smaak heb je verschil in kwaliteit en prijs, het verschil is ook te proeven.

Yu Garden

French Concession

Vervolgens kwamen we in een modern gebied met een groot winkelcentrum, bijzonder dat je in een stad zoveel verschillende buurten hebt. Nog steeds bevind zich hier de residentie van de premier en het Retail district van Shanghai. Het was ook tijd om eindelijk van de Chinese specialiteiten te proeven, de Dimsum. Het restaurant dat we bezochten was Taotaoju. Het menu schijnt wisselend te zijn en hier gaat de lokale bevolking dan ook vaak heen om te eten, mogelijk tref je daarom een rij voor het restaurant.

Wij waren aan de vroege kant voor de lunch dus we konden gelukkig meteen aanschuiven. Op de kaart zijn ook afbeeldingen van het eten wat het erg makkelijk maakte om te kiezen. Wij kozen op advies van Tom verschillende gerechten, het valt mij wel op dat bijna alles varken bevat maar er staat ook veel op de kaart met garnalen. Wij kozen voor DimSum met garnalen en groentes, een soort sushi rollen met garnalen, rijst en noodles met varken. Ze drinken bij het eten altijd warm dus er werd constant thee ingeschonken. Aan het eind kregen we een schaaltje met warm fruit, ook het toetje is normaliter warm in Shanghai. Het restaurant is zeker een aanrader, wij hebben heerlijk gegeten en het was erg betaalbaar.

French concession

Jade Buddha Temple

Met een goed gevulde maag bezochten we de Jade Buddha Tempel. Voor mij was dit echt het hoogtepunt van de dag. Toegang tot de tempel is gratis en boeddhist of niet, iedereen is welkom. Er zijn verschillende hallen waar Boeddha’s en schilderingen te zien zijn. De zittende Buddha en de liggende Buddha zijn beide gemaakt van Jade, vandaar de naam. Vlak voor kerst bezoeken meer mensen de tempel en is er de mogelijkheid een wens op te schrijven of om een offer te brengen. Alle bomen en relingen gevuld met rode briefjes waarop de wensen stonden geven een heel gezellig en warm beeld.

People Square

People Square is een groot plein met in het midden het Shanghai Museum, vanwege onze korte tijd in Shanghai hebben wij gekozen het museum niet te bezoeken. Het plein is een belangrijk knooppunt voor openbaar vervoer en er is een winkelstraat die van alles biedt, mode-, elektronica maar ook eetgelegenheden.

Shanghai Tower

We eindigden onze tour in het Pudong district. De Shanghai Tower is een druk  bezochte attractie, de entreekosten zijn 180 CNY. De Shanghai Tower is de op 2 na hoogste wolkenkrabber van de wereld. Het verschil met de Burj Kalifa (Dubai) is dat de volledige 632 meter hoogte met 128 verdiepingen gebuikt worden. De Tower word ook wel de bottle opener genoemd, kijk maar naar de vorm. Vanaf de receptie van het Hyatt hotel hebben we de stad nog van boven bekeken, de receptie bevind zich op de 56ste verdieping en is voor iedereen toegankelijk.

Dit is wel binnen dus op foto’s zie je de weerkaatsing van de ramen, wel kun je vanaf hier ook de Shanghai Tower zien. Beneden voor het hotel kun je vanaf waar je staat een leuke foto maken waar alle drie de hoge gebouwen op staan: de Shanghai Tower, Jin Mao Tower en Shanghai World Financial Center. Voor ons was het tijd om terug te gaan richting het vliegveld vandaar dat we niet in de Shanghai Tower zijn geweest. Al met al was het helemaal de moeite waard om deze fantastische stad te bezoeken en we zullen zeker terug gaan naar China om ook andere steden te bezoeken.

Shanghai Tower

Shanghai Pudang Airport

Op het vliegveld zijn verschillende vertrekhallen, in de vertrekhal waar wij zaten waren geen eetgelegenheden. Wel zijn er diverse lounges waar je gebruik van kunt maken, de kosten hiervan zijn ongeveer 35 euro. Hier konden we rustig douchen en er waren diverse mogelijkheden om te eten en te drinken. Met weer een lange vlucht naar Sydney in het vooruitzicht was dit wel erg lekker.

Een dag in Shanghai is zeker een aanrader. Zoals je gelezen hebt, is er veel te ontdekken in deze stad. Ook wanneer je maar een dag hebt en het als stop over gebruikt zou ik het zeker aanraden. Wil jij meer van China ontdekken dan hebben we nog andere leuke blogs voor je zoals waar kun je het beste de Chinese muur bewandelen of de leukste tips voor een bezoek aan Beijing.

Boek via deze linkjes

Om het voor jou wat makkelijker te maken, hebben we hieronder wat linkjes gemaakt van de websites waar ik zelf graag alles boek wat met deze reis te maken heeft. 
Gebruik jij een van deze linkjes, dan ontvang ik een kleine vergoeding om mijn website bij te houden en het kost jou helemaal niks extra en soms krijg je wat extra korting!

 

Justmytravel logo

 

 

 

 

 

 

Deze blogs zijn ook interessant

2 comments

kelly 4 januari 2024 - 11:01

Best leuk Shanghai zoals je beschrijft. Denk je dat we genoeg kunnen zien in 1 dag of zou je een tussenstop van bijvoorbeeld 2 of 3 dagen eerder aanraden? Groetjes Kel

Reply
Suzanne Wildhagen 5 januari 2024 - 12:58

Hi Kelly,
Bedankt voor je reactie! In een dag kan je alle hoogtepunten makkelijk zien maar de skyline is natuurlijk ook erg mooi in het donker. Qua eten, micht je meer willen proeven dan moet je wel langer blijven. Wij hebben alleen in de stad gelunched. Ik denk dat een overnachting ideaal zou zijn. Je heb dan wat meer maaltijden en de skyline (the Bund) verlicht in de avond levert vast ook een mooi beeld.

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy