Indrukwekkend Andes-gebergte, Ecuador

by Erik van Beek

Rondreizen door Ecuador | FOX.nl 

Tijdens de rustdag in Quito heb ik een gedeelte van mijn reisgroep vaarwel gezegd en weer nieuwe reisgenoten mogen verwelkomen plus een nieuwe gids. Met het openbaar vervoer zijn we naar Otavalo gegaan.

Otavalo

Dit plaatsje heeft één van de grootste handcraft markten van Latijns-Amerika en een ideale plek om je souvenirs te scoren. Wij waren er op een zaterdag en dan is het extra druk.

Als je even een rustige lunchpauze wilt inlassen tijdens het shoppen dan kun je bij Gione’s Restaurant terecht voor een hamburger of een andere snack. Een andere aanrader is restaurant Buena Vista, voor lokaal eten en vanaf de eerste verdieping kijk je uit op het marktplein.

Wij overnachten in het Hostal Santa Fe, ondanks de naam is dit gewoon een hotel met prima kamer. Het ontbijt is redelijk en kwam wat langzaam op gang toen wij er waren.

Hacienda

Ondanks dat Otavalo op 2500 meter ligt, gaan we vandaag echt de hoogte van de Andes in. Na een paar uur rijden zijn we in Machachi (4000 meter) aangekomen bij onze hacienda. De hacienda El Porvenir diende vroeger als boerderij van Spaanse overheersers die vanaf de boerderij lokale bevolking voor hen liet werken.

Na de onafhankelijkheid van Ecuador zijn de hacienda’s terug aan de lokale bevolking gegeven en van de meeste is een hotel gemaakt. Deze hacienda heeft mooie kamers, prachtige open haard in de gemeenschappelijke ruimte en een bijzonder goed restaurant. Het personeel is allemaal zeer vriendelijk en komen allemaal uit de omgeving van de hacienda.

Vanuit de hacienda kun je wandelingen maken of op een paard de omgeving verkennen. Wij hebben een wandeling door de omgeving gemaakt om aan de hoogte te wennen en natuurlijk om van de prachtige omgeving te genieten.

Cotopaxi

De volgende ochtend stond het letterlijke hoogtepunt van deze reis op de planning, namelijk de beklimming van de vulkaan Cotopaxi. Deze vulkaan is nog steeds actief en is voor het laatst in 2002 uitgebarsten, maar gelukkig was ‘ie tijdens ons bezoek rustig. Eerst zijn we naar het startpunt van de klim gereden op 4500 meter en daar zijn we onder begeleiding van een natuurgids naar het hoogst mogelijk punt geklommen op 5000 meter.

Het was een vrij zware klim, vooral vanwege de wind en natuurlijk de hoogte. Gelukkig zit er op 4850 meter een basiskamp waar je even onder het genot van een coca-thee kunt uitrusten van de klim. Gave en unieke ervaring om een keer te doen! Tip: Kleed je warm aan en zorg voor schoenen met genoeg grip.

Na de afdaling zijn we weer verder afgedaald naar een bezoekerscentrum en zijn we na een korte lunch verder gegaan naar Alausi.

Alausí

Aan de rand van een kloof in de Andes ligt het pittoreske dorpje Alausí. Alles is in dit dorp aanwezig om een dag hier door te brengen van uitzichtpunt (mirador San Pedro), een winkelgebied voor dagelijkse benodigheden tot een typisch Spaans plein (Plaza Principal de Alausí) met bijbehorende kerk.
Aan dit plein zit ook een goed restaurant, genaamd La Diligencia. Wij sliepen in hotel Noris Alausí. Op zich een prima hotel, echter valt er op schoonmaak gebied nog e.e.a. te verbeteren.

De toeristische attractie van dit dorp is de treinrit naar La Naris del Diablo, oftewel Devil’s Nose. In dit 2,5 uur durend treinritje ga je langs de steile kliffen van de berg en kun je genieten van de spectaculaire uitzichten over de kloof.
Via een zig-zag daal je met de trein af naar de bodem van de klif, alwaar je een mooi uitzicht op de Devil’s Nose hebt en een tussenstop maakt bij een klein stationnetje alwaar je wordt ontvangen met een traditionele dans en natuurlijk een aantal souvenirshops. Zeker een aanrader om te doen en gelukkig kun je op de terugweg weer genieten van het uitzicht.

Cuenca

De laatste plaats van m’n reis is Cuenca,een koloniale stad. Het oude centrum ligt op een soort heuvel en hier kun je je gemakkelijk een dag vermaken met alle musea en kerken.

Als je door het centrum rondloopt kom je ook diverse muurschilderingen tegen.

Een aanrader is het museum Pumagungo met het aansluitende archeologische park. Het museum (gratis entree) bevat een verdieping waarop de geschiedenis van de regio wordt uitgelegd en in de

kelder is er een tentoonstelling over de verschillende valuta welke Ecuador heeft gehad. In de tuin van het museum bevindt zich een archeologisch park met overblijfselen van oude huisjes en een soort waterpunt. Als je verder naar beneden afdaalt kom je in een tuin terecht waar je naast diverse planten ook alpaca’s tegenkomt en verderop bevindt zich een volière waar diverse vogels zitten.

Cavia

Het hotel La Casona zat op een kleine 20 minuten lopen van de oude stad, maar een prima hotel. Onderweg naar de oude stad kom je langs een winkelcentrum en door een sportpark waar je kan hardlopen, fitnessen en waar ’s avonds zumba-lessen worden gegeven.

Vlakbij het hotel zit Golden Prague Pub, een industriële loods welke is omgetoverd tot een mooie pub waar je lekker kan bijkomen van je dag. Café Molienda is een klein restaurantje waar je een soort maispannenkoeken met diverse ingrediënten kunt krijgen, het is er vrij druk, maar wel lekker eten.

Daarnaast is Cuenca de plek in Ecuador om cuy (cavia) te proberen. Waar in Nederland dit beestje als huisdier wordt gehouden is het in Ecuador een ware delicatesse. Het heeft een bijzondere smaak en heeft het meeste weg van kip. Wij hebben als groep één cuy gegeten in restaurant Guajibamba en daarna gewoon weer ‘normale dingen’ als rund, kip en vis gegeten.

Helaas komt aan al het mooie weer een eind en moet ik weer terug naar Nederland. Gelukkig zijn er genoeg vliegverbindingen in Ecuador, waardoor we vanaf Cuenca naar Quito kunnen vliegen. In de middag nog even souvenirs gescoord en met aantal reisgenoten goed afgesloten met een hapje en een drankje. De volgende middag bijtijds naar het vliegveld gegaan om vervolgens weer naar Schiphol te vliegen. Al met een al een mooie reis om op terug te kijken!

Praktische zaken:

Door de ligging in de Andes zul je aan het begin van je reis even moeten wennen aan de hoogte. De beste tip om hoogteziekte te voorkomen is het beste medicijn…water drinken! Door veel water te drinken zal je lichaam zich sneller aan de hoogte aanpassen. Ook kun je af en toe een sportdrank nemen, daarin zitten mineralen en suikers.

Voor Ecuador hoef je geen visum aan te vragen, die krijg je op het vliegveld. Ook handig is dat de US Dollar als valuta wordt gebruikt, let wel op dat de munten een Ecuadoriaanse kant hebben.

By Erik van Beek

Deze blogs zijn ook interessant

6 comments

Sabine de Kraa 20 januari 2019 - 16:21

Leuk verhaal Erik en vette foto’s.

Reply
Erik 1 februari 2019 - 17:14

Dank je, Sab!

Reply
Kelly 21 januari 2019 - 08:18

Heel gaaf!!

Reply
Erik 1 februari 2019 - 17:17

Thanks!

Reply
Nick 31 januari 2019 - 10:23

Wederom een leuk informatief item van de hand van Erik.
Complimenten!

Reply
Erik 1 februari 2019 - 17:17

Graag gedaan, nick!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy