Padi Duiken

Padi duiken

by Amanda

Al heel lang wil ik zo graag een cursus duiken doen. Elke keer komt het er eigenlijk niet van. Het lijkt me zo gaaf en ontspannen om onder water een beetje rond te zwemmen en mooie dingen te zien.

Eerste kennismaking

Eindelijk is het dan zover. Ik ga een cursus duiken doen om mijn Padi (brevet) te behalen. Ik vind het best wel spannend maar we beginnen rustig aan in het zwembad. Eerst een stukje theorie en wat wennen aan het vest en de automaat waardoor je ademt. Dit valt me vies tegen, ik had verwacht dat ik er makkelijker mee om kon gaan. Ik merk dat ik het ademhalen door de automaat (mond) erg lastig vind. Ik haal graag adem door mijn neus en dat kan natuurlijk niet tijdens het duiken dus dit is heel erg wennen!

Eenmaal een beetje gewend aan de uitrusting en het ademhalen onder water via een automaat, krijgen we onder water wat oefeningen. Deze vaardigheden moet je gewoon beheersen, wil je echt in open water gaan duiken, voor het geval er iets mis gaat. Je kunt natuurlijk niet zomaar naar de oppervlakte zwemmen als er iets gebeurt.

Ik heb best wat moeite met 1 speciale oefening! Het masker klaren nadat het masker van je hoofd af geweest is en je deze opnieuw weer opzet. Ik vind het helemaal niks om door mijn mond te moeten ademen en heb snel de neiging om toch door mijn neus te gaan ademen. Hierdoor is deze oefening al extra lastig. Maar na een aantal keren oefenen lukt het toch. De rest van de oefeningen gaan eigenlijk gelijk goed en zijn niet heel lastig.

Echt duiken

Na de eerste twee lessen gehad te hebben in het zwembad, gaan we nu echt duiken in het open water. Een heel weekend zijn we met een hele Groep in Oost Voorne om hier een aantal echte duiken te doen. Als we dit weekend goed afsluiten behalen we dan ook de Padi (het brevet voor open water duiken).

Het is september en best mooi weer, maar toch is het vrij koud. We krijgen natuurlijk wel een wetsuit aan en mogen het water inspringen. Gelijk krijg ik al een shock want wat is dit water koud!!! Vasthoudend aan een touw zak ik steeds verder naar de diepte, het water hier is zo koud en totaal niet helder dat ik geen idee heb waar ik ben. Heel mijn oriëntatie is weg en het lijkt soms echt alsof ik helemaal duizelig bent. Op een gegeven moment kom ik bij de bodem, zo te voelen, er ligt een touw over de bodem gespannen waar je je aan vast moest houden en welke je moet volgen. Daar op 7 meter diepte moet ik weer diezelfde oefeningen afleggen als ik al in het zwembad geoefend had.

Ik vind het heel lastig, door het slechte zicht en de kou voel ik mij totaal niet op mijn gemak. Nou daar beginnen we dan met de oefeningen. Het meest zie ik op tegen de oefening om het masker te klaren. Continu denk ik als dit maar goed gaat. Ik doe het en het is in een keer gedaan. Zo simpel, een hele opluchting! Nu komen er alleen nog makkelijke oefeningen. Doordat ik zo opgelucht ben denk ik niet meer zo goed na en bij de laatste oefening, het terugvinden van de automaat, gaat het dus ook fout. In plaats van uit te ademen, adem ik al het water naar binnen. Dat is geen pretje kan ik zeggen. Gelukkig heb ik na een tijdje weer lucht en kunnen we verder gaan met het duiken. Ik ben wel angstig geworden maar gelukkig helpen de mensen van de duikschool mij er goed doorheen.

Duiken

Padi

Na deze oefeningen doen we vandaag nog 1 duik en morgen ook nog 2 duiken. Waarbij je ook met de duikcomputer een bepaalde route onder water af moet leggen. Ik vind het heel eng om weer onder water te gaan na de oefening waarbij het fout ging. Maar ik doe het wel en dat voelt goed! Als je eenmaal onder water bent is het zo rustgevend eigenlijk. Het bekijken van nieuwe dingen, krabben, vissen en allerlei dingen onder water is erg bijzonder. In Oost Voorne is het water natuurlijk niet zo helder als in warme landen, maar ik denk dat als je goed kunt duiken hier in Nederland, je overal goed kunt duiken.

Het is zo leuk om je Padi te hebben, vooral wanneer je in mooie landen kunt gaan duiken in warm en vooral helder water! Ik denk dat het wel goed is om het in Nederland te leren, want als je het hier kunt, kun je het overal! Heb jij ervaring met duiken? Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen en welke duikplaatsen je zou aanraden! Laat een berichtje achter!

logo amanda travel lichter

Deze blogs zijn ook interessant

7 comments

Bjorn Jeurissen 30 juli 2017 - 22:24

Hey Amanda! Leuk stuk om te lezen zo hoor, en gefeliciteerd met je open water brevet!! ( nee niet je PADI, das de organisatie 😜). Ik heb zelf mijn brevetten tm DiveMaster gehaald in L’Estartit Spanje, bij de Medes Eilanden. Zeker een aanrader, schijnt een van de mooiste spots te zijn in Europa! Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat het de laatste jaren niet echt meer van duiken gekomen is, maar herken me zelf zeker in wat je schrijft en het kriebelt wel weer! Ook heb ik nog nooit (!) in Nederland gedoken dus dat staat dan weer op mijn wishlist. Oja, ik zou zeker doorgaan voor Advanced Open Water en Rescue Diver, heb je echt heel veel aan!

Knuf, Bjørn

Reply
Amanda 30 juli 2017 - 22:50

Bedankt voor je berichtje! Leuk dat je mijn blog gelezen hebt! Haha zeker een keer proberen dan in Nederland te duiken. Ik vond het wel echt heel koud en troebel onder water! Misschien ga ik nog eens een poging wagen inderdaad maar ik denk dan wel in wat warmer water:)

Reply
Joke Romijn 31 juli 2017 - 10:05

Leuk geschreven Amanda

Reply
Amanda 31 juli 2017 - 21:18

Dank je wel!:)

Reply
bert schmit 31 juli 2017 - 12:07

klinkrt toch een beetje eng dapper hoor

Reply
Amanda 31 juli 2017 - 21:19

Haha 😉

Reply
kleurenanalyse 21 maart 2018 - 22:19

Ik heb genoten van het lezen.

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy